İçeriğe atla

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO)

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO), İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) himayesi altında faaliyet gösteren uzman bir kuruluştur. Üye Devletler arasındaki ilişkileri desteklemek ve güçlendirmek için Müslüman ülkelerdeki eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarıyla ilgilenmektedir. Örgütün merkezi Rabat'ta bulunmaktadır ve Genel Müdürü Dr. Salim M. AlMalik'tir.

Tarih

Üçüncü İslam Zirvesi Konferansı tarafından verilen karar, 25-28 Ocak 1981'de Mekke-i Mükerreme'de yapılan toplantı, İslam İşbirliği Teşkilatı bünyesinde faaliyet gösteren diğer ortak İslami eylem organlarının yanı sıra "İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü" adlı yeni bir uluslararası İslami organın kurulması için nihai teyit oldu. (İİT).

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (ICESCO)

30 Ocak 2020 Çarşamba günü, Birleşik Arap Emirlikleri Eyaleti, Abu Dabi'de düzenlenen İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Yürütme Konseyi'nin 40. Oturumu. 29-30 Ocak 2020 tarihinde, Örgütün adının "İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü" (ICESCO) olarak değiştirilmesini kabul etti. Bu bağlamda ICESCO Genel Müdürü Dr.Salim M. AlMalik, Teşkilatın isminde yapılan değişikliğin misyonlarının niteliğini netleştirmeyi amaçladığını belirterek, Dava ile ilgili olmayan ve uluslararası düzeyde varlığı için geniş umutlar açıldı. Genel Müdür ayrıca, yeni ismin ICESCO'nun eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarındaki uygarlık misyonunun doğasını, amaçlarını ve hedeflerini doğru bir şekilde yansıttığını vurguladı.

Hedefler

a) Üye Devletler arasında eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarında işbirliğini güçlendirmek, teşvik etmek ve pekiştirmek ve İslam dünyasının medeniyet referansı çerçevesinde ve insani İslami değer ve idealler ışığında bu alanları geliştirip yükseltmek;

b) Üye Devletlerin içindeki ve dışındaki halklar arasındaki anlayışı pekiştirmek ve çeşitli yollarla, özellikle eğitim, bilim, kültür ve iletişim yoluyla dünya barışının ve güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak;

c) İslam ve İslam kültürünün doğru imajını duyurmak, medeniyetler, kültürler ve dinler arasında diyaloğu teşvik etmek, adalet ve barış değerlerinin yanı sıra özgürlük ve insan hakları ilkelerini İslam medeniyet perspektifine uygun olarak yaymak için çalışmak.

d) Kültürel kimliği ve düşünce bağımsızlığını korurken, Üye Devletlerde kültürel etkileşimi teşvik etmek ve kültürel çeşitliliğin yönlerini desteklemek.

e) İslam İşbirliği Teşkilatı'nın uzmanlaşmış kurumları arasında, eğitim, bilim, kültür ve iletişim alanlarında ve ICESCO Üye Devletleri arasında tamamlayıcılığı ve koordinasyonu pekiştirmek ve Üye Devletler içinde ve dışında aynı çıkarı paylaşan benzer hükûmet ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini ve ortaklığı teşvik etmek.

f) İslam kültürüne daha fazla ilgi göstermek, özelliklerini vurgulamak ve entelektüel çalışmalarda, bilimsel araştırmalarda ve eğitim müfredatında önemli noktalarının reklamını yapmak.

g) Üye Devletlerin eğitim sistemleri arasında tamamlayıcılık ve korelasyon kurmaya çalışmak.

h) ICESCO üyesi olmayan devletlerdeki Müslümanlar için eğitim, bilim ve kültür kurumlarının çabalarını desteklemek.

Üye Devletler ve Katılım Tarihleri

ICESCO Şartı, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) her tam Üye Devletinin, Şartı resmen imzaladıktan, üyeliğin yasal ve yasal formalitelerini tamamladıktan ve ICESCO Genel Müdürlüğü'nü yazılı olarak bilgilendirdikten sonra ISESCO'nun üyesi olmasını şart koşmaktadır.ICESCO, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) elli yedi (57) Üye Devletinden elli dört (54) Üye Devletten oluşmaktadır.

Üye Devletler Arap alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir:
Bayrak İsim Katılma Tarihi
 AzerbaycanAzerbaycan Cumhuriyeti 1991
 ÜrdünÜrdün Haşimi Krallığı 1982
 AfganistanAfganistan İslam Cumhuriyeti 2003
 Birleşik Arap EmirlikleriBirleşik Arap Emirlikleri Devleti 1983
 EndonezyaEndonezya Cumhuriyeti 1986
 ÖzbekistanÖzbekistan Cumhuriyeti 2017
 UgandaUganda Cumhuriyeti 2012
 İranİran İslam Cumhuriyeti 1992
 PakistanPakistan İslam Cumhuriyeti 1982
 BahreynBahreyn Krallığı 1982
 BruneiBrunei Darussalam 1985
 BangladeşBangladeş Halk Cumhuriyeti 1982
 BeninBenin Cumhuriyeti 1988
 Burkina FasoBurkina Faso 1982
 TacikistanTacikistan Cumhuriyeti 1993
 TürkiyeTürkiye Cumhuriyeti 2017
 ÇadÇad Cumhuriyeti 1982
 TogoTogo Cumhuriyeti 2002
 TunusTunus Cumhuriyeti 1982
 CezayirCezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti 2000
 CibutiCibuti Cumhuriyeti 1982
 Suudi ArabistanSuudi Arabistan Krallığı 1982
 SudanSudan Cumhuriyeti 1982
 SurinamSurinam Cumhuriyeti 1996
 SuriyeSuriye Arap Cumhuriyeti 1982
 Sierra LeoneSierra Leone Cumhuriyeti 1984
 SenegalSenegal Cumhuriyeti 1982
 SomaliSomali Federal Cumhuriyeti 1982
 IrakIrak Cumhuriyeti 1982
 UmmanUmman Sultanlığı 1982
 GabonGabon Cumhuriyeti 1982
 GambiyaGambiya Cumhuriyeti 1982
 GuyanaGuyana Cumhuriyeti 2014
 GineGine Cumhuriyeti 1982
 Gine-BissauGine Bissau Cumhuriyeti 1984
 FilistinFilistin Devleti 1982
 KazakistanKazakistan Cumhuriyeti 1996
 KatarKatar Devleti 1982
 KomorlarKomorlar Birliği 1982
 KırgızistanKırgız Cumhuriyeti 1996
 KamerunKamerun Cumhuriyeti 2001
 Fildişi SahiliFildişi Sahili Cumhuriyeti 2001
 KuveytKuveyt Devleti 1982
 LübnanLübnan Cumhuriyeti 2002
 LibyaLibya Devleti 1984
 MaldivlerMaldivler Cumhuriyeti 1982
 MaliMali Cumhuriyeti 1982
 MalezyaMalezya 1982
 MısırMısır Arap Cumhuriyeti 1984
 FasFas Krallığı 1982
 MoritanyaMoritanya İslam Cumhuriyeti 1982
 NijerNijer Cumhuriyeti 1982
 NijeryaNijerya Federal Cumhuriyeti 2001
 YemenYemen Cumhuriyeti 1983

ICESCO Kuruluşun adının kısaltması :

İslam Dünyası Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İslam İşbirliği Teşkilatı</span> 57 üye devleti bulunan uluslararası kuruluş

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Eylül 1969 tarihinde Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanıp İslam ülkelerini çatısı altında toplamak üzere İslam Konferansı Teşkilatı adıyla kurulan 57 üyeye sahip, uluslararası hukuk tüzel kişiliğini haiz bir uluslararası teşkilattır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Sağlık Örgütü</span> Birleşmiş Milletlere bağlı toplum sağlığı örgütü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ),, Birleşmiş Milletler'in uluslararası halk sağlığından sorumlu uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre şehrindedir ve dünya çapında altı bölgesel ofisi ve 150 saha ofisi vardır.

Uluslararası ilişkiler, siyaset biliminin bir dalıdır ve "uluslararası sistem" içindeki aktörlerin, özellikle de uluslararası ilişkilerin temel aktörü olarak kabul edilen devletlerin, diğer devletlerle, uluslararası/bölgesel/hükûmetler arası örgütler, çok uluslu şirketler, uluslararası normlar ve uluslararası toplumla olan ilişkilerini inceleyen disiplinlerarası bir disiplindir.

<span class="mw-page-title-main">UNESCO</span> Birleşmiş Milletlerin kültür ve eğitim alanında etkinlik gösteren bir kurumu

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu</span> Türk akademisyen, politikacı ve diplomat

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Türk bilim insanı, kimya ve bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, devlet adamı, yazar. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Ekonomik İşbirliği Teşkilatı</span> Uluslararası Ekonomik Organizasyon

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Türkiye, İran, Pakistan tarafından kurulan ve Sovyetler Birliği'nin yıkılmasıyla diğer Türk Devletleri'nin de dahil olduğu ekonomik örgüttür. EİT'nin on üyesi ve bir gözlemci üyesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kültür ve Turizm Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, kültür ve turizm işlerinden sorumlu olan bakanlık. 16 Nisan 2003 tarih ve 4848 sayılı kanun ile kuruldu. Daha sonra bu kanun lağvedilerek 10 Temmuz 2018 tarihli cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle yeniden düzenlendi.

Avrupa Birliği'nde kültür alanında üye ülkeler arasında pek çok iş birliği yapılmaktadır. Avrupa Birliği içinde kültürel etkinliklerin yaygınlaştırılması için atılan adımlar arasında en önemlileri yedi yıl sürmesi öngörülen Kültür 2000 programı, Avrupa Kültür Ayı etkinliği, Media Plus programı, Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası gibi orkestralar ve Avrupa Kültür Başkenti düzenlemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Devletleri Teşkilatı</span> uluslararası Türk birliği

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) veya eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye'nin üye; Macaristan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan'ın gözlemci statüsünde yer aldığı Türk devletlerinden oluşan bir uluslararası kuruluştur. Genel amacı, Türk dilleri konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetlerarası kuruluştur.

İslâm Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), eski merkezi İstanbul'da Yıldız Sarayı'ndaki Seyir köşkü'nde bulunan yeni yeri Alemdar Caddesi, No. 15, Bâbıâlî Girişi, Cağaloğlu, Fatih'te olan ve İslâm kültürünü araştıran uluslararası bir kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik ve Spor Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, gençlik ve spor işlerinden sorumlu olan bakanlık.

Somali-Kuzey Kıbrıs ilişkileri, Somali ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin süregelen uluslararası politikalarını içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC'yi Somali resmen tanımamaktadır fakat aralarında gayri resmi ilişkiler bulunmaktadır. Somali'nin tam üye olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı'na KKTC'de Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci statüsünde üyedir. Karşılıklı ilişkiler İİT'nin 2004 yılında Kıbrıs Türklerine yönelik izolasyonların kaldırılmasına yönelik aldığı karar sonucu gelişme göstermiştir. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında gerçekleştirdiği Somali ziyareti tarihlerinde Türkiye'de başlatılan Somali'ye yardım kampanyası ile eş zamanlı Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı ile KKTC Din İşleri Başkanlığı iş birliğinde bir yardım kampanyası başlatmış ve bu kampanyaya KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu BRTK'ya yaptığı açıklamada destek çağrısı yapmıştır.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) (İngilizce: Parliamentary Union of the Organization of Islamic Cooperation Member States, Fransızca: 'Union Parlementaire des Etats Membres de l'OCI, Arapça:اتحد مخالس الدول الأضاء في منظمه التعاون الإسلامي),İslam ülkeleri arasında dayanışmanın arttırılması amacıyla kurulan İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT)’nın parlamento ayağını oluşturur. İİT’ye üye ülkelerin parlamentolarından heyetlerin bir araya geldiği bir platformdur. Ancak, İİT’ye üye olup da İSİPAB’a henüz üye olmamış beş ülke vardır.

<span class="mw-page-title-main">TAKM</span>

Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı,

COMSTECH İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesinin İngilizce kısa adıdır. Bu kurumun misyonu insan ve madde kaynaklarının karşılıklı iş birliği ve komite tarafından icet edilen ağlar aracılığıyla İİT üyesi ülkelerin bireysel ve ortak bilim ve teknoloji kapasitesini geliştirmektir.

<span class="mw-page-title-main">CINVU</span>

CINVU veya COMSTECH İslam Dünyası Sanal Üniversiteler Ağı, COMSTECH ağlarının biridir. İslam İşbirliği Teşkilatına üye olan 57 ülke CINVU'nun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi</span>

İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi, İslam İşbirliği Teşkilatı İİT'ye bağlı bir araştırma ve eğitim merkezidir. Kuruluş, 1977 yılında Trablus'ta gerçekleşen İslam İşbirliği Teşkilatı 8'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde verilen kararla kuruldu ve 1 Haziran 1978 tarihinde Ankara’da faaliyetlerine başladı.

Kuzey Kıbrıs ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile İslam İşbirliği Teşkilatı arasında uluslararası süregelen ilişkileri içerir. Sadece Türkiye tarafından tanınan KKTC daha önceden farklı statü ve isimlerde temsil edildiği örgütte, Haziran 2005'ten bu yana Kıbrıs Türk Devleti adıyla gözlemci üye olarak yer almaktadır.

İslam İşbirliği Teşkilatı-Türkiye ilişkileri, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kurulduğu dönem başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti, örgütün kurulduğu 21 Ağustos 1969 tarihinden beri üyedir. İstanbul 2016, 2017 ve 2018 senelerinde İslam Zirvesi Konferansına ev sahipliği yapmıştır. Ekmeleddin İhsanoğlu, 2004-2014 yılları arasında teşkilatın genel sekreterliği görevini üstlenmiştir.

Hamid Algabid, Nijeryalı politikacı, Demokrasi ve İlerleme Partisi'nin (RDP-Jama'a) başkanı, avukat, bankacı ve teknokrattır. Algabid, Seyni Kountché rejiminde görev aldı. 1983'ten 1988'e kadar Nijer Başbakanı olarak görev yaptı. 1989'dan 1996'ya kadar İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) Genel Sekreterliğini yaptı. 1997'den itibaren RDP-Jama'a partisinin başkanıdır. 2010 yılına kadar Bölgesel Kolektifler Yüksek Konseyi'nin (HCCT) başkanlığını yürüttü.