İçeriğe atla

İsmail Caferpur

İsmail Caferpur
Doğum05 Mart 1925(1925-03-05)
Salmas, Sadaqian
Ölüm18 Şubat 1977 (51 yaşında)
Bakü, Azerbaycan
Önemli eserVatanı için ölen ölümsüzdür!
Önemli ödülleri21 Azer Madalyası

İsmail Caferpur, Azerbaycanlı oryantalist, şair.[1] Azerbaycan Millî Hükûmeti döneminde partizan müfrezesinin başına, Salmas şehrinin askeri komutanlığına ve Salmas ve Tebriz şehirlerinde polis şefliğine atandı. Çalışmalarıyla "21 Azer" Madalyası aldı. Azerbaycan Millî Hükûmeti'nin düşmesinden sonra Bakü'ye taşındı ve BDU'nun Şarkiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Burada bilimsel ve edebi faaliyetlerde bulundu.[2]

Hayatı

İsmail Caferpur 5 Mart 1925'te Salmas ilçesine bağlı Sadaqian köyünde doğdu. 1942'de Tude Partisi'ne katıldı ve Salmas'ta propaganda bölümünde çalıştı. Daha sonra bir partizan grubunun üyesi olarak çalıştı.[3] Azerbaycan Millî Hükûmeti döneminde partizan müfrezesinin başı, Salmas şehrinin askeri komutanıydı.[4] Devrimci faaliyetlerinden dolayı "21 Azer" madalyası ile ödüllendirildi. Teğmen rütbesini aldıktan sonra, Salmas şehir milislerinin başına atandı. 1945'in sonunda Tebriz şehri milis departmanının başına getirildi. Azerbaycan Millî Hükûmeti'nin dağılmasından sonra Kuzey Azerbaycan'a taşındı. Burada 1947'de diş hekimliği okulundan ve 1956'da BDU Şarkiyat Fakültesi'nden mezun oldu.[2]

18 Şubat 1977'de Bakü'de öldü.[5]

Yaratıcılığı

Edebiyat faaliyetlerine 1948 yılında başladı. İlk şiir toplusu "Kahramanın Düşünceleri" 1956'da "Azerneşr"da yayınlandı. 1956-1958 yıllarında "Azerbaycan" gazetesinin özel muhabirliğini yaptı ve daha sonra Moskova'da Maksim Gorki adına Dünya Edebiyatı Enstitüsü'nde okudu. Ayrıca Azerbaycan Demokrat Partisi'nin yayın organı olan "Azerbaycan" gazetesinde kurgu bölümünün başkanı olarak çalıştı.[2]

Kaynakça

  1. ^ Sorumlu editör: Samad Bayramzade (2015). "21 Azər – 70" fotoalbom (şərhlərlə) (PDF). Bakü: “Araz” Yayın Evi. s. 95. ISBN 978-9952-8285-3-5. 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b c Teymur Ahmedov (2004). XX əsr Azərbaycan yazıçıları. Bakü: "Nurlar" Yayın Evi. s. 451-452. 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  3. ^ Şahin Bağırov (26 Aralık 2018). "Bir saxtakarlığın izi ilə: Güneyli generalı tarixdən silməyə çalışanlar - V YAZI" (Azerice). cebhe.info. 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2022. 
  4. ^ Miyaneli Alirza, Lutfali Erdebili. İnqilabi hərəkatımızın silahlı qüvvələri (PDF). achiq.net. s. 3. 21 Ocak 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2022. 
  5. ^ Vüqar Orxan (3 Mart 2021). "Xatirə təqvimi 3-5 mart" (Azerice). medeniyyet.az. 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bakü</span> Azerbaycanın başkenti

Bakü, Azerbaycan'ın, Hazar Denizi'nin batı kıyısında yer alan başkentidir. Kafkasya’nın en büyük şehri, en önemli kültür ve ticaret merkezidir. Ülkenin en doğusundaki ve en önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezi olmanın yanı sıra bir liman kenti olarak da önemlidir. Şehirde yaşayanların büyük çoğunluğunu Azerbaycanlılar oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti</span> ilk Azerbaycan cumhuriyeti (28 Mayıs 1918-28 Nisan 1920)

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti veya kısaca Azerbaycan Cumhuriyeti, Doğu Kafkasya'da yerleşmiş ve yüzölçümü 147.629 km2 olan, Müslüman ve Türk toplumlarında kurulan ilk laik ve demokratik devlet. Nüfusu 2 milyon kişiye ulaşan cumhuriyetin sınırları kuzeyde Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti, kuzeybatıda Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, batıda Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti ve güneyde İran'la belirlenmiştir. Azerbaycan'da en büyük şehir olan Bakü'nün Bolşevik Bakü Sovyeti'nin kontrolünde olması nedeniyle, AHC'nin geçici başkenti Gence olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Emin Resulzâde</span> Azerbaycan Demokratik Cumhuriyetinin kurucusu

Mehmed Emin Resulzâde, Azeri devlet adamı ve Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Hükûmeti</span> 1945te kurulmuş tanınmayan Türk devleti

Azerbaycan Millî Hükûmeti ya da Azerbaycan Halk Hükûmeti, Kasım 1945'te Sovyetler Birliği'nin desteğiyle İran'ın Azerbaycan bölgesinde kurulan ve Sovyetler Birliği'nin çekilişiyle Kasım 1946'da İran hükûmeti tarafından yıkılan bir Azeri devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Muharebesi (1918)</span> 1. Dünya Savaşı sırasında Rus ve Türk orduları arasında geçen savaş

Bakü Muharebesi, 1918 yılında Azeri ve Dağıstanlı gönüllülerle takviye edilen ve Kafkas İslam Ordusu adı verilen Osmanlı Ordusu'nun Bakü Sovyeti, Britanya İmparatorluğu, Merkezi Hazar Diktatörlüğü ve Beyaz Ordu karşısında Bakü'yü almak için giriştiği muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Seyid Cafer Pişevari</span>

Seyid Cafer Pişeveri,, İranlı Azeri. İran'ın ilk Marksistlerinden, yenilikçi, gazeteci, yazar ve Azerbaycan Demokrat Fırkası'nin başkanı olarak 1945-46 arasında Tebriz başkentli Marksist Azerbaycan Millî Hükûmeti'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Kütüphanesi</span>

Azerbaycan Millî Kütüphanesi Azerbaycan'ın ulusal kütüphanesidir. Azerbaycan'ın ve Kafkaslar'ın en büyük ve en önemli kütüphanelerinden olan Azerbaycan Millî Kütüphanesi başkent Bakü'de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neriman Nerimanov</span> Nariman Narimanov

Neriman Nerimanov, Azerbaycanlı Bolşevik devrimci, yazar, yayıncı, politikacı ve devlet adamıydı. Kızıl Ordu'nun Azerbaycan'ı işgalinden sonra, Mayıs 1920'de kurulan Sovyet Azerbaycanı hükûmetinin başına geçti ve bu görevini yaklaşık bir yıl sürdürdü. Daha sonra Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti yürütme konseyi başkanlığına seçildi. Ayrıca 30 Aralık 1922'den öldüğü güne kadar Sovyetler Birliği Merkez Yürütme Kurulunun parti başkanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ziya Bünyadov</span> Azerbaycablu tarihçi

Ziya Musa oğlu Bünyadov, Azeri tarihçi, akademisyen ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi ikinci başkanı. Bir tarihçi olarak uzun yıllar Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Tarih Enstitüsünde çalışmıştır. II. Dünya Savaşı'nda yer almış ve Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edilmiştir. Ülkesinde Kur'an'ın Arapçadan tam çevirisine büyük katkı sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Alihaydar Karayev</span>

Alihaydar Ağakerim oğlu Karayev eski Menşevik sonradan Bolşevik devrimci, Azerbaycan'ın sosyalist döneminde Adalet Halk Komiseri ve de Askerî ve Donanma İşleri Halk Komiseri.

<span class="mw-page-title-main">Memmedhasan Hacınski</span> Azerbaycanlı devlet adamı

Memmedhasan Caferkulu oğlu Hacınski Azerice: Məmmədhəsən Cəfərqulu oğlu Hacınski; 1875-1931, Azerbaycanlı mimar, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nde (ADC) içişleri, dışişleri ve maliye bakanlığı görevlerinde bulunmuş politikacı. Ayrıca ADC'nin son başbakanı.

Medine Gülgün, Azerbaycanlı yazar, şair.

Nureddin İbrahimov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı madalyasına sahip asker.

Camil Niftaliyev ya da tam adıyla Samedhan oğlu Camil Niftaliyev, Azeri asker. Karabağ Savaşı'na katkılarından ötürü Azerbaycan hükûmetince kendisine Azerbaycan Ulusal Kahramanı ödülü verilmiştir.

Soltanağa Nehmet oğlu Bayramov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı.

Güney Azerbaycanca, Güney Azerbaycan Türkçesi, Güney Azerice veya İran Azericesi, Türk dillerinin Oğuz koluna bağlı, ağırlıklı olarak İran'ın Azerbaycan bölgesinde yaşayan İran Azerileri tarafından kullanılan bir değişke. Değişke, Azerice makrodilinin bir üyesi olarak ele alınır. İran'da konuşurları tarafından Türkçe olarak adlandırılır.

Tebriz Hasanov, orta saha pozisyonunda görev yapan Azerbaycanlı futbolcudur. Profesyonel kariyerine 1985 yılında Neftçi Bakü kulübünde başladı. Daha sonra sırasıyla Göyazan, Neftçi Bakü, Karabağ, ANS Pivani Bakü ve Karabağ kulüplerinde oynadı.

<span class="mw-page-title-main">21 Azer Madalyası</span> Madalya

21 Azer Madalyası, Azerbaycan Millî Hükûmeti'nin madalyası. 1946'da kurulmuş madalya, Güney Azerbaycan'ın ulusal demokratik harekâtına katılan yaklaşık 20 bin kişiye verilmiştir. Millî Hükûmetin düşüşünden sonra, madalyanın verilmesi askıya alınmıştır.

Alesker Cafer oğlu Memmedov veya Ali Asgar Cafer oğlu Memmedov - Azerbaycanlı oryantalist bilim adamı, pedagojik bilimler doktoru, profesör, Azerbaycan'da modern Arapça çalışmalarının kurucusu, Almanca ve Arap dili uzmanı, Nürnberg sürecinde tercüman. Alesker Memmedov, Arap dilinin öğretim metodolojisine getirdiği yeniliklerle tanınır.

Hamid Memmedzadeh Azerbaycanlı yazar, edebiyat eleştirmeni.