İçeriğe atla

İskender Paydaş

İskender Paydaş
Genel bilgiler
DoğumAli İskender Paydaş[1]
22 Temmuz 1967 (57 yaşında)
Başladığı yerİstanbul
TarzlarTürk pop müziği
MesleklerMüzisyen, prodüktör, aranjör
Çalgılargitar, davul, org, trompet
Etkin yıllar1990-günümüz
Müzik şirketiDMC / Paydaş Production
İlişkili hareketlerNazan Öncel, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Şebnem Ferah, Kurban
Resmî sitehttp://www.iskenderpaydas.com

İskender Paydaş (d. 22 Temmuz 1967, İstanbul), Türk müzisyen, aranjör, yapımcı.

Kosova, Makedonya ve Kırım'da kökleri olan bir ailede dünyaya geldi.[2] Orkestra şefi olan babası Muhittin Paydaş'ın Muhittin Paydaş ve Lordlar grubunun provalarını evde yapmasından dolayı müzikle iç içe büyüdü. İlk enstrümanı olan davulla 3 yaşındayken tanıştı. 5 yaşında piyano derslerine başladı ve o yaşlarda "Büyük İskender" adıyla şarkıcılığa başladı. 5 ve 7 yaşlarında çıkardığı iki 45'lik single çıkardı. Babasının orkestrasıyla Türkiye turnesine çıkarak 145 konser verdi.

9 yaşında İstanbul Devlet Konservatuvarı piyano bölümüne başladı ve konservatuvar korosunda yer aldı. 12 yaşına kadar okulda gördüğü klasik eğitim ve teoriyi evde babasından gördüğü modern müzik ve pratikle birleştirdi. Daha sonra konservatuvarların katı yönlendirmelerinden bıktığı için okulu bırakan Paydaş, ilk rock grubunu kurdu.

Ortaokulu Şişli Koleji’nde, liseyi Kabataş Erkek Lisesi’nde bitirdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Latin Dili Edebiyatı, sonrasında Antropoloji ve Felsefe, sonra da Açık Öğretim İktisat Bölümlerinde okudu. Yüksek öğrenim yolculuğu Kayahan'la tanışmasıyla sona erdi.

1986'da Kayahan'ın orkestrasında klavye çalarak profesyonel müzik kariyerine başladı. Zagreb'de düzenlenen 1990 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden Kayahan'a akordiyonuyla eşlik etti. Daha sonra başta Mirkelam olmak üzere onlarca sanatçıyla birçok şarkıda prodüktörlük, aranjörlük ve müzik yönetmenliği yaptı.

Aranjör ve müzik direktörü olarak Nilüfer, Nazan Öncel, Harun Kolçak, Aşkın Nur Yengi, Ajda Pekkan, Suat Suna, Kibariye, Orhan Gencebay, Sertab Erener, Mustafa Sandal, Levent Yüksel, Mazhar Fuat Özkan, Özgün, Atiye, Nil Karaibrahimgil, Keremcem, Sıla, Hadise, Deniz Seki, Murat Dalkılıç gibi isimlerle; prodüktör ve müzik yönetmeni olarak ise Şebnem Ferah, Emre Altuğ, Ajda Pekkan, Kurban, Mezdeke ve İlker Çalışkan gibi isimlerle çalıştı.

2011 ve 2014 yıllarında, imzasını attığı şarkıların sahnede özgürce yeniden yorumlanmış versiyonlarından oluşan Zamansız Şarkılar isimli iki albüm çıkardı. Bu albümlerle eş zamanlı kurduğu orkestrası zaman zaman konuk sanatçıların da katılımıyla konserler vermektedir.

İskender Paydaş, 2020 yılında AB Müzik ile birlikte PayRec adında yapım, müzik prodüksiyon ve eğlence şirketini hayata geçirdi. PayRec, İstanbul ve Bodrum'da dünya standartlarında kayıt stüdyosunu da bünyesinde bulundurmaktadır.

Özel hayatı

Baba tarafından Makedonya ve Kosova kökenli, anne tarafından ise Kırım Tatarı ve Selanik kökenlidir.[3] 1993 Yılında sinema oyuncusu Yaprak Özdemiroğlu ile evlenip 2000 yılında boşandı. 2009 Yılında Ilgın Beyazıt ile evlendi. Çiftin Ömer Alef adında bir oğulları bulunmaktadır.[4]

Albümleri

Kaynakça

  1. ^ "MÜYORBİR Asil Üye Listesi" (PDF). muyorbir.org. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2017. 
  2. ^ "Yeni İskender Paydaş: 130-40=90 kilo". Hürriyet. 13 Kasım 2016. 16 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2016. 
  3. ^ "Baba tarafım Kosova ve Makedonya'ya dayanıyor. Anne tarafım ise Selanik ve Kırım Tatarı diyerek başlayalım". 25 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2020. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ajda Pekkan</span> Türk şarkıcı

Ayşe Ajda Pekkan, Türk şarkıcı. 1970'lerden bu yana "Süperstar" lakabıyla anılan Pekkan, güçlü bir kadın figürü çizdiği şarkılarıyla Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biri hâline geldi. Güncel tuttuğu müzikal tarzı sayesinde 50 yılı aşkın bir süre popülerliğini korudu ve kendisinden sonra gelen birçok şarkıcıyı etkiledi.

Onno Tunç, asıl adıyla Ohannes Tunçboyacıyan,, Türkiye Ermenisi müzisyen ve bestecidir. Hazırladığı düzenleme ve bestelerle 1980'ler ve 1990'larda Türk pop müziğinin öne çıkan isimlerinden biriydi. 1945, Bir Zamanlar Deli Gönlüm, Sen Ağlama, Git, Geri Dön, Değer mi, Hadi Bakalım, Gir Kanıma, Vurulmuşum Sana, Şinanay, Seni İstiyorum, Şov Yapma, Olay Olay, İyisin ve Ben Yoldan Gönüllü Çıktım gibi bestelerle Türk müzik tarihindeki öne çıkan isimlerden biri hâline gelmiştir.

Yeşim Vatan,, Türk şarkıcı ve vokalist. 1985'ten bu yana başta Barış Manço olmak üzere önemli kişilere vokalistlik yapmıştır.

Muammer Sun, Türk besteci ve eğitimcidir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

<span class="mw-page-title-main">Esin Engin</span> Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen

Esin Engin,, Türk besteci, aranjör, şarkıcı, orkestra şefi ve müzisyen.

Mehmet Attila Özdemiroğlu, Türk besteci, söz yazarı ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Cemal Reşit Rey</span> Türk besteci (1904–1985)

Cemal Reşit Rey, Türk besteci, piyanist, eğitimci ve orkestra şefidir.

Ozan Doğulu, Türk DJ ve aranjördür.

<span class="mw-page-title-main">Kayahan</span> Türk müzisyen (1949–2015)

Kayahan Açar, Türk pop şarkıcısı-şarkı yazarı, müzisyen.

Fergan Mirkelam, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci.

<span class="mw-page-title-main">Fecri Ebcioğlu</span>

Fecri Ebcioğlu, Türk söz yazarı, besteci, aranjör, DJ, şarkıcı, aktör ve eski kalecidir. 1960'lı yıllarda Türk popüler müziğine damgasını vurmuş müzik insanı.

"Pet'r Oil" veya bilinen adıyla "Petrol", Ajda Pekkan tarafından seslendirilen ve 1980 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden şarkı. Şarkı, 23 puanla 15. olmuştur.

Garo Mafyan, Türkiye Ermenisi besteci ve aranjördür.

<i>Kelebeğin Şansı</i> 2004 yılında yayımlanan Kayahan albümü

Kelebeğin Şansı, Kayahan'ın 28 Aralık 2004'te DMC Müzik firması etiketiyle yayımlanan stüdyo albümüdür.

Buğra Uğur; besteci aranjör ve orkestra şefi. 1982 Eurovision Türkiye Finali'nde 3. olan Selmi Andak bestesi "Gramofon"un aranjörü; 1983 yılında Türkiye'yi temsil eden Çetin Alp tarafından seslendirilen; "Opera"nın bestecisi ve aranjörü; Eurovision 1983'te Orkestra'yı yöneten; Türkiye'nin önemli müzisyenlerinden İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası keman sanatçısı Jülide Uğur ile evlidir. İki oğulları vardır. Buğra Uğur’un 1978 yılında çıkardığı ilk virtüöz albümü "Duyguların Seslenişi" ile başladığı albümüne Buğra Uğur'la 30 Yıl - Gece Düşleri, Median Music Marketing ve Ossi Müzik işbirliğiyle yayınlandı.

<i>Benim Şarkılarım 2 Siyah Işıklar</i>

Benim Şarkılarım 2 Siyah Işıklar, Kayahan'ın 21 Temmuz 1989'da Yaşar Kekeva Plak firmasından çıkardığı 4. stüdyo albümüdür. Hep Karanlık, Yoksun Sen ve Seviyorum şarkıları öne çıkan eserlerdir.

<i>Benim Şarkılarım</i> (Kayahan albümü)

Benim Şarkılarım, Kayahan'ın 1988 yılında Şansal Plak firması etiketiyle piyasaya sunulan 3. stüdyo albümüdür. Geceler, Kar Taneleri ve Esmer Günler şarkıları öne çıkan eserlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Su Soley</span> Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve yapımcı

Su Pelin Soley, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve yapımcı.

Tolga Sünter, Türk şarkıcı, söz yazarı, besteci ve aranjör. Sözleri Gökhan Semiz'e, müziği ve aranjesi kendine ait olan Takmayacaksın şarkısı ile en iyi reklam müziği dalında Kristal Elma Ödülü'nü kazanmıştır.