İçeriğe atla

İsa'nın yeniden Dirilmesi (Rafael)

İsa'nın yeniden Dirilmesi (Rafael)
Kinnaird'ın Dirilişi


SanatçıRaphael
Yıl1499-1502
TipAğaç üzeri Yağlıboya tablo
Ebatlar52 cm × 44 cm
ŞehirSão Paulo
MüzeSão Paulo Sanat Müzesi

İsa'nın yeniden Dirilmesi (eski sahibi Lord Kinnaird nedeniyle Kinnaird'ın Dirilişi olarak da bilinmekte), ağaç üzeri yağlı boya tekniğiyle, İtalyan yüksek rönesans (en:High Renaissance) ustası Rafael tarafından 1499–1502 tarihleri arasında yapılmış tablodur. Eser sanatçının erken dönem eserleri arasında yer almaktadır. Resmin Baronci sunağının kalan eserlerinden biri olabileceği düşünülse de, muhtemelen bilinmeyen bir predella parçasıdır. (1789 depreminde hasar alan, Avrupa müzeleri arasında parçalarının bulunduğu görülür).[1] Tablo São Paulo Sanat Müzesinde sergilenmektedir.

Kinnaird'ın Dirilişi Rafael'in ustası Pietro Perugino'nun nazik şiirsel tarzına zıt olarak doğal dramatik tarzda yaptığı korunmaya alınan ilk eseridir. Bu rasyonel kompozisyon geometrik kurallar içinde tüm unsurları birbirine bağlar ve resimdeki karakterler eş koreograflarına eşsiz bir "koreografisi" biçiminde dönüştüren garip bir animasyonlu ritim verir. Pinturicchio ve Melozzo da Forlì 'den estetik bir etkiye sahip olan resim, hareket eğilimi ve eserin mekânsal düzenlenmesi ile Raphael'in 16. yüzyıl Floransa sanatı çevresi hakkında bilgi sahibi olduğurnu göstermektedir.[2]

São Paulo Sanat Müzesi tarafından 1954 yılında edinildi. Müzenin yöneticisi Pietro Maria Bardi, resme gövde konulması konusunda iki çalışma için sorumluluk almış ve tartışmalara neden olmuş, günümüzde Raphael'e yapılan bu atıf, neredeyse oybirliği ile uzmanlar tarafından kabul edilmiş.[2][3] Çalışmada sadece güney yarımküreli sanatçılar görev almıştır.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ Longhi, 1955, pp. 83–87.
  2. ^ a b Barone & Marques, 1998, pp. 62–67.
  3. ^ "Apresente a Renascença de Rafael, Leonardo e Michelangelo". Nova Escola. 16 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2009. 
  4. ^ Camesasca, 1956.
  5. ^ "MASP vai virar patrimônio cultural nacional". Globo Vídeos – Jornal Hoje. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Michelangelo</span> İtalyan sanatçı, mimar ve şair (1475–1564)

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairidir.

<span class="mw-page-title-main">Raffaello Sanzio</span> İtalyan ressam ve mimar (1483–1520)

Raffaello Sanzio da Urbino, kısaca Rafael olarak bilinen Rönesans döneminin İtalyan ressamı ve mimarıdır. Çalışmaları, şekillerin belirginliği, eserlerinin zenginliği ve insan ihtişamın neoplatonic fikirlerinin ifadesindeki görsel başarıları sebebiyle takdir görmektedir. Michelangelo ve Leonardo da Vinci ile birlikte, bu dönemin geleneksel üçlüsü olarak büyük üstatlarını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Cézanne</span> Fransız ressam (1839 – 1906)

Paul Cézanne, Fransız post-empresyonist ressam ve gezgin. Modern sanatın gelişmesine yaptığı katkılar ve etkisi nedeniyle çoğu zaman modern sanatın babası olarak anılmıştır. Empresyonizm ile kübizm arasında bir köprü oluşturmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Louvre Müzesi</span> Pariste arkeoloji ve sanat müzesi

Louvre Müzesi, dünyanın en büyük sanat müzesidir. Fransa'nın başkenti Paris'te, Louvre Sarayı'na kurulmuştur. Şehrin içinden geçen Sen Nehri'nin kıyısında yer alır. Tarih öncesi çağlardan, 21. yüzyıla kadar uzanan, oldukça geniş bir koleksiyon yelpazesi vardır. Yaklaşık 35.000 kadar tarihî sanat eseri, 72.735 metrekarelik bir alanda sergilenmektedir. 2017 yılında, 8,1 milyon ziyaretçi oranıyla dünyanın en çok ziyaret edilen sanat müzesi seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Prado Müzesi</span>

Prado Müzesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de yer alan bir müze ve sanat galerisidir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Delacroix</span> Fransız ressam (1798–1863)

Ferdinand Victor Eugène Delacroix Fransa'nın en önemli Romantik ressamlarından birisidir. Ressamın ifadesi güçlü fırça darbeleri ve renklerin optik etkileri üzerine çalışmaları Empresyonistleri, egzotik olana tutkusu da Sembolistleri etkilemiştir. Fransız şair Baudelaire, onu "Rönesans'ın son büyük ressamı ve modern dönemin ilk büyük ressamı" olarak tanımlar.

Kayıhan Keskinok, Türk ressam, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Sakıp Sabancı Müzesi</span> Türkiyede bir müze

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, zengin bir hat ve resim koleksiyonunu bünyesinde barındıran ve düzenlediği geçici sergilerle birçok ünlü sanatçının eserlerine ev sahipliği yapan bir sanat müzesidir. 2002 yılında ziyarete açılan müze, İstanbul'da Boğaziçi'nin en eski yerleşimlerinden Emirgan'da bulunan Atlı Köşk'te hizmet vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

Jean Désiré Gustave Courbet, Fransız ressam. On dokuzuncu yüzyılda Fransa'yı gerçekçilik akımıyla tanıştırdı. Courbet hayat görüşünü şöyle açıkladı:

<span class="mw-page-title-main">Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü</span>

Courtauld Güzel Sanatlar Enstitüsü, Londra Üniversitesi'nin bir kolu olarak sanat tarihi üzerine eğitim veren kurum.

<span class="mw-page-title-main">Maddalena Doni Portresi (Rafael)</span> Raffaello tablosu

İngilizce: Portrait of Maddalena Doni İtalyan Rönesans ustası Raphael tarafından 1506 ve 1507 yılları arasında yapılan bir yağlı boya tablodur. Tablo şimdi Floransa'daki Pitti Sarayı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Agnolo Doni Portresi</span> Raffaello tablosu

İngilizce: Portrait of Maddalena Doni İtalyan Rönesans ustası Raphael tarafından 1506 ve 1507 yılları arasında yapılan bir yağlı boya tablodur. Tablo şimdi Floransa'daki Pitti Sarayı'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bir Genç Kadın Portresi (La Muta)</span> Raffaello tablosu

İngilizce: The Portrait of a Young Woman, ayrıca La Muta olarak da bilinir, İtalyan Rönesans ressamı Raphael'in 1507-1058 yılları civarında yaptığı bir portredir. Esere Urbino'daki Galleria Nazionale delle Marche müzesinde ev sahipliği yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Resim ve Heykel Müzesi</span> Ankaradaki sanat müzesi

Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtinde, Namazgâh tepesinde bulunan sanat müzesi ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sebastian (Rafael)</span>

St. Sebastian , İtalyan Yüksek Rönesans sanatçısı Raphael'in yaklaşık 1501-1502 yılları arasında yaptığı bir yağlı boya tablo. Eser İtalya'nın Bergamo kenti Accademia Carrara Müzesinde korunmaktadır.

Giorgio Morandi, özellikle natürmort tabloları ile tanınan İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Mond Crucifixion</span>

Mond Crucifixion rönesans ressamı Rafael tarafından 1502 - 1503 tarihlerinde yapılmış yağlı boya tablodur.

<span class="mw-page-title-main">Üç Cazibe (Rafael)</span> Rafaelin resmi

Üç Cazibe Rafael'in Fransa'nın Chantilly kentindeki Musée Condé'de yer alan yağlı boya tablo çalışmasıdır. Menşei tarihi tespit edilememiş, ancak yaklaşık 1500 yılında Pietro Perugino ile çalışmaya başlamasının ardından bir noktada boyanmış gibi görünmeye başlamış, muhtemel olarak 1503 - 1505 tarihleri arasında boyanmıştır. James Patrick, 2007'deki Rönesans ve Reformasyon adlı eserinde, tabloda betimlenen kadınların ön ve arka görünümlerinin Rafael'in gördüğü ilk çıplak kadından esinlenerek boyadığını düşünmektedir.

<span class="mw-page-title-main">São Paulo Sanat Müzesi</span>

São Paulo Sanat Müzesi (MASP), Brezilya'nın São Paulo şehrinde Paulista Bulvarı'nda bulunan bir sanat müzesidir. Lina Bo Bardi tarafından tasarlanan bina, ana gövdesi üzerinde iki yan kirişle 74 metre (243 ft) desteklenen, 1968 yılında yapılan beton ve cam yapı olan genel merkezi ile tanınır. Bina şehrin bir dönüm noktası ve modern Brezilya mimarisinin ana sembolü olarak kabul edilir.