İçeriğe atla

İsrail pasaportu

İsrail pasaportu
İlk yayınlanma tarihi1 Şubat 2012 (Biyometrik)
Veren kuruluş İsrail
Belge türüPasaport
AmaçKimlik doğrulama ve seyahat
Bitiş süresi1, 5 ve 10 yıl

İsrail pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla İsrail Devleti vatandaşlarına verilir ve yurt dışında İsrail'in konsolosluk görevlilerinin korunması hakkını tanır.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 1 Ekim 2019 Raporu'na göre İsrail vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 160 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede İsrail vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 22. sırada yer almaktadır.[1]

İsrail vatandaşları Avrupa Birliği üyesi ülkelerine (27 ülke), Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, İngiltere, Rusya ve Yeni Zelanda'ya da vizesiz seyahat edebilme hakkına sahiptirler.

Tarihçesi

İsrail pasaportu 1948'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'nden sonra 14 Mayıs 1948'de yayınlanmaya başlandı ve İbranice ve Fransızca metinleri kullanıldı. Başlangıçta pasaport olarak tanımlanmadı, ancak 1952'de bir seyahat belgesi olarak İsrail'in ilk seyahat belgesini olarak tanıtılmaya başlayarak yılın sonlarında vatandaşlara verilmeye başladı. İlk seyahat belgesi, o sırada Yahudi Ajansı için çalışan ve yakında İsrail'in SSCB elçisi olacak olan Golda Meir'e verilmiştir.[2][3]

İlk İsrail pasaportuna bir sınırlama yapılmıştır: Almanya dışındaki herhangi bir ülkede geçerlidir ibaresi yer alıyordu. Almanya'yı ziyaret etmek isteyen bir İsrail vatandaşı, Almanya hariç sözlerinin pasaportlarından silinmesini istemeliydi. Bu istek, el ile kelimelerin üzerine bir çizgi çizerek yapıldı.[4] 1952'de İsrail ile Batı Almanya arasındaki Tazminat Anlaşması'nın imzalanmasından sonra sınırlama kaldırıldı ve pasaportlara "tüm ülkeler için geçerlidir" ifadesi eklendi.

1980 yılına kadar, İsrail pasaportu İbranice ve Fransızca olarak basılmıştı. 30 Mart 1980 tarihinde İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan yeni yönetmeliklerde İsrail pasaportu İbranice ve İngilizce olarak kullanılması talimatı verildi.

2006 yılında, genel seçimlerde İsrail pasaportunun tanınması kabul edildi. O zamana kadar bu amaçla sadece bir iç kimlik belgesi kabul ediliyordu.

İsrail yasalarına göre, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen'e İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan özel izin alınmadan girilemiyor ve bu ülkeler İsrail tarafından "düşman ülkeler" olarak kabul edilmektedir. Böylece başka bir ülkenin pasaportu ile bu ülkelerden birini ziyaret eden herhangi bir ülke vatandaşı ya da İsrail vatandaşı İsrail'e döndüğünde tutuklanma riskiyle karşı karşıyadır. Bu yasak ülkeler listesi 1954 yılında hazırlandı. Mısır ve Ürdün, başlangıçta listeye dahil edildi fakat İsrail ile imzalanan barış antlaşmalarıyla listeden çıkarıldılar.

2013 yılından bu yana, İsrail biyometrik pasaportları, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve diğer ülkeler tarafından kullanılan standartlara uygun olarak tanıtılmıştır. Biyometrik bir pasaport elde etmek için "başvuran vatandaşın İç Hastalıkları Bürosunda, yüz kemik yapısı, gözleri arasındaki mesafe, gözler arasındaki kulak ve yüz özelliklerinin bir araya getirilmesi gibi bilgileri kaydeden özel kamera tarafından fotoğraflanması görünmelidir. Biri parmak izi alacak ve tüm bu bilgiler yeni yüksek teknoloji elektronik pasaportta yer alacaktır."

İsrail vatandaşlarının diğer ülkelerin pasaportlarını almalarına izin verilir, ancak İsrail'e girip çıkarken İsrail pasaportunu kullanmaları gerekir. Bu yönetmelik, yasal olarak çeşitli vesileyle itiraz edildikten sonra resmen 2002 yılında başlatılmıştır.

İsrail pasaportlarını kabul etmeyen ülkeler

Lejant:
  İsrail
  İsrail pasaportunu reddeden Ülkeler
  İsrail pasaportlarını ve diğer ülkelerin pasaportlarında yer alan İsrail vizesi ve giriş damgası bulunan pasaportları reddeden ülkeler

İsrail devletini tanımayan on beş ülke İsrail pasaportu sahiplerini kabul etmemektedir:

  1. İsrail'in bir düşmanı olarak kabul edilmeyen Kürdistan Bölgesel Yönetimi dışında Irak Kürdistan-İsrail ilişkileri pek çok kez kamuoyuna açıklandı.
  2. Varıştan önce vizeye ek olarak Malezya İçişleri Bakanlığı'ndan izin belgesi alınmadıkça.

Bu devletlerden İran, Kuveyt, Lübnan, Libya, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Yemen ise üzerinde herhangi bir şekilde israil vizesi ve/veya israil gümrük pulu bulunan başka devletlerin pasaportlarını da kabul etmemektedirler.

İsrail tarafından kullanılan sınırlamalar

İsrail yasalarına göre İran, Pakistan, Irak, Libya, Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye ve Yemen "düşman devletler" olarak adlandırılır ve bir İsrail vatandaşı İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından verilen özel bir izin olmadan onları ziyaret edemez.

Orijinal liste 1954'te oluşturuldu ve 25 Temmuz 2007'de İran'ı içerecek şekilde yalnızca bir kez güncellendi. (Doğrulanmadı). Bu, çifte vatandaşlar için geçerli değildir, zira diğer pasaportlarında sözü edilen ülkelere gitmekte serbesttirler.

1 Nisan 2008 tarihinde, İsrail hükûmeti "düşman ülkeler" olarak tanımlandığı İran, Afganistan, Lübnan, Libya, Sudan, Suriye, Irak, Yemen ve Gazze Şeridi olarak 9 ülke ve bölgenin bir listesini içeren yeni bir kanun değişikliği önerdi. Herhangi bir İsrail vatandaşının, bu ülkelerden birinin vatandaşlığını kazanması veya ikamet etmesi, İsrail vatandaşlığını kaybetmesi veya değiştirilmesi ile sonuçlanabilir.

Afganistan, İsrail pasaportlarını kabul etmektedir ve Özbekistan başkenti Taşkent'deki İsrail elçiliği vasıtasıyla Afganistan ve İsrail arasında diplomatik ilişkiler bulunmaktadır.

2006 yılından beri, geçerli bir İsrail pasaportu yapılacak genel seçimlerde kabul edilen belgelerden biridir. O zamana kadar sadece bir kimlik kartı bu amaç için kabul ediliyordu.

Normal pasaport 32 sayfa içerir. Hizmet pasaportu ise 64 sayfa içerir.

İsrail pasaportu 18 yaşın üzerindeki kişiler için en fazla 10 yıl için geçerlidir. Pasaport İbranice ve İngilizce kullanarak iki dilde yayınlanmaktadır. İbranice sağdan sola doğru yazılmış olduğundan, pasaportun sonuna kadar açılan sayfaları da sağdan sola doğru düzenlenmiştir.

Ulusal pasaport yerine seyahat belgesi

En az bir yıl için İsrail'de ikamet eden ya da göç eden insanlar genellikle İsrail pasaportu için uygun değildirler. İkamet şartı gibi yeni vatandaşlar karşılanıncaya kadar (Laissez-passer) "Ulusal pasaport yerine seyahat belgesi" verilir. Bu belge sahipleri, standart bir İsrail pasaportu sahibi gibi diğer ülkelere vizesiz giriş hakkından yararlanamazlar. Bu, İsrail vatandaşlığı sahibi olmayan Doğu Kudüs ve Golan Tepelerinde bulunan çoğu Arap sakinleri için de geçerlidir.

İsrail vatandaşlarının vizesiz ya da sınır kapısında vize alarak gidebildiği ülkeler
  İsrail
  Vize gerekli değil
  Varışta vize / elektronik yetkilendirme
  Vize gerekli
  İsrail Pasaportunu kabul etmeyen ülkeler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 12 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2016. 
  2. ^ "Golda". The Emery/Weiner School. 26 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2017. 
  3. ^ Pine, Dan. "Golda Meir's life was devoted to building Zionism". San Francisco Jewish Community Publications Inc. 30 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2005. 
  4. ^ Amnon Dankner and David Tartakover, Where we were and what we did - an Israeli lexicon of the Fifties and the Sixties, Keter Publishing House, Jerusalem, p. 84 (in Hebrew).
  5. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  6. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  7. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  8. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  9. ^ "Archived copy". 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2008. 
  10. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  11. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  12. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  13. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  14. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  16. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 
  17. ^ "Jews of Yemen". 1 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  18. ^ "Pasaport ve vize şartları". Timatic. Olympic Air yoluyla Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA). 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan giriş kısıtlamaları

Türk vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'nin vize politikası</span> Türkiyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin genel bakış

Türkiye'nin vize politikası, Türkiye'ye girmek isteyen yabancı bir vatandaşın ülkeye seyahat etmesine, ülkeye girmesine ve ülkede kalmasına izin verilmesi için karşılaması gereken şartları ele almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ürdün pasaportu</span>

Ürdün pasaportu Medeni Durum ve Pasaport Bölümü (CSPD) tarafından uluslararası seyahat için Ürdün vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri'nin vize politikası</span> Vize politikası

Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretçileri vize muaf ülkelerden birinin vatandaşları ülkeye vardıklarında vize için uygun olan ülkelerden birinden gelmiş olmadıkça seyahate çıkmadan önce vize almak zorundadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'nin vize politikası</span> Suriyeye giriş için gerekli izinlere ilişkin politika

Vizeden muaf bir ülkenin vatandaşı veya vatandaşları varışta vize veya çevrimiçi e-Vize almaya uygun olan bir ülkenin vatandaşı olmadıkları sürece, Suriye'yi ziyaret edenlerin, Suriye diplomatik misyonlarından birinden önceden vize almaları gerekmektedir.

Irak yasalarına göre çoğu ülkenin vatandaşlarının Irak'ı ziyaret etmek için vizeye ihtiyaçları vardır. Ancak belirli ülkelerden gelen ziyaretçilere belirli havalimanlarında varışta vize veriliyor ve bazı ülkelerin Irak'a girişi yasaklanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Libya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf olan ülkelerden birinden gelinmediği sürece Libya ziyaretçileri Libya dış temsilciliklerinden birinden veya internet üzerinden vize almaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın vize politikası</span>

Dünya çapında uluslararası ortamda ülkelere giriş-çıkışlarda başlatılan pasaport ve vize zorunluluğu, yabancı ülkelerden İran'a gitmek isteyen kişiler için de geçerlidir. Diplomatik anlaşmalar yoluyla vize muafiyeti verilen ülke vatandaşları haricinde herkes ülkeye girişte vize sahibi olmak zorundadır. İsrail vatandaşları ise tüm şartları taşıyor olsalar dahi, ülkeye girişleri yasaktır.

Vizeden muaf ülkelerden veya vatandaşları elektronik vize veya varışta vize almaya hak kazanan ülkelerden birinden gelmedikçe, Tacikistan ziyaretçileri Tacikistan'ın diplomatik temsilciliklerinden birinden vize almalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador'un vize politikası</span>

Ekvador ziyaretçileri en çok 90 güne kadar kalış süresi için vize almak zorunda değildir. Ekvador dünyanın en hafif vize politikalarından birine sahiptir. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir. Çoğu Güney Amerika ülkelerinin vatandaşları sadece kimlik kartı ile Ekvador'a girebilirler.

Namibya Hükûmeti belirli ülkenin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan üç ay süreli normal, diplomatik ve hizmet pasaportuna turizm veya iş amaçlı olarak Namibya'ya seyahati sağlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekir.

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece, Lübnan ziyaretçileri Lübnan'nın dış temciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Sudan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sudan ziyaretçileri, Sudan'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

Kanuna uygun olarak, Namibya dışındaki tüm ülkelerin vatandaşları Angola ziyareti için vize alması gerekmektedir. Yeşil Burun Adaları vatandaşlarına verilen normal pasaport sahipleri, ülkeye varışta vize alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Fildişi Sahili vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> İdari giriş sınırlamaları

Bu sayfada Fildişi Sahili vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları listelenmiştir. 1 Ocak 2022 itibarıyla vatandaşların 53 ülke ve bölgeye vizesiz seyahat veya vizeyle giriş imkânı bulunmaktadır. Henley vize kısıtlamaları endeksine göre, Fildişi Sahili pasaportu ile seyahat özgürlüğü bakımından vatandaşlar 83. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Yunanistan vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları Yunanistan vatandaşlarına karşı diğer devlet makamlarının uyguladığı ilgili ülkeye girişlerini düzenleyen idari kısıtlamalardır. 1 Ocak 2017 itibarıyla Yunanistan vatandaşları toplam 171 ülkeye vizesiz veya sınır kapısında vize alarak seyahat edebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span>

Kazakistan vatandaşları için vize gereksinimleri, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Kazakistan vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 2 Temmuz 2019 itibarıyla Kazakistan vatandaşları, 75 ülke ve bölge için vizesiz veya vizeli seyahate sahip oldu ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre, Kazakistan pasaportu seyahat özgürlüğü açısından 69. sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları</span> İdari giriş sınırlamaları

Suriye vatandaşları için vize uygulamaları, diğer devletlerin yetkilileri tarafından Suriye vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 1 Ekim 2019 itibarıyla, Suriye vatandaşlarının 28 ülke ve bölgeye vizesiz veya varışta vize erişimi vardı ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre seyahat özgürlüğü açısından Suriye pasaportu 110. sırada yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland'ın vize politikası</span>

Somaliland'ın vize politikası yasaya göre, tüm ülkelerin vatandaşlarının Somaliland'ı ziyaret etmek için vize almaları gerekir. Somaliland ve Somali'nin tamamen farklı vize politikaları bulunmaktadır ve Somaliland yetkilileri Somali tarafından verilen ulusal vizeleri tanımamaktadır.

Yemen vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları, diğer devlet otoriteleri tarafından Yemen vatandaşlarına uygulanan idari giriş kısıtlamalarıdır. 2 Temmuz 2019 itibarıyla, Yemen vatandaşları 33 ülkeye vizesiz veya varışta vize erişimine sahipti ve Henley Pasaport Endeksi'ne göre Yemen pasaportu seyahat özgürlüğü açısından 104. sırada yer aldı.