İçeriğe atla

İskandinav haçı

İskandinav haçına sahip bayraklar Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Danimarka

İskandinav haçı, genellikle İskandinavya ülkelerinin bayraklarında kullanılan bir haç çeşididir.

Kuzey Avrupa bölgesinde resmi kullanımda olan İskandinav haçına sahip bayrakları gösteren bir harita.

Yatay çizgi bayrağı tam ortadan ikiye bölerken dikey çizgi bayrak direğine daha yakın bir noktadan aşağı iner.

Bayrak biçimleri

İskandinav haçı bayraklarda genellikle şu şekillerde kullanılır:

İskandinav ülkelerin bayrakları

Danimarka

Finlandiya

İzlanda

Norveç

İsveç

Kalmar birliği

Kalmar Birliği'nin tarihi bayrağı. Kalmar Birliği'nin bayrağı normalde yoktur veya bilinmemektedir. Buradaki bayrak, Pomeranya Kralı Eric'in 1430 mektuplarındaki referanslara dayanan bir bayraktır.

İskandinav ülkeleri dışında İskandinav haçı içeren bayraklar

Türkiye

Ermenistan

Töton Şövalyeleri

Estonya

Letonya

Litvanya

Almanya

Danimarka, İsveç ve Norveç'in bayraklarında da bulunan iskandinav haçı, sırasıyla I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı'ndan sonra 1919 ve 1948'de Almanya'nın bayrağında da bulunması önerildi. Bugün, İskandinav haçı bazı Alman şehir ve ilçelerinin bayraklarında veya armalarında bulunur.

Hollanda

Birleşik Krallık

Brezilya

Amerika Birleşik Devletleri

Ukrayna

Diğer

Etnik bayraklar

Kaynakça

  1. ^ "Pegida und das Symbol der Hitler-Attentäter". Süddeutsche Zeitung (Almanca). 3 Ağustos 2015. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Temmuz 2020. 
  2. ^ "South Uist flag". Hebrides-news.com. 29 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2017. 
  3. ^ "Isle of Barra's flag officially recognised". BBC News. 23 Kasım 2017. 30 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2018. 
  4. ^ Пюккенен, А. Ю.; Сыров, А. А. (2002). Что такое Ингерманландия? Краткое введение в историю ингерманландских финнов [What is Ingria? A short introduction to the history of the Ingrian Finns] (Rusça). Saint Petersburg. 
  5. ^ Пюккенен, А. Ю. (30 Mayıs 2011). "Геральдика Невского края" [Neva region heraldry]. Санкт-Петербургские ведомости (Rusça). Saint Petersburg: АО Издательский дом «С.-Петербургские ведомости». 
  6. ^ "Hur ser Svenskfinland ut om 100 år?" (PDF). Medborgarbladet (İsveççe). Helsinki: Svenska folkpartiet RP. 61 (4): 20. December 2006. 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2008. 
  7. ^ Engene, Jan Oskar (10 Mart 1996). "Swedish speaking population in Finland". Flags of the World. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Haziran 2008. 
  8. ^ "Interfrisian flag". Groep fan Auwerk. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Aralık 2015. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Znamierowski, Alfred (2002). The world encyclopedia of flags : The definitive guide to international flags, banners, standards and ensigns. Londra: Hermes House. ss. 103 and 134. ISBN 1-84309-042-2. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Baltık Denizi Devletleri Konseyi</span> Hükümetlerarası kuruluş

Baltık Denizi Devletleri Konseyi (CBSS), Soğuk Savaş'ın ardından Baltık Denizi çevresinde meydana gelen jeopolitik değişimlere cevap verebilmek ve hükûmetlerarası iş birliğini tesis etmek amacıyla 5-6 Mart 1992 tarihlerinde kurulmuş birliktelik.

<span class="mw-page-title-main">Baltık devletleri</span>

Baltık devletleri, Baltık Denizi'ne kıyısı olan tarihi ve coğrafi birliktelikleri olan bağımsız cumhuriyetler. Önceleri sadece Estonya, Letonya ve Litvanya için kullanılan bu tabir günümüzde zaman zaman Baltık Denizi Devletleri Konseyi'ni kastetmek amacıyla da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kalmar Birliği</span> kalmar birliği Norveç, İsveç, Finlandiya, Grönland, İzlanda 5 eski devleti dir

Kalmar Birliği, 14-16. yüzyıllar arası üç İskandinav ülkesinin bir tahtın egemenliği altında bir araya gelmesi sonucu oluşan birliğe verilen addır. Bazı Avrupalı tarihçiler tarafından İskandinav Güçleri olarak da adlandırılır. Birlik üç kurucu ülke dışında bu ülkelere bağlı olan Finlandiya, Grönland, İzlanda ve diğer bağlı toprakları da kapsamaktaydı. 15. yüzyılın ilk çeyreği boyunca Avrupa'nın güçlü siyasi oluşumlarından biriydi. Finlandiya, Kalmar Birliği'nin bir parçası olmasına karşın birliğe katıldığı sırada İsveç toprağı olması ve Cermen kökenlere sahip olmamasından dolayı, Birlik içinde de fazla bir öneme sahip değildi.

<span class="mw-page-title-main">Estonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Estonya bayrağı, Estonya Cumhuriyeti tarafından kullanılan resmî bayrak.

Danimarka tarihi, bugünkü Danimarka Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

Norveç tarihi, bugünkü Norveç Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Finlandiya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Finlandiya bayrağı, Finlandiya devletinin resmi bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda bayrağı</span> Ulusal bayrak

İzlanda Bayrağı İzlandaca: (Íslenski fáninn) İzlanda devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka bayrağı</span> ulusal bayrak

Danimarka bayrağı, Danimarka Krallığı'nın resmi ve dünyanın en eski bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

Norveç bayrağı, Norveç Krallığı'nın resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">İsveç bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsveç bayrağı, İsveç devletinin resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Faroe Adaları bayrağı</span> ulusal bayrak

Faroe Adaları bayrağı, Faroe Adaları'nın bugünkü hâli ile 5 Temmuz 1959 yılından bu yana kullandığı bayrağıdır.

1998 FIFA Dünya Kupası Avrupa elemelerindeki maçlar ve grupların puan durumu.

<span class="mw-page-title-main">Oldenburg Hanedanı</span> Kuzey Almanya kökenli bir Avrupa hanedanı

Oldenburg Hanedanı, Kuzey Almanya kökenli bir Avrupa hanedanı. Güçlü bağlarıyla Danimarka'nın kraliyet Hanedanıdır. Avrupanın en güçlü hanedanlığından biridir. Hanedan İzlanda, Yunanistan, Norveç, Rusya, İsveç devletlerinde ayrıca Schleswig ve Hostein Düklüklerinde Kraliyet hanedanı olarak yer almış veya almaya devam etmektedir.

Bu sayfa Avrupa'da kullanılan ulusal ve uluslararası bayrakları gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.

Bu liste Avrupa kıtasının iç denizlerinde ve sınırı olan okyanuslarda yer alan adaları göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Shetland bayrağı</span> bayrak

Shetland bayrağı, mavi zemin üzerine beyaz veya gümüş bir İskandinav haçıdır. İskoçya bayrağının resmi olarak önerilen rengi Pantone 300'dür, bu, Bayrak Enstitüsü rengi benzer bir Pantone 286 olarak listelese de, bunun Shetland bayrağı için de uygun olacağı anlamına gelir. Roy Grønneberg ve Bill Adams tarafından 1969'da Kalmar Birliği'ndeki adaların Norveç'ten İskoçya'ya transferinin 500. yıldönümünü ve Norveç'in bir parçası olarak 500 yıl öncesini anmak için yaratıldı.