İçeriğe atla

İsmail Akçay

İsmail Akçay, 4 nolu milli takım formasıyla. (Enschede-Hollanda, 26 Ağustos 1967)

İsmail Akçay, (d. 1942, Balıkesir), maraton koşan Türk atlet.

Hayatı

1942 yılında Balıkesir'in Kesirven köyünde (Yeni ismi Akçakaya: Balıkesir il merkezine 8 km uzaklıkta) dünyaya geldi. Jandarma Astsubay Okulu'ndan mezun oldu. Bu dönemde atletizme başladı. Kros koştuktan sonra maraton dalına geçiş yaptı. 1964'te Türkiye Maraton 1.'liğini elde etti ve 1972'ye kadar 8 yıl bu başarısını sürdürdü. 1968 Meksika Olimpiyatları'nda 4. olma başarısından dolayı L'Équipe spor gazetesinin Dünya'nın en iyi 10 maratoncusu listesinde Avrupalı ilk 3 atlet arasında ve World Sports dergisinin şeref listesinde ise 6. sırada yer aldı.

Başarıları

Antrenörlük kariyeri

1975'te aktif sproculuğu bıraktıktan sonra antrenörlük yapmış, Veli Ballı, Mehmet Yurdadön ve Mehmet Terzi gibi atletleri yetiştirmiştir.

Geleneği

Balıkesir Gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından adına İsmail Akçay Yarı Maratonu düzenlenmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ 26 Eylül 2010 tarihli 28 Eylül 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. TRT haberi 26 Mayıs 2011 tarihinde erişilmiştir]

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atletizm</span> spor dalı

Atletizm; koşu, yürüyüş, atma ve atlama branşlarını içeren; bir pist veya sahada yapılan dünyanın en eski sporlarından biridir. Bu tür fiziksel aktiviteler, çağlar boyunca tüm dünyada yaygın ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bisiklet sporu</span> Bisiklete binmek (ulaşım, spor, egzersiz, dinlenme...)

Bisiklet, iki tekerlekli bisikletin gelişmesi sonucunda ortaya çıkmış bir spor dalıdır. Eğlence, ulaşım ve yarışma amacıyla bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşması bisiklet sporunu daha da geliştirmiştir. Ama bu yaygınlaşmada, bisikletin yeni gelişmelerle daha rahat ve kolay kullanılır bir araç haline gelmesinin de etkisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Olimpiyat Oyunları</span> farklı spor dallarının bir araya gelerek oluşturduğu yarışmalar

Olimpiyat Oyunları veya kısaca Olimpiyatlar, Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere iki ayrı kategoride, dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinlik. 200'ün üzerinde ülkeyi temsil eden sporcuların katıldığı etkinlikler, dünyanın en kapsamlı spor etkinliği konumundadır.

Mehmet Terzi, Türk spor yöneticisi, eski atlet. Maratonda Türk atletizminin en önemli isimlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Halter</span> iki tarafında ağırlık olan demir çubuğun havaya kaldırılmasıyla yapılan spor

Halter, iki tarafında ağırlıklar olan bir demir çubuğun (barbell) koparma ve silkme hareketleri ile havaya kaldırılıp başının üstünde dirseklerini kırmadan tutarak yapılan bir spor dalıdır. Farklı ağırlık sınıfları (sıklet) bulunuyor. Ayrıca bench press, deadlift, squat, powerlifting de halter ile ilgili dallardır.

Seyfi Tatar, milli boksör. 1967-72 yılları Türkiye şampiyonu oldu. 1967, 69, 71, 72, 73 Balkan şampiyonu. 1967 ve 1969 Avrupa ikincisi. 1967 ve 1971 Akdeniz Oyunları'nda gümüş madalya sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Şevki Koru</span> Türk uzun mesafe koşucusu

Şevki Koru maratoncu, atletizm antrenörü. Gelibolu'da doğdu. Çocukluk yıllarına rastlayan I. Dünya Savaşı sırasında, Gelibolu'yu işgal eden Fransız kuvvetlerine bağlı askerler ile Gelibolu'lu gençler arasında yapılan atletizm yarışlarını ilgi ile izlerdi. Orta eğitimini Kayseri Erkek Lisesi'nde yaparken, 1929 yılının 19 Mayıs'ında, bu lise ile Talas ilçesinde bulunan Amerikan Koleji arasında düzenlenen yarışlara katıldı. 16 yaşında katıldığı bu yarışlarda 1500 metre koşu branşında ikinci oldu. 1937 yılında Türkiye'de ilk maraton koşusu düzenlendi. Koru, ilk Türkiye Maratonu olarak bilinen bu yarışta birinci oldu. Bu olaydan sonra kendini bir maratoncu olarak yetiştirmeye başladı. 1941'de İstanbul'da düzenlenen Balkan Oyunları atletizm yarışlarında maratonda Balkan ikincisi oldu. 1947 yılında Boston Maratonu'na katılmak için kendi olanaklarıyla ABD'ye gitti. Aralarında dünyanın en iyileri de bulan 1200 kişinin katıldığı bu yarışta yedinci oldu. Bu, bir Türk atletinin uluslararası bir karşılaşmada kazandığı ilk büyük başarıydı. Aynı yıl, Atina'da düzenlenen Doğu Akdeniz Oyunları'na katıldı. Burada koşulan maratonda, 1946 Boston Maratonu birincisi Yunan maratoncu Kiriakidis'i Yunan sporseverlerin önünde geçerek birinci oldu. 1948'de Londra Olimpiyatları'na katıldı. Maratonda 200 atlet arasında 19'uncu oldu. 1951 yılında tekrar ABD'ye gitti ve bu kez bu ülkede geçirdiği 8 ay içerisinde Jamaika kökenli Amerikalı sporcuların oluşturduğu New York Pioneers Club adlı kulübe üye oldu. Bu kulübün forması ile ikinci kez katıldığı Boston Maratonu'nda 11'inci oldu. Aynı yıl Philadelphia kentinde uluslararası bir karşılaşma olarak düzenlenen Amerikan Lejyonu Maratonu'nda 3.lük aldı. 1952 yılında Boston Maratonuna üçüncü kez katılarak tekrar yedinci oldu. Koru'nun aldığı dereceler arasında ayrıca, hepsi maratonda olmak üzere, dört Türkiye birinciliği bir de Balkan üçüncülüğü vardır.

Hüseyin Aktaş,, Türk atlet.

Ahmet Altun, maraton koşan Türk atlet.

Mehmet Uzun, Türk eski serbest güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">Fenerbahçe (erkek atletizm takımı)</span>

Fenerbahçe erkek atletizm takımı Fenerbahçe'nin erkek atletlerden oluşan şubesidir. Takım 2.500 oturma kapasitelik Burhan Felek Spor Salonu'nu kullanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatasaray Yelken Şubesi</span>

Galatasaray Spor Kulübü, Türkiye'de erkek ve kadın yelken takımlarını kuran ilk kulüplerden biridir. Kuruluş mazisi 1912 yılına rastlar.

Muharrem Dalkılıç, Türk atlet ve spor yöneticisi.

Zekeriya Güçlü,, 1997 Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanmış Türk millî güreşçi.

<span class="mw-page-title-main">IOC ülke kodları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, (UOK) Olimpiyat Oyunları’na katılan ülkelerin kafilelerini ve sporcu gruplarını işaret edebilmek için üç harften oluşan ülke kodları kullanıyor. Her kod ise bir Ulusal Olimpiyat Komitesi’ni belirliyor. Geçmiş Oyunlar’da ise belirli ülkeler ve durumlar için de bu tip kodlar kullanıldı; mesela farklı ülkeden oluşturulan sporcu kafileleri veya hiçbir ülkeyi temsil etmeyen atlet grupları gibi. UOK’nın bazı kullandığı kodlar ise standartlaşmış ISO 3166-1alpha-3 kod listesinden çok daha farklı. FIFA, FIBA ya da İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları gibi daha başka uluslararası spor organizasyonları da, katılımcı ülke kafilelerini isimlendirebilmek için aynı kodları kullanıyorlar.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Bilek</span> Türk güreşçi (1932 - 1971)

Ahmet Bilek, Türk güreşçi.

Salih Bora, Türk Grekoromen güreşçi ve güreş antrenörüdür. Kariyerini sonlandırmıştır.

Özden Ezinler, Türk eskrimcidir. Kariyerini sonlandırmış olan sporcunun 1971 Akdeniz Oyunları'nda kazandığı gümüş madalya, Türkiye'nin Akdeniz Oyunları'ndaki eskrim etkinliklerinde aldığı ilk madalyadır.

Serap Aktaş, Türk eski atlet. Orta ve uzun mesafelerde yarışmıştır. Aktif kariyer boyunca farklı kategorilerde birçok Türkiye rekoruna imza atmıştır.

Mehmet Güçlü, Türk güreşçi. 1972 Yaz Olimpiyatları'nda mücadele etmiştir.