İçeriğe atla

İspanya-Ukrayna ilişkileri

İspanya-Ukrayna ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Spain ve Ukraine

İspanya

Ukrayna
Diplomatik Misyon
İspanya büyükelçiliği, KievUkrayna büyükelçiliği, Madrid

İspanya-Ukrayna ilişkileri, bu iki ülke arasındaki ikili ve diplomatik ilişkilerdir. Her iki ülke de 1991 yılında Ukrayna'nın SSCB'den bağımsızlığını kazanmasından bu yana diplomatik ilişkiler kurdu.

Diplomatik ilişkiler

İki ülke arasında akıcı bir siyasi diyalog var. İspanyol derneklerinin okul tatilleri sırasında Ukraynalı çocukları İspanyol ailelerde ağırlama programları ve İspanyol toplumuna tamamen entegre olup İspanya'nın gelişmesine katkıda bulunan Ukrayna vatandaşlarından oluşan önemli bir koloninin İspanya'da bulunması ile ilişkinin insani yönü güçlendirilmiştir.[1]

Ekonomik ilişkiler

Ukrayna-İspanya ikili ticaret rakamları, 2008 krizinin ortalarından bu yana artmaktadır. İspanya'nın Ukrayna ile ticaret dengesi geleneksel bir açık veriyor. 2014 yılında ticaret açığı, 687 milyon avro olan 2013'ün biraz üzerinde 884 milyon avro olarak gerçekleşti. Bunun başlıca nedeni, ülkenin içinden geçtiği derin ekonomik kriz nedeniyle İspanya'nın Ukrayna'ya ihracatında %32'lik bir düşüş olmasıydı. Hem niceliksel olarak azalan ihracat hem de ithalat, İspanya'nın toplam dış ticaretinin küçük bir yüzdesini temsil ediyor. 2014 yılında Ukrayna, İspanya'da alıcı olarak 61, satıcı olarak ise 45. sırada yer aldı.[2]

İşbirliği

Ukrayna, İspanya İşbirliği Ana Planında öncelikli bir ülke değildir. Bununla birlikte, farklı sosyal alanlarda bazı işbirliği programları ve belirli ademi merkeziyetçi işbirliği projeleri vardır. İspanyol İdaresi şu anda Ukrayna'da AB'nin birkaç eşleştirme programını yürütmektedir.[3]

Beyannameler, antlaşmalar ve anlaşmalar

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ve İspanya Başbakanı Pedro Sánchez, Haziran 2018'de İspanya'ya ilk ziyaretlerinde Moncloa Sarayı'nda
  • 16 Haziran 1995'te imzalanan ve 7 Mart 2000'den beri yürürlükte olan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması.
  • 7 Ekim 1996 tarihinde imzalanan ve 22 Nisan 1997 tarihinden itibaren geçerli olan Hava Taşımacılığı Anlaşması.
  • Sosyal Güvenlik Anlaşması, 7 Ekim 1996 tarihinde imzalanmış ve 27 Mart 1998 tarihinden itibaren yürürlüktedir.
  • 7 Ekim 1996'da imzalanan ve 12 Nisan 2000'den beri yürürlükte olan Ekonomik ve Endüstriyel İşbirliği Anlaşması.
  • Kültür ve Eğitim İşbirliği Anlaşması, 7 Ekim 1996'da imzalanmış ve 13 Ocak 1997'den beri yürürlükte olan ve 13 Ocak 1997'den beri yürürlüktedir.
  • Dostluk ve İşbirliği Antlaşması, 8 Ekim 1996'da imzalanmış ve 20 Ağustos 1997'den beri yürürlüktedir.
  • Yatırımların Teşviki ve Karşılıklı Korunması Anlaşması (APPRI), 26 Şubat 1998'de imzalanmış ve 5 Mayıs 2000 tarihinden itibaren geçerlidir.
  • 1997'de imzalanan Mali İşbirliği Mutabakat Muhtırası;
  • Teknik Bilimsel İşbirliği Anlaşması, 2001'de imzalandı.
  • 17 Ocak 2001'de imzalanan Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin uygulanmasına ilişkin idari anlaşma
  • Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması 1985'te imzalandı ve mevcut Ukrayna'nın eski Sovyetler Birliği'nin bir parçası olduğu 1986'dan beri yürürlükte.
  • Ukrayna, müzakereleri 2006 yılında başlayan yeni ve bağımsız bir anlaşma imzalamak istiyor.
  • 12 Mayıs 2009'da imzalanan ve Ukrayna parlamentosu tarafından onaylanmayı bekleyen İspanya ile Ukrayna Arasında Düzenli Göç Akışları Anlaşması.
  • 11 Ocak 2010'da imzalanan ehliyet takas sözleşmesi.
  • Uluslararası Deniz Taşımacılığı alanında işbirliği muhtırası, 11 Ocak 2010 tarihinde imzalanmıştır.
  • 10 Şubat 2015 tarihinde Kiev'de imzalanan gizli bilgilerin karşılıklı korunmasına ilişkin anlaşma.[4]

Elçilikler

İspanya Büyükelçiliği Kiev kentinde bulunmaktadır. Ukrayna Büyükelçiliği Madrid şehrinde bulunmaktadır.

Ayrıca bakınız

  • İspanya'nın dış ilişkileri
  • Ukrayna'nın dış ilişkileri
  • İspanya'daki Ukraynalılar
  • Ukrayna'daki İspanyollar

Kaynakça

  1. ^ http://www.exteriores.gob.es/Documents/FichasPais/Ucrania_FICHA%20PAIS.pdf 15 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Office of Diplomatic Information of the Ministry of Foreign Affairs and Cooperation, Diplomatic Relations
  2. ^ http://www.exteriores.gob.es/Documents/FichasPais/Ucrania_FICHA%20PAIS.pdf 15 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Office of Diplomatic Information of the Ministry of Foreign Affairs and Cooperation, Economic Relations
  3. ^ http://www.exteriores.gob.es/Documents/FichasPais/Ucrania_FICHA%20PAIS.pdf 15 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Office of Diplomatic Information of the Ministry of Foreign Affairs and Cooperation; Cooperation
  4. ^ http://www.exteriores.gob.es/Documents/FichasPais/Ucrania_FICHA%20PAIS.pdf 15 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Office of Diplomatic Information of the Ministry of Foreign Affairs and Cooperation; Declarations, treaties and agreements

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması</span> Filistini tanıyan devletlere genel bakış

Filistin Devleti'nin uluslararası tanınması, Filistin'in uluslararası toplumda devlet olarak tanınması durumunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

İspanya-Türkiye ilişkileri, tarihten itibaren süregelen Türkiye-İspanya ve Türk-İspanyol ilişkilerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'deki diplomatik temsilcilikler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu sayfada Kuzey Kore'de bulunan dış temsilcilikler listelenmiştir. Hâlihazırda başkent Pyongyang 24 tane büyükelçiliğine ev sahipliği yapmaktadır. Bunların çoğu, kentin Munsudong Diplomatik Alanı isimli özel bir alanında bulunmaktadır. Birçok diğer ülkenin Pekin ya da Seul'de Kuzey Kore'ye akredite edilmiş büyükelçileri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Belarus'un vize politikası</span>

Belarus ziyaretçileri, vizesiz ülkelerden birinden gelinmediği sürece, Belarus diplomatik dış temsilciliklerinden vize almalıdırlar. Belarus, Şubat 2017'de 80 ülkeyle vizesiz rejime geçti. Vizesiz rejim, yalnızca Minsk Uluslararası Havalimanı'ndan gelen ve giden ziyaretçiler için geçerli olacaktır ve vizesiz kalış sadece 5 gün sürecektir.

Belirli ülkelerin vatandaşlarına vizesiz Ukrayna'ya girmesi için izin verir. Kırım, fiilen Rus kontrolü altında olduğu için Rusya'nın vize politikasını uygulamaktadır.

Vizeden muafiyeti için uygun ülkelerden birinin vatandaşı olunmadığı sürece Fas'a girmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Türkmenistan ilişkileri</span>

Türkiye-Türkmenistan ilişkileri, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye, Sovyetler Birliği'nin dağılması neticesinde kurulan yeni bağımsız ülkede büyükelçilik açan ilk ülke olarak Türkmenistan'ın bağımsızlığını tanıyan dünyanın ilk ülkesi oldu. Türkmenistan'ın, Ankara'da bir büyükelçisi ve İstanbul'da bir başkonsolosu var. Her iki ülke de Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. İki ülke yakın kültürel bağlantıları paylaşıyor. Türkiye, Türkmen pasaportu sahiplerinin vizesiz ziyaret edebileceği 47 ülkeden biridir.

Kosova'nın dış ilişkileri, Kosova Dışişleri Bakanlığı'nın çabalarıyla gerçekleştirilir. Kosova, yurtdışında 24 elçilik işletiyor ve Priştine'de 21 elçiliğe ev sahipliği yapıyor. Kosova'nın birçok uluslararası örgüte üyeliği var.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın dış ilişkileri</span>

Kuzey Makedonya’nın 1991’deki bağımsızlığından bu yana dış ilişkileri, ülkenin NATO ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara üyelik kazanma ve komşusu Yunanistan ile uzun zamandır devam eden, anayasal adı altında uluslararası tanınma kazanması çabalarıyla nitelenmiştir. Ülkenin adına yapılan itirazlar sebebiyle Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti geçici adlandırması altında Birleşmiş Milletlere ve diğer bazı uluslararası forumlara kabul edilmesi sağlandı. 2018 yılında Yunan ve Makedon hükûmetleri arasında varılan anlaşma uyarınca ülkenin adı Kuzey Makedonya olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Özbekistan ilişkileri</span>

İspanya-Özbekistan ilişkileri, İspanya ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Özbekistan'ın Madrid'de bir büyükelçiliği, Barselona'da da bir fahri konsolosluğu vardır. İspanya'nın Moskova büyükelçiliği, Özbekistan için de akredite edilmiştir. Özbek Büyükelçisi Rakhmatulla Nurimbetov, iki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle tarım, turizm ve bilimsel konularda "kullanılmayan büyük bir potansiyele" sahip olduğunu açıkladı. Bu yüzden İspanyol iş adamlarını ülkeye "yatırım yapmaya ve katkıda bulunmaya" davet etti.

<span class="mw-page-title-main">Malta-Türkiye ilişkileri</span>

Malta-Türkiye ilişkileri, Malta ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna-Yunanistan ilişkileri</span>

Yunan-Ukrayna ilişkileri, Yunanistan ile Ukrayna arasındaki ilişkilerdir. Yunanistan 31 Aralık 1991'de Ukrayna'yı tanıdı. Her iki ülke de 1992'de diplomatik ilişkiler kurdu. Yunanistan 1993 yılında Kiev'de bir büyükelçilik açtı, Mariupol ve Odessa'da başkonsolosluklar kuruldu. Ukrayna, Atina'da bir büyükelçilik ve Nisan 2004'ten beri Selanik'te bir başkonsolosluk açtı. Her iki ülke de Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir. Ukrayna'da yaşayan büyük bir Yunan topluluğu vardır. Ukrayna, ilk olarak Yunanlar tarafından MÖ 500 gibi erken bir tarihte kuruldu. Ukrayna'nın Odessa şehri, Filiki Eterya gizli örgütünün de kurulduğu yer olan eski Yunan sömürgecileri tarafından kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">İspanya-Slovakya ilişkileri</span>

İspanya-Slovakya ilişkileri, İspanya ve Slovakya arasındaki ikili ilişkilerdir. Slovakya'nın Madrid'de bir büyükelçiliği ve Barselona, Malaga ve Santa Cruz de Tenerife'de üç konsolosluğu bulunmaktadır. İspanya'nın Bratislava'da bir elçiliği vardır. Bu iki ülkenin ilişkileri esas olarak hem NATO hem de Avrupa Birliği üyeliği ile tanımlanmaktadır. Slovakya'nın Çekoslovakya'dan bağımsızlığının XXV. yıldönümü kutlamaları vesilesiyle, Büyükelçi Vladimír Grácz ve hanımı 11 Ocak 2019'da görkemli bir resepsiyon sundu. Protokol yasası, İspanya ve Slovakya marşları çalınmasıyla başladı. Büyükelçi Grácz, “İspanya ile ilişkilerin kusursuz, mükemmel bir işbirliği, büyük bir uyum ve uluslararası kurumların adaylıklarında karşılıklı desteğe sahip olduğunu doğruladı. Kültürel ilişkiler kadar ekonomik ilişkiler de harika. Kişisel olarak İspanya'nın harika bir ülke olduğunu ve kendisiyle karısının eşliğinde tanışabileceğini kabul ediyor. 15 Ocak 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan-Türkiye ilişkileri</span>

Güney Sudan-Türkiye ilişkileri, Güney Sudan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Türkiye'nin Cuba'da, Güney Sudan'ın ise Ankara'da büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan-Yunanistan ilişkileri</span>

Özbekistan-Yunanistan ilişkileri - Yunanistan ve Özbekistan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-İspanya sınırı</span> Ülke sınırı

Fransa-İspanya sınırı, Fransa ve İspanya'yı 1659'dan beri ayıran sınırdır. Hendaye ve Irun'dan başlayıp Pireneler doğrultusunda devam eden sınır, Cerbère ve Portbou'dan doğru Akdeniz'de sona erer.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Belarus ilişkileri</span>

Bangladeş-Belarus ilişkileri, Bangladeş ve Belarus arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 24 Ocak 1972'de Bangladeş'in bağımsızlığını tanıdı ve 1992'de resmi diplomatik ilişkiler kuruldu. Her iki ülkenin de yerleşik bir büyükelçisi yok.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Ukrayna ilişkileri</span>

Sırbistan-Ukrayna ilişkileri, Sırbistan ve Ukrayna arasındaki dış ilişkilerdir. Sırbistan, Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nin doğrudan halefi olarak 15 Nisan 1994'te Ukrayna'yı tanıdı. Ukrayna ve Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler 15 Nisan 1994'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan'ın dış ilişkileri</span>

Kırgızistan, Sovyetler Birliği'nin tarihi mirası göz önüne alındığında, başta Kazakistan ve Rusya olmak üzere Bağımsız Devletler Topluluğu'nun diğer üyeleriyle yakın ilişkilere sahiptir. Türk dilleri gibi ortak mirasları göz önüne alındığında, Türkiye ile de yakın ilişkileri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ambica Shrestha</span>

Ambica Shrestha, Nepalli girişimci ve iş kadını.