İçeriğe atla

İstanbul'da 1961 Türkiye genel seçimleri

15 Ekim 1961 genel seçimleri İstanbul ili sonuçları;[1]

Sonuçlar

Kayıtlı seçmen sayısı975.422
Oy kullanan seçmen sayısı725.702
Katılım oranı (%)%74,4
Geçerli oy709.873
Milletvekilliği31
Parti Toplam Oy oranı
(%)
+/– Milletvekili
sayısı
+/–
Adalet Partisi296.56841,814
Cumhuriyet Halk Partisi270.92038,2azalış 2,3412artış 12
Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi87.69612,44
Bağımsız(lar)31.2164,4artış 4,400 •
Yeni Türkiye Partisi23.4733,31
Toplam709.873100,0031

İlçelerde en yüksek oyu alanlar

İlçe Parti
Adalar Cumhuriyet Halk Partisi
Bakırköy Adalet Partisi
Beşiktaş Cumhuriyet Halk Partisi
Beykoz Adalet Partisi
Beyoğlu
Çatalca
Eminönü Cumhuriyet Halk Partisi
Eyüp Adalet Partisi
Fatih
Kadıköy Cumhuriyet Halk Partisi
Kartal Adalet Partisi
Sarıyer Cumhuriyet Halk Partisi
Silivri Adalet Partisi
Şile
Şişli
Üsküdar Cumhuriyet Halk Partisi
Yalova
Zeytinburnu Adalet Partisi

Seçilenler

Milletvekili Seçildiği Siyasi Parti
İbrahim AbakAdalet Partisi
Ziya Altınoğlu
Fuat ArnaCumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Cihat BabanCumhuriyet Halk Partisi
Suphi Baykam
Mahmut Rıza BertanAdalet Partisi
Ferruh Bozbeyli
Nurettin Bulak
Ratip Tahir BurakCumhuriyet Halk Partisi
Tahsin DemirayAdalet Partisi
Ömer Zekai DormanCumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Saadet Evren Kaçar
Orhan EyüboğluCumhuriyet Halk Partisi
Fahrettin Kerim GökayYeni Türkiye Partisi
Mehmet Muhittin GüvenAdalet Partisi
Coşkun KırcaCumhuriyet Halk Partisi
Hilmi ObenAdalet Partisi
Ahmet OğuzCumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
Oğuz OranCumhuriyet Halk Partisi
Şahabettin OrhonAdalet Partisi
Naci Öktem
Vahyi ÖzararCumhuriyet Halk Partisi
İlhami Sancar
Selim Sarper
İsmail Hakkı TekinelAdalet Partisi
Hüsamettin Tiyanşan
Reşit ÜlkerCumhuriyet Halk Partisi
Sabri Vardarlı
Abdurrahman YazganAdalet Partisi
Malik Yolaç
Zeki ZerenCumhuriyet Halk Partisi

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin illeri</span> Türkiye Cumhuriyetinin birinci düzey idari bölümü

Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür. Bu ilçeler, en küçük idari birim olan mahalle ve köyleri içinde barındırır. İllerde yönetme ve yürütme görevi, içişleri bakanı tarafından önerilen ve bakanlar kurulunun onayından sonra cumhurbaşkanı tarafından atanan valiler tarafından yerine getirilir.

<span class="mw-page-title-main">Kocaeli</span> Türkiyenin Marmara Bölgesinde yer alan il

Kocaeli, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık onuncu şehridir. Şehir, ülkenin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden biridir. Kocaeli; SEGE-2011 sıralamasına göre İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'dan sonra en gelişmiş şehirdir. 2023 sonu itibarıyla 2.102.907 kişilik nüfusa sahiptir. Nüfus bakımından İstanbul ve Bursa'dan sonra Marmara Bölgesi'nin üçüncü büyük ilidir. Adını 1320 yılında İzmit yöresini fetheden Akça Koca'dan almaktadır. İstanbul, Bursa, Sakarya, Yalova illeriyle komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Fatih</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Fatih, tarihî yarımada (Suriçi) olarak da bilinen, İstanbul şehrinin kurulup geliştiği bölgenin tamamını kaplayan ve şu anda İstanbul ilinin merkez ilçesidir. Valilik, büyükşehir belediye başkanlığı, emniyet müdürlüğü ve şehrin vergi dairesi gibi kurumların yer alıyor olması sebebiyle İstanbul'un merkezi sayılır. Güneybatıdan Zeytinburnu, kuzeybatıdan Eyüpsultan ilçeleri; kuzeyden Haliç, doğudan İstanbul Boğazı ve güneyden Marmara Denizi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul</span> Türkiyenin ve Avrupanın en kalabalık şehri

İstanbul, Türkiye'de Marmara Bölgesi'nde yer alan ve İstanbul ilinin merkezi olan şehirdir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. sırada yer alır. Nüfuslarına göre şehirler listesinde belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Türkiye ve Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer almaktadır.

Türkiye'nin köyleri, Türkiye'de kırsal nüfusun yaşadığı ve köy kanununun uygulandığı yerleşme birimleri. 2010 verilerine göre 34.247 olan köy sayısı 2014 Türkiye yerel seçimleri ile yürürlüğe giren yeni büyükşehir yasası ile birlikte 18.335'e düşmüştür. Geriye kalanı 26,000 yerleşim birimi ise idari yönden köylere bağlı çiftlik, mahalle, oba, mezra, iskele ve istasyon gibi çok az haneli yerleşim yerleridir.

Ethem Necip Yetkiner, Türk hukukçu ve bürokrattır. İstanbul valisi ve belediye başkanı. 27 Mayıs Darbesi'yle İstanbul valiliği görevine son verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'ın illeri</span> Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan şehirler ya da bölgeler

Bulgaristan, 1999'dan beri 28 ile bölünmüştür. 1987'den önce de 28 okruga bölünmüş olan ülke, 1999'a kadar 9 büyük ile bölünmüş olarak yönetiliyordu.

2010 yılından itibaren Bölgesel Amatör Lig ve İl Amatör Futbol Ligleri olarak iki dereceli oynanmaktadır. En üst seviye amatör lig olan Bölgesel Amatör Lig TFF tarafından organize edilirken, İl Amatör Ligleri, her ilde illerde bulunan İl Amatör Lig Federasyonları tarafından organize edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin ilçeleri</span> Türkiyenin ikinci seviye idari bölümü

Türkiye'nin ilçeleri, Türkiye'de illerden sonraki gelen idari bölümlerdir. Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında ilçeler kaza olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">1946 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 8. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1946 Türkiye genel seçimleri, 21 Temmuz 1946 tarihinde 8. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir. 5 Haziran'da Milletvekili Seçim Yasası değiştirilmiş ve Cumhuriyet tarihinde ilk defa tek dereceli seçim esasında gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Büyükşehir Belediyesi</span> İstanbuldaki belediye işlerinden sorumlu kamu kurumu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya kısaca İBB, İstanbul ilinin belediye işlerinden sorumlu devlet kurumudur. Kırım Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri ile ilişkilerin artması ve devlet kurumlarının batı ülkelerine benzetilmeye çalışması sonrasında, 1855 tarihli Bâb-ı Âli kararıyla İhtisap Nezareti'nin kaldırılması sonucunda kurulmuştur. Şu anki Büyükşehir belediye başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Ekrem İmamoğlu'dur.

Nahit Menteşe, Türk avukat ve siyasetçi.

<i>Habertürk</i> (gazete) Türkiye merkezli günlük gazete (2009–2018)

Habertürk, 1 Mart 2009 tarihinde yayın hayatına başlayan günlük gazeteydi. Son sayısı 5 Temmuz 2018'de çıktı. Gazete internet ortamında haberturk.com adresinden yayın hayatına devam etmektedir. Genel yayın yönetmenliğini Yavuz Barlas yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da 2011 Türkiye genel seçimleri</span>

12 Haziran 2011 Türkiye genel seçimleri İstanbul ili sonuçları;

<span class="mw-page-title-main">Kapıkule Tren İstasyonu</span> Edirne, Türkiyede bir tren istasyonu

Kapıkule Tren İstasyonu, Edirne il merkezinin kuzeybatısında yer alan ve Türkiye ile Bulgaristan'ı birbirine bağlayan Kapıkule Sınır Kapısı'nda yer alan, TCDD'ye ait tren istasyonudur. İstasyon, 1971 yılında hizmete girmiştir.

2014 Türkiye nüfus sayımı sonucu Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 77.695.904'tür. 2014 yılında 1.337.504 bebek dünyaya geldi. Bu bebeklerden 687.255'i erkek 650.249'u ise kız oldu. 2014 yılında toplam 390.121 kişi hayatını kaybederken bunların 213.231'i erkek 176.890 ise kadındır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'da 2002 Türkiye genel seçimleri</span>

3 Kasım 2002 Türkiye genel seçimleri İstanbul ili sonuçları;

<span class="mw-page-title-main">Kasım 1992 Türkiye ara yerel seçimleri</span>

Kasım 1992 Türkiye ara yerel seçimleri, 1 Kasım 1992 tarihinde yapılan ara yerel seçimlerdir. Bu ara yerel seçimlerde 20 merkezde belediye başkanlığı için, 2 ilçede sadece il genel meclis üyeliği için, bir ilçede de sadece belediye meclis üyeliği için seçim yapılmıştır. 23 merkezde kullanlan 592.007 geçerli oyun, 142.541'ini alan RP, %24.07'lik oy yüzdesi ile birinci parti oldu. İstanbul'daki 6 seçim merkezinden dördünü kazanan RP, İstanbul dışında sadece Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Başçiftlik'te belediye başkanlığını kazandı. 1991 Türkiye genel seçimleri ile kıyaslandığında RP oylarını % 7,02 artırırken diğer tüm ana akım partileri oy kaybetti. Bunlar içerisinde %5,03'lük bir düşüşle en fazla oy kaybeden parti DSP oldu.