
Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı veya yaygın adıyla Birleşik Krallık, Avrupa anakarasının kuzeybatı kıyılarında, Kuzeybatı Avrupa'da egemen bir ülkedir.

Büyük Britanya, İrlanda Adası'nın doğusunda yer alan, üzerinde İngiltere, Galler ve İskoçya'nın bulunduğu Birleşik Krallık'a bağlı ada. Büyük Britanya Adası, Britanya Adaları'nın en büyüğüdür.

İngiliz sterlini, Birleşik Krallık'ta kullanılan para birimidir. İngiltere ve Galler bölgesinde resmî olan tek bankası Bank of England'dır. Ayrıca İskoçya ve Kuzey İrlanda'da da yine Bank of England gibi Royal Bank of Scotland, Bank of Scotland ve Clydesdale Bank gibi sterlin banknotları basmaya yasalarca yetkili başka bankalar vardır.

İskoçya, Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. İskoçya anakarası, Büyük Britanya adasının kuzeydeki üçte birlik kısmını kaplar. Güneydoğusunda İngiltere ile 154 km uzunluğunda bir sınırı vardır. Kuzeyi ve batısı Atlas Okyanusu ile, kuzeydoğusu Kuzey Denizi ile ve güneyi İrlanda Denizi ile çevrilidir.

Galler, Büyük Britanya'da Birleşik Krallık'a bağlı dört ülkeden biri. Doğuda İngiltere'nin Cheshire, Shropshire, Herefordshire ve Gloucestershire kontlukları, güneyde Bristol Kanalı, batıda ve kuzeyde İrlanda Denizi ile çevrilidir. 1.680 milden (2.700 km) fazla kıyı şeridine sahip olan Galler, özellikle kuzeyinde büyük ölçüde dağlıktır. Ülkenin en yüksek zirvesi Yr Wyddfa'dır. Ülke kuzey ılıman kuşağında yer alır ve değişken bir deniz iklimine sahiptir.

Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

Bering veya İmarpik Denizi, Kuzey Büyük Okyanus'undan, Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları'nın ayırdığı büyük su kütlesi. İki milyon km² yüzölçümüne sahiptir. Doğusunda ve kuzeydoğusunda Alaska, batısında Sibirya ve Kamçatka Yarımadası, güneyinde Alaska Yarımadası ve Aleut Adaları ile çevrilidir. Kuzeyindeki Bering Boğazı vasıtasıyla, Arktik Okyanusu'ndaki Çukçi Denizi'nden ayrılır. İsmini, kâşifi Danimarkalı seyrüseferci Vitus Bering'den almıştır.

Britanya Adaları'nın terminolojisi, Büyük Britanya, İrlanda ve dolayındaki adalardaki farklı coğrafi ve siyasi bölgeleri tarif etmek için kullanılan terimler sık sık karışıklığa yol açar. Kısaca, başlıca terimler şöyledir:

Birleşik Krallık bayrağı veya Birliğin Bayrağı Birleşik Krallık devletinin resmî bayrağı.

Birleşik Krallık'ın resmî arması İngiliz, İskoç, Galler ve İrlanda armalarından oluşmuştur. Britanya tarihinde her soylunun kendine ait bir arması vardır. Hepsi bir birine benzerdir. Arma en üstünde taç vardır. Taç monarşiyi simgeler. Ortadaki kalkanda ise Büyük Britanya, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda, Birleşik Krallığı oluşturan etnik grupların kendine özgü armaları vardır.

Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.

Birleşik Krallık iklimi, orta-enlem okyanus ikliminin özelliklerini taşımaktadır. İklim sınıflandırılması için bilimsel coğrafyacılar tarafından kullanılan terime göre Birleşik Krallık iklimi Koppen iklim sınıflandırması ıskalası üzerinde Cfb olarak (yani Ç grubu "Astropikal iklim bölgesin"de "ılıman okyanusal iklim" olarak sınıflandırılır. Bu sınıf iklimde yazlar sıcak; kışlar soğukça ve tüm yıl içinde devamlı yağış olan bir iklim tipidir. Ülkenin iklimine tesir eden amilller şunlardır:
- Ülke kuzey enlemlerde bulunması;
- Ülkenin deniz içinde bir ada olup Atlas Okyanusu'nun batıda olması;
- Kuzey Atlas Okyanusu'nda sıcak su akıntısı olan Gulf Stream Britanya adasının kuzey kıyılarına gelmesi dolayısıyla okyanus suyunun sıcak olması.
BBC One, British Broadcasting Corporation (BBC)'nin İngiltere, Man Adası ve Manş Adaları'ndaki amiral gemisi olarak nitelendirilen televizyon kanalı. 2 Kasım 1936 tarihinde BBC Television Service olarak kuruldu ve bu kanal yüksek bir görüntü çözünürlüğü ile düzenli yayın yapan ilk televizyon kanalıydı. 1960 yılında BBC TV olarak yeniden adlandırıldı ve 1964 yılında kardeş kanalı olan BBC2 kurulana kadar bu ismi kullandı. Bundan dolayı da kanalın adı BBC1 olarak bilinmeye başlandı.

Eski Büyük Britanya Krallığı, bazen 'Büyük Britanya Birleşik Krallığı' da denir, 1707-1801 yılları arasında Kuzeybatı Avrupa'da egemen olan bir devlet. 1 Mayıs 1707'de İskoçya Krallığı ve İngiltere Krallığı'nın siyasi birleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. 1706 Birlik Antlaşması ile tüm Büyük Britanya adasını kapsayacak ve İrlanda'yı dışarıda bırakacak bir birleşik krallık oluşturulması kararına varılmıştır. Westminster Sarayı'na bağlı bir meclis ve hükûmet yeni krallığı yönetecekti. Eski krallıklar zaten İskoç Kralı I. James'in 1603'te I. Elizabeth'in ölümü üzerine İngiltere Kralı olmasından beri aynı hükümdar tarafından yönetiliyordu.

Britonlar, en azından Britanya Demir Çağı'ndan Yüksek Orta Çağ'a kadar Büyük Britanya'da yaşayan yerli Kelt halkını ifade eder. Bu dönemde, Galler, Cornish ve Bretonlar gibi farklı gruplara ayrılmışlardır. Modern Brittonik dillerin atası olan Ortak Brittonik dilini konuşuyorlardı.

Birleşik Krallık'ta futbol, 4 farklı Birleşik Krallık ülkesinin her biri için ayrı olarak düzenlenmiştir. Bu ülkelerin hepsi kendi içlerinde futbolu yönetmekle sorumlu bir millî futbol birliğine sahiptir ve şu an Birleşik Krallık'ın millî futbol takımı yoktur. Ayrıca 1960'lardan beri futbol, Birleşik Krallık'ta en çok sevilen spordur.
Birleşik Krallık'ta eğitim farklı kurumlar arasında paylaştırılmış bir sorumluluktur ve bağlı ülkelerin yasama organlarınca yürütülür. Birleşik Krallık Hükûmeti İngiltere'den sorumluyken, İskoçya Hükûmeti İskoçya'dan, Galler Hükûmeti Galler'den, Kuzey İrlanda Yönetimi de Kuzey İrlanda'daki eğitim faaliyetlerinden sorumludur.

Birleşik Krallık (BK) dört ülkeden oluşur: Galler, İngiltere, İskoçya ve Kuzey İrlanda.
Rothesay Dükü, Birleşik Krallık tahtının varisine ait olan bir unvandır. Şu anda Galler Prensi William’a aittir. William'ın eşi Galler Prensesi Catherine, şu anki Rothesay Düşesidir. Rothesay Dükü, 1707'den önce İskoçya Krallığı'nın, 1707'den 1800'e kadar Büyük Britanya Krallığı'nın ve günümüzde ise Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı'nın tahtının varisinin unvanıdır. Birleşik Krallık'ın geri kalanında ve denizaşırı ülkelerde Cornwall Dükü ve Galler Prensi unvanları kullanılırken Rothesay Dükü unvanı ise İskoçya'da iken veliaht tarafından kullanılması zorunlu olan bir unvandır. Rothesay Dükü ayrıca Carrick Kontu, Renfrew Baronu, Adalar Lordu ve İskoçya Prensi ve Büyük Vekilharcı gibi diğer İskoç unvanlarına da sahiptir. Unvan adını Bute Adası'ndaki Rothesay'den bölgesinden alır ancak Cornwall Dükalığı'nın aksine herhangi bir tüzel kişilik veya toprak mülkiyeti ile ilişkili değildir.