İçeriğe atla

İsmail Koyuncu

İsmail Koyuncu
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü
Görev süresi
14 Ağustos 2020[1] - 16 Ağustos 2024
Yerine geldiğiMehmet Karaca
Kişisel bilgiler
Doğum 1974 (49-50 yaşında)
Suruç, Şanlıurfa

İsmail Koyuncu (d. 1974), Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

Hayatı ve kariyeri

1974 yılında Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde doğdu. 1995'te İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. İTÜ'de 1997'de Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalında yüksek lisansını bitirdi. 2002 yılında aynı dalda doktorasını tamamladı. Doktora sonrası çalışmalarını 2002-2003 yılları arasında Rice Üniversitesi, 2003 yılında Leuven Üniversitesi ve 2004 yılında Rice Üniversitesi'nde bir yıl süreyle misafir araştırmacı olarak çalışmalarda bulundu. 2004 yılında doçent unvanını aldı. 2010 yılında ise profesör unvanını aldı. 2016 yılından bu yana Üniversitelerarası Kurul Doçentlik Komisyonu üyesidir. TÜBİTAK bünyesinde, 2015-2017 yılları arasında TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB) Biyotek Grubu Yürütme Kurulu Üyeliği ve 2014-2017 yılları arasında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü Danışmanlığı görevlerinde bulundu. 2019 yılında Michigan Devlet Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği Bölümü kadrosunda misafir profesör olarak ders vermiştir.[2]

Aynı zamanda İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) bünyesinde, çevre ve altyapı mühendisliği alanında eğitimler verdi. Bunlardan en önemlisi, Filistin-Ramallah’ta gerçekleştirilen ve Filistin Su Birliği mühendislerine verilen su geri kazanımı konulu tasarım ve proje eğitimleridir. 16'sı doktora olmak üzere toplamda 50'nin üzerinde lisansüstü öğrencisi yetiştirdi. Hali hazırda 15 doktora ve yüksek lisans öğrencisinin danışmanlığını yapmaktadır. 4 adet ulusal ve uluslararası hakemli dergide yayın kurulu üyesidir. İTÜ MEMTEK Bülteni editörüdür.[2]

Birçok idari görevde bulunmuş olup bunlar İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü (2012-2018), İTÜ Yönetim Kurulu Üyeliği (2012-2016), İTÜ Senato Üyeliği (2012-2018), İTÜ İnşaat Fakültesi Yönetim Kurulu Üyeliği (2015-2018) ve İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Komisyon Üyeliği gibidir. 2010 yılında kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Dinçer Topacık Ulusal Membran Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEMTEK)’te kurucu merkez müdürü olarak görev yapmaya devam etmektedir. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi, Asya Bilimler Akademisi İklim Değişikliği ve Sağlık Komitesi üyesi Uluslararası Su Birliği (International Water Association - IWA) Membran Teknolojileri Grubu üyeliği devam etmektedir. 2018 yılında İstanbul Sanayi Odası tarafından Çevre Ödülü, 2019 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından Üstün Başarı Ödülü ile ödüllendirilmiştir. 14 Ağustos 2020 tarihinde İTÜ rektörlüğüne atanmıştır.[3] Evli olup, 1’i kız ve 2’si erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 10 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  2. ^ a b "Prof.Dr. İsmail Koyuncu". 4 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2023. 
  3. ^ "İsmail Koyuncu kimdir? İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü İsmail Koyuncu oldu". CNN Türk. 10 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan</span> Türk bilim insanı

Mustafa İnan, Türk inşaat mühendisi, fizikçi ve akademisyen.

Gülsün Sağlamer Mimar, öğretim üyesi.

Prof.Dr.Cuma Bayat,, Türk akademisyen.

Mikdat Kadıoğlu, Türk meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü.

İsmail Yüksek ; Antalya Bilim Üniversitesi (ABÜ) Rektörü, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) eski Rektörü, Makine Mühendisi, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Atalar</span> Türk bilim adamı ve akademisyen

Abdullah Atalar, Bilkent Üniversitesi rektörü olan Türk bilim insanıdır.

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

Ethem Tolga, Türk akademisyen. 2008-2015 arasında Galatasaray Üniversitesi rektörlüğü yaptı.

Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Türk akademisyen ve kimya mühendisi, çevre mühendisliği uzmanıdır. Adıyaman Üniversitesi eski rektörü

Tuncay Taymaz, Türk bilim insanı, akademisyen ve jeofizik profesörüdür.

Halim Doğrusöz, Türk makine mühendisi ve akademisyen. Yöneylem kelimesini Türkçeye kazandıran kişidir.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hasan Mandal</span>

Hasan Mandal, Türk akademisyen, mevcut İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) rektörü ve eski TÜBİTAK başkanı. 1987 yılında ODTÜ Metalurji Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş, 1992'de Newcastle Üniversitesi'nden Doktora unvanını almıştır.

Alinur Büyükaksoy Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sarıbıyık</span> Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü

Mehmet Sarıbıyık, Türk akademisyen ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi rektörü.

Prof. Dr. Muzaffer Elmas Türk mühendis, öğretim görevlisi.

Namık Ak, Türk mühendis, akademisyen ve eski rektör.

Prof. Dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya Türk akademisyen ve bürokrat.

Mehmet Sabri Çelik, Türk akademisyen.

Bülent Şengörür Türk inşaat mühendisi ve akademisyendir.