İçeriğe atla

İsmet Alver

İsmet Alver
Türkiye Başbakanlık Müsteşarı
Görev süresi
19 Temmuz 1991 - 30 Ağustos 1991
Başbakan Mesut Yılmaz
Yerine geldiğiSabahattin Çakmakoğlu
Yerine gelenM. Atilla Tekeoğlu
Kişisel bilgiler
Doğum 1934
Çarşamba
Ölüm 5 Nisan 2019 (85 yaşında)
İstanbul
Çocuk(lar) Onur Alver, Osman Alver, Ayşe Alver
Bitirdiği okul Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi
Mesleği Bürokrat, Bankacı, Yönetici

İsmet Alver (1 Mart 1934, Çarşamba, Samsun - 5 Nisan 2019, İstanbul) Türk bürokrat ve bankacı.

Hayatı

İsmet Alver, 1 Mart 1934 tarihinde Çarşamba'da dünyaya geldi. Üniversite öğrenimini Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinde tamamladı. Mülkiyeden sonra 1959 yılında Ziraat Bankasında Müfettiş olarak göreve başladı.1964 ile 1969 yılları arası Ziraat Kredileri Müdür Yardımcılığı ve Teşvik Kredileri Müdürlüğü yaptı. 1969-1971 arası Zirai Krediler Müdürü olarak atandı. 1971 yılında Afyon civarında meydana gelen trafik kazasında eşi ve babasını kaybetti. 1971 ile 1978 arası Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı oldu. Aynı tarihlerde Türkiye Gübre Fabrikaları Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu.[1] 1973 yılında 7 ay boyunca TED genel başkanlığını da yürütmüştür.[2]

1978-1980 yılları arası iki yıl boyunca Türkiye Halk Bankası Müdürü olarak görev yaptı. 1987 tarihine dek çeşitli banka ve şirketlerde yöneticilik yaptı. 1987-1991 tarihleri arası Türkiye Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü yapmıştır. Onun döneminde "Future 2001" adı verilen Türkiye'deki ilk insansız bankacılık sistemi hayata geçirildi.[3] Vakıfbank genel müdürü iken başarılı işlerine karşın basında yer bulamamaktan dolayı sitem ediyordu. O dönem TVF Başkanı olan Teoman Yazgan aracılığı ile Ruto Spor ile Vakıfbank arasında bir birliktelik protokolü imzalandı. Ve böylelikle Vakıfbank SK'nın temelleri atılmış oldu. İsmet Alver kulübün kurucu başkanı oldu. Bu atılım sonrası banka ve genel müdür de daha çok basında yer bulmaya başladı.[4]

Uzun yıllar kamu bankalarında genel müdürlük yapan Alver, 1991 yılı Temmuz ayında Mesut Yılmaz tarafından Başbakanlık Müsteşarlığına getirilmiştir.[5] Bu görevi 1991 yılı Ağustos sonuna dek sürmüş ve bu tarihte emekli olmuştur.[1]

1991 Türkiye genel seçimlerinde Anap Samsun Milletvekili Adayı oldu[6] ancak seçilemedi. 1992-1996 yılları arası Tekstilbank Genel müdürlüğü yapmıştır. Sonraki yıllarda aktif yöneticilik hayatını sonlandırarak vakıf ve sivil toplum işleriyle ilgilenmiştir.[7]

2019 yılında tedavi gördüğü hastanede vefat etmiştir.[8]

Kaynakça

  1. ^ a b "Dünden Bugüne Başbakanlık" (PDF). T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2014. s. 119. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "TED Genel Başkanları". TED. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Türkiye'nin Kartlı Ödeme Sistemleri Tarihi" (PDF). BKM. s. 106. 6 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  4. ^ "Vakıfbank Spor Klübü Nasıl Kuruldu?". TVF. 2012. ss. 22-23. 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Atama Kararı" (PDF). T.C Resmi Gazete. s. 2. 
  6. ^ "Kesin Aday Listesi" (PDF). T.C Resmi Gazete. 4 Ekim 1991. s. 145. 17 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  7. ^ "Mülkiyeli Sn.Alver". 29 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2020. 
  8. ^ "Samsunlu ünlü bankacı hayatını kaybetti". 2019. Erişim tarihi: 13 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Garanti BBVA</span> Yabancı sermayeli Türk bankası

Garanti BBVA, 1946 yılında Ankara'da kurulmuş özel sermayeli bir bankadır. 30 Eylül 2014 tarihi itibarıyla 107 milyar ABD dolarına ulaşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankasıdır.

<span class="mw-page-title-main">VakıfBank</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

Türkiye Vakıflar Bankası Türk Anonim Ortaklığı ya da kısaca VakıfBank, 1954 yılında kurulmuş, Türkiye Bankalar Birliği'nin 2024 yılı Haziran ayı raporuna göre Türkiye'nin aktif büyüklük açısından en büyük 2. bankasıdır. Genel müdürü Abdi Serdar Üstünsalih'tir.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk bankası

T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye'deki faaliyet gösteren altı kamu bankasından biri. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde Midhat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları'nın devamı niteliğindedir.

Süreyya Serdengeçti Türk bürokrat ve akademisyen.

Hasan Ufuk Söylemez, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Medeni Berk</span>

Mehmet Medeni Berk, Aksaraylı Türk siyasetçidir.

Cafer Tayyar Sadıklar, Türk siyasetçi ve bürokrat.

Orhan Kubat, ,Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., 25 Şubat 2019 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan faaliyet izniyle Katılım bankası olarak yeniden kurulmuş kamu bankası. önceli olan Türkiye Emlak Bankası A.Ş. ise 8 Ocak 1988'de Anadolu Bankası ve Türkiye Emlak Kredi Bankası'nın birleşmesi ile kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İslami bankacılık</span>

İslami bankacılık olarak adlandırılan sistem, aktivitelerini şeriatı esas alarak belirlemektedir. Şeriat, ödünç verilen paradan para kazanmayı yasaklamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ziraat Bankası Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

T.C Ziraat Bankası Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde 1981 yılından bu yana hizmet veren, Türkiye'deki bankacılık sisteminin gelişimini gösteren tarihi objelerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki bankalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'de faaliyet gösteren 62 banka bulunmaktadır. Bunlar; 33 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası, 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka, 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 9 katılım bankası şeklindedir.

Ziya Kayla, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Üyeliği'nde bulunmuştur.

Ersin Özince, Türk bankacı, Türkiye İş Bankası'nın önceki Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü.

<span class="mw-page-title-main">Bankpozitif</span> Yabancı sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

Bankpozitif, 2002 yılında TMSF tarafından satışa çıkarılan Toprak Yatırım Bankası A.Ş. hisselerinin yine aynı yıl kurulan C Faktoring A.Ş. tarafından satın alınmasının ardından, 2004 yılından itibaren Ankara ve İzmir'de kurumsal ve bireysel bankacılık hizmetleri veren bankadır.

Özer Yılmaz Türk siyasetçi.

Mustafa Nail Gidel, Türk bürokrat ve maliyeci.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Münir Mostar</span>

İbrahim Münir Mostar Türk bürokrat ve maliyeci.

Ahmet Sermet Çifter, Türk mühendis ve bankacı. İstanbul Halk Sandığı yani günümüz Halk Bankası'nın İstanbul müdürlüğünü yapmıştır ve Yapı ve Kredi Bankası'nın kurucu genel müdürüdür.