İçeriğe atla

İsrail'de yerel yönetim

İsrail'de yerel yönetim (İbraniceרשות מקומית), İsrail'de İçişleri Bakanlığı'nın tüm topluluklar için ülkedeki her büyüklükteki topluluklar için düzenlemelerine göre, şehir planlaması, imar, içme suyu ve acil durum hizmetleri, eğitim ve kültür gibi hizmetler sunmakla görevli yerel yönetimlerdir. Yerel yönetimler, büyük bir belediyeyi yöneten şehir konseyleri, küçük bir belediyeyi yöneten yerel konseyler ve genellikle ancak zorunlu olarak kırsal nitelikte olmayan bir grup topluluğu yöneten bölgesel konseyler olmak üzere üçe ayrılmaktadırlar.

Tüm yerel yönetimler güçlü bir belediye meclisi sistemi altında yönetilmektedir ve meclis üyeleriyle birlikte demokratik seçim süreci ile seçilen bir belediye başkanına sahiptirler. Eğer bir konseyin yönetimi ciddi bir mali kriz nedeniyle yönetilemez hale gelirse, İçişleri Bakanı bunu çözebilir, belediye başkanını görevden alabilir ve normalleşene kadar konseyi yürütmek için özel bir komisyon atayabilir. Konseyler, bölge sakinlerinin yaşam kalitesinin artırılması için tüzük yürürlüğe koyabilir ve doğrudan vergilerin artırılmasına ek olarak, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla ulusal hükûmetten fon tahsis edilebilir. Şehir konseyleri ve yerel konseyler, 1938'de kurulan İsrail Yerel Yönetim Merkezi çerçevesinde birleştirilirken, bölgesel konseyler ise ayrı bir organda düzenlenir.

2020 yılı itibarı ile İsrail'de toplam 253 belediye bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın idari bölümleri</span>

Kallikratis Planı'nın 1 Ocak 2011 tarihinde uygulanmasından sonra, Yunanistan'ın idarî bölümleri iki ana seviyeden oluşur: bölgeler ve belediyeler. Ayrıca, İçişleri Bakanlığı'nın bir parçası olan ancak yerel yönetim kurumu olmayan bölgeleri denetleyen bir dizi merkezî olmayan idare bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan'ın illeri</span>

Yunanistan'ın illeri, Yunanistan'ın ikinci düzey idari bölümleriydi.

Büyükşehir belediyesi, Türkiye'deki yerel yönetim birimlerinden biridir. Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerde kurulan ve ilin tamamına hizmet vermek amacıyla oluşturulan bir yapıdır. Bu sistem, söz konusu nüfus kriterini karşılayan illerde, şehir genelinde entegre ve kapsamlı hizmetlerin sunulmasını amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">Sire</span> Ege Denizinde Yunanistana bağlı ada

Sire, Siroz veya Şıra, Yunanistan'ın Güney Ege bölgesinde bulunan bir ada, bölgesel birim ve belediyedir.

Belediye başkanı, bir şehir veya kasabanın belediye hükûmetindeki en üst düzey yetkili olarak görev yapar. Dünya genelinde, bir belediye başkanının yetkileri ve sorumlulukları ile bir belediye başkanının seçimi veya diğer şekillerde görevlendirilmesi konusunda yerel yasalar ve adetler arasında geniş bir farklılık bulunmaktadır. Seçilen sistemlere bağlı olarak, bir belediye başkanı belediye hükûmetinin baş yürütme görevlisi olabilir, sadece bağımsız gücü olmayan çok üyeli bir yönetim kurulunu yönetebilir veya sadece sembolik bir rol oynayabilir. Bir belediye başkanının görev ve sorumlulukları, belediye yöneticilerini ve çalışanlarını atamak ve denetlemek, seçmenlere temel hükûmet hizmetleri sağlamak ve bir belediye yönetim organı tarafından kabul edilen yasaları ve yönetmelikleri uygulamaktır. Bir belediye başkanının seçilme seçenekleri, halk tarafından doğrudan seçilme veya seçilmiş bir yönetim kurulu veya kurul tarafından seçilme gibi seçenekleri içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Washington, DC belediye başkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, DC'nin belediye başkanlarının bir listesi yer almaktadır. 1871 yılına kadar Washington, DC; City of Washington, Georgetown ve tüzel kişiliği olmayan Washington County olarak bilinen üç ayrı belediyeden oluşmakta ve her bir belediye birbirinden bağımsız olarak yönetilmekteydi. 1871 District of Columbia Anayasası ile birlikte bu üç belediye ortadan kaldırıldı ve bunları yöneten tek bir valinin bulunduğu sistem getirildi. Üç yıl kadar süren bu sistemden 1874'te vazgeçildi ve üç üyeden oluşan Delegeler Meclisinin başkanı, ilçeyi yöneten kişi olarak belirlendi. 1975 yılına kadar bu sistem devam etti. 24 Aralık 1973'te yürürlüğe giren District of Columbia Yerleşim Yasası ile birlikte halka kendi belediye başkanını seçme hakkı verildi.

Üniter devlet, devletin temel unsurları olan ulus, toprak ve egemenlik unsurları ile devletin temel anayasal organları olan yasama, yürütme ve yargı işlevlerinin tek olma özelliğine sahip bulunduğu devlet biçimini ifade eden kamu yönetimi terimi. Devletler yapılarına göre "üniter devlet" ve "bileşik devlet” olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dünyadaki mevcut devletlerin büyük çoğunluğu üniter devlet özelliğindedir. Türkiye, Fransa, İngiltere, Norveç, İspanya, Tanzanya, Danimarka, İsrail, Yeni Zelanda, Cezayir ve Ürdün dünyadaki üniter devletlerden bazılarıdır. Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin merkezde; kuvvetler ayrılığı ilkesiyle toplanmış olmasıyla birlikte yerel yönetim kurumlarının varlığı üniter devlet özelliği ile bir çelişme oluşturmadığı gibi merkezi idare uygulamasının olumsuz görülen yönlerini telâfi edici olarak değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Belediye binası</span> bir belediyenin ana yönetim binası

Belediye binası, bir şehrin, kasabanın veya diğer belediyenin baş idari binasıdır. Genellikle şehir veya kasaba konseyini, ilişkili departmanlarını ve çalışanlarını barındırır. Ayrıca genellikle bir şehir, kasaba, ilçe, kontluk veya belde belediye başkanının ve belediyenin yürütme organının merkezi olarak da işlev görür.

<span class="mw-page-title-main">Kifse</span> Yunanistanın başkenti Atinanın banliyösü

Kifse veya Kefsa, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir.

<span class="mw-page-title-main">Elefsis</span> Yunanistanın Attika Bölgesine bulunan bir şehir

Elefsis, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 18 km kuzeybatısında Saron Körfezi'nin kıyısında yer almakta olup Batı Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 36.589 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 34,934'tür.

<span class="mw-page-title-main">Fili, Yunanistan</span>

Fili, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 14 km kuzeybatısında yer almakta olup Batı Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 109.13 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 34,934'tür. Belediyenin merkezi Ano Liosia'dır.

<span class="mw-page-title-main">Pallini</span> Yunanistanın başkenti Atinanın banliyösü

Pallini, Yunanistan'ın Attika Bölgesi'ne bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir Atina'nın 14 km doğusunda yer almakta olup Doğu Attika bölgesel birimin merkezi ve Atina metropolitan alanın parçasıdır. Yüzölçümü 29.43 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 54,415'tir. Belediyenin merkezi Gerakas'tır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'nın bölgeleri</span>

Finlandiya'nın bölgeleri, Finlandiya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Finlandiya 19 adet bölgeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya'nın belediyeleri</span>

Finlandiya'nın belediyeleri, Finlandiya'nın en küçük idari bölümleridir. Belediyeler, Finlandiya'daki yerel yönetim düzeyini temsil eder ve ülkenin kendi kendini yöneten temel idari birimleridir. Nüfusu yüksek olan bazı belediyeler şehir olarak adlandırılmakta olup tüm belediyeler eşit statüdedir.

<span class="mw-page-title-main">Marc Fesneau</span> Fransız siyasetçi

Marc Fesneau Fransa parlamento ile ilişkiler bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Şehir konseyi (İsrail)</span>

Şehir konseyi, İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde bir resmi şehir tanımlanmasıdır.

Yerel konsey, İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde şehir ve bölgesel konsey arasında tanımlanan yerel yönetimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Bölgesel konsey (İsrail)</span> Yerel Yönetim

Bölgesel konsey, İsrail'in yerel yönetim sistemi içinde şehir ve yerel konseylerin altında tanımlanan yerel yönetimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Belçika'nın belediyeleri</span>

Belçika'nın belediyeleri, Belçika'nın dördüncü düzey idari bölümleridir. Belediyeler, Brüksel ile Belçika'nın ilçelerinin alt bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Belediyeler Birliği</span> Türkiye belediyelerini tek çatıda toplayan dernek

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), 1945 yılında belediyecilik alanında faaliyet göstermek üzere kamu yararına bir dernek olarak kurulmuş ve belediyelerin hak ve menfaatlerini dernek çatısı altında korumaya yönelik olarak belediyecilikle ilgili faaliyetlerini 57 yıl dernek statüsünde sürdürmüştür. Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye'deki bütün belediyeleri tek çatı altında toplamak amacıyla Bakanlar Kurulunun 21 Ağustos 2002 tarih ve 2002/4559 sayılı kararıyla mahalli idare birliği statüsüne kavuşmuştur. 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu'nun 26.05.2005 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmesi ve 11.6.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmesi ve bu Kanuna göre hazırlanan Türkiye Belediyeler Birliği Tüzüğü'nün İçişleri Bakanlığınca 28.09.2005 tarihinde onaylanmasıyla Türkiye Belediyeler Birliği, ulusal ve uluslararası düzeyde belediyeleri temsil etme yetkisine sahip ve bütün belediyelerin doğal üyesi olduğu tek mahalli idare birliği özelliğine kavuşmuştur.