İçeriğe atla

İsmailağa Camii

Koordinatlar: 41°01′36″K 28°56′52″D / 41.02667°K 28.94778°D / 41.02667; 28.94778
İsmailağa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumÇarşamba, Fatih, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′36″K 28°56′52″D / 41.02667°K 28.94778°D / 41.02667; 28.94778
İnançİslam
MezhepSünnilik
DurumAktif
Mimari
Mimari türOsmanlı mimarisi
İnşaat başlangıcı1723

İsmailağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, Osmanlı Şeyhülislamı Ebu İshak İsmail Efendi tarafından yaptırılan cami. Cami İsmailağa Cemaati'nin merkezi konumundadır.

Tarihçesi

Caminin avlusundan bir görünüm (Nisan 2017)

1723 yılında Osmanlı Şeyhülislamı Ebu İshak İsmail Efendi tarafından Kâbe ölçülerinde yaptırılmıştır.[1] Caminin etrafında yer alan darülhadis ile medreseyi Ebu İshak İsmail Efendi'nin oğlu Şeyhülislam Ebuishakzade Mehmed Esad Efendi yaptırmıştır.

1894 Büyük İstanbul Depremi'nde cami büyük hasar görmüş ve minaresi yıkılmıştır. Cumhuriyet döneminde medreselerin kapatılmasıyla beraber 200 yıllık bir medreseye sahip olan İsmailağa Camii uzun yıllar bakımsız bırakılmış ve atların bağlandığı metruk bir yapıya dönmüştür. Caminin tadilat ve tamiratı 1952'de tamamlanmıştır. Bu tadilat için II. Abdülhamid tarafından Ali Haydar Efendi'ye hediye olarak verilen altınlar da kullanılmıştır.[2] 1954'te imamlığa başlayan Mahmut Ustaosmanoğlu 1997 yılına kadar bu görevini devam ettirmiştir.

Caminin haziresinde, camiyi yaptıran Ebu İshak İsmail Efendi'nin mezarının yanı sıra oğulları Ebuishakzade İshak Efendi, Ebuishakzade Mehmed Esad Efendi, Şeyh Mehmed, Lütfullah ve Mesud'un mezarları ve aile efradına ait bazı diğer mezarlar da bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Muhammet Nur Doğan, TDV İslâm Ansiklopedisi, cilt: 10, sayfa: 279
  2. ^ İsmailağa Camii Tarihçesi, https://www.ismailaga.org.tr/camimizin-tarihcesi 16 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

Kronolojik sırayla Osmanlı Devleti şeyhülislamları listesidir.

Sofu Mehmet Paşa veya Mevlevi Mehmed Paşa, Osmanlı Padişahı I. İbrahim'in saltanatının son döneminde ve IV. Mehmed saltanatında 7 Ağustos 1648-21 Mayıs 1649 tarihleri arasında dokuz ay on beş gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamı. 18 Ağustos 1648'de İstanbul'da liderliğini yaptığı isyanda Sultan İbrahim'in boğdurulması emrini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şerif Efendi</span> Osmanlı şeyhülislamı

Mehmed Şerif Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamlarından.

Hoca Sadeddin Efendi, Osmanlı tarihçi, devlet adamı.

Cafer Mustafa Sunullah Efendi ; Türk, Osmanlı devlet adamı, şair, müderris, kadı, kazasker ve şeyhülislam.

Ebuishakzade Mehmed Esad Efendi, bir Osmanlı şeyhülislamı, şair, besteciydi.

Mehmed Feyzullah Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris, şehzade hocası, padişah danışmanı.

Uryanizade Ahmed Esad Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid döneminde 1878-1889 yılları arasında 11 yıllık süreyle Osmanlı Devleti'nin şeyhülislamlığı görevini yapmış bir din ve devlet adamıdır.

Çivizade Muhiddin Mehmed Efendi, müderris, kadi, kazasker, Osmanlı Devleti şeyhülislamı.

Ebülmeyamin Mustafa Efendi Türk, Osmanlı müderris, kadı, kazasker ve şeyhülislam. III. Mehmet ve I. Ahmet saltanatlarında 7 Şubat1603 - 8 Haziran 1604 ile 26 Temmuz 1606 - 23 Kasım, 1606 dönemlerinde iki kez şeyhülislamlık yapmıştır. Halk arasında "Kaba Mustafa Efendi" olarak anılırdı.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi</span> İstanbulun Süleymaniye semtinde yer alan Süleymaniye Kütüphanesi, 1927de açılmıştır. Osmanlı döneminde kurulmuş olan kütüphane, önemli bir İslami koleksiyona sahiptir ve nadir eserler barındırır

Süleymaniye Kütüphanesi, İstanbul'daki Süleymaniye Camii medreselerinde, 1927 yılında kurulmuş olan kütüphane. I. Süleyman'ın oluşturmuş olduğu kütüphane bu kütüphanenin nüvesini oluşturdu.

Mehmed Esad Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris, Lehcetü'l-Lügat adlı sözlüğün yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Eyüpsultan Mezarlığı</span> İstanbulun Eyüpsultan ilçesinde bulunan mezarlık

Eyüp Sultan Mezarlığı, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, Haliç kıyısında bulunan tarihi bir mezarlık.

<span class="mw-page-title-main">Ebu İshak İsmail Efendi</span>

Ebû İshâk İsmail Efendi 18. asırda şeyhülislamlık vazifesi yapan Osmanlı din adamıdır.

Çivizade Hacı Mehmed Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Hocazade Mehmed Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Ebusaid Mehmed Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

Yenişehirli Abdullah Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.

<span class="mw-page-title-main">Ebuishakzade İshak Efendi</span> Osmanlı şeyhülislamı

Ebuishakzade İshak Efendi, Osmanlı şeyhülislamı.