
Kuzey Kıbrıs, resmî adıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz'deki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan, fiilî devlet. Varlığı Türkiye ve Türk Devletler Teşkilatı dışında hiçbir ülke/oluşum tarafından tanınmamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi kuruluşlar ve uluslararası toplum tarafından 1974'te Türkiye'nin gerçekleştirdiği Kıbrıs Harekâtı'ndan beri Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türkiye işgali altındaki toprağı olarak nitelenir.

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

Kıbrıs Cumhuriyeti, Doğu Akdeniz'de yer alan Kıbrıs'ta, fiilî olarak adanın güneyini, hukuki olarak adanın tamamını yöneten devlettir.

Cumhuriyet Meclisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yasama organı olan parlamentosudur. Halkın seçtiği 50 milletvekilinden oluşan meclise partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik barajı geçmeleri gerekmektedir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs'ı temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. Bugünkü hâli 7 Mart 1984 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD), 1975-1983 yılları arasında Kıbrıs Türkleri tarafından Kıbrıs adasında kurulmuş devlet.
Osman Nejat Konuk, Kıbrıs Türkü siyasetçi. Kuzey Kıbrıs'ın 2. Başbakanı.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin idari yapısı 6 ayrı kazaya ayrılır, merkezlerinin isimini almaktadırlar:
- Mağusa
- Girne
- Larnaka
- Limasol
- Lefkoşa
- Baf

Lefkoşa kazası, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki altı kazadan biridir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başkenti ve en yüksek nüfuslu yerleşim yeri olan Lefkoşa buradadır. Kazanın kuzey kısmı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kontrolü altında kalmaktadır.

Larnaka kazası, Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki altı kazadan biridir. Merkez şehri Larnaka'dır.

Yiğitler ya da Arçoz, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka Bölgesi'nde, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ın Lefkoşa ilçesinde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 319'dur. Köy, Lefkoşa'nın 32 km doğusundadır ve köyde 1917 yılında MÖ 6. yüzyıldan kalma altın bir gerdanlık bulunmuştur.

20. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Kalyoncu Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Ömer Kalyoncu'nun başbakanlığında, Ulusal Birlik Partisi ile kurulan koalisyon hükûmetidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tarihindeki ilk ve tek CTP-UBP koalisyon hükûmetidir.

Kıbrıs Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Türkiye arasında 1960'ta kurulan ancak 1970'lerde kesilen diplomatik ve ticari ilişkilerdir.

Temsilciler Meclisi Kıbrıs Cumhuriyeti'nin parlamentosudur.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti başbakanı, Kuzey Kıbrıs'ta cumhurbaşkanlığından ve meclis başkanlığından sonraki en yüksek siyasi makamdır. 15 Kasım 1983 tarihinden itibaren 16 farklı isim başbakanlık yapmıştır. Nejat Konuk, Kuzey Kıbrıs'ın kurucu başbakanıdır. Tarihsel olarak Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanlığının devamıdır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, 1983 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin en yüksek siyasi makamıdır. Şu ana kadar 5 farklı cumhurbaşkanı görev yaptı. Ülkenin şu anki cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dır. Cumhurbaşkanı Kuzey Lefkoşa'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ikamet etmektedir. 23 Ekim 2020 tarihinden beri Ersin Tatar görevdedir.

18. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya Siber Hükûmeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 13 Haziran 2013 - 30 Ağustos 2013 tarihleri arasında görev yapan, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi tarafından kurulan geçici seçim hükûmetidir. Hükûmetin başbakanlığını KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yapmıştır.

2. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti veya 1. Eroğlu Hükûmeti, Cumhuriyet Meclisi'nde 1. dönem milletvekillerinin güvenoyunu alarak 19 Temmuz 1985 - 2 Eylül 1986 tarihleri arasında görev yapan hükûmettir.
Kırbıs Cumhuriyeti'ne İslam, 1571'de ada Osmanlı'nın eline geçtiğinde Kıbrıs'a İslam getirilmiştir. Bundan önce, adadaki Müslüman varlığı geçicidir. İslam'a geçmek zorunlu değildi, ancak adadaki Katolik Latin nüfusunun çoğunluğu ve Rum Ortodoks nüfusunun daha küçük bir kesimi, vergi statüsü için İslam'a geçmişti. Bu vergi sistemi daha küçük bir ödeme gerektirir ve karşılığında vatandaşlar devletten ve diğer yardımlardan pay alırdı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ın kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı bir yapısı vardır. Yasama, Yürütme ve Yargı erklerinden oluşan üçlü kuvvet ayrılığı ilkesi temel alınmıştır. Buradaki üç erk; Yasama, Yürütme ve Yargı (Mahkemeler) tarafından oluşmaktadır.