İçeriğe atla

İslam'da Modernleşme

İslam'da Modernleşme
YazarBedri Gencer
Konularİslam, modernizm
YayımcıDoğu Batı Yayınları
Sayfa886

İslam'da Modernleşme, İslam dünyasında 1839-1939 yılları arasındaki modernleşme sürecini inceleyen kitap.[1] 2008 yılında sosyoloji profesörü Bedri Gencer tarafından yayınlandı. Şerif Mardin kitabı çığır açıcı olarak niteleyerek bir takriz yazmıştır.[2] Fazlurrahman'ın doktora öğrencisi Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç de Mardin'in eser için söylediği çığır açıcı nitelemesine katıldığını söyledi[3] ve 2010 yılında İran Sosyoloji Birliği’ne verdiği bir mülakatta Gencer’i İslâm dünyasının yaşayan en önemli beş düşünüründen biri olarak gösterdi.[4] Eser, ayrıca 2008 yılında TDV Basılı Yayınlar Ödül Yarışması İnceleme-Araştırma dalında birincilik ödülünü aldı.[5]

Kaynakça

  1. ^ Demirel Taner, İslâm’da Modernleşme, 1839-1939 Üzerine Notlar, liberal düşünce, Yıl 18, Sayı 69-70, Kış-Bahar 2013, s. 81-107
  2. ^ "Muhafazakar Düşünce Dergisi Sayı 21-22: MEDENİYET". 27 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2018. 
  3. ^ "O da Bedri Gencer'i övdü!". Dünya Bizim. 16 Mayıs 2009. 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Hikmete mezhep elbisesi giydirilebilir mi?". Dünya Bülteni. 13 Haziran 2019. 13 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  5. ^ "2008 Yılı Basılı Yayınlar Ödülü Sahiplerini Buldu" (PDF). TDV Haber Bülteni. s. 27. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Ziya Ülken</span>

Mehmet Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş bir filozof ve sosyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Buhârî</span> Buharalı Fars muhaddis

Buhârî ya da tam künyesiyle Ebû Abdillâh Muhammed bin İsmâîl bin İbrâhîm el-Cu'fî el-Buhârî, Buharalı Fars bir muhaddistir. Yazdığı Sahih-i Buhârî diye bilinen eser, daha sonradan Sünni Müslümanlar için güvenilir hadis kaynaklarını teşkil eden ve Kütüb-i Sitte diye anılan serinin ilk kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk ve İslam Eserleri Müzesi</span> müze

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan, İslâm sanatı eserlerini topluca kapsayan ilk Türk müzesidir.

İsmail Kara,, Türk ilahiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Ferîdüddin Attâr</span> İranlı hekim ve şair

Ferîdüddin Attâr, İranlı mutasavvıf, şair. Hekim ve eczacı olmasından dolayı Attâr (aktar) olarak anılır. Fars edebiyatındaki ilk tezkire olan Tezkiretü'l-evliyâ'nın yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arif Mardin</span> Türk-Amerikalı albüm yapımcısı

Mehmet Arif Mardin, Türk-Amerikalı albüm yapımcısı. Kökleri İslam Peygamberi Muhammed'in torunu Hüseyin'e kadar gittiği iddia edilen bir Osmanlı ailesi olan Mardin ailesinin oğlu ve Betül Mardin'in kardeşidir. Yusuf Ziya Öniş'in kızı yazar Latife Mardin ile evliydi.

<span class="mw-page-title-main">Yasin Aktay</span> Türk politikacı

Yasin Aktay, Türk akademisyen ve yazar.

İletişim Yayınları, 12 Eylül 1980 darbesi askeri yönetimi yerini sivil partilere bıraktığı süreçte oluşmuş olan bir yayınevidir. Kolektif bir ürün olarak şekillenmiş olsa da kurucusu ve mimarı Murat Belge olarak bilinir. Kuruluş sürecinin de etkileri sonucu, yayınevi muhalif isimler tarafından "demokratikleşme sorunu"na yönelik bir ilgiyle kuruldu. Bu nedenle, gazetecilik eksenli faaliyetlerle yayınevi hayatına başlamış ve bir dergi ekseninde faaliyet yürütmüştür. Daha sonra, 1984 yılında önce onbeşgünlük ardından da haftalık yayımlanan bir dergi olarak faaliyet yürütülmüştür. Yayınevi faaliyeti birçok dergi ile devam ettirildi.

Erik-Jan Zürcher, Hollandalı tarihçi, akademisyen ve türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Süleyman Uludağ</span>

Süleyman Uludağ, akademisyen, ilahiyatçı. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi. Uzmanlık alanı olan tasavvuf tarihinin yanı sıra iktisattan siyaset bilimine ve toplum bilimine birçok alanda telif ve tercüme eserlerin ve makalelerin yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk milliyetçiliği</span> Türk halkını ulusal veya etnik tanımlarla yücelten ve teşvik eden bir siyasi ideoloji

Türk milliyetçiliği, ulusal veya etnik tanımlarla Türk milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür. Türkçülük ile aynı olmayıp, içinde Türkçülük dahil olmak üzere çeşitli Türk milliyetçisi ideolojileri barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Nâsır-ı Hüsrev</span>

Nâsır-ı Hüsrev, İsmailî şair, filozof, seyyah.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Görmez</span> 2010–2017 arasındaki Diyanet İşleri başkanı

Mehmet Görmez Türk ilahiyatçı, hadis profesörü, 17. Diyanet İşleri Başkanı ve İslam Düşünce Enstitüsü Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Fahreddin er-Râzî</span> İslâm bilgini, fizikçi ve müfessir

Fahreddin er-Râzî, Eş'ari İslâm âlimi, fizikçi ve müfessir.

<span class="mw-page-title-main">Saîd bin Zeyd</span>

Sa'īd bin Zeyd,, İslâm peygamberi Muhammed'in sahabelerinden. Ebu Aver olarak da nitelendirilmiştir. 600 yılı civarında doğmuştur. Eşi Fatıma binti Hattab, Ömer bin Hattab'ın kız kardeşidir ve eşiyle birlikte İslâm'a ilk girenlerdendir. Said bin Zeyd, ayrıca Aşere-i Mübeşşere'dendir.

Bu sayfada İslam dininin peygamberi Muhammed’in İslamı ilk tebliğinden ölümüne kadarki süreçte bizzat katıldığı veya katılmayıp emrini verdiği askeri harekatların listesi bulunmaktadır.

<i>TDV İslâm Ansiklopedisi</i> Ansiklopedi

Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından çıkarılmış; İslamî ilimler, İslam kültür ve medeniyeti ile ilgili terimler, İslam dünyasında din, ilim, siyaset, sanat ve edebiyat alanlarında yetişmiş önemli şahsiyetler ile İslam hayatına etkide bulunmuş eserler gibi İslam dünyasının birçok alanına değinen bir içeriğe sahip Türkçe ansiklopedi.

<span class="mw-page-title-main">Erol Akyavaş</span> Türk ressam

Erol Hakkı Akyavaş, Türk ressam.

Bedri Gencer,, Türk sosyolog. İslam dünyası ve Osmanlı'da modernleşme ve sekülerleşme çalışmalarıyla tanınır.