İçeriğe atla

İsmail Cambazov

İsmail Cambazov
Doğum10 Haziran 1928(1928-06-10)
Halaçdere, Bulgaristan Krallığı
Ölüm22 Mart 2020 (91 yaşında)
Sofya, Bulgaristan
Ölüm sebebiBeyin kanaması
Diğer ad(lar)ıИсмаил Джамбазов
EğitimŞumnu Medreset’ün Nüvvab, Sofya Üniversitesi Hukuk Fakültesi
MeslekAraştırmacı, gazeteci ve yazar

İsmail Cambazov (Исмаил Джамбазов), Bulgaristanlı Türk araştırmacı, gazeteci ve yazar. Bulgaristan'da Türklük ve İslamiyet alanında yaptığı çalışmalarıyla tanınmaktadır.[1]

Hayatı

10 Haziran 1928 tarihinde Bulgaristan’ın Kırcaali vilâyeti, Eğridere(Ardino) belediyesi, Çamdere (Borovitsa) bucağı, Halaçdere (Brezen) köyünde doğmuştur. İlk tahsilini köyde, orta tahsilini Kırcaali’de, liseyi (Medreset’ün Nüvvab) Şumnu’da aldıktan sonra 1949 yılında yazıldığı Sofya Universitesinin Hukuk Fakültesini 1953 yılında tamamlayarak gazetecilik hayatına başlamıştır.Daha sonra iki fakülte (Gazetecilik, siyasal bilgiler) daha bitirmiş, 1974 yılında da Toplumsal Bilimler Akademisinde tez savunarak Felsefe Doktoru olmuştur. Gazetecilikten emekliye ayrıldıktan sonra Sofya Yuksek İslâm Enstitüsünde uzun yıllar ders vermiş ve bir dönem Enstitünün rektörlüğünü de yapmıştır. Emekli olduktan sonra da ara sıra “Kaynak” ve “Müslümanlar” dergilerinde yazı yazmaya devam etmiştir. 60 yıldır devam eden araştırmacı gazetecilik alanında Türkçe ve Bulgarca binlerce inceleme, onlarca kitap yazdı. Çeşitli memleketlerde (Birleşik Amerika, Almanya, İspanya, Türkiye, Makedonya, Slovakya) düzenlenen uluslararası sempozyumlara katılmış, bildirileri çeşitli derlemeler de yayınlandı.[2]

Eserleri

  1. Balkanlar'da Türkler Müslüman Azınlıklar
  2. Bulgaristan Türk Basını tarihinde “Yeni Işık-Nova Svetlina” gazetesi
  3. Bulgaristan’da Başmüftülük Tarihi (iki cild)
  4. Beşiğim ve Eşiğim
  5. Medreset’ün Nüvvab
  6. Sofya İslâm Enstitüsü
  7. Osman Kılıç Mahkemesinin Perde Arkası
  8. Yeni Işık - Нова светлина
  9. Религиозната органицация на мюсюлманите в България (1878-2018) (Bulgaristan’da Başmüftülük Tarihi'nin Bulgarca değerlendirmesi, son bölüm yeni ilavedir. Türkçe kitabında bulunmamaktadır).
  10. Волжките българи - първи мюсюлмани от тюркските племена /Bulgarca/. (Volga Bulgarları - Türk kabilelerinden ilk Müslüman olanlardır).

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2020. 
  2. ^ "Başkan Resmi Murat'tan, Dr. İsmail Cambazov'a onur nişanı". kircaalihaber.com. 13 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırcaali</span> Güney Bulgaristanda kent

Kırcaali, Güneydoğu Bulgaristan'da, Kırcaali ilinin ve Kırcaali beldesinin merkezi. Eylül 2022 verilerine göre nüfusu 51.841 kişidir. Şehirde tren istasyonu bulunmaktadır. Kırcaali'den Hasköy ve Gümülcine (Yunanistan) yönlerine karayolları uzanır. Kırcaali Barajı da şehrin yakınında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Nasuhi Bilmen</span>

Ömer Nasûhî Bilmen, Türk din alimi ve 5. Diyanet İşleri Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Razgrad</span> Kuzeydoğu Bulgaristanda kent

Razgrad, Bulgaristan'ın kuzeydoğusunda, Bulgaristan Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Deliorman bölgesindeki bir şehirdir. Razgrad ilinin idari merkezidir. Tuna Nehri'nin 80 kilometre güneyinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan'ın illeri</span> Bulgaristan sınırları içerisinde yer alan şehirler ya da bölgeler

Bulgaristan, 1999'dan beri 28 ile bölünmüştür. 1987'den önce de 28 okruga bölünmüş olan ülke, 1999'a kadar 9 büyük ile bölünmüş olarak yönetiliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Türkleri</span> Bulgaristanda yaşayan Türkler

Bulgaristan Türkleri, soyları Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren iskan politikası ile Balkanlar'a göç etmiş Türklerden ve başka bir Türk kavmi olan Ön Bulgarlardan gelen, günümüzde Bulgaristan topraklarında yaşayan Türklerdir. 2021 yılında 514,836 Türk asıllı Bulgaristan vatandaşı vardır ve bu da onları ülkenin en büyük etnik azınlığı yapmaktadır. Bulgaristan Türkleri aynı zamanda Balkanlar'daki en büyük Türk nüfusunu oluşturmaktadır. Genel olarak güneydeki Kırcaali ilinde ve kuzeydoğudaki Şumnu, Silistre, Razgrad ve Eski Cuma illerinde yaşarlar.

Mehmet Türker , Türk asıllı Bulgaristanlı yazardır.

Ahmet Şerif (Şerifov) Türk yazar ve şair.

Muharrem Tahsin

İsmail A. Çavuş (Çavuşev), Bulgaristan Türkü yazar ve akademisyendir. Halime Hanım ile evliliğinden Taneri ve Nevin adında iki çocuğu olmuştur. Ayrıca Rusça, Bulgarca ve Türkçe dillerini bilmekteydi.

Yeni Işık, Bulgaristan'da merkezi Sofya olan 1945 yılında Türkler tarafından yayınlanmış, Millî Vatan Cephesi Komitesi Türk Azınlığı Komisyonu'nun yayın organı olan gazetedir. 1969 yılında Bulgar hükûmeti tarafından yayını durdurulmuştur.

İsmâil Hâmî Dânişmend, Türk tarihçi ve Türk Dili araştırmacısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Türkiye ilişkileri</span>

Bulgaristan-Türkiye ilişkileri, Türkiye ile Bulgaristan'ın sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir.

Mehmet Türker Acaroğlu,, Türk araştırmacı-yazar, kütüphaneci, dokümantalist, çevirmen ve emekli derleme müdürü.

Ahmet Emin Atasoy, şair, yazar ve çevirmen.

Günümüz Bulgaristan'ında etnik olarak Türkler, Bulgarlar, Pomaklar, Kırım Tatarları, Romanlar, Aşkenazlar, Makedonlar, Çerkesler, Ruslar, Ermeniler, Ulahlar, Yunanlar, Ukraynalılar, Rumenler ve Gagavuzlar yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halaçdere</span> Bulgaristanın Kırcaali ili, Eğridere ilçesine bağlı köy

Halaçdere, Bulgaristan'ın güneyinde Kırcaali ili, Eğridere belediyesine bağlı Rodoplarda yer alan bir köydür. Başkent Sofya ile arasında 193.057 km mesafe vardır. 7.21 km2 alanı kaplayan köyde 292 kişi yaşamaktadır. Mümün Hüseyin muhtardır.

<span class="mw-page-title-main">Vecdi Raşidov</span> Türk asıllı Bulgar siyasetçi

Vecdi Raşidov, Türk asıllı Bulgar heykeltıraş, eski Bulgaristan Kültür Bakanı. 48. Ulusal Meclis'in başkanlığına seçilmiştir.

Faik İsmail Arda, Türk asıllı Bulgaristanlı şair.

<span class="mw-page-title-main">Dora Gabe</span>

Dore Gabe Bulgar Yahudisi şair, çocuk kitapları yazarı, çevirmen ve aktivist.

Ahmet Davudoğlu, fıkıh ve hadis âlimi.