İçeriğe atla

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü

İstanbul Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi
Coğrafya Bölümü
TürüLisans, Lisansüstü
Eğitim dili%100 Türkçe
Anabilim DallarıBeşeri ve İktisadi Coğrafya
Fiziki Coğrafya
Bölgesel Coğrafya
Türkiye Coğrafyası
Bölüm BaşkanıBarbaros Gönençgil
Bölüm Başkan Yardımcısı
Öğretim görevlisi sayısı20
Öğrenci sayısıHer yıl lisansta 113 kişilik kontenjan
AdresiOrdu Cad. No:6, Beyazıt –İstanbul, Türkiye
Resmî sitesi[2]
Telefon(0212)4555700

İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, coğrafya eğitimi veren bölümdür. Türkiye'de kurulan ilk coğrafya bölümüdür.

Tarihçe

1950'li yıllara kadar Alman profesörlerin araştırma faaliyetleri ve Fransa'da öğrenim görmüş öğrencilerin Türkiye'ye dönmesi sonrasında Alman ve Fransız ekolü coğrafya araştırmalarında etkiliydi. Bu yıllardan sonra ABD ve İngiliz ekolleri de görülmeye başlanmıştır. Bölüm ilk kurulduğunda dört kürsü oluşturuldu. İbrahim Hakkı Akyol başkanlığında Fiziki Coğrafya Kürsüsü, Ali Tanoğlu başkanlığında Beşeri ve İktisadi Coğrafya Kürsüsü, Besim Darkot başkanlığında Mevzii Coğrafya Kürsüsü (daha sonra Türkiye Coğrafyası Kürsüsü ve Ahmet Ardel başkanlığında Umumi Coğrafya Kürsüsü kuruldu . 1981'deki YÖK kanunu ile birlikte kürsüler kaldırıldı yerine Anabilim Dalları kuruldu.

Bölüm Başkanları

Anabilim Dalı Başkanları

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Anabilim Dalı Başkanları
Fiziki Coğrafya Ana Bilim DalıGörev yılları
İbrahim Hakkı Akyol1933-1950
Ahmet Ardel1950-1957
Sırrı Erinç1957-1982
İsmail Yalçınlar1982-1984
Turgut Bilgin1984-1992
Mehmet Ardos1992-1994
Barış Mater1994-2012
Barbaros Gönençgil2012- ...
Beşeri Ve İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı
Ali Tanoğlu? - ?
Süha Göney1981- ?
Ümit Sergün1991-1994
Süha Göney1994-2006
Süheyla Akova2010-2021
İsmet Akova2021- ...
Bölgesel Coğrafya Ana Bilim Dalı
Selami Gözenç1988-1992
Selami Gözenç2005-2006
Nazmiye Özgüç2006-2015
Ayşe Nur Timor2015- ...
Türkiye Coğrafyası Ana Bilim Dalı
Besim Darkot1933-1973
Necdet Tunçdilek1973-1981
Yusuf Dönmez1982-1987
Metin Tuncel1987-2000
Yıldız Hoşgören2000-2008
Meral Suna Doğaner2008-2023
Sedat Avcı2023-

Kulüpler

Bölüm bünyesinde faaliyet gösteren iki öğrenci kulübü vardır . Coğrafya Kulübü ve Tarihi Coğrafya Kulübü .[1] Coğrafya Kulübü danışman hocası Doç. Dr. Cihan Bayrakdar ; Tarihi Coğrafya Kulübü danışman hocası Prof. Dr. Mehmet Bayartan'dır. Ayrıca 2021 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi AKUT Öğrenci Kulübü'nün danışman hocası da Araştırma Görevlisi Dr. Mehtap Bayrak'tır .

Yayınlar

Bölümün yayın organı 1985 yılından beri faaliyet gösteren ve yılda iki kez yayınlanan Coğrafya Dergisi'dir . Derginin editörlüğünü Prof. Dr. Barbaros Gönençgil yapmaktadır . Yine Türk Coğrafya Kurumu'na ait bilimsel hakemli dergi Türk Coğrafya Dergisi'nin editörlüğü de bölümün öğretim görevlilerinde Doç. Dr. Cihan Bayrakdar tarafından yapılmaktadır.[1]

Görev Yapmış Akademisyenler

  • Prof. Dr. Ernest Chaput (1928-1939)
  • Prof. Dr. Erich Obst (1916-1919)
  • Prof. Dr. Theodore Lefebvre (1925-1928)
  • Prof. Dr. Faik Sabri Duran
  • Prof. Dr. Hamit İnandık
  • Prof dr. Necdet Tunçdilek
  • Prof. Dr. Oğuz Erol
  • Prof. Dr. Ajun Kurter
  • Prof. Dr. Mutlu Güngördü
  • Prof. Dr. Meral Suna Doğaner (1981-2023)
  • Doç. Dr. Orhan Gürbüz (1988-2020)
  • Prof. Dr. Selami Gözenç (1965-2005)
  • Prof. Dr. Süha Göney (1962-2006)
  • Prof. Dr. Erol Tümertekin (1950-1993)

Akademik Kadro

Beşeri ve İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı

  • Prof. Dr. İsmet Akova (Ana Bilim Dalı Başkanı)
  • Prof. Dr. Mehmet Bayartan
  • Prof. Dr. Mesut Doğan
  • Prof. Dr. Özlem Sertkaya Doğan
  • Prof. Dr. Süheyla Akova
  • Prof. Dr. Muzaffer Bakırcı
  • Doç. Dr. Aylin Yaman Kocadağlı
  • Doç. Dr. Mustafa Kahraman
  • Arş. Gör. Dr. Merve Zayım
  • Arş. Gör. Meryem Doğruer

Bölgesel Coğrafya Ana Bilim Dalı

  • Prof.Dr. Ayşe Nur Timor (Ana Bilim Dalı Başkanı)
  • Prof. Dr. Hüsniye Doldur
  • Doç. Dr. Kaan Kapan
  • Arş. Gör. Gizem Sinan

Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı

  • Prof.Dr. Barbaros Gönençgil (Ana Bilim Dalı Başkanı)
  • Prof.Dr. Hüseyin Turoğlu
  • Prof.Dr. Meral Avcı
  • Doç.Dr. Cihan Bayrakdar
  • Doç. Dr. Topçu Ahmet Ertek
  • Arş. Gör. Bedirhan Gürçay
  • Arş. Gör. Onur Halis

Türkiye Coğrafyası Ana Bilim Dalı

  • Prof. Dr. Sedat Avcı (Ana Bilim Dalı Başkanı)
  • Arş. Gör. Dr. Mehtap Bayrak

En son emekli olan öğretim görevlisi 2023 yılında emekli olan Prof. Dr. Meral Suna Doğaner'dir.

En son göreve başlayan öğretim görevlisi de 2020'de göreve başlayan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kahraman'dır

Kaynakça

  1. ^ a b [1] 20 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İÜEF Tanıtım

İlgili Araştırma Makaleleri

Prof. Meral Yapalı, Türk müzisyen, piyanist, müzik eğitmeni, pedagog, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı eski müdürü.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi</span>

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı, 1979'da Siyasal Bilimler Fakültesi adı altında eğitim vermeye başlayan bir fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi</span> Ankara Üniversitesinin bir fakültesi

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Ankara Üniversitesi'nin ilk ve en büyük fakültesidir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nde İstanbul'un sınırları dışında kurulan ilk yükseköğretim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Eğitim Fakültesi</span>

Gazi Eğitim Fakültesi, cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara'da kurulan, cumhuriyet kuşağı ortaokul öğretmenlerinin yetiştirilmesinde çok önemli bir rol oynayan eğitim kurumudur. Türkiye'nin en köklü eğitim fakültelerinden biridir. Gazi Üniversitesi'nin temelini oluşturur. 1926 yılında Orta Muallim Mektebi olarak kurulan okul; 1929 yılında Gazi Orta Muallim Mektebi ve Terbiye Enstitüsü adını almış, 1982 yılında ise Gazi Üniversitesine bağlanmıştır. Mimar Kemaleddin Bey'in yaptığı Gazi Eğitim Fakültesinin ana binası; bugün Gazi Üniversitesi Rektörlüğüne, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanlığı ve kütüphanesine, Gazi Eğitim Fakültesi Fen bilimleri Öğretmenliği bölümünün laboratuvarlarına, çeşitli jeolojik taşlar, bitkiler ve doldurulmuş hayvanlardan oluşan fen ve tabiat bilimleri müzesine, Gazi Resim ve Heykel Müzesine ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore dili ve edebiyatı</span>

Kore Dili ve Edebiyatı Kore dili ve edebiyatını öğretmek amacıyla eğitim veren bir akademik birimdir. Türkiye'de bu alanda eğitim veren üç üniversite bulunmaktadır:

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü 1958 yılında Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi bünyesi içinde Fransız Dili ve Edebiyatı, Alman Dili ve Edebiyatı bölümleriyle birlikte kurulmuş ve öğretime başlamıştır. 1982 yılında bu üç bölüm Batı Dilleri ve edebiyatları bölümünü oluşturmak üzere Anabilim dallarına dönüştürülmüş ve 1995 yılında tekrar bağımsız bölümler haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü</span>

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tiyatro bölümü, bir bilim dalı olarak tiyatro üzerine akademik eğitim veren üniversite bölümüdür. DTCF Tiyatro Bölümü, Türkiye'de akademik düzeyde tiyatro eğitimi veren ilk kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Voleybol Federasyonu</span>

Türkiye Voleybol Federasyonu, 1958’de Voleybol-Eltopu Federasyonu adıyla kuruldu. 28 Ekim 2004 tarihinde özerk olan Türkiye Voleybol Federasyonu, Türkiye’de voleybol faaliyetlerini resmi olarak yürüten bir kuruluştur. Uluslararası Voleybol Federasyonu (FIVB), Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Balkan Voleybol Birliği (BVA) resmi üyesidir. Merkezi Ankara’dadır.

<span class="mw-page-title-main">Jagiellon Üniversitesi</span>

Jagiellon Üniversitesi, Polonya'nın güneyinde yer alan Kraków kentinde bulunan üniversitedir. 1364 yılında Polonya kralı III. Kazimierz tarafından kurulan üniversite, kuruluş tarihi itibarıyla Polonya'nın en eski, Orta Avrupa'nınsa en eski ikinci yükseköğretim kurumu kabul edilir.

Necla Pur Türk Akademisyen.Marmara Üniversitesi eski Rektörü.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü</span> Ayazağa yerleşkesinde, Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölüm

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Ayazağa yerleşkesinde Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi bünyesinde yer alan bölümdür. Bölümde 4 yıllık lisans eğitiminin yanında bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar bilimleri alanlarında yüksek lisans ve doktora eğitimi de verilmektedir. Bölüm bünyesinde bir de HP Yazılım Buluş Merkezi yer almaktadır. ABET Uluslararası Etkinlikler Konseyi bölümü ABD'de akredite edilen bilgisayar mühendisliği programlarına eşdeğer bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 3. olan hukuk fakültesi

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi (MÜHF) Marmara Üniversitesine bağlı olarak İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Göztepe Yerleşkesinde eğitim veren hukuk fakültesidir.

Nuri Bilgin, Türk sosyal psikoloji profesörü ve akademisyen.

Erol Tümertekin,, beşerî ve iktisadî coğrafya alanında yaptığı çalışmalarla Türk coğrafya bilimine önemli katkılarda bulunmuş coğrafyacı. Mimar Han Tümertekin'in babasıdır.

Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü 1992 yılında YÖK tarafından açılması önerilen bölüm; 1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu kararıyla kurulmuştur. 1997-1998 öğretim yılında yüksek lisans eğitimleriyle faaliyete geçen bölümde, lisans eğitimine 1999-2000 öğretim yılında başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Coğrafya Kurumu</span>

Türk Coğrafya Kurumu, Türkiye’de coğrafyanın ve diğer yer ve beşer ilimlerinin gelişimine ve ilerleyişine çalışmak, Türkiye’nin bilimsel metotlarla coğrafyasını incelemek, dünya coğrafya hareket ve ilerleyişlerini takip etmek amacıyla Birinci Türk Coğrafya Kongresi'nde kurulması önerilmiş ve 12 Mart 1942 tarihinde kamu yararına kurulmuş bir dernektir.

Türkiye Jeomorfoloji Derneği, merkezi İstanbul'da bulunan bilim kuruluşu. Derneğin amacı ilgi alanında jeomorfoloji bilimi olan kurum ve kuruluşlara mesleki ve bilimsel katkı sağlamak, ulusal ve uluslararası alanda ülke menfaatlerini koruyarak jeormorfoloji biliminin gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlamaktır.

Üçler Bulduk, genel Türk tarihi araştırmacısı, yazar ve akademisyen.

Prof. Dr. Barbaros Gönençgil, Türk Coğrafya Kurumu başkanı Türk coğrafyacı, iklim bilimci ve akademisyen,

Prof. Dr. Nazmiye Özgüç Türk coğrafyacı ve akademisyen.