İçeriğe atla

İsmet Sungurbey

Prof. Dr. İsmet Sungurbey
DoğumMustafa İsmet Sungurbey
2 Eylül 1928
İstanbul, Türkiye
Ölüm21 Eylül 2006 (78 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği, İstanbul
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
Eğitimİstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Kariyeri
DalıHukuk
Çalıştığı kurumlarİstanbul Üniversitesi
Maltepe Üniversitesi

Mustafa İsmet Sungurbey (2 Eylül 1928 - 21 Eylül 2006[1]), Türk medeni hukuk profesörü, akademisyen ve avukat.[2] Özellikle hayvan hakları alanındaki çalışmalarıyla tanınır.

1944 - 1949 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu. Mezun olduğu yıl aynı fakültede Ebül'ulâ Mardin'in asistanı olarak çalışmaya başladı. Uzun yıllar burada medeni hukuk dersleri verdi. 1953'te doçent, 1963'te profesör oldu. 1968'de İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği'ni kuran 62 kişi arasında yer aldı. Bir dönem derneğin başkanlığını yürüttü. 12 Mart muhtırası döneminde düşünceleri nedeniyle tutuklandı ve cezaevinde yattı. 1993'te bu alanda temel Türkçe kaynaklardan biri olan Hayvan Hakları eserini yazdı. Ayrıca Alman Hayvanları Koruma Yasası'nı model alarak, Hayvan Hakları Yasa Tasarısı'nı hazırladı. 1994'te yaş haddinden emekli olarak İstanbul Üniversitesinden ayrıldı. Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ders vermeyi sürdürdü. Burada Özel Hukuk Anabilim Dalı Başkanlığı görevini de yürüttü.[3][4] 1999'da Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ödülünü aldı. Tarih Vakfının mütevellilerindendi.[5] 21 Eylül 2006'da 78 yaşında İstanbul'da öldü. Mezarı, Edirnekapı mezarlığındadır.

Kaynakça

  1. ^ Prof. Dr. İsmet Sungurbey Bedence Aramızdan Ayrıldı[] Halkın Kurtuluş Yolu. Erişim tarihi: 12.4.2009.
  2. ^ Sungurbey'i yitirdik 17 Kasım 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İstanbul Barosu. Erişim tarihi: 12.4.2009.
  3. ^ Sokak hayvanları artık öksüz: Prof. Sungurbey öldü 25 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Radikal Gazetesi. Erişim tarihi: 12.4.2009.
  4. ^ Güle Güle Sungurbey[] Manisa Yarın Gazetesi. Erişim tarihi: 12.4.2009.
  5. ^ Mütevellilerimizden Prof. Dr. İsmet Sungurbey’i Kaybettik 12 Mart 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tarih Vakfı. Erişim tarihi: 12.4.2009.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Barolar Birliğine göre Türkiyenin en iyi hukuk fakülteleri sıralamasında 2. olan hukuk fakültesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukuk okulu olarak 1925 yılında Ankara'da Ankara Adliye Hukuk Mektebi adıyla kurulan, 1946 yılından itibaren Ankara Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak hizmet veren hukuk okuludur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi</span> Türkiyenin ilk hukuk fakültesi

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, tüm idari ve akademik birimleriyle İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt merkez kampüsünde faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk hukuk fakültesidir. Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakültelerine yönelik 22 ölçütlü değerlendirmesine göre Türkiye'nin en iyi hukuk fakültesidir.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuad Başgil</span> Türk hukukçu ve siyasetçi (1893-1967)

Ali Fuad Başgil,, Türk hukukçu ve siyasetçi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi anayasa profesörü, senatör ve milletvekili. Cumhuriyet tarihinin ilk liberal kuruluşu sayılan "Hür Fikirler Cemiyeti" kurucu başkanı ve derneğin aylık yayın organı Hür Fikirler dergisinin sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Türkan Saylan</span> Türk hekim ve aktivist

Türkan Saylan, Türk tıp doktoru, akademisyen, yazar, eğitimci ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin eski Genel Başkanıdır.

İzzettin Doğan, Cem Vakfı genel başkanı, Alevi Vakıfları Federasyonu onursal başkanı, Cem Radyo, Cem TV ve Habercem kurucusu, profesör, uluslararası hukuk uzmanı.

<i>Cem Vakfı</i>

Cem Vakfı, diğer adıyla Cumhuriyetçi Eğitim ve Kültür Merkezi Vakfı, 27 Mart 1995 tarihinden bu yana faaliyet göstermekte olan vakıf. Kuruluşundan itibaren genel başkanlığını uluslararası hukuk profesörü İzzettin Doğan yürütmektedir. Cem Vakfı, çeşitli kitap, dergi ve broşür çıkardı, sayısız seminerler, konferanslar, sohbet toplantıları düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Aysel Çelikel</span> Türk hukukçu

Aysel Çelikel, Türk hukukçu.

Suna Selen, Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. İstanbul Devlet Tiyatroları oyuncusudur. Birçok sinema filmi ve dizide rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Dinçer</span> Türk bürokrat ve siyasetçi

Ömer Dinçer, Türk akademisyen, bürokrat ve siyasetçidir. 2011 ve 2013 yılları arasında Millî Eğitim Bakanı olarak görevlendirilen Dinçer, 2009 ve 2011 yılları arasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevini sürdürmüştür. Ayrıca 2003 ve 2007 yılları arasında Türkiye Başbakanlık Müsteşarlığı yapmıştır.

Gülsün Sağlamer Mimar, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Bülent Tanör</span> Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar

Bülent Savaş Tanör, Türk anayasa hukukçusu, siyaset bilimci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Hatemi</span> Türk akademisyen, yazar ve hukuk profesörü

Hüseyin Hatemi, Türk akademisyen, yazar ve hukuk profesörüdür.

Ahmet Rona Serozan, Türk medeni hukuk profesörü, hukukçu ve avukat. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 42 yıl Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda görev yaptı.

Ali Zeynel Abidin Mardin, Türk hukukçu, akademisyen, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Abdulaziz Bayındır</span> Türk ilahiyatçı

Abdulaziz Bayındır, Türk ilâhiyatçı, İslâm hukuku ve fıkıh uzmanı.

Fikret Eren,. Türk hukukçu, akademisyen.

Necip Kocayusufpaşaoğlu Türk hukukçu ve akademisyen.

Salomon Hayim Kaniti ya da bilinen adıyla Selim Kaneti, Türk hukukçu ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Serap Helvacı</span> Türk hukukçu, yazar ve akademisyen

Serap Helvacı Türk hukukçu, yazar ve akademisyen.