İçeriğe atla

İsrail Uzay Ajansı

İsrail Uzay Ajansı
סוכנות החלל הישראלית
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1983
Önceki kurum
  • Uzay Araştırmaları için Ulusal Komite (NCSR) (1960)
Bağlılığıİsrail Hükûmeti
AdresTel Aviv
Yıllık bütçe180 milyon ₪ / 48 milyon $
Yönetici(ler)
  • Isaac Ben Israel, Avi Blasberger, Yönetici

İsrail Uzay Ajansı veya İngilizce kısaltmasıyla ISA, (İbranice: סוכנות החלל הישראלית,Sochnut HaChalal HaYisraelit, İngilizce: The Israel Space Agency), İsrail'in Bilim ve Teknoloji Bakanlığının bir parçası olan ve tüm İsrail uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari amaçlarla koordine eden uzay ajansı ve hükûmet organıdır.

Ajans, teorik fizikçi Prof. Yuval Ne'eman tarafından 1983 yılında uzay görevleri için gerekli altyapıyı kurmak amacıyla 1960 yılında kurulan Uzay Araştırmaları Ulusal Komitesinin yerine geçerek kurulmuştur.[1]

Ajans şu anda Profesör Isaac Ben Israel'in başkanlığında ve Avi Blasberger'in Genel Müdürlüğünde yönetilmektedir.[2]

Shavit roketi

Tarihçe

İsrail Uzay Ajansı'nın tarihi 1950'lerin sonlarına dayanmaktadır.

NCSR ve dışa bağımlılık

İsrail Uzay Ajansı, 1960'ların başında Tel Aviv Üniversitesi'nden bir üniversite tabanlı araştırma projesi olarak ortaya çıkmıştır.[3]

1960'ta Uzay Araştırmaları Ulusal Komitesi (NCSR) İsrail Akademisi ve Beşeri Bilimler Akademisi tarafından kuruldu.Komite, İsrail'deki akademik çevreler arasında araştırma faaliyetlerini artırmak için kuruldu. Zamanla, amaçlarından biri olmayan uzay programını kurarken, özellikle 60'lı yılların sonlarına doğru 70'li yıllar boyunca,uzay araştırmaları ve bilim alanlarında araştırma ve geliştirme için gerekli altyapıyı geliştirdi. NCSR'nin ilk başarılarından biri 1961 yılında ilk iki aşamalı roketin fırlatılmasıyla gerçekleşti.

Mısır ve Suriye ile olan siyasi gerginliğin ardından keşif uçuşları gittikçe zorlaşmıştır.1979 yılında bir uydu programı teklif edildi ve ardından bir fizibilite çalışması izlemiştir. Çalışma 1980 sonlarına kadar tamamlandı; Saguy, başbakan Menahem Begin'den projenin bir sonraki aşamasına geçmesini istedi. 1982'de, gözlem uydusu geliştirmek için "Ofeq Programı" olarak adlandırılan yeni bir öneri sunuldu. Program, zaman çizelgeleri, bir yer istasyonunun planlanması, bütçe tahminleri ve personel gereksinimlerini içeriyordu. Birincil hedef, esneklik ve yaratıcılık sağlamak için herhangi bir yabancı ülkeye bağlı kalmaksızın bir uydu programı geliştirmekti.

Kuruluş

1982 yılı sonunda basına kapalı bir toplantı sırasında İsrail'de bir uzay ajansı kurulmasına karar verildi. Karar,Başbakan Menahem Begin, Savunma Bakanı Ariel Şaron ve eski yönetmen Aharon Beit Halahmi tarafından alındı. İlk amaç Ofeq ve Shavit başlatıcılarını geliştirmek için bu programı takip etmekti.

MEIDEX projesi

Vizyon

27 Temmuz 2005 tarihinde, yol gösterici komite tarafından belirlenen ajans vizyonu ;

"Uzay araştırması ve keşif, dünyadaki yaşamın savunması, teknolojik ilerlemenin kolu, modern bir toplumda mevcut olan, bilgiye dayalı bir ekonominin gelişmesi için gerekli anahtar ve bilimsel ve nitelikli insan için merkezi cazibe için vazgeçilmez bir araç olmasından geçer ''

Bütçe

Ajans'ın araştırma ve geliştirme alanındaki faaliyetlerini hızlandırmak için 2010 yılında ajansın bütçesi 80 milyon ABD Doları'na yükseltildi.[4] Bütçeye, araç gelişimi ve uydu programlarının çoğu dahil değildir. Tipik olarak, bu tür programlar proje bazında finanse edilmektedir. Örneğin, 2014 yılında faaliyete geçen İsrail (ISA) ve Fransa (CNES) tarafından ortaklaşa yürütülen bir proje olan Venüs Projesi, 50 milyon dolarlık bir bütçeye sahip.[5]

Dış bağlantılar

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 1 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2017. 
  5. ^ Zvi Kaplan, Director, Israel Space Agency, 6 Eylül 2011

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Uzay Ajansı</span> AB ülkelerinin uzay kuruluşu

Avrupa Uzay Ajansı veya yaygın İngilizce kısaltmasıyla ESA, 1975 yılında, uzayın keşfini amaçlayan, hükûmetlerarası bir organizasyon olarak kurulmuştur. Şu an 22 üyesi olan ajansın merkezi Fransa'nın başkenti Paris'tedir. 2021 yılı itibarıyla 4,55 milyar Euro'luk bütçeye ve yaklaşık 2200 çalışana sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, ulaştırma ve altyapı işlerinden sorumlu olan bakanlık.

Bu liste dış uzay ve uzayı keşfetmeyle ilgili aktivitelere bağlanmış hükûmet ajanslarının listesidir.

Renk karşılıkları
<span class="mw-page-title-main">Avrupa Birliği Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık (2011–2018)

Avrupa Birliği Bakanlığı, 2011'de kurulan ve ilk olarak 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nde yer alan bakanlıktır. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine ilişkin faaliyetleri koordine etmek amacıyla kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış oldu.

<span class="mw-page-title-main">İsrail'de bilim ve teknoloji</span> İsrailde ulusal araştırma, geliştirme ve teknoloji

İsrail'de bilim ve teknoloji, İsrail'in en gelişmiş sektörlerinden biridir. İsrail, Gayri safi millî hasılaya göre, bilim ve teknoloji üzerine araştırmaya en fazla pay ayıran ülkelerden biridir. İsrail her bir milyon vatandaşa göre hesaplandığında bilimsel çalışmalarda dünyada dördüncü sıradadır. İsrail’in tüm dünyada yayınlanan bilimsel makale oranı tüm dünya nüfusunun oranından hemen hemen on kat daha fazladır. İsrailli bilim insanları tarım, bilgisayar bilimleri, elektronik, genetik, tıp, optik, güneş enerjisi ve daha birçok mühendislik alanının gelişimine katkıda bulunmuştur. İsrail ileri teknoloji endüstrisinin en önemlilerinin ev sahibidir ve ayrıca teknolojiyle en fazla içli dışlı nüfusa sahiptir. 1998’de, Tel Aviv Newsweek tarafından teknolojik olarak en etkileyici on şehirden biri olarak gösterilmiştir. İsrail 2000’den beri Avrupa Araştırma ve Kalkınma Fonu ve Koordine Organizasyonu olan EUREKA ‘nın üyesidir ve Organizasyon’un 2010-2011 yılında başkanlığını yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Göktürk-2</span> Yer gözetleme uydusu

Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY, TAI iş birliği ile geliştirilen keşif uydusudur. 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'deki Jiuquan Fırlatma Üssü'nden uzaya fırlatılmıştır. 409 kg ağırlığındaki uydu 2,5 metre siyah-beyaz ve 5 metre renkli çözünürlüğe sahiptir. Uydunun görev bilgisayarı ve görev yazılımı tamamen Türkiye'de Türk mühendislerce üretilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca yüksek çözünürlüklü görüntü alınması için üretilen ilk uydudur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Uzay Ofisi</span>

İsviçre Uzay Ofisi (İUO) İsviçre ulusal uzay programını yürütmekten sorumlu kurum. 2000'lerin başında yaklaşık 110 milyon dolarlık bir bütçe ile 16. en yüksek bütçeli kamu uzay ajansı olmuştur. İUO, İsviçre Federal Konseyi tarafından "İsviçre uzay politikasını planlama ve uygulamaktan sorumlu olan idari birim" olarak tanımlanmaktadır. İUO aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı'nın üyesidir. Kurum 2005 yılında Avrupa Uzay Ajansı bütçesinin % 3.30'unu finanse etmiştir

<span class="mw-page-title-main">Roskosmos</span> Rusya uzay ajansı

Roskosmos Devlet Uzay Etkinlikleri Kuruluşu, Rusya'nın uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İsrail Yahudi Ajansı</span>

İsrail Yahudi Ajansı, Dünyanın en büyük kâr amacı gütmeyen Yahudi kuruluşudur. Görevi, "tüm dünyadaki Yahudi halklarının, mirası ve topraklarıyla bağlantı kurmalarını sağlamak ve gelişen bir Yahudi geleceği ile güçlü bir İsrail'i inşa etmek için onları güçlendirmektir".

<span class="mw-page-title-main">Kore Uzay Teknolojisi Komitesi</span>

Kore Uzay Teknolojisi Komitesi, Kuzey Kore'nin resmi uzay ajansıdır. 1 Nisan 2013 yılında kurulmuştur.

Azerbaycan Millî Havacılık ve Uzay Ajansı Azerbaycan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 1992 yılında, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin "Kaspiy" bilimsel araştırma merkezi yerine kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu</span>

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu merkezi Bengaluru şehrinde bulunan Hint hükümeti'nin uzay ajansıdır. Vizyonu, uzay bilimi araştırması ve gezegensel araştırmayı takip ederken "ulusal kalkınma için uzay teknolojisini kullanmaktır".

<span class="mw-page-title-main">İtalya Uzay Ajansı</span> İtalya devlet kurumu

İtalya Uzay Ajansı İtalya'daki uzay araştırma faaliyetlerini fonlamak, düzenlemek ve koordine etmek için 1988 yılında kurulmuş bir devlet kurumudur. Ajans, Milli Eğitim Bakanlığı Üniversiteler ve Araştırma Bakanlığı (MIUR) kapsamında faaliyet göstererek, havacılık araştırmaları ve teknolojisi alanında çalışmalar yapan çok sayıda ulusal ve uluslararası kuruluşla iş birliği yapar. Ayrıca İtalya Cumhurbaşkanı ve İtalya Bakanlar Konseyi ile iş birliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Şavit</span>

Şavit, İsrail yapımı bir fırlatma roketidir. Roket, Israel Aerospace Industries tarafından 1982 yılında uyduları yörüngeye fırlatmak amacıyla geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 1988 yılında gerçekleştirdi ve İsrail uzaya araç fırlatma kabiliyeti bulunan sekizinci ülke haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, sanayi ve teknoloji işlerinden sorumlu olan bakanlık.

<span class="mw-page-title-main">Hazine ve Maliye Bakanlığı (Türkiye)</span> hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, hazine ve maliye işlerinden sorumlu olan bakanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Strateji ve Bütçe Başkanlığı</span> Türkiyede bir kurum

Strateji ve Bütçe Başkanlığı (SBB), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı devlet kurumu. 2018 Türkiye genel seçimleri sonrası Kalkınma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının Bütçe Genel Müdürlüğü birleştirilerek Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturuldu. Kalkınma Bakanlığına bağlı Kalkınma Ajansları ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlandı.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal uzay ajansıdır. Türkiye'nin uzay bilimleri programı ile genel havacılık ve uzay araştırmalarından sorumlu devlet kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Programı</span> Ay ve Marsta insan keşfine olanak sağlayacak üç aşamadan oluşan uzay programı

Artemis Programı ya da Artemis görevi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) liderliğinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) gibi uluslararası ortaklar tarafından yönetilen bir robotik ve insanlı Ay keşif programıdır. Projenin amacı "ilk kadın ve sıradaki erkeği" Ay'ın güney kutbuna indirmek olarak ifade ediliyor. Projenin ismini aldığı Artemis, Yunan mitolojisinde tanrı Apollon'un ikiz kız kardeşi ve ay tanrıçasıdır.