İçeriğe atla

İslamî Şûra Meclisi

İslamî Şûra Meclisi
مجلس شورای اسلامی
Meclis-i Şurâ-yı İslami
35. Meclis
12. İslami Şûra Meclisi
Arma veya logo
Logo
Tür
Tür
Tek meclisli
Tarih
Kuruluş14 Mart 1980 (1980-03-14)
ÖncekiUlusal Danışma Meclisi
Yeni dönem başlangıcı
28 Mayıs 2024
Başkanlık
Başkan
Muhammet Bağır Ğalibaf
28 Mayıs 2020 tarihinden beri
Birinci Yardımcı
Emir Hüseyin Ğazizade Haşemi
28 Mayıs 2020 tarihinden beri
İkinci Yardımcı
Ali Nikzad
28 Mayıs 2020 tarihinden beri
Yapı
Sandalye290
Siyasi gruplar
  •   Muhafazakarlar (186)
  •   Reformistler (45)
  •   Bağımsız (41)
  •   Azınlık (5)
Görev süresi
4 yıl
Seçimler
Oylama sistemi
İki turlu sistem
Son seçim
1 Mart ve 14 Mayıs 2024
Toplantı yeri
İslami Şûra Meclisi
Baharistan
Tahran
İran
Website
http://www.Majlis.ir
http://parlemannews.ir/
http://www.icana.ir/
Anayasa
İran Anayasası

İslamî Şûra Meclisi (Farsça: Meclis-i Şurâ-yı İslami (مجلس شورای اسلامی), kıs. Meclis), İran'nin tek meclisli yasama organıdır. Dört yıllığına seçilen 290 üyeden oluşmaktadır. Meclis, 18 Şubat 2000 seçimlerine kadar 272 üyeden oluşmaktaydı. Meclis yasama faaliyetini yürütür. Uluslararası antlaşmaları değerlendirir ve bütçeyi onaylar. Tüm meclis üyeleri ve meclisteki tüm yasama çalışmaları, Anayasa Koruma Konseyi tarafından onaylandığı zaman yürürlüğe girer. 1 Mart 2024 tarihinde gerçekleşti ve yeni meclis dönemi 28 Mayıs 2024 tarihinde açıldı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Knesset</span> İsrail Devletinin parlamentosu

Knesset İsrail devletinin yasama organıdır. Knesset kelimesi İbranice "meclis" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Senato</span>

Senato, bazı ülkelerde yasama organının bir parçası olarak görev yapan kurumdur. Senatolar genellikle çift meclisli ülkelerde bulunur ve daha yüksek düzeyde olan meclise verilen isimdir. Senatoların asil üyelerine senatör denir. Dünya tarihindeki ilk senato Roma'da M.Ö. 8. yüzyılda kuruldu ve M.S. 6. yüzyıla kadar devam etti. Ayrıca Bizans İmparatorluğu da Doğu Roma İmparatorluğu olarak M.S. 4. yüzyıldan başlayarak 13. yüzyılda 4. Haçlı Seferinin İstanbul'u işgal etmesine kadar senato kurumunu devam ettirdi.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 1. dönem milletvekilleri listesi</span> 1920 genel seçimleri sonucu (1920–1923)

Birinci Dönem Büyük Millet Meclisi ya da kısaca Birinci Meclis, 23 Nisan 1920'de Ankara'da toplanmış, 1 Nisan 1923'te yeni seçim kararı alarak 15 Nisan 1923'te son oturumunu yapmıştır. Yeni Türk devletinin kurucu meclisi olarak kabul edilir. Meclisin açılış günü olan 23 Nisan, Türkiye'de millî bayram olarak kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şura</span> "Danışma" kelimesinin Arapçası

Şura "danışma" için kullanılan Arapça bir kelimedir. Kuran, Müslümanları işlerini birbirleriyle istişare ederek karar vermeye teşvik eder. Şura ilkesi örneğin bir konsey veya referandum şeklini alabilir.

Yüksek Askerî Şûra (YAŞ), Türkiye'nin başkentinde yalnız barış zamanında görev yapmak üzere oluşturulan kurul.

<span class="mw-page-title-main">TBMM 1981 Danışma Meclisi</span> 1982 Anayasasını hazırlamak için kurulan Kurucu Meclisi oluşturan iki organdan biri

Danışma Meclisi (DM), 12 Eylül 1980 Darbesi'nden sonra, Millî Güvenlik Konseyi'yle (MGK) birlikte, 1982 Anayasası'nı hazırlamak için kurulan Kurucu Meclisi oluşturan iki organdan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Tek meclislilik</span> tek bir yasama veya parlamento meclisine sahip yasama organı

Tek meclislilik, tek bir yasama organı ya da parlamento'nun bulunduğu yönetim şeklidir. Tek meclisli ülkelerin çoğu küçük ve homojen üniter devletlerdir. Türkiye de tek meclisli ülkelere örnektir.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Kabinesi</span> Türkiye Cumhuriyetinin yürütme organı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Hükûmet veya Kabine, Türkiye'de Cumhurbaşkanının başkanlık ettiği ve tüm bakanların bir araya gelip kararlar aldığı kuruldur. Her bakan, kendi bakanlığını ilgilendiren iş ve emri altındaki kamu personelinin yerine getirdikleri işlem ve eylemlerinden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Meclis (Bulgaristan)</span>

Ulusal Meclis, Bulgaristan'ın tek meclisli yasama organı.

<span class="mw-page-title-main">Şûra Meclisi (Pakistan)</span> Pakistan İslam Cumhuriyetinin yasama organı

Şûra Meclisi, Pakistan'ın federal ve en üst yasama organı. Çift meclisli bir yasama organı olup, üst meclis görevi gören Senato ile alt meclis görevi gören Millî Meclis'ten oluşmaktadır. Ulusal Meclis üyeleri, Pakistan vatandaşlarının oylarıyla beş yıllığına seçilir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Temsilciler Kongresi (İspanya)</span> Genel Kongrenin alt kanadı

Temsilciler Kongresi, İspanya'daki yasama kolu olan Cortes Generales'in alt koludur. Binası, Madrid'deki Parlamento Sarayı'dır.

Üst meclis, çift meclisli yasama organlarında alt meclis ile birlikte iki meclisten biridir. Bazen senato olarak da adlandırılır. Resmî olarak üst meclis, genellikle alt meclise oranla daha az üyeye ve daha az güce sahiptir. Örneğin alt meclisle birlikte, yürütmenin üst düzey atamalarında fren mekanizması olarak onay rollerini üstlenir.

<span class="mw-page-title-main">Yunan Parlamentosu</span>

Yunan Parlamentosu, Yunanistan'ın tek meclisli yasama organıdır. Parlamento, seçilmiş bir milletvekilleri vasıtasıyla vatandaşları temsil eden en üst düzey demokratik kurumdur. Bu, dört yıllık bir dönem için seçilen 300 sandalyeli tek meclisli bir yasama organıdır. 1844-1863 ve 1927-1935 yılları arasında parlamento, iki katmanlı bir üst meclis Senato ve bir alt meclis olan Vulli adını alan Temsilciler Meclisinden oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Şûra Meclisi (Suudi Arabistan)</span>

Suudi Arabistan Şûra Meclisi veya bilinen adıyla Şûra Meclisi, Mutlak monarşi ile yönetilen Suudi Arabistan'ın resmi danışma organıdır. Şûra Meclisi, Suudi Arabistan Kralına ve kabineye yasalar önerme yetkisi de dahil olmak üzere hükûmette sınırlı yetkilere sahiptir, ancak kralın tasarrufunda olan yasaları kabul edemez veya yürürlüğe koyamaz. Hepsi kral tarafından atanmakta olan 150 üyeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan cumhurbaşkanı</span> Macaristanın devlet başkanı

Macaristan cumhurbaşkanı, resmi olarak cumhuriyet başkanı, Macaristan'ın devlet başkanıdır. Makamın büyük ölçüde törensel bir rolü vardır, ancak aynı zamanda yasaları veto edebilir veya yasayı gözden geçirilmek üzere Anayasa Mahkemesine gönderebilir. Hükûmet bakanlarını seçmek ve yasama girişimlerine öncülük etmek gibi diğer yürütme yetkilerinin çoğu, onun yerine başbakanlık makamına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Millî Meclisi</span> Şûra Meclisinin alt kanadı

Pakistan Millî Meclisi, Pakistan Şûra Meclisi'nin alt meclisidir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya Parlamentosu</span> Polonya Cumhuriyetinin yasama organı

Polonya Cumhuriyeti Parlamentosu, Polonya'nın ulusal yasama organıdır. İki meclisli bir yapıya sahip olup Sejm ve Senato'dan oluşmaktadır. Polonya Anayasası'nda bir organ olarak Parlamento'dan değil, yalnızca Sejm ve Senatodan söz edilir.

Mehmed Tevfik Bey (1834-1917), Şûrâ-yı Devlet reisliği ve Meclis-i Âyan üyeliği yağmış Osmanlı.