İçeriğe atla

İsrail'in Muhafazakar Dostları

İsrail'in muhafazakâr Dostları, kısaltması CFI olan, İngiltere'de Muhafazakâr Parti içerisinde İsrail ile İngiltere arasında iş, kültür ve siyasi bağların güçlendirilmesi için faaliyette bulunan bir İngiliz parlamento grubudur. CFI gayrirsmi bir örgüttür.

Muhafazakâr Parti'den Bury ve Radcliffe milletvekili Michael Fidler tarafından kurulmuştur. Şu anda Stuart Polak başkanlık etmektedir. Meclis yöneticisi James Arbuthnot olup, parlamento başkanı Gillian Shephard'dır. Başkan yardımcılığını John Butterfill ve James Clappison yürütmekte olup, sekreterlik koltuğunda David Amess oturmaktadır. Alistair Burt, Lee Scott ve Theresa Villiers da diğer görevliler olup, Timothy Kirkhope de CFI Avrupa Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Kanal 4'te yayınlanan Harekât Raporu belgeseline göre İngiltere'nin İsrail Lobisi içerisindeki Muhafazakâr milletvekillerinin yaklaşık % 80'i CFI üyesidir. 1995 yılında Muhafazakâr politikacı Robert Rhodes James bu örgüte "İsrail halkının davasına adanmış Batı Avrupa'nın en büyük organizasyonu" demiştir.

Faaliyetleri

Grubun 2005 stratejisi ile aşağıdaki faaliyet alanları tespit edilmiştir:

İsrail'i destekleme, İngiliz Muhafazakâr Parti'yi teşvik etme, terörle mücadele, anti-semitizm ile mücadele ve Orta Doğu'da barışın sağlanmasına destek verme. Kendi web sitesine göre, 2006 yılında muhafazakâr milletvekillerinin üçte ikiden fazlası İsrail'in Muhafazakâr Dostlarına üye idi. 2007 yılında siyasi direktörleri 2000'in üzerinde üyesi ve kayıtlı destekçileri olduğunu belirtmiştir. 2009 yılında Harekât Raporu belgeseline göre gölge kabinenin en az yarısı grubun üyesi idi.

Kendi Web sitesi İngiltere'de en hızlı büyüyen siyasi lobi gruplarından biri olduğu görüşünü belirtiyor. Yine Harekât Raporu belgeseline göre 2006 ve 2009 arasında CFI 30'dan fazla Muhafazakâr milletvekili adayının İsrail'i ziyaret etmesini finanse etmiştir.

2012 yılında CFI kendini bir limited şirket olarak yeniden yapılandırarak garanti altına almıştır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tony Blair</span> Birleşik Krallık başbakanı (1997–2007)

Sir Anthony Charles Lynton Blair, Britanyalı avukat, siyasetçi ve eski başbakan. Kariyerine İşçi Partisinde başlamış olan Blair, 1997 - 2007 yılları arasında Birleşik Krallık Başbakanlığı, 1994-2007 yılları arasında İşçi Partisi Başkanlığı yaptı. 1983-2007 yılları arasında Birleşik Krallık Parlamentosunda Sedgefield Milletvekili olarak yer aldı.

Henry Jackson Cemiyeti İngiltere'de Cambridge Üniversitesi Peterhouse Koleji'nde, herhangi bir parti ile bağı olmayacak şekilde Mart 2005'te kurulmuş bir siyasi cemiyettir. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, pek çok ülkenin siyaset, bürokrasi ve akademi dünyalarından tanınmış isimleri bir araya getirmektedir.

Adalet Partisi, hem 1961-1981 yılları arası hem de iki darbe arasında faaliyet yürütmüş liberal muhafazakâr olarak tanımlanan eski bir Türk siyasi partidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Parti (Türkiye)</span> Türkiyede eski bir siyasi parti

Demokratik Parti, 1970-1980 yılları arasında faaliyet göstermiş Türk siyasi partisi. Demokrat Parti'nin gerçek siyasal mirasçısı olma iddiasıyla ortaya çıktı. Celâl Bayar'ın desteğiyle 1973 seçimlerinde başarı sağlayan parti, 1975 yılında çözülmeye başladı. 1977 seçimleri ile birlikte siyasi arenadaki gücünü kaybettiyse de 1978 yılında Bülent Ecevit başkanlığında kurulan 42. Türkiye Hükûmetinde yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Neville Chamberlain</span> Birleşik Krallık başbakanı (1937–1940)

Arthur Neville Chamberlain, İngiliz siyasetçi, 1937-1940 arası başbakan.

<span class="mw-page-title-main">David Lloyd George</span> Britanyalı devlet adamı. Britanya tarihinde seçilmiş olan ilk soylu olmayan başbakan.

David Lloyd George, Britanyalı siyasetçi, 1916-1922 arasında başbakan. David ön adı, Lloyd George soyadıdır. 1945'te ölümünden kısa bir süre önce Dwyfor Kontu payesi verildi.

<span class="mw-page-title-main">David Ben-Gurion</span> İsrailin ilk başbakanı

David Ben-Gurion veya David Grün, İsrail'in ilk başbakanı ve İsrail Devleti'nin kurucusudur. 14 Mayıs 1948'de Tel Aviv'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni okumuş ve 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda ülkenin liderliğini yapmıştır. 1942 yılında New York'ta düzenlenen Biltmore Konferansı'nın programını hazırlayan kişi oldu. Ayrıca Gurion, hükûmetteki görevinden ve daha sonra Knesset'ten ayrıldıktan sonra Ulusun Atası payesi ile onurlandırılmıştır.

Muhafazakâr Parti, resmî adı Muhafazakâr ve Birlikçi Parti, Tory'ler olarak da bilinirler,

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi</span>

| resim2 = [[Dosya:{|frameless]] Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Avrupa Konseyi içinde mahalli yönetimleri temsil eden kurumdur. Biri Yerel yönetimler odası, diğeri de Bölgesel yönetimler odası olmak üzere iki meclise bölünmüştür, bir sekreterlik ve kongre tarafından 5 yılda bir seçilen bir genel sekretere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">David Cameron</span> Birleşik Krallık başbakanı (2010–2016)

David William Donald Cameron, Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı, eski Birleşik Krallık başbakanı ve Muhafazakâr Parti'nin eski genel başkanı. Cameron, 2005 yılında Muhafazakâr Parti liderlik seçimini kazanarak partinin Genel Başkanı olmuştur. 2010 Birleşik Krallık genel seçimleri'nin ardından Muhafazakâr Parti - Liberal Demokratlarlar arasında kurulan Koalisyon hükûmetinde başbakan olarak yer almıştır. 2015 Birleşik Krallık genel seçimleri'nde tekrar başbakan seçilmiştir. 2016 Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği üyeliği referandumu sonrası 13 Temmuz 2016 tarihinde parti başkanlığından ve başbakanlıktan istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kenneth Clarke</span> İngiliz siyasetçi

Kenneth Harry ("Ken") Clarke, İngiliz muhafazakâr siyasetçi, milletvekili, Adalet Bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya Parlamentosu</span>

Finlandiya Parlamentosu, 9 Mayıs 1906'da kurulan Finlandiya'nın tek kamaralı yüksek yasama organıdır. Finlandiya Anayasası uyarınca, egemenlik halka aittir ve bu güç Parlamentoya verilmiştir. Parlamento, her dört yılda bir, D'Hondt sistemi kullanılarak seçilen 200 üyeden oluşur. Bu üyelerin 199'u Finlandiya'dan 1 tanesi ise Åland'dan seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa siyasi partisi</span>

Avrupa partisi, Avrupa'da ve Avrupa Birliği kurumlarında faaliyet gösteren ulusaşırı siyasi parti tipidir. Avrupa Birliği tarafından finanse edilmekte ve denetlenmektedirler. Bireylerden ziyade siyasi partiler tarafından oluşturulmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Yannis Rallis</span> Yunanistan başbakanı (1878-1946; hd. 1943-1944)

Yannis Rallis, Yunanistan'ın Mihver kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında işgal edilmesi sırasında Yunanistan'ın üçüncü ve son başbakandı ve 7 Nisan 1943'ten 12 Ekim 1944'e kadar görev yaparak, Atina'da Alman kontrolündeki Yunan kukla hükûmetinde Konstantinos Logotetopulos'u takiben görevli idi.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Heinz Brunner</span> Alman politikacı

Karl-Heinz Brunner Sosyal Demokrat Partili Alman siyasetçidir. Brunner, 2013 senesindeki Federal Parlamento seçimlerinden bu yana Alman Federal Parlamentosu üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Suzanne Webb</span> İngiliz siyasetçi

Suzanne Webb, 2019 genel seçimlerinden bu yana Stourbridge Parlamento Üyesi (Milletvekili) olan İngiliz Muhafazakâr Parti siyasetçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pirkko Ruohonen-Lerner</span> Finli siyasetçi

Pirkko Anneli Ruohonen-Lerner, bir Fin politikacı ve Avrupa Parlamentosu üyesidir. Avrupa Muhafazakârları ve Reformcuları'nın bir parçası olan Gerçek Finler üyesidir.

Liderlik seçimi, çeşitli ülkelerde siyasi bir parti üyelerinin partinin liderini belirlemek için yaptığı bir siyasi yarışmadır.

Tory'ler, İngiltere, İskoçya, İrlanda, Büyük Britanya ve Birleşik Krallık'ta basit örgütlenmiş bir siyasi grup halinde başladıktan sonra siyasi bir partiye evrilmiştir. İlk olarak 1679 Dışlama Krizi sırasında, Whig'in York Dükü James'i Katolikliği gerekçesiyle sık sık dışlama çabalarına karşı çıkmalarıyla tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu</span>

Türkiye Büyük Millet Meclisi Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü uyarınca faaliyet gösteren ihtisas komisyonudur. Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, parlamenter düzeyde çalışmalar yürüterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl düzenli olarak katıldığı "Avrupa Birliği Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı" (COSAC) ve "Batı Balkanlar Avrupa Birliği Bütünleşme Komisyonları Konferansı" (COSAP) gibi etkinliklerle Türkiye'nin Avrupa Birliği ile entegrasyonunu desteklemektedir. Ayrıca, AB Uyum Komisyonu üyeleri, Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyelerini de oluşturmaktadır.