İçeriğe atla

İskoçya bayrağı

İskoçya bayrağı
İskoçya Bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)İskoçya
İskoçya Başkenti Edinburgh'dan bir görüntü.

İskoçya bayrağı (İskoçça (Kelt): Bratach na h-Alba; İskoçça (Cermen): Banner o Scotland), İskoçya'nın millî bayrağıdır. Bayrak, mavi üzerine beyaz çapraz haç bulunmaktadır.

İskoçya, uluslararası areneda Birleşik Krallık'ın bir parçasıdır. Ancak özellikle sportif ve kültürel faaliyetlerde bağımsız hareket etmekte ve bu bayrağı kullanmaktadır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ülke</span> bir devletin egemenliği altında bulunan kara, deniz ve havanın oluşturduğu bütün

Ülke, bir devletin egemenliği altında bulunan, başkenti ve bayrağı olan, genellikle bağımsız toprakların tümü, memleket, yurt.

<span class="mw-page-title-main">İskoçya</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

İskoçça (Gàidhlig), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait dil. Birleşik Krallık'a bağlı İskoçya'nın İngilizce yanında bir resmî dili.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili)</span> Kuzey Cermen dil grubuna bağlı bir dil

İskoçça, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti'nin Donegal bölgesinde konuşulan bir Batı Cermen dilidir. 2011 itibarıyla İskoçya'da yaklaşık 1,5 milyon kişi İskoçça konuştuğunu belirtmiştir. Kuzey İrlanda'da ise 30 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. İskoçya ve Kuzey İrlanda'da azınlık dili olarak tanınmakla birlikte resmî statüye sahip değildir. Modern Standart İngilizce ile İskoçça, Orta İngilizcenin farklı lehçelerinden evrilmiş olup, kardeş dil olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık bayrağı</span> Ulusal bayrak

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

İskoçça ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Dış Hebridler</span>

Dış Hebridler Birleşik Krallık'a bağlı, İskoçya'nın batısında Hebridler takımadasında yer alan bir takımadadır. Takımadada 70'ten fazla ada bulunur. Bunların arasında en büyükleri Lewis ve Harris, Kuzey Uist, Benbecula, Güney Uist ve Barra adalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Northumbria</span>

Northumbria veya Northumbria Krallığı, bugünkü kuzey İngiltere ve güney İskoçya topraklarında Orta Çağ'da hüküm süren Anglusların krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">St Kilda, İskoçya</span>

St Kilda, Kuzey Atlantik Okyanusu'nda North Uist'in 64 kilometre batı-kuzeybatısında izole bir takımadadır. İskoçya'da Dış Hebridler'in en batı adalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Bağımsızlığı</span>

İskoç Bağımsızlığı, İskoçya'da bazı siyasi partilerin, çıkar gruplarının ve bireylerin İskoçya'yı tekrar bağımsız bir egemen devlet pozisyonuna getirmeyi amaçlamasıdır.

Scottish Singles and Albums Charts, İskoçya, Birleşik Krallık'taki fiziksel ve dijital müzik satışlarını esas alarak Official Charts Company tarafından oluşturulan bir liste.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Aydınlanması</span> İskoçya’da 18. yüzyılda entelektüel ve bilimsel başarıların dışavurumu yoluyla karakterize edilen dönem

İskoç Aydınlanması olarak adlandırılan tarihsel dönem, İskoçya’da 18. yüzyılda entelektüel ve bilimsel başarıların dışavurumu yoluyla karakterize edilen dönemdir. 18. yüzyıl boyunca İskoçya, kilise okulları ve üniversitelerden oluşan bir ağa sahiptir. Aydınlanma kültürü temel olarak yeni kitapların detaylı incelemelerine ve St. Andrews, Glasgow, Edinburgh ve Aberdeen gibi antik üniversitelerde ve Edinburgh'daki birtakım toplanma yerlerinde günlük düzenlenen tartışmalara dayalıdır.

Taçların birleşmesi, 24 Mart 1603 yılında İngiliz Kraliçesi I. Elizabeth'in ölümü ile tahtın en yakın kuzeni ve aynı zamanda İskoçya kralı olan VI. James'e geçmesi sonucunda İskoçya'nın İngiltere ve İrlanda hükümdarlığına katılarak üç krallığın tek bir monarşi altında toplanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Old Town, Edinburgh</span> İskoçyanın başkenti Edinburghun en eski bölümüne halk tarafından verilen isim

Old Town, İskoçya'nın başkenti Edinburgh'un en eski bölümüne halk tarafından verilen isimdir. Alan, Orta Çağ sokak planının ve Reformasyon dönemi binalarının çoğunu korumaktadır. 18. yüzyılın Yeni şehri ile birlikte, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Irvine Kuzey Ayrshire, İskoçya'da bir yerleşim bölgesi. Orta Çağ'da İskoç kraliyet ailesine ait bir kasabaydı. Günümüzde ise Firth of Clyde kıyısında yeni bir şehirdir. 2011 nüfus sayımında kasabanın nüfusu 33.698 kişi olarak belirlenmiştir. Kuzey Ayrshire'ın en büyük yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İskoçya</span>

Kuzey İskoçya İskoçya'nın tarihi bölgelerinden biridir. Orta Çağ'ın sonlarında Cermenlerin Güney İskoçya'ya yerleşmeye başlamasıyla Güney İskoçya ve Kuzey İskoçya kültürel olarak farklılaşmıştır. Kuzey İskoçya terimi aynı zamanda Highland Fay Hattı'nın kuzey ve batısını tanımlamak için de kullanılır, ancak kesin sınırlar, özellikle de doğuda net olarak tanımlanmamıştır. Bölgenin Kelt dilindeki adı A' Ghàidhealtachd, "Keltlerin yeri" anlamına gelir ve geleneksel olarak Keltçe konuşulan bölgeleri içerir. Bu alan, Kuzey İskoçya ve Dış Hebridleri kapsar.

İskoç milliyetçiliği İskoçların özgürlüğünü ve birliğini savunan ve İskoç milletinin ilerlemesini, gelişmesini amaçlayan siyasi bir görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Loch</span>

Loch ( {{Refn|) İrlandaca, İskoç Galcesi ve İskoç dilinde bir göl veya deniz girişi için kullanılan bir kelimedir. Manksça lough, Kernevekçe logh ve Galce göl anlamına gelen llwch ile soydaş kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">İskoçça (Cermen dili) Vikipedi</span> Vikipedinin İskoçça (Cermen dili) sürümü

İskoçça Vikipedi, Vikipedi'nin İskoçça sürümüdür. 24 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İskoçça Vikipedi'nin 34.459 maddesi ve 477 dosyası bulunmaktadır. İskoçça Vikipedi'nin, 112.912 kayıtlı kullanıcısı (aktif kullanıcı:74 ) ve 3 hizmetlisi vardır. İskoçça Vikipedi, 0 derinliğe sahiptir. Açıldığı günden beri 892.054 kez katkıda bulunulmuştur.

Bu madde, İskoçya futbol liglerinin sistemini içermektedir.