Vikipedi, kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan; özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız ve kâr amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir. MediaWiki yazılımı kullanılarak hazırlanmaktadır. Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için hiçbir zaman tamamlanmayacağı varsayılmaktadır.
İskoçça, İskoçya, Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti'nin Donegal bölgesinde konuşulan bir Batı Cermen dilidir. 2011 itibarıyla İskoçya'da yaklaşık 1,5 milyon kişi İskoçça konuştuğunu belirtmiştir. Kuzey İrlanda'da ise 30 bin kişi tarafından kullanılmaktadır. İskoçya ve Kuzey İrlanda'da azınlık dili olarak tanınmakla birlikte resmî statüye sahip değildir. Modern Standart İngilizce ile İskoçça, Orta İngilizcenin farklı lehçelerinden evrilmiş olup, kardeş dil olarak sınıflandırılmaktadır.
Normanlar, MS 912 yılından itibaren Normandiya'ya yerleşen Frenk ve İskandinav karışımı halk. Normanların soyundan gelen modern halk hâlen Fransa'nın Normandiya bölgesinde yaşamaktadır.
İskoçça ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:
- İskoçça (Gàidhlig), Hebridler ve İskoçya'da konuşulan bir Kelt dili.
- İskoçça, Ulster ve İskoçya'da konuşulan bir Cermen dili.
İskoçya bayrağı, İskoçya'nın millî bayrağıdır. Bayrak, mavi üzerine beyaz çapraz haç bulunmaktadır.
Batı Cermen dilleri, Cermen dillerinin üç kolundan en büyüğüdür ve Almanca, İngilizce, Felemenkçe, Afrikaanca, Frizce ve Yidiş gibi dilleri içerir. Cermen dillerinin diğer iki kolu ise Kuzey Cermen dilleri ve Doğu Cermen dilleridir.
Anglo-Friz dilleri, Eski İngilizce ve Eski Frizce'nin soyundan gelen dilleri oluşturan Batı Cermen dil grubudur. Anglo-Friz dilleri şunlardır:
- Anglo-Friz dilleri
- İngiliz dilleri
- İngilizce
- İskoçça
- Yolaca ve Fingalyaca
- Frizce
- Batı Frizce
- Saterland Frizcesi
- Kuzey Frizce
İskoçya'nın kuzeyindeki Caitness kıyısı ile Orkney ve Shetland adalarında konuşulmuş olan ölmüş bir Kuzey Cermen dili. 1468/69'da o dönemler Norveç'in toprağı olan Orkney ve Shetland'ın İskoçya'nın eline geçmesiyle, zamanla yerini İskoçça'ya bıraktı.
İskoç Aydınlanması olarak adlandırılan tarihsel dönem, İskoçya’da 18. yüzyılda entelektüel ve bilimsel başarıların dışavurumu yoluyla karakterize edilen dönemdir. 18. yüzyıl boyunca İskoçya, kilise okulları ve üniversitelerden oluşan bir ağa sahiptir. Aydınlanma kültürü temel olarak yeni kitapların detaylı incelemelerine ve St. Andrews, Glasgow, Edinburgh ve Aberdeen gibi antik üniversitelerde ve Edinburgh'daki birtakım toplanma yerlerinde günlük düzenlenen tartışmalara dayalıdır.
Eyemouth, İskoçya'da Berwickshire'a bağlı bir şehir. 2004 verilerine göre nüfusu 3.420'dir.
Taçların birleşmesi, 24 Mart 1603 yılında İngiliz Kraliçesi I. Elizabeth'in ölümü ile tahtın en yakın kuzeni ve aynı zamanda İskoçya kralı olan VI. James'e geçmesi sonucunda İskoçya'nın İngiltere ve İrlanda hükümdarlığına katılarak üç krallığın tek bir monarşi altında toplanmasıdır.
Kuzey İrlanda Meclisi, Kuzey İrlanda'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 90 sandalyeli olup seçimler her beş yılda bir yapılmaktadır.
Irvine Kuzey Ayrshire, İskoçya'da bir yerleşim bölgesi. Orta Çağ'da İskoç kraliyet ailesine ait bir kasabaydı. Günümüzde ise Firth of Clyde kıyısında yeni bir şehirdir. 2011 nüfus sayımında kasabanın nüfusu 33.698 kişi olarak belirlenmiştir. Kuzey Ayrshire'ın en büyük yerleşim yeridir.
Kuzey İskoçya İskoçya'nın tarihi bölgelerinden biridir. Orta Çağ'ın sonlarında Cermenlerin Güney İskoçya'ya yerleşmeye başlamasıyla Güney İskoçya ve Kuzey İskoçya kültürel olarak farklılaşmıştır. Kuzey İskoçya terimi aynı zamanda Highland Fay Hattı'nın kuzey ve batısını tanımlamak için de kullanılır, ancak kesin sınırlar, özellikle de doğuda net olarak tanımlanmamıştır. Bölgenin Kelt dilindeki adı A' Ghàidhealtachd, "Keltlerin yeri" anlamına gelir ve geleneksel olarak Keltçe konuşulan bölgeleri içerir. Bu alan, Kuzey İskoçya ve Dış Hebridleri kapsar.
İskoç Ovası veya Güney İskoçya, İskoçya'nın tarihi ve kültürel bir bölgesidir.
Johnstone Renfrewshire'in idari bölgesinde ve İskoçya'nın batı ovalarında yer alan bir kasabadır ve aynı adı taşıyan daha büyük tarihi bir ilçedir. Kasaba, komşu Paisley'nin 3 mil batısında, Glasgow şehir merkezinin 12 mil batısında ve Kilwinning'in 12 mil kuzey doğusunda yer almaktadır.
Kirkwall, İskoçya anakarasının kuzeyindeki bir takımada olan Orkney'nin en büyük şehridir.
İskoçça Vikipedi, Vikipedi'nin İskoçça sürümüdür. 24 Ekim 2024 tarihi itibarıyla, İskoçça Vikipedi'nin 15.986 maddesi, 29.290 kullanıcısı ve 5 hizmetlisi bulunmaktadır. Açıldığı günden beri 577.170 kez katkıda bulunulmuştur.
West Lothian, İskoçya'nın konsey alanlarından biridir. Konsey, İskoçya'nın orta doğu kesiminde yer almaktadır. Yüzölçümü 427,7 km² olan konseyin nüfusu 2021 yılı itibarı ile 185.580'dir. Konseyin merkezi Livingston'dur.