İçeriğe atla

İstanbul Şildi

İstanbul Şildi
İlk sezon1929-30
Son sezon1938-39
BölgeTürkiye Türkiye
Son şampiyonFenerbahçe (1938-39)
En başarılı takımFenerbahçe (4 kez)

İstanbul Şildi, 1929-1939 yılları arasında aralıklarla düzenlenen ve sadece İstanbul'daki takımların katılabildiği futbol turnuvası.

Tarihi

Cumhuriyet Halk Fırkası İstanbul Merkezi tarafından 1929-30 sezonu başında, Türkiye Futbol Federasyonu'nun da patronajı altında, İstanbul'un tüm federe kulüplerinin iştirakiyle bir turnuva tertiplemişti. Bunun için de ortaya, 10 yıllık bir şilt koymuştu. 1930'dan 1939'a kadar devam edecek turnuvalar sonunda bu şildin üzerindeki 10 küçük gümüş plakete en fazla adını yazdıracak takım bu değerli armağanın nihai sahibi olacaktı. Belirlenen 10 yıllık süre içinde (1930-1939) bu şilt maçları 7 kez sonuçlanabilmiş ve Fenerbahçe, kazandığı 4 birincilikle bu şildin nihai sahibi olmuştu.

1930 yılında düzenlenen kupanın ilk sahibi, yarı finalde Galatasaray, finalde ise Beşiktaş'ı eleyen Fenerbahçe oldu. Sonraki yıl turnuva tamamlanamamıştı. Yarı finalde Beşiktaş'ın turnuvadan çekilmesiyle Fenerbahçe tekrar finale çıkıp, bu sefer İstanbulspor'u eleyen Galatasaray ile mücadele edecekti. Ancak takımlar, final maçının ertelenmesini isteyip bu istek federasyon tarafından reddedilince ikisi de turnuvadan çekildi.[1] Bazı kaynaklara göre kupanın sahibi çekilmeyen tek takım olan İstanbulspor'du. 3 Büyükler sonraki sezon yine federasyon ile yaşadıkları sorunlar nedeniyle İstanbul Futbol Ligi'ne ve İstanbul Şildi'ne de katılmadılar. İstanbulspor, iki turnuvanın da kazananı oldu.

1933'te düzenlenen organizasyonda da sorunlar yaşandı. Yine bir Fenerbahçe-Galatasaray finali yaşanmış ancak Fenerbahçe'nin 2-0 önde götürdüğü maç, tribün olayları nedeniyle hakem tarafından tatil edilmişti. Sonraki sezon Fenerbahçe, Beşiktaş'ı yenerek şildin sahibi oldu. Bir hafta sonra ise 1933'ün ertelenen finalini Galatasaray ile oynamış ancak 1-0 yenilerek şildi kazanamamıştır.

1936 yılında İstanbul Futbol Ligi'nin uzaması, 1937 yılında ise Millî Küme maçlarının uzaması nedeniyle şilt mücadeleleri gerçekleştirilemedi. 1938 yılında Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 3-1 yenerek şildin sahibi oldu. 1939'da turnuvaya Galatasaray ve Beşiktaş katılmadı. Fenerbahçe, finalde Hilal'i 7-3 yenerek şildi dördüncü kez sahibi oldu. Böylece şilt, nihai sahibine kavuşunca turnuva sonlandırıldı. 1942'de turnuva İstanbul Kupası adı altında tekrar düzenlenmeye başlandı.

Şampiyonluklar

Sezonlara göre

Sezon Şampiyon
1929-30Fenerbahçe
1931-32İstanbulspor
1932-33Galatasaray
1933-34Fenerbahçe
1934-35Beşiktaş
1937-38Fenerbahçe
1938-39Fenerbahçe

Takımlara göre

Takım Şampiyonluk
Fenerbahçe4
Beşiktaş1
Galatasaray1
İstanbulspor1

Kaynakça

  1. ^ "Türkiye'de futbolun gelişimi - 5: İstanbul Şildi ve İstanbul Kupası". 5 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası veya kısaca TSYD Kupası, Türkiye Spor Yazarları Derneği tarafından sezon başlarında düzenlenen bir hazırlık turnuvasıdır. Türkiye'nin çeşitli illerinde zaman zaman yapılmıştır. 1968-1969 sezonunda oynanmayan bu kupanın İstanbul ayağı, en son Galatasaray'ın kazandığı 1999-2000 sezonundan sonra kaldırılmıştır. Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş bu kupayı on ikişer defa kazanmışlardır. Şu an sadece Anadolu'da düzenlenmektedir. Turnuvaya 4 Takım katılır.

İstanbul Kupası, 1941 ile 1947 yılları arasında, İstanbul'daki takımların katılımıyla düzenlenen futbol turnuvası.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Futbol Şampiyonası</span>

Türkiye Futbol Şampiyonası ya da Türkiye Futbol Birinciliği, Türkiye'de ülke çapında yapılan ilk futbol şampiyonasıdır. Türk İdman Cemiyetleri İttifakı'nın 1924 yılında Ankara'da yapılan bir genel kurul toplantısında düzenlenmesi kararlaştırıldı. Futbol Heyet-i Müttehidesi adıyla kurulan Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlendi. Lig formatında düzenlenen bölge ve şehir liglerinde şampiyon olan takımları, eliminasyon usulüne göre karşılaştıran organizasyon, farklı şehir takımlarını bir araya getiren ilk ulusal futbol şampiyonası olma özelliğini taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (futbol takımı) 1958-59 sezonu</span>

Fenerbahçe 1958-59 sezonunda, son kez düzenlenen İstanbul Ligi 16. şampiyonluğuna namağlup ulaştı ve 1904'ten beri düzenlenen İstanbul Ligi'nde en çok şampiyonluk kazanan takım oldu.

Galatasaray sezonları listesi, Galatasaray 'nın, herhangi bir ligde ilk kez mücadele etmeye başladığı 1906-07 sezonundan günümüze kadarki lig, Avrupa kupaları ve ulusal kupalardaki sezonlarının listesini içermektedir. Kulüp, 1905'te, Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Ali Sami Yen önderliğinde Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Celal İbrahim, Boris Nikolof, Milo Bakiç, Pol Bakiç, Bekir Sıtkı Bircan, Tahsin Nahit, Reşat Şirvanizade, Hüseyin Hüsnü Kayacan, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver tarafından kuruldu.

Fenerbahçe 1981-82 sezonu, Fenerbahçe'nin kuruluşundan itibaren 75. ve ulusal ligdeki 24. sezonudur.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe-Galatasaray derbisi</span> Kıtalararası derbi

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi veya diğer adıyla Kıtalararası Derbi, İstanbul merkezli iki Türk spor kulübü olan Fenerbahçe ile Galatasaray'ın futbol takımlarının karşılaştığı maçları tanımlayan bir ifadedir. Süper Lig'de mücadele eden iki takımdan Fenerbahçe iç saha maçlarını Kadıköy'deki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda oynarken, Galatasaray'ın iç saha maçlarına Sarıyer'deki Rams Park ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Futbol Ligi</span>

İstanbul Futbol Ligi ya da özgün adıyla Constantinople Football Association League, 1904 yılında, İstanbul'da düzenlenmeye başlayan eski bir futbol ligidir. Cadi-Keuy kulübünün de kurucularından James LaFontaine'in önderliğinde, Henry Pears ve Horace Armitage'ın yardımlarıyla kuruldu. Lig şampiyonuna verilmek üzere İngiltere'den getirtilen ve üzerinde kalp şeklinde 10 gümüş levha çakılı şilde, sezon sonunda şampiyon olan takımların isimleri yazılacak ve şampiyon olan takım şildi ertesi sezonun sonuna kadar muhafaza edecek ve her sezonun şampiyonuna birer kupa verilecekti. On sezon sonunda şiltte ismi en çok yazılan takım ise bu şildin sahibi olacaktı.

İstanbul Futbol Ligi, 1923 ile 1951 yılları arasında düzenlenen ve sadece İstanbul'daki takımların katılabildiği futbol ligi.

Fenerbahçe 1935-36 sezonunun başında bir turnuva şampiyonluğu kazanan Fenerbahçe, daha sonra Yönetim Kurulunun1936 yılında aldığı spor faaliyetlerinin sadece futbola yoğunlaştırılması kararı sonucunda voleyboldaki faaliyetini askıya aldı. Salonsuzluk ve Yönetim Kurulunun söz konusu kararı voleybol şubesini 1936'dan 1940'a kadar hareketsizliğe gömdü.

Fenerbahçe 1931-32 sezonunda Spor Teşkilatıyla hasılat konusunda anlaşamadığı için İstanbul Ligi ve İstanbul Şildi'nde mücadele etmemiştir. Galatasaray da aynı nedenden ötürü resmî organizasyonlara iştirak etmezken, Beşiktaş Jimnastik Kulübü de devre arasında ligden çekilmiştir.

Fenerbahçe 2010-11 sezonuna üçüncü kez üst üste Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı kaybederek girdi.

Bu maddede, Galatasaray 'nın 1956-57 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi, Federasyon Kupası ve Şampiyon Kulüpler Kupası'ndaki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Galatasaray, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne altıncı kez katılmıştır. Avrupa kupalarına katılacak olan takımın belirlenmesi için İstanbul'dan 10, Ankara'dan 8, İzmir'den 10 olmak üzere toplam 28 takımın katıldığı Federasyon Kupası ilk kez düzenlenmiştir. İkinci kez düzenlenen Şampiyon Kulüpler Kupası'na ise katılan ilk Türk kulübü olmuştur.

Bu maddede, Galatasaray 'nın 1957-58 sezonunda mücadele ettiği İstanbul Profesyonel Ligi ve Federasyon Kupası'ndaki maçları, kadro bilgileri ve istatistikleri yer almaktadır. Galatasaray, 1952 sezonunda ilk kez düzenlenen İstanbul Profesyonel Ligi'ne yedinci kez katılmıştır. Avrupa kupalarına katılacak olan takımın belirlenmesi için İstanbul'dan 22, Ankara'dan 8, İzmir'den 10 olmak üzere toplam 40 takımın katıldığı Federasyon Kupası ise ikinci kez düzenlenmiştir.

1932-33 İstanbul Şildi, ilki 1929-30 sezonunda düzenlenen İstanbul Şildi'nin dördüncü sezonudur. 14 takımın katıldığı sezonda şampiyonluğa ulaşan takım Galatasaray olmuş ve organizasyon tarihindeki tek şampiyonluğunu elde etmiştir.

1934-35 İstanbul Şildi, ilki 1929-30 sezonunda düzenlenen İstanbul Şildi'nin altıncı sezonudur. 22 takımın katıldığı sezonda şampiyonluğa ulaşan takım Beşiktaş olmuş ve organizasyon tarihindeki tek şampiyonluğunu elde etmiştir.

Bu sezonda Beşiktaş takımı Millî Küme'de namağlup şampiyon olurken, İstanbul Ligi'ni de, lig tarihinde 18 maçta 18 galibiyet alarak daha önce başarılmamış ve daha sonra başarılamayan bir dereceyle namağlup şampiyon olarak bitirmiştir. 1941 Dörtler Turnuvası'nda da şampiyon olan Beşiktaş takımı, Türkiye Futbol Şampiyonası'nda ise finalinde Gençlerbirliği'ne mağlup olarak Türkiye ikincisi olmuştur.

Federasyon Kupası, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında Şampiyon Kulüpler Kupası'na katılacak takımı belirlemek için düzenlenen ulusal futbol şampiyonasıdır. 1950'de sonlanan Millî Küme'den sonra profesyonel yerel liglerin başlamasıyla Türkiye çapında düzenlenen bir turnuva yoktu. 31 Ağustos 1955'te Futbol Federasyonu, 1955-56 sezonunu takiben profesyonel lig bulunan bölgelerin takımlarından oluşan bir Federasyon Kupası'nın oynanacağını açıkladı. 26 Eylül 1956'da İstanbulspor - Emniyet maçı ile kupa maçları başladı. Kupayı kazanan takım Beşiktaş oldu ve Türkiye'yi Avrupa'da temsil etme hakkı kazandı ancak TFF'nin UEFA'ya geç başvurması nedeniyle bu hakkı kullanamadı. İlk sezonu başarı ile düzenlenen kupa, bir sene sonra tekrar düzenlendi. Bu turnuvayı kazanan takım da Beşiktaş oldu.

Beşiktaş 1934-35 sezonu, Beşiktaş'ın 25. sezonudur. Bu sezon, İstanbul Futbol Ligi'nde ve İstanbul Şildi'nde mücadele etmiştir.

Beşiktaş 1943-44 sezonu, Beşiktaş'ın 34. sezonudur. Bu sezon, İstanbul Futbol Ligi, Maarif Mükâfâtı ve İstanbul Kupası'nda mücadele etmiştir.