İçeriğe atla

İroni zehirlenmesi

İroni zehirlenmesi, özellikle çevrimiçi ortamlarda, mizah aracılığıyla aşırıcı görüşlerin normalleştirilmesi sürecidir.

Tanımı

İroni zehirlenmesi, özellikle çevrimiçi ortamlarda, mizah kullanarak aşırıcı görüşlerin normalleştirilme sürecidir.[1]

Terim genellikle genç insanlar tarafından kullanılır ve ilk kez 2018 yılında The New York Times gazetesinde ortaya çıkmıştır.[2] İroni zehirlenmesi, faşizm, beyaz üstünlük ve şiddeti ilerletmeyi amaçlayan kişiler tarafından kullanılır.[1]

Önemli örnekler

The New York Times, İroni zehirlenmesi terimini, ırkçı meme'ler ve Nazi selamlarıyla çevrimiçi etkileşimde bulunan Almanya vatandaşı Dirk Denkhaus'un mültecilerin barındığı bir evi yakmaya çalışmasıyla sonuçlanan olaylar zincirini tanımlamak için kullandı.[2][3]

Kanada Nefret Karşıtı Ağı, 2022 yılında Diagolon'un çevrimiçi şakalar ve meme'ler aracılığıyla nefret retoriğini duyarsızlaştırmak için ironi zehirlenmesi yöntemini kullandığı suçlamasında bulundu.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b Somos, Christy (4 Aralık 2019). "'Deadly serious': Ex neo-Nazi and Iron March user speaks out on de-radicalization". CTVNews (İngilizce). 4 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  2. ^ a b Fisher, Max; Amanda, Taub (23 Ağustos 2018). "Should We All Be Taking 'Irony Poisoning' More Seriously?". The Interpreter, New York Times. 25 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  3. ^ Rosenbaum, S. I. (24 Ağustos 2018). "'Irony poisoning': when nasty humor spirals downward into something far worse - The Boston Globe". BostonGlobe.com (İngilizce). 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 
  4. ^ "What is the Diagolon extremist group and what does it want?". CTVNews (İngilizce). 17 Şubat 2022. 17 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Telegram & Gazette</span>

Telegram & Gazette Worcester, Massachusetts'deki tek yerel gazetedir. Gazete aynı zamanda yerel olarak the Telegram veya the T and G, olarak da anılmaktadır. "Worcester Telegram & Gazette Corp.," şirketine ait olan gazetede The New York Times ve The Boston Globe gazetelerinin sahibi The New York Times Company'nin de hissesi vardır.

<i>The New York Times</i> Amerikan günlük gazetesi

The New York Times, 18 Eylül 1851'de kurulmuş olan ve New York şehrinde basılan günlük bir Amerikan gazetesidir. Ülkenin önde gelen gazetelerinden sayılmaktadır. Gazetenin sahibi aralarında International Herald Tribune ve The Boston Globe gazetelerinin de olduğu 18 başka yayını da basan The New York Times Company şirketidir. Şirketin şu anki yöneticisi Arthur Ochs Sulzberger Jr.'dır. Sulzberger Jr., gazeteyi 1896 yılından beri kontrol etmekte olan ailenin mensubudur. New York Times gazetesi Barack Obama ve Demokratik Parti destekçisi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">İnternet kültürü</span>

İnternet kültürü, sık ve aktif internet kullanıcıları arasında gelişen ve sürdürülen, özellikle internet üzerinden birbirleriyle iletişim kuran çevrimiçi toplulukların üyeleri tarafından oluşturulan bir tür yarı yeraltı kültürüdür. Bu kültür, etkisi bilgisayar ekranları aracılığı ve bilgi ve iletişim teknolojileriyle, özellikle de internet tarafından aracılık edilen bir kültürdür.

The Boston Globe, Boston, Massachusetts merkezli günlük gazete. Sahibi 1993'ten bu yana The New York Times Company'dir. En büyük rakibi Boston Herald'dır. 2008'de ortalama iş günü tirajı 382.503'ten 350.605'e düştü. Pazar tirajı ise % 6 düşüşle 525.959'a geriledi.

<span class="mw-page-title-main">New York Times Binası</span> New York şehrinin Manhattan bölgesinin Midtown bölgesinde yer alan bir gökdelen

New York Times Binası New York şehrinin Manhattan bölgesinin Midtown bölgesinde yer alan bir gökdelendir. The New York Times, The Boston Globe, International Herald Tribune gibi uluslararası gazeteler ve bazı yerel gazetelerin sahibi ve yayıncısı The New York Times Company binanın ana kullanıcısıdır. Gökdelenin inşaatı The Times Company, Forest City Ratner ve ING Group adlı üç firmanın bir araya getirip ortak bir teşebbüs oluşturmasıyla gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">About.com</span> geçmiş İnternet tabanlı ağ

About.com, çevrimiçi bir özgün bilgi ve tavsiye kaynağıdır. İngilizce dilinde yayın yapan web sitesinin sahibi The New York Times Company'dir.

<span class="mw-page-title-main">Godwin kanunu</span>

Godwin kanunu "Çevrimiçi tartışma büyüdükçe, Hitler veya Nazilerle ilgili bir karşılaştırma yapılma olasılığı 1'e yaklaşır." diyen mizahi sözdür. Buna göre herhangi bir konudaki çevrimiçi tartışma eğer yeterince uzarsa, eninde sonunda biri ya da birileri Hitler veya Nazilerden bahsedecektir.

Altın Küre Büyükelçisi, 2018'de düzenlenen 75. Altın Küre Ödülleri'ne kadar Bayan Altın Küre veya Bay Altın Küre olarak anılan ve Hollywood Yabancı Basın Birliği tarafından verilen yıllık bir unvandır. Bu unvan, ünlü bir ismin çocukları arasından seçilen isimlere verilir ve bu isimler Altın Küre ödül töreninin kazananlarına ödüllerini verme görevini üstlenen genç kişilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Miranda July</span> Amerikalı müzisyen ve yazar

Miranda July, Amerikalı yazar, film yönetmeni, oyuncu, şarkıcı ve senaristtir. Yer aldığı çalışmaları, film, kurgu, monolog, dijital medya sunumları ve canlı performans sanatlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Farrelly</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Peter John Farrelly, Amerikalı film yönetmeni, senarist, yapımcı ve yazardır. Kardeşi Bobby Farrelly ile birlikte yönettikleri romantik komedi filmleri; Salak ile Avanak, Alçak Adam, Ben, Kendim ve Sevgilim gibi filmlerle tanınır. 2018 Toronto Uluslararası Film Festivalinde Seyirci Ödülü kazanan Yeşil Rehber filmi onun tek başına yaptığı ilk film oldu.

<span class="mw-page-title-main">Wojak</span> Meme

Wojak veya diğer ismi ile Feels Guy, bir internet meme'i. Kel bir adamın basit, siyah hatlardan oluşan karikatürü olarak tasvir edilen Wojak, melankoli, pişmanlık veya yalnızlık gibi duyguları genel olarak ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Chloé Zhao</span> Çinli film yönetmeni, senarist ve film yapımcısı

Chloé Zhao, Çinli film yönetmeni, senarist ve yapımcı. İlk uzun metrajlı filmi Songs My Brothers Taught Me (2015), galasını Sundance Film Festivali'nde yaptı. İkinci uzun metrajlı filmi The Rider (2017) eleştirmenlerce beğenildi ve En İyi Film ve En İyi Yönetmen Bağımsız Ruh Ödülü adaylıkları da dahil olmak üzere birçok ödül aldı. 2021 Oscar Ödüllerinde de En Iyi Yönetmen ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Israel Horovitz</span> Amerikalı yazar (1939 – 2020)

Israel Horovitz, Amerikalı yazar idi.

<span class="mw-page-title-main">Deborah Tannen</span> Georgetown Üniversitesinde dilbilim profesörü

Deborah Tannen, Georgetown Üniversitesi'nde dilbilim profesörü ve That's Not What I Meant adlı kitabın yazarıdır.

Upserve,, bağımsız tam hizmet veren restoran işletimi ve onların bütün iş süreçlerinin yönetimini sağlayan bir restoran yönetimi platformu sağlayan bir şirkettir. Platform, restorana özgü satış noktası (POS) yazılımı, ödemeler, analitik, uzaktan sipariş, sadakat programı ve restoranlar için özel olarak tasarlanmış diğer pazarlama araçlarından oluşur. Upserve Platformu merkezinde bulut tabanlı Upserve POS yer almaktadır. Bu sistem, Upserve'in 2016 yılında Groupon'dan satın aldığı bir satış noktası sistemidir.

<i>Forks Over Knives</i>

Forks Over Knives, çeşitli kronik hastalıkları önlemenin veya tersine çevirmenin bir yolu olarak düşük yağlı beslenme, tam yiyecek ve vegan beslenmeyi savunan çıkar grubu kaynaklı 2011 ABD yapımı belgesel filmi. Film, rafine şekerler, beyazlatılmış unlar ve yağlar dahil aşırı rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalardan kaçınmayı ve bunun yerine tam tahıllar, baklagiller, yumrulu yiyecekler, sebzeler ve meyveler yemeyi öneriyor.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Obscura</span>

Atlas Obscura çevrimiçi bir dergi ve seyahat şirketidir. 2009 yılında yazar Joshua Foer ve belgesel yapımcısı/yazar Dylan Thuras tarafından kuruldu. Sitedeki kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler aracılığıyla olağandışı ve belirsiz seyahat rotalarını kataloglar. Web sitesindeki makaleler; tarih, bilim, yemek ve keşfedilmemiş yerler gibi bir dizi konuyu kapsamaktadır.

Sarkazm (Yunanca:"σαρκασμός ", iğneleme veya alaycılık; genellikle biriyle alay etmek veya sinirlendirmek amacıyla kullanılan hicivli ifadedir. Birisiyle veya bir şeyle alay etmek için genellikle mizahi bir şekilde sözcüklerin iğneleyici bir şekilde kullanılmasıdır. Alaycılıkta ikirciklilik kullanabilir. Sözcüklerde en çok göze çarpan alaycılık esasen konuşulduğu tonlamayla veya gizli bir ironi ile yorumun durumla aşırı orantısızlığıyla ayırt edilir ve büyük ölçüde bağlama bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ward 8 (kokteyl)</span> kokteyl

Ward 8 ya da Ward Eight 1898'de Boston, Yaldızlı Çağ restoranı Locke-Ober'in barında ortaya çıkan bir kokteyldir.

Post-ironi, hem ciddi ve ironik niyetlerin birbirine karıştığı bir durumu belirtmek için kullanılan terimdir. Daha az yaygın olarak tersini de ifade edebilir: Yeni Samimiyet'e benzer şekilde ironiden ciddiyete dönüş.