İçeriğe atla

İspanya Senatosu

Koordinatlar: 40°25′14″K 3°42′46″B / 40.42056°K 3.71278°B / 40.42056; -3.71278
İspanya Senatosu
Senado
15.Parlamento
Arma veya logo
Tür
Tür
Tarih
Kuruluş1837 (lağvedildiği dönem 1923-1977)
1978 (yeniden kuruldu)
Yapı
Sandalye266
Siyasi gruplar
Hükümet (89)
  •   PSOE (88)
  •   IFS (1)

Destek (24)

  •   EH Bildu (6)
  •   ERC (5)
  •   PNV (5)
  •   Junts (3)
  •   ASG (1)
  •   Compromís (1)
  •   BNG (1)
  •   MM (1)
  •   CC (1)

Muhalefet (145)

  •   PP (140)
  •   Vox (3)
  •   UPN (1)
  •   AHI (1)
Seçimler
Oylama sistemi
Sınırlı oy
Son seçim
23 Temmuz 2023
Toplantı yeri
Palacio del Senado
Centro, Madrid
İspanya Krallığı
Website
www.senado.es


İspanya Senatosu (İspanyolcaSenado) İspanyol parlamentosunun İspanyolcaCortes Generales'in üst meclis kanadıdır. 266 üyeden oluşur: 208'i halkın oylarıyla seçilmekte, 58'i ise bölge yasama organları tarafından atanmaktadır. Tüm senatörler dört yıllık dönemlerde görev yaparken, bölgesel yasama organları görevlilerini herhangi bir zamanda atadıkları senatörleri görevden alabilirler.[1]

Tarihçe

İspanyol Senatosu, Sicilyateyn Kraliyeti'nin kraliçesi Maria Christina döneminde 1837 anayasası ile kuruldu. 1845, 1856, 1869 ve 1876 anayasalarının rejimleri altında da varlığını sürdürdü. Bu dönemlerde üç ana kategoriden oluşuyordu: Kendi başlarına yetkili senatörler, yaşam boyu senatörler ve seçilen senatörler. General Miguel Primo de Rivera'nın 1923 yılındaki darbesinden sonra senato bastırılmıştı.

Ancak 1978 yılında İspanya'nın demokrasiye geçişinden sonra senato yeniden kuruldu.

2017 yılında İspanyol Senatosu'nun bütçesi 53 milyon Euro olarak belirlenmiştir.[2]

Düzen

Yasal olarak, mutlak çoğunluk için -boş koltuklar olsa bile- 133 sandalye gerekmektedir.

Senato Seçimleri

Bugüne kadar senato seçimleri parlamentonun alt kanadının seçimleriyle aynı zamanda yapıldı. Ancak Hükûmet Başkanı (yani Başbakan), krala yalnızca İspanyol Anayasası'nın 115. maddesi uyarınca yalnız bir odanın seçimini yapmasını yasal olarak önerebilir. Parlamentonun alt kanadı olan Temsilciler Meclisi üyeleri orantılı temsiliyet ilkesine göre seçilirken, senato üyeleri iki ayrı şekilde seçilirler: Sınırlı oyla yapılan halk seçimleri ve bölgesel yasama organlarından gerçekleştirilen atamalar.

Doğrudan seçilen senatörler

266 üyeli İspanya Senatosu'nun önemli çoğunluğunu oluşturan 208 üyesi doğrudan halk tarafından seçilir. Her bir il, nüfusu dikkate alınmadan 4 senatör seçer. Adalardaki illerde ise, adaların büyüklüklerine göre senatör sayıları 1 ilâ 3 arasında değişir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Constitución española. Art. 69.1.
  2. ^ "Prespuesto de Senado" (İspanyolca). 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2017. 
  3. ^ "Informe sobre la reforma del Senado" (PDF) (İspanyolca). Instituto de Estudios Andaluces. 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Parlamento</span> asli görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasa yapıcı meclis veya meclisler

Parlamento ya da yasama kurulu, birincil görevi yürütmeyi denetlemek olan, yasama gücüne ve yetkisine sahip meclis veya meclislerdir.

<span class="mw-page-title-main">Senato</span>

Senato, bazı ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine senatör denir. Dünya tarihindeki ilk senato Roma'da M.Ö. 8. yüzyılda kuruldu ve M.S. 6. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca Bizans İmparatorluğu da Doğu Roma İmparatorluğu olarak M.S. 4. yüzyıldan başlayarak 13. yüzyılda 4. Haçlı Seferinin İstanbul'u işgal etmesine kadar senato kurumunu devam ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Senatosu (Türkiye)</span> 1961–1980 yılları arasında TBMM üst kanadı olarak çalışan parlamento

Cumhuriyet Senatosu ya da eskiden yaygın bir şekilde kullanılan adıyla Okumuşlar Meclisi, Türkiye'de 1961-1980 yılları arasında çift meclisli sistem yürürlükteyken TBMM'nin üst kanadını oluşturan yasama organı. Alt kanadı ise Millet Meclisi idi.

Milletvekili, parlamenter, mebus ya da saylav bir parlamentoda oy verenleri temsil eden kişidir. Birçok ülkede bulunan bikameral sistem gereği; parlamento üyelerine değişik isimler verilebilmektedir. Örneğin; senato bulunan sistemlerde seçilen kişi; senatör olarak tanımlanabilmektedir. Parlamenter bağımsız olabileceği gibi sıklıkla görüldüğü üzere bir siyasi partiye bağlı da olabilir. Ülkenin parlamento sistemine ve yürürlükteki mevzuatına göre seçme ve seçilme kuralları ile milletvekilinin görev ve sorumlulukları değişiklik gösterebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi</span> ABD Kongresinin alt kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi, Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin alt kanadıdır. Toplam sandalye sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi, her iki yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Temsilciler Meclisinin üyeleri federal halkı temsil ederler. Her eyaletten seçilen üyelerin sayısı o eyaletin nüfusuna bağlıdır. Her 10 yılda bir yapılan nüfus sayımına göre eyaletlerin Temsilciler Meclisine yolladıkları üye sayısı değişebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Senatosu</span> ABD Kongresinin üst kanadı

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu veya yaygın ismiyle Birleşik Devletler Senatosu, Temsilciler Meclisi ile birlikte Birleşik Devletler Kongresini oluşturan iki yasama organından biridir. Amerika Birleşik Devletleri'nin 50 eyaletinin her birinden seçilen 2 senatörden oluşan 100 üyesi bulunur. Amerika Birleşik Devletleri Senatosunun üçte biri her 2 yılda bir yapılan seçimlerle yenilenir. Her senatörün bir sonraki seçime kadar olan görev süresi 6 yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Çift meclislilik</span>

Çift meclislilik, iki yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Türkiye'de bu yönetim şekli iki askeri darbe arasındaki dönemde (1961-1980) Millet Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu olarak uygulanmıştır. Günümüzde ABD ve Birleşik Krallık çift meclisli ülkelere örnektir.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<i>Sejm</i> Polonya Parlamentosunun alt kanadı

Sejm, Polonya Cumhuriyeti'nin Polonya Parlamentosu'nun alt meclisidir. 460 kişiden genel oy hakkı ile seçilmiş ve "Polonya Cumhuriyeti'nin Sejm'inin Mareşali" olarak bilinen konuşmacı tarafından yönetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Senatosu (Meksika)</span> Birlik Kongresinin üst kanadı

Cumhuriyet Senatosu veya anayasada geçen tam adıyla Onurlu Birlik Kongresinin Senatörler Kamarası, Meksika'nın çift meclisli ulusal yasama organı Birlik Kongresi'nin üst meclisi olarak faaliyet gösteren senato. 4 Ekim 1824'te kurulmuş olup, 1990'larda yapılan reformlar sonrasında günümüzdeki hâline ulaşarak, ülkenin 31 eyaleti ile 1 federal bölgesinden dörder tane olmak üzere 128 senatöre ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Senatonun her bir dönemi 6 yıl boyunca hizmet verir. Senato Başkanı görevini, 1 Eylül 2018'den itibaren Demokratik Devrim Partisi üyesi Martí Batres sürdürmektedir Son seçim 2018'de yapılmış olup, sonraki seçim 2024'te yapılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Federasyon Konseyi (Rusya)</span> Federal Meclisin üst kanadı

Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Federal Meclisi'nin (parlamento) üst kanadıdır. 22 cumhuriyet, 46 oblast, 9 kray, 3 federal şehir, 4 özerk okrug ve bir özerk oblasttan oluşan 85 Rusya'nın federal yapılanması'nın her biri Konseye iki senatör gönderir ve böylece toplam 170 konsey üyesi görev yapar.

<span class="mw-page-title-main">Birlik Kongresi</span> Birleşik Meksika Devletlerinin yasama organı

Birlik Kongresi veya resmî adıyla Meksika Birleşik Devletleri Genel Kongresi, Meksika federal hukûmetinin yasama organıdır. çift meclisli bir yapıda olan Birlik Kongresi, üst meclis konumundaki Cumhuriyet Senatosu ile alt meclis konumundaki Vekiller Meclisi'nden meydana gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda Senatosu</span> Hollanda yasamasının üst meclisi

Hollanda Senatosu Hollanda yasamasının üst meclis yapısını oluşturur Hollanda Genel Devletleri. 75 üyesi, eyalet seçimlerinden sonra üç ay içinde her dört yılda bir 12 eyalet tarafından seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Federal Senato</span> Ulusal Kongrenin üst kanadı

'Federal Senato, Brezilya Ulusal Kongresi'nin üst meclisi. 1824'te Brezilya İmparatorluğu'nun ilk anayasası tarafından oluşturuldu, başlangıçta Birleşik Krallık'ın Lordlar Kamarası'na benziyordu. 1889'da Cumhuriyet'in ilanından bu yana, Federal Senato ABD Senatosunu andırıyor. Şu anda, Senato 81 sandalye içeriyor. 26 eyaletin her birinden üç senatör ve Federal Bölge'den üç senatör çoğunlukla sekiz yıllık süre içinde hizmet etmek üzere seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Parlamentosu</span> Polonya Cumhuriyetinin yasama organı

Polonya Cumhuriyeti Parlamentosu, Polonya'nın ulusal yasama organıdır. İki meclisli bir yapıya sahip olup Sejm ve Senato'dan oluşmaktadır. Polonya Anayasası'nda bir organ olarak Parlamento'dan değil, yalnızca Sejm ve Senatodan söz edilir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da siyaset</span> Fransanın hükümet ve demokratik sistemi

Fransa'da siyaset, Beşinci Fransız Cumhuriyeti Anayasası tarafından belirlenen yarı başkanlık sistemi çerçevesinde şekillenmektedir. Bu kapsamda devlet kendisini "bölünmez, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyet" olarak tanımlar. Anayasa, kuvvetler ayrılığı ilkelerini esas almakta ve Fransa'nın 1789 Bildirisi ile tanımlanan İnsan Haklarına ve Ulusal Egemenlik ilkelerine bağlılığını beyan etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kansas Senatosu</span>

Kansas Senatosu, ABD Kansas Eyaletinin eyalet yasama organı olan Kansas Yasama Meclisinin üst kanadıdır. Her biri en az 60.000 nüfuslu eşit sayıda bölgeyi temsil eden 40 senatörden oluşur. Senato üyeleri dört yıllık bir süre için seçilirler. Bir senatörün hizmet edebileceği terim sayısında bir sınırlama yoktur. Kansas Senatosu Topeka'daki Kansas Eyaleti Meclis Binası'nda toplanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye hükûmeti</span> Hükûmet

Türkiye Hükûmeti, Türkiye'nin ulusal hükûmetidir. Başkanlık temsilî demokrasisi altında üniter bir devlet ve çok partili bir sistem içinde Anayasal bir cumhuriyet olarak yönetilir. Hükûmet terimi, toplu kurumlar kümesi veya özellikle Kabine (yürütme) anlamına gelebilir.

Siyasal sistemde, bir parti lideri, siyasi partisinin ya yasama organına ya da seçmenlere karşı resmi temsilcisidir. Ülkeye bağlı olarak, siyasi bir partinin "lideri" olarak halk arasında bahsedilen kişi, resmi olarak parti başkanı, genel sekreter veya en yüksek siyasi makam olabilir.

Arjantin hükûmeti, federal sistem çerçevesinde, cumhurbaşkanını temsil eden demokratik bir cumhuriyettir. Arjantin Devlet Başkanı hem devletin hem de hükûmetin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı tarafından kullanılır. Yasama yetkisi Ulusal Kongreye verilmiştir. Yargı, Yürütme ve Yasama organından bağımsızdır ve Yüksek Mahkeme ile alt ulusal mahkemelerin yetkisindedir.