İçeriğe atla

İsmail Cem Doğru

İsmail Cem Doğru (d. 7 Haziran 1975, Hatay) Türk şair ve edebiyatçıdır. Hatay’ın Samandağ ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimimi Hatay’da tamamladıktan sonra yüksek öğrenim için İstanbul’a gitti. Eğitimini Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi'nde tamamladı.

Şiirleri ve yazıları Varlık, Yasakmeyve, Öteki-siz, Patika, MorTaka, CumhuriyetKitap, Yaratım, Akatalpa, Damar gibi dergilerde yayımlandı. 1993 yılından başlayarak çeşitli radyolarda kültür ve edebiyat içerikli programlar yaptı.

2005 Rıfat Ilgaz şiir yarışmasında Başarı Ödülünü aldı.[1]

Kitapları

  • Antoloji Şairleri Seçkisi 2004 Varlık Yayınları/Cep Kitapları
  • Ara - Şiir - 2016 Mühür Yayınları
  • Orhan Veli / Unutabilmek Maviler İçinde - Biyografik Roman
  • Bay Aksi - Mizah - 2019 Mühür Yayınları
  • Çiçek Kokusu İllegal - 2023 - Mühür Yayınları - Şiir[2]

Kaynakça

  1. ^ "İsmail Cem Doğru". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 10 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Doğru, İsmail Cem (17 Mayıs 2023). Çiçek Kokusu İllegal. Mühür Kitaplığı. ISBN 978-625-7215-55-8. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlhan Berk</span> Türk şair

İlhan Berk, Türk şair, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Fikret</span> Türk şair, öğretmen, yayıncı

Tevfik Fikret, Osmanlı Türkü şair ve öğretmen. Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Servet-i Fünûn topluluğunun lideri olan Tevfik Fikret, devrimci ve idealist fikirleriyle Mustafa Kemal başta olmak üzere dönemin pek çok aydınını etkiledi. Türk edebiyatının Batılılaşmasında öne çıkan isimlerden birisi oldu. Farsçada "kuş yuvası" anlamına gelen Aşiyan ismini verdiği semt, yaşamının son yıllarını geçirdiği ve eserlerini kaleme aldığı yerdir.

Kaside, genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir. Eski Arap edebiyatında kasideler birkaç farklı dahili kısımdan oluşacak şekilde nazmedilmiştir.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

İsmail Karakurt, Şair ve edebiyat öğretmeni.

Yücel Kayıran, Türk şairdir.

<span class="mw-page-title-main">Murathan Mungan</span> Türk yazar

Murathan Mungan, Türk yazar, oyun yazarı ve şairdir.

Mustafa Fırat Türk yazardır.

Mesnevi, özellikle Arap, Fars ve Osmanlı edebiyatında kendi aralarında uyaklı beyitlerden oluşan ve aruz ölçüsüyle yazılan divan edebiyatı şiir biçimidir.

Ahmet Salahattin Birsel, Türk şair ve deneme yazarı.

Sina Akyol, Türk şair.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

Bâki Asiltürk, Türk şair.

Şeref Bilsel, Türk şair.

Gökhan Akçiçek, Türk şair ve yazar.

Ali Enver Ercan, Türk şair, eski Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı. Varlık dergisinin genel yayın yönetmeni, Yasak Meyve Yayınları ve Eşik Cini dergisinin imtiyaz sahibiydi.

Tahir Abacı Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

<span class="mw-page-title-main">Gültekin Emre</span> Türk şair, yazar, çevirmen

Gültekin Emre Türk şair, yazar ve çevirmendir.

Yunus Koray, Türk şair.