İçeriğe atla

İsmet Zeki Eyuboğlu

İsmet Zeki Eyüboğlu (1925; Trabzon - 2003; İstanbul) Türk yazar, araştırmacı ve çevirmen. Türk dili ve edebiyatı, tasavvuf edebiyatı ve tarihi, Alevi-Bektaşi kültürü, Anadolu uygarlıkları, felsefe, mitoloji, arkeoloji gibi pek çok konuda eserler vermesiyle tanınan araştırmacı yazardır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "İsmet Zeki Eyüboğlu". eyubogluvakfi.org.tr. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1916 (MCMXVI) cumartesi günü başlayan bir artık yıldır.

1934 (MCMXXXIV) pazartesi günü başlayan bir yıldır.

1958 (MCMLVIII) çarşamba günü başlayan bir yıldır.

1961 (MCMLXI) 20. yüzyılın 89. ve 2. binyılın 989. yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bedri Rahmi Eyüboğlu</span> Türk ressam, şair ve yazar

Bedri Rahmi Eyüboğlu Türk ressam, yazar ve şairdir.

Eyüboğlu bir soyadı olup şu şahıslara aittir:

<span class="mw-page-title-main">Sabahattin Eyüboğlu</span> Türk yazar, akademisyen ve çevirmen

Sabahattin Eyüboğlu, Türk yazar, çevirmen ve akademisyendir.

Mîna Urgan, Türk İngiliz edebiyatı profesörü, yazar, filolog, çevirmen ve sosyalist siyasetçidir.

Eyüboğlu Ailesi, nüfusu 500.000'den fazla olan Türkiye'de bir aile. Günümüzde Eyüboğlu Ailesi'nin Türkiye dışında Azerbaycan'da, İran'da ve Eyyûbîler'den kalma Suriye, Mısır, Lübnan ve Yemen gibi ülkelerde de kolları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Zeki Kolaç</span> Türk asker

Halepli Zeki Paşa, Zeki Baraz Kolaç (Kılıçoğlu) veya Zeki Kolaç ) veya Mehmet Zeki Baraz, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Ordusu'nun Balkanlar'da görevli müşirdir.

Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde eğitim amacıyla Avrupa'ya, özellikle Fransa'ya giden gençler oradaki edebiyatta gördükleri yenilikleri ülkeye dönüşlerinde Türk edebiyatında uygulamaya başlamışlardır. Bu şekilde belli dönemler halinde günümüze kadar süren yeni bir edebiyat başlamıştır. Bu dönemlerden biri de Cumhuriyet dönemi edebiyatıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dönüşümler</span> Ovid tarafından MS 8 yılında tamamlanan ve 15 kitaptan oluşan öyküsel şiir

Dönüşümler Romalı şair Ovid tarafından MS 8 yılında tamamlanan ve 15 kitaptan oluşan öyküsel şiir türünde bir edebiyat eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Battaniye</span> sıcak tutma amacıyla kullanılan bir tür örtü

Battaniye, genellikle uyurken, kişiyi sıcak tutma amacıyla kullanılan bir tür örtü. Yapımında yün veya pamuk gibi farklı malzemeler kullanılabilir.

Leyla Gamsız Sarptürk, Türk ressam.

İsmet kelimesi dürüst, temiz ifadesini taşımakta. Hem kız hem de erkek ismi olarak kullanılmakta.

Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir. Şiirde, Halk edebiyatında olduğu gibi hece ölçüsü kullanılmıştır. Genellikle sözcüklerin akla gelen ilk anlamları kullanılmıştır. Yazarların verdikleri eserlerde millî hisler ön planda olurken, eserlerdeki kişiler halk arasından seçilmiş sıradan kişilerdir. Bu akıma dahil olan şairler şiirlerini Kültür Haftası, Hisar ve Çınaraltı gibi dergilerde yayınlamışlardır. Bu akıma dahil olan yazarlar: Ahmet Kutsi Tecer, Arif Nihat Asya, Orhan Şaik Gökyay, Kemalettin Kamu, Ömer Bedrettin Uşaklı, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Behçet Kemal Çağlar, Necmettin Halil Onan, Zeki Ömer Defne ve Coşkun Ertepınar'dır. Dönem şairlerinden Arif Nihat Asya Türk edebiyatında "Bayrak Şairi" olarak bilinirken Ömer Bedrettin Uşaklı "Anadolu Şairi", Kemalettin Kamu ise "Gurbet Şairi" olarak bilinir. Bu akımın diğer şairlerinden Ahmet Kutsi Tecer Âşık Veysel'i Türk edebiyatına tanıtan kişidir. Necmettin Halil Onan "Bir Yolcuya" adlı şiiriyle hamaset edebiyatına ait örnekler vermiştir. Behçet Kemal Çağlar ise şiirlerinde Atatürk devrimleri ve Atatürk sevgisi gibi konular ön plana çıkarmış ve Faruk Nafiz Çamlıbel ile Onuncu Yıl Marşı'nı yazmıştır.

Kamuran Özbir, Türk gazeteci, yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">İvi Stangali</span> Yunan uyruklu  3. nesil kentsoylu ailede bir kız

İvi Stangali, Türk ressam. Yunan uyruklu, üçüncü nesil kentsoylu bir ailenin kızıdır.

Ahmet Özer, Türk şair, yazar, Türkçe ve edebiyat öğretmeni.