İçeriğe atla

İstanbul: Hatıralar ve Şehir

İstanbul: Hatıralar ve Şehir
YazarOrhan Pamuk
TürAnı
Yayım2003
Yayımcı2003 Yapı Kredi Yayınları, 2006 İletişim Yayınları
ISBN9750504585

İstanbul: Hatıralar ve Şehir, Orhan Pamuk'un 2003 yılında yayımlanan, otobiyografik belgesel niteliğindeki anıları ve 10'uncu kitabıdır.[1] Kitapta Pamuk çocukluğundan, romancı olmaya karar verdiği 22 yaşına kadarki dönemi anlatır. Anılarında İstanbul'daki hayatını kaleme alan yazar, özellikle Türkiye'yi sarsan geniş kapsamlı kültürel dönüşüme, modernlik ile geçmiş arasındaki mücadeleye odaklanır. İstanbul'un gündelik kültürünün ayrılmaz bir parçası olan İstanbulluların derin hüznü betimler. Orhan Pamuk, hüznü "son yüzyılda İstanbul'un ve İstanbullular'ın en sık girdikleri ruh hâli" olarak tarif eder.[2]

Orhan Pamuk, hayatı boyunca yaşadığı İstanbul şehrini, kendi âile hayatı ile harmanlayarak hikâye eder. Pamuk çocukluğundan başlayarak anne ve babasını, aile üyelerini anlattığı hikâyede mekân olarak İstanbul'u kullanır.[3] Türk edebiyatının büyük romancısı 1950'lerin İstanbul'unu anlatırken, İstanbul'un sokaklarını, caddelerini, binalarını ve sakinlerini de anlatır.

Eser, İstanbul'un kabuk değiştirdiği bir süreci ele aldığı için önemlidir. Sanayileşmeye başlayan Türkiye, köyden kente göç olgusuyla tanışmış, göçün en büyük hedefi olan İstanbul da, yok olan ahşap konakları, kıdemli bir kültürün yok oluşuyla ve bambaşka bir kültür ve zihniyetin ortaya çıkmasıyla karşı karşıya kalmıştır.[4]

Kitap, 2015 yılında Orhan Pamuk’un arşivlerden seçtiği eski fotoğraf ve resimlerle geliştirilmiş ayrı bir baskısıyla Resimli İstanbul: Hatıralar ve Şehir başlığı ile neşredildi.[5] Pamuk, bu yeni baskı için Ara Güler’den Cartier-Bresson’a İstanbul’un eski fotoğraflarından, eski gazete koleksiyonlarından 230 resim ve fotoğraf seçti. Bu resimler ve fotoğraflar, İstanbul ile ilgili okura içini döken Orhan Pamuk'un görsel zevki, estetik anlayışı ve sanat tarihi bilgisini de yansıtır.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Orhan Pamuk'un İstanbul'u..." Yücel Sönmez. Hürriyet. 28 Aralık 2015. 31 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  2. ^ Zeitung, Süddeutsche (19 Mayıs 2010). ""Hüzün", das Istanbul-Gefühl". Süddeutsche.de (Almanca). 1 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  3. ^ "İstanbul: Hatıralar ve Şehir". İletişim Yayınları. 8 Kasım 2007. 8 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  4. ^ "İstanbul - Hatıralar ve Şehir - YKY - Yapı Kredi Yayınları". web.archive.org. 31 Ağustos 2023. 31 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  5. ^ "Resimli İstanbul - Hatıralar ve Şehir - YKY - Yapı Kredi Yayınları". web.archive.org. 31 Ağustos 2023. 31 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 
  6. ^ Fotoğraftan Metne Sızanlar: Orhan Pamuk’un “Resimli İstanbul” Kitabında Fotoğrafın Metinle Kurduğu İlişkiyi Okumak. Pelin Erdal Aytekin. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi. 2018. s. 187. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Kar</i> (roman) Orhan Pamukun bir romanı

Kar, Orhan Pamuk'un ilk baskısı 2002 yılında İletişim Yayınları tarafından yayınlanan romanı.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Refik Algan,, Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Pamuk</span> Nobel ödüllü Türk roman yazarı

Orhan Ferit Pamuk, Türk romancı. Birçok başka edebiyat ödülünün yanı sıra, 2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü ve 54 yaşında, bu ödülü kazanan en genç edebiyatçılardan biri oldu. Kitapları altmış üç dile tercüme edildi, yüzden fazla ülkede yayımlandı ve 13 milyon baskı yaptı. 2006 yılında Time dergisi tarafından dünyanın en etkili 100 kişisi arasına seçilen Pamuk, Nobel ödülüne lâyık görülen ilk Türk'tür.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Hızlan</span>

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Bernhard</span> Avusturyalı yazar (1931-1989)

Nicolaas Thomas Bernhard, Avusturyalı yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Rado</span> Türk gazeteci

Şevket Rado, Türk gazeteci, yazar, yayıncı.

<i>Masumiyet Müzesi</i> Orhan Pamuka ait roman

Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk'un 29 Ağustos 2008 tarihinde İletişim Yayınları tarafından piyasaya sunulan aşk romanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roni Margulies</span> Yahudi asıllı Türk yazar (1955-2023)

Roni Margulies, Türkiye Yahudisi Troçkist görüşlü gazeteci, yazar, şair ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Kâmuran Şipal</span> Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen

Kâmuran Şipal, Türk romancı, öykü yazarı ve çevirmen.

<i>Hoşgör Köftecisi</i>

Hoşgör Köftecisi, Orhan Veli'nin öykülerinin, yazarın ölümünden sonra yayımlanan derlemesi. Kitapta yazarın altı öyküsünün yanı sıra, William Saroyan'ın bir öyküsünün serbest çevirisi ve Orhan Veli ile yapılan bir gazete röportajı yer alır. Kitap ilk defa Nisan 2012'de Yapı Kredi Yayınları tarafından İstanbul'da yayımlanmıştır.

<i>Kafamda Bir Tuhaflık</i>

Kafamda Bir Tuhaflık, Orhan Pamuk'un 2014'te yayımlanan romanıdır.

<i>Şeylerin Masumiyeti</i>

Şeylerin Masumiyeti, Orhan Pamuk'un 2012 yılında yazmış olduğu kitaptır. Özenle seçilmiş resim ve fotoğraflar içeren kitapta, Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi’ndeki eşyalar üzerinden İstanbul’u ve kendi hayatını anlatır. Kitap İletişim Yayınları tarafından basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Öztoprak</span>

Abdurrahman Öztoprak Türk ressam.

Levent Cantek, Türk akademisyen, senarist, çizgi romancı, editör ve yazardır.

Mehmet Sabri Koz, Türk halkbilimci, edebiyatçı ve eğitmen.

Puna Pamir Endem, Türk spiker, program yapımcısı, yazar ve reklamcıdır.

Nazmi Ağıl, Türk şair, akademisyen, çevirmen.

Marianna Yerasimos, psikolog ve yazardır.

İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni, ilk baskısı 2019 yılında yapılan yemek kitabıdır. Marianna Yerasimos tarafından yazılmıştır. Konusu 19-20. yüzyılda İstanbul Rum mutfak kültürü hakkında bilgi verir. Marianna Yerasimos babaannesiyle yaptığı yemekleri insanlarla paylaşmak için İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabını hazırlamıştır. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabında verilen bazı yemek tarifleri gümüş balığı omlet, patates çorbası, midye salması ve tavuk milanezdir. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabında ayrıca Marianna Yerasimos Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasının 1920 yılında kurulan Melba Çikolataları olduğunu yazmıştır.Marianna Yerasimos İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabını tat anıları olarak adlandırmıştır.