İçeriğe atla

İsmail Karakurt

İsmail Karakurt
Doğum1964 (59-60 yaşında)
Yozgat, Türkiye
Meslekşair, edebiyat öğretmeni
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye

İsmail Karakurt (d. 1964), Şair ve edebiyat öğretmeni.

Hayatı

Karakurt, Yozgat'ın Sarıkaya İlçesi Emirbey Köyü'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Yozgat ve Kayseri'de tamamladı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden 1989'da mezun oldu.

Yazmaya üniversitede okuduğu yıllarda başladı. Şiir ve yazıları Aylık Dergi, Al­batros, Araf, Argos, Dergah, Hece, Kanat, Kayıtlar, Kırağı, Kum Yazıları, Milli Eğitim, Palandöken, Yalnızardıç ve Yedi İklim’de yayımlandı.

Şiirlerinde varlığın ve hayatın anlamı üzerinde yoğunlaşarak, coşkulu bir edayla; aşkı, ölümü, çocukluğu, bozkır saflığı ve dinginliğini, kendi kültürümüzün klasik ve taşralı katmanlarından devşirdiği unsurlarla yoğurarak, köklü bir ses, yeni bir hazla işledi. Temiz, yumuşak, masalsı bir dili var.

Yazılarında ise hayat, aşk, şiir, şiirin metafizik tartımları, şiirin sorunları, çocukluk üzerine açılımlar, içsel söyleşiler yapan, bir başka deyişle, kendisiyle birlikte okuru, yaşamak ve yürek zarı arasında gezindirdi. Ege’nin bir kasabasında uzayıp giden ovaya ve uzayıp giden gökyüzüne bakarak sincabın peşi sıra ağaçlarla arkadaşlık etti, onlarla söyleşti...

İlk şiir kitabı Simurg (MEB 1992) ile Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 1992 yılı şiir ödülüne lâyık bulundu. İkinci şiir kitabı Mahrem Mecazlar (1999 Ankara) Hece Yayınları arasında çıktı. Çocukluğum Bir Çocuk (MEB 2005), şairin üçüncü şiir kitabı. Ayrıca Çürük Yeşil (şiir), Şifalı Otlar Dükkânı (şiir), Pörçük Meşkler (deneme), Ağaçlar Kitabı (deneme), İpek Böceği (Masal) adlı dosyaları ise yayıma hazır.

Halen İstanbul Dr. Vasıf Topçu Fen Lisesi'nde çalışmakta ve harflerle yolculuğuna devam etmektedir. Evli, Mevlâna Yusuf ve Selçuk Eren adında iki oğlu var.

Basılı Eserleri

  • Simurg (MEB 1992)[1]
  • Mahrem Mecazlar (Hece Yayınları 1999)[2]
  • Çocukluğum Bir Çocuk (MEB 2005)[3]
  • Çiçekli Yazma (Hece Yayınları 2018)[4]
  • GÖZAĞAÇ (Kayıp Kitap 2023)

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemal Süreya</span> Türk şair, yazar ve çevirmen (1931–1990)

Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber, Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir. İlk şiir denemelerini ortaokulda eskizlerle, lisede aruzla yapsa da asıl şiir çalışmaları üniversite yıllarında başlamıştır. Üvercinka (1958), Göçebe (1965), Beni Öp Sonra Doğur Beni (1973), Uçurumda Açan (1984), Sıcak Nal (1988), Güz Bitigi (1988) ve Sevda Sözleri (1990) adlarındaki şiir kitaplarının yanı sıra deneme, eleştiri, günlük ve antoloji türlerinde de yazmıştır. Eserlerinde en sık işlediği temalar aşk, kadın, yalnızlık, sosyal ve siyasal eleştiriler, ölüm, tanrı düşüncesi, portreler ve manzum poetikadır. Ayrıca Fransızcadan kırka yakın kitabı Türkçeye çevirmiştir. Onüç Günün Mektupları (1990) dışında hiçbir yazısı veya şiiri, dergi ve gazetede yayımlanmadan kitaba dönüşmemiştir. Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olan Süreya, Papirüs dergisini çıkarmış ve bu dergide edebî görüşlerini açıklamasının yanı sıra dergiyi bir aydın olarak fikirlerini ortaya koymak için araç olarak kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

Hayriye Ünal Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Metin Altıok</span> Türk şair

Metin Altıok, Türk şair, yazar.

Seyyit Nezir Türk şair, yayıncı ve öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Cumhur Orancı, Türk çevirmen, yazar.

Zahir Güvemli, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Sahir Erozan</span> Türk şair ve milletvekili

Ahmet Celâl Sahir Erozan ; Türk şair, yazar, yayıncı ve politikacı. “Aşk ve kadın şairi” olarak tanınan sanatçı, dilin sadeleşmesi gerektiğini savunmuş, Türk Dil Kurumunun kurucu dört üyesi arasında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Lekesiz</span>

Ömer Lekesiz, Türk yazar, eleştirmen.

Cezmi Yurtsever, Türk tarihçi ve yazar.

Hakan Şarkdemir, İstanbul Türk şair, yazar, editör, illüstratör.

Can Kozanoğlu, Türk sosyolog, yazar ve gazeteci.

İbrahim Demirci , Türk yazar ve şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Işık Yanar</span> Türk yazar

Işık Yanar, Türk roman yazarı.

Gökhan Akçiçek, Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Cahit Zarifoğlu</span> Türk şair

Abdurrahman Cahit Zarifoğlu Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Juan Antonio Villacañas</span>

Juan Antonio Villacañas, İspanyol şair ve yazar. Farklı konularda 33 şiir kitabı bulunmaktadır. Eleştiri ve deneme yazıları da bulunmaktadır.

2016 Türkiye Yazarlar Birliği Ödülleri, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından 2016 yılının yazar, fikir adamı ve sanatçılarına verilen ödüllerdir.