İçeriğe atla

İslam Kılıcı

İslam Kılıcı

İslam Kılıcı (Arapça: سيف الإسلام Seyfü l-İslâm), Benito Mussolini'ye 1937 yılında verilen bir törensel yakın dövüş silahıdır. Mussolini aynı zamanda İslam'ın Koruyucusu (Arapça: حامي الإسلام Hâmî l-İslâm) olarak ilan edilmişti.

Tarihçe

1934'te, İtalyan Libyası'nın kurulmasından sonra, Mussolini, yerel nüfusu "İtalya'nın dördüncü kıyısındaki İtalyan Müslümanları" olarak adlandırarak, cami ve Kuran okulları inşa ederek veya restore ederek, Mekke'ye giden hacılar için hizmet tesisleri hazırlayarak ve hatta Trablus'ta bir İslami Kültür Lisesi yaparak İslam ile karşılaştırmaları teşvik eden bir politika benimsedi. Görünür insani niyetin ardında, faşistler ve İslam dünyasının bazı kesimleri, Mussolini'nin politikasının Faşist İtalya ve İslam dünyasının ortak düşmanları olan Fransa ve Birleşik Krallık'ı hedef aldığının farkındaydı.[1][2] Bu ortak çıkarlar, ne İtalya'nın, ne de İslam dünyasının bu bölümünün ileri sürdüğü talepleri tam olarak karşılamayan Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Birleşik Krallık'ın hakim olduğu 1919'daki Versay Antlaşması'nın anlaşmalarından nefret edilmesinden kaynaklanmıştır.

İslam Kılıcı ile at sırtında Mussolini

Arapların lütfunu kazanmak ve ittifakı mühürlemek için Mussolini, Vatikan ile Laterano Antlaşması'nı imzalamış olmasına rağmen, kendisine İslam'ın Koruyucusu unvanını vermeye karar verdi. Mussolini'nin yorumuna göre, İtalyan hükûmetinin Osmanlı Devleti'nin Libya'daki yerini almasıyla, hukuk açısından böyle bir unvan ona kalmıştı, çünkü bir şekilde halifenin otoritesinin varisi idi. 20 Mart 1937'de Trablus'un eteklerinde Mussolini, Libya direnişine karşı İtalyan işgalinin önde gelen Berberi destekçilerinden biri olan Yusuf Kerisç'ten İslam Kılıcı'nı cömert bir törenle aldı. 2.600 süvarinin başında ve topların selamları arasında Trablus'a girdikten sonra Mussolini, Müslüman nüfusa olan yakınlığını yeniden teyit ederek "barış, adalet, esenlik ve Peygamber'in kanunlarına saygıyı" garanti etti.[3]

Rejim medyasının onayına rağmen, tören saçma ve paradoksal çağrışımları nedeniyle İtalyan halkı arasında neşe uyandırdı. Mussolini'yi, bir seyis tarafından yular tarafından tutulan bir atın eyerinde tasvir eden olayın fotoğraflarından biri, Mussolini'nin kimsenin yardımı olmadan, ata kendi başına binebildiğini göstermek için rötuşlanmış ve seyis silinerek yayınlanmıştır. Ayrıntı, genellikle totaliter rejimde kurulan tahrif sanatının daha tipik örneklerinden biri olarak gösteriliyor.

Ertesi yıl, Mussolini onuruna Libya başkentinin ana meydanında bir at anıtı açıldı. Anıtın temelinde şöyle yazmaktadır: "Halkın uzlaştırıcısı, Libya topraklarının kurtarıcısı Benito Mussolini'ye, dikkatli nüfus ve İslam Kılıcı'nın Ruhban'ın alametine meydan okuyan bir sadakati gösterdiği sergiler."[3]

Arabesk tarzda dekore edilmiş, iki ucu düz bir bıçakla ve kabzası ve som altın frizlerle donatılmış kılıç, Mussolini'nin siparişi üzerine sanat firması Picchiani e Barlacchi di Firenze'den elde edildi.[] 1937'den sonra artık kullanılmıyordu ve Mussolini'nin yazlık konutu olan Rocca delle Caminate'deki küçük bir cam emanetinde muhafaza ediliyordu. 25 Temmuz 1943'ten sonra, Rocca delle Caminate'in İtalyan direnişi tarafından harap edilip yağmalanmasından sonra bu değerli nesneye dair hiçbir işaret yoktu.

Kaynakça

  1. ^ "I rapporti tra il fascismo e il mondo arabo-islamico". 3 Ekim 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 
  2. ^ Randazzo 2008, s. 134
  3. ^ a b "La Spada dell'Islam" (PDF). 9 Ocak 2015 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2015. 

Kaynak kitaplar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya (Arapça: ليبيا, romanize: Lībīyā adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihî bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Benito Mussolini</span> İtalya diktatörü (1922–1945)

Benito Amilcare Andrea Mussolini, Ulusal Faşist Parti'nin lideri olan İtalyan politikacı ve gazeteci. Kendini faşist olarak tanımlayan Mussolini, iktidara geldikten sonra Duce (Lider) olarak tanındı. Mussolini, faşizm ideolojisinin ilk örneği olan İtalyan faşizminin kurucusudur, bu sebepten dolayı faşizmin kurucusu olarak da kabul edilmektedir. 31 Ekim 1922 ve 25 Temmuz 1943 tarihleri arasında İtalya Krallığı'nın başbakanı, 23 Eylül 1943 ve 25 Nisan 1945 tarihleri arasında ise İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin Ducesi olarak görev yaptı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında İtalyan siyasetinde önemli bir rol oynadı. Nisan 1945'te, Luftwaffe miğferi takıp bir Nazi konvoyu ile İsviçre'ye kaçmaya çalışırken, komünist İtalyan partizanlar tarafından fark edildi ve sevgilisi ile beraber kurşuna dizilerek infaz edildi. Ayrıca; Adolf Hitler, Francisco Franco ve António de Oliveira Salazar gibi aşırı sağ totaliter yöneticilere de ilham vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mihver Devletleri</span> II. Dünya Savaşı sırasında Almanya, İtalya ve Japonya arasında ittifak

Mihver Devletleri, II. Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya ve Irak'ın oluşturduğu blok. Ayrıca İran Şahı Rıza Pehlevi Almanya'dan yana tavır almış, İspanya ise Mihver güçlerin bir taraftarı olarak kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Faşist Parti</span> İtalyan politik partisi

Ulusal Faşist Parti, Benito Mussolini'nin faşizmin politik ifadesi olarak 9 Kasım 1921 tarihinde Roma'da kurduğu siyâsî parti. Faşizmi bu zamandan önce Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı isimli teşkilata bağlı Fasci olarak bilinen gruplar temsil ediyordu. Partinin temel politikaları, milliyetçilik, vatanseverlik, cumhuriyetçilik, korporatizm ve popülizm üzerine kuruluydu. Cumhuriyetçi Faşist Parti ile birlikte şu anda İtalya'da anayasa tarafından yeniden kurulması yasaklanan iki partiden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rodolfo Graziani</span>

Rodolfo Graziani, Benito Mussolini'ye bağlılığıyla tanınan İtalyan mareşal ve siyasetçidir.

<i>Çöl Aslanı Ömer Muhtar</i>

Çöl Aslanı Ömer Muhtar, 1981'de gösterime giren ABD-Libya ortak yapımı dramatik savaş filmidir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Sosyal Cumhuriyeti</span> Kuzey İtalyadaki eski Nazi kukla devleti

İtalyan Sosyal Cumhuriyeti, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın desteği ile kurulmuş, İtalya'nın kuzeyindeki eski kukla devlettir. 1943-1945 yılları arasında varlığını sürdürmüştür. Kurucusu ve yöneticisi Benito Mussolini'dir.

<span class="mw-page-title-main">Italo Balbo</span>

Italo Balbo, İtalya Hava Kuvvetleri Mareşali, Libya Genel Valisi, İtalyan Kuzey Afrika Kuvvetleri Başkomutanı ve İtalyan diktatör Benito Mussolini'nin "veliahtı" olarak gösterilen İtalyan Faşist.

İtalyan faşizmi, Ulusal Faşist Parti'nin 1922 ile 1943 yıllarında içerisinde yönettiği İtalya Krallığı'nda, 1943 ile 1945 yılları arasında ise İtalya'nın kuzeyinde kurulan İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'nin resmî ideolojisi olarak uygulanmış yönetim sistemidir. "İtalyan faşizmi" kavramı, Benito Mussolini'nin kurucusu olduğu faşizmin İtalya'da uygulandığı dönemi tanımlayıp nazizm, falanjizm ve daha pek çok faşist hareketten ayırmak için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı'nda Arnavut direnişi</span>

Arnavut direnişi, II. Dünya Savaşı sırasında komünist hareketinin Mihver Devletler'ine karşı vermiş olduğu mücadeledir. İlk mücadele İtalyanlar'a karşı verildi. İtalyanlar çıkarıldıktan sonra Almanlar geldi. Partizan hareketi Alman kuvvetlerine karşı verdikleri mücadele başarıya ulaştı. Komünistler aynı zamanda işbirlikçilere karşı mücadele vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Libya soykırımı</span>

Libya Soykırımı yahut II. İtalyan-Senusi Savaşı; İtalya hakimiyetindeki Libya'da, İtalyan askerî birlikleriyle, yerli Senusi direnişçiler arasında, 1923-1932 yılları arasında devam eden, Libya halkının direniş lideri Ömer Muhtar'ın ele geçirilip öldürülmesine kadar devam eden uzun çatışmalı süreç.

<span class="mw-page-title-main">Emilio De Bono</span>

Emilio De Bono, İtalyan Mareşal ve Faşist Büyük Konsey üyesi. Trablusgarp Savaşı, I. Dünya Savaşı ve İkinci İtalya-Habeşistan Savaşı'nda görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">Roma'ya Yürüyüş</span> İtalya tarihinde bir olay

Roma'ya Yürüyüş, Ekim 1922 tarihinde İtalya'da Benito Mussolini önderliğinde Kara Gömleklilerin Napoli'den başkent Roma'ya düzenlediği yürüyüşten oluşan bir gösteridir. Yürüyüş sonunda Ulusal Faşist Parti, İtalya'da iktidarı ele geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Walter Audisio</span> İtalyan siyasetçi (1909-1973)

Walter Audisio İtalyan bir sosyalist partizan ve politikacıydı. 1930'ların sonlarında ve 1940'ların başlarında İtalyan faşist rejimi tarafından anti-faşist faaliyetleri nedeniyle hapsedildi. II. Dünya Savaşı sırasında serbest bırakıldıktan sonra İtalyan direniş hareketinin kıdemli bir partizanı olan Audisio, Benito Mussolini'nin ölümüne karıştı ve muhtemelen diktatörü ve metresini bizzat öldürdü. Savaştan sonra, 20 yıl görev yaptığı İtalyan Komünist Partisi'nden parlamentoya seçildi.

İtalya'da faşizmin sona ermesi veya 25 Temmuz Olayı 1943 yılının bahar aylarında başlayarak birbirinden bağımsız iki ayrı koldan Kont Dino Grandi ve Kral III. Vittorio Emanuele tarafından yürütülen, sonuçta da 24-25 Temmuz 1943 tarihli Büyük Faşizm Konseyi toplantısında Başbakan Benito Mussolini'nin güvensizlik oyu alarak görevden alınmasıdır. Kararın ardından Mussolini hapse atılmış, yeni bir hükûmet kurulmuş ve İtalya Krallığı'nda 21 yıl süren İtalyan faşizmi sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Faşizm Konseyi</span>

Büyük Faşizm Konseyi, Benito Mussolini liderliğindeki Faşist İtalya'da iktidarı elinde tutan en yüksek organdı. Ulusal Faşist Parti bünyesinde bir organ olarak 1923 yılında kurulmuş, sonrasında 9 Aralık 1928 itibarıyla devlet kurumu haline gelmişti. Konsey, İtalyan hükûmetlerinin toplandığı Roma'daki Palazzo Venezia'da toplanırdı. II. Dünya Savaşı sürmekteyken 25 Temmuz 1943 günü gerçekleşen Konsey toplantısında Mussolini iktidarının aldığı güvensizlik oyu sonucu İtalya'da faşizmin sona ermesi üzerine konseyin varlığı sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Faşist İtalya (1922-1943)</span> İtalya Krallığının faşist yönetim altında olduğu dönem

Faşist İtalya (1922-1943) Benito Mussolini'nin İtalya Krallığı Başbakanı olduğu 1922-1943 yılları arasında Ulusal Faşist Parti iktidarı altındaki dönemi anlatır. Totaliter bir rejim kuran İtalyan faşizmi ekonomik kalkınma modeli benimsemişse de siyasal muhalefeti ortadan tamamen kaldıracak hamlelerde bulunmuş, geleneksel muhafazakâr değer yargılarını savunmuş Katolik Kilisesi'yle yakın işbirliği yapmıştır. Çeşitli farklı dönemlerden geçen rejim özellikle gerçekleştirdiği emperyalist hamlelerle II. İtalya-Habeşistan Savaşını çıkarmış, Milletler Cemiyeti'nden atılmıştır. Ayrıca Sovyetler Birliği'nde karşı Çelik Pakt'a katılmış, II. Dünya Savaşı'na gidişi hızlandıran hamlelerde bulunmuştur. Dahil olduğu Mihver Devletlerinin II. Dünya Savaşı'nda mağlup olması sürecinde alaşağı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan savaş suçları</span>

İtalyan savaş suçları çoğunlukla Libya'nın Pasifikasyonu, II. İtalya-Habeşistan Savaşı, İspanya İç Savaşı ve II. Dünya Savaşı'ndaki Faşist İtalya ile ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arditi del Popolo</span>

Arditi del Popolo, Haziran 1921'in sonunda Benito Mussolini'nin Ulusal Faşist Partisi'nin yükselişine ve Kara Gömlekliler adlı paramiliter güçlerinin şiddetine direnmek için kurulan İtalyan militan anti-faşist bir gruptur. Giuseppe Mingrino, Argo Secondari tarafından ortaklaşa kurulan grup, anarko-sendikalistleri, sosyalistleri, komünistleri, anarşistleri, cumhuriyetçileri, anti-kapitalistleri ve bazı eski subayları bir araya getirdi.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'de İtalyan irredantizmi</span>

İsviçre'deki İtalyan irredantizmi, Risorgimento sırasında İsviçre'nin İtalyanca konuşulan bölgelerinin İtalya ile birleşmesini destekleyen siyasi bir hareketti.