
İslam (Arapça: اَلْإِسْلَامُ, romanize:

Hicrî takvim, İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Resmi olarak Afganistan ve İran tarafından kullanılmaktadır. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

Seyyid Hüseyin Nasr, George Washington Üniversitesi'nde İslâmî ilimler uzmanı İranlı profesör, müslüman mütefekkir.

Gazzâlî, yaygın adıyla Îmam-ı Gazzâlî, Ortaçağ Avrupası'nda Latinize edilmiş haliyle Algazelus ya da Algazel, İranlı, Sünni İslam âlimi, mutasavvıfı, müderrisidir. İslam düşünce tarihindeki en önemli ve en etkili fakih, müftü, filozof, teolog, mantıkçı ve mistiklerden birisi olarak kabul edilmektedir. XI. yüzyıl'ın müceddidi olarak nitelendirilmektedir. Gazzali'nin çalışmaları çağdaşları tarafından büyük bir önem ve övgüyle karşılanmış ve "İslam'ın delili" anlamına gelen Hüccetülislam unvanını almıştır.

Kâbe, bazen Kâbe-i Şerif, olarak anılan, İslam'ın en önemli camisi, Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Mescid-i Haram'ın merkezinde yer alan bir yapıdır. İslam'ın en kutsal yeridir. Müslümanlar tarafından Beytullah olarak isimlendirilir ve namaz ibadetinin yerine getirilmesinde Müslümanlar için kıbledir.
İşrâkîlik veya illüminasyonizm, kelime anlamı olarak ışığın açılması ya da güneşin doğması anlamındaki işrâk kelimesinden gelmektedir: Hakikatin direkt olarak ortaya çıkması, açılması anlamındadır. Hem felsefi hem de mistik boyutları olan bir akım olarak varlığını sürdürmüştür.

İklim değişikliği, küresel ısınmayı ve bunun Dünya'nın iklim sistemi üzerindeki etkilerini ifade eder.

Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Birleşmiş Milletlerin iki örgütü Dünya Meteoroloji Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından 1988 yılında insan faaliyetlerinin neden olduğu iklim değişikliğinin risklerini değerlendirmek üzere kurulmuştur.

Felsefe veya düşünbilim; varlık, bilgi, değerler, gerçek, doğruluk, zihin ve dil gibi konularla ilgili soyut, genel ve temel problemlere ilişkin yapılan sistematik çalışmalardır. Felsefe ile uğraşan kişilere filozof denir.

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

Müslüman kadınların deneyimleri farklı toplumlarda ve aynı toplum içinde büyük farklılıklar gösterir. Ortak yönleri ise, hayatlarını değişen derecelerde etkileyen, aralarındaki geniş kültürel, sosyal ve ekonomik farklılıklar arasında köprü kurmaya hizmet edebilecek ortak bir kimlik veren İslam dinine bağlılıklarıdır.

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

2021 İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında düzenlenen çok sporlu organizasyonun beşincisidir. Türkiye'nin Konya şehrinde düzenlenmiştir.

Çevresel vejetaryenlik, et üretiminin çevreye olan olumsuz etkilerini geride bırakıp sürdürülebilir bir diyet yaratma arzusuyla hareket eden bir vejetaryenlik türüdür. Örneğin, hayvancılığın bütün sera gazı üretiminin %18'inden sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin 2019 özel raporunda da et tüketiminin azaltılması savunulmuştur.
Aşağıda, bazı modern bilim insanları tarafından bir alanın kurucusu olarak tanımlanan Ortaçağ İslam medeniyetinin uluslararası alanda tanınan Müslüman alimlerinin bir listesi bulunmaktadır:
- "Modern cerrahinin babası" ve "ameliyat cerrahisinin babası" Ebu'l Kasım El-Zehravi.
- İbn Nefis, "dolaşım fizyolojisi ve anatomisinin babası"
- "Orta Çağ havacılığının babası" Abbas ibn Firnas.
- İbn Heysem, "modern optiğin babası".
- Cabir ibn Hayyan, "Kimyanın babası"
- İbn Haldun sosyoloji, tarih yazımı ve modern ekonominin "babası". En çok Mukaddime'si ile tanınır.
- Erken modern "tıbbın babası" İbn-i Sina.
- Ali bin Abbas: "anatomik fizyolojinin kurucusu".
- Biruni: "Hindoloji'nin kurucusu", " karşılaştırmalı din ve jeodezinin babası" ve 11. yüzyılın başlarındaki Hindistan'ı dikkate değer tanımlaması için "ilk antropolog" unvanları. Georg Morgenstierne, onu "insan kültüründe karşılaştırmalı çalışmaların kurucusu" olarak görüyordu. Biruni, "eczacılığın babası" olarak da bilinir.
- Harezmi: en çok "cebirin babası" olarak bilinir. Salomon Gandz şöyle diyor: "Bir anlamda Harezmi, Diophantus'tan daha çok cebirin babası olarak adlandırılmaya hak kazanmıştır çünkü Harezmi cebiri temel formda öğreten ilk kişidir".
- İbn Hazm: "Karşılaştırmalı dinlerin babası" ve "Batı'da karşılaştırmalı din biliminin kurucusu olarak onurlandırılmıştır. Alfred Guillaume, ona "Eski ve Yeni vasiyetlerin ilk sistematik yüksek eleştirel çalışmasının" bestecisi olarak atıfta bulunur. Ancak William Montgomery Watt, İbn Hazm'ın eserinin daha önceki Arapça eserlerden önce geldiğini ve "amacın polemik olduğunu ve betimleyici olmadığını" belirterek iddiaya itiraz ediyor.
- Farabi: "İslami / Arap Neoplatonizminin kurucusu" ve bazıları tarafından "İslam dünyasında biçimsel mantığın babası" olarak kabul edilir.
- Muhammad İdrisi: "Dünya haritasının kurucusu"
- İbn Rüşd (1126-1198), "Özgür Düşüncenin babası" olarak batıda bilinen ve "rasyonalizm babası" olarak bazıları tarafından tanımlanmıştır ve "Batı Avrupa'da seküler düşüncenin kurucu babası". Ernest Renan, İbn Rüşd'ü mutlak rasyonalist olarak adlandırdı ve onu "özgür düşüncenin ve muhalefetin babası" olarak gördü.
- Ebu Bekir er-Razi: Çocuklarda Hastalıklar üzerine yaptığı inceleme, birçok kişinin onu "pediatrinin babası" olarak görmesine neden oldu. Ayrıca "İslam'da klinik tıbbın gerçek kurucusu" olarak da övgüyle karşılandı.
- Muhammed eş-Şeybani: İslam hukukunun kurucularından.
- İsmail el-Cezeri: Otomat ve Robotik'in Babası.
- Sühreverdi: İlluminasyonist/İşraki İslam felsefesi okulunun kurucusu.
- et-Tusi, kendi başına bir matematik disiplini olarak "trigonometrinin babası".
- Seyyid Hüseyin Nasr: "İslami ekotolojinin kurucusu".
- Ahmed Zewail, femtokimyanın kurucusu

İran felsefesi veya Fars felsefesi, Doğu felsefesinin bir parçası olup, oldukça zengin ve eski bir tarihe sahiptir. İran felsefesi'nin kökeni eski İran'da Hint-İran kökleriyle ortaya çıkan ve Zerdüşt öğretilerinden büyük ölçüde etkilenen, felsefi gelenek ve düşünceler zamanına kadar uzanmaktadır. Pers bölgesinde bağımsız felsefi düşüncenin ortaya çıkışını, M.Ö. 1500’ler de Avesta metinleri aracılığı ile tarihleyen Hint-İranlılar’dan öğrenmekteyiz. Zerdüşt'ün görüşlerinin, Yahudilik ve Orta Platonizm dönemi fikirleri aracılığıyla, Batı Avrupa kültürlerini de etkilediğini görmekteyiz.

William Dawbney Nordhaus, Amerika Birleşik Devletleri'nin New Mexico eyaletinin Albuquerque şehrinde dünyaya geldi. Lisans eğitimini 1963 yılında tamamlamış ve 1967 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde doktora derecesini almıştır. 1973 yılından itibaren Yale Üniversitesinde ekonomi alanında profesör olarak devam etmektedir.

Afganistan İslam Emirliği lideri veya Afganistan İslam Emirliği yüce lideri Taliban'ın emiri 1996'dan 2001'e kadar ve 2021'de Kabil'in düşmesinden bu yana Afganistan'ın fiili yöneticisi ve devlet başkanıdır. Yüce lider olan emir, Taliban ve Afganistan yönetimiyle ilgili tüm konularda sınırsız yetkiye sahiptir, ancak danışma organı olan Liderlik Konseyi onun karar verme sürecini önemli ölçüde etkiler. Siyasi ve askeri liderliğe ek olarak ulusal bir dini liderdir. Mevcut lider, Liderlik Konseyi tarafından seçilerek 25 Mayıs 2016'da göreve başlayan Hibetullah Ahundzade'dir.

Michael D. Shellenberger, siyaset, çevre, iklim değişikliği ve nükleer enerji konularında yazan Amerikalı bir yazar ve gazetecidir. Breakthrough Institute ve California Peace Coalition'ın kurucularındandır. Shellenberger, 2016 yılında nükleer yanlısı, kâr amacı gütmeyen Environmental Progress(Çevresel İlerleme)'i kurmuştur.

Ekomodernizm, teknolojik ilerlemenin çevresel zararlarından ekonomik büyümeyi ayrıştırarak doğayı korumanın ve insan refahını artırmanın mümkün olduğunu savunan bir çevre felsefesidir.