İçeriğe atla

İrkeştam Geçiti

Çin'e geçmek için sınırda bekleyen kamyonlar

İrkeştam Geçiti (Kırgızca: Иркештам; diğer yazılış şekilleri, Irkeshtam, Irkishtam veya Irkeštam) ismini Kırgızistan'da, güney Osh İli içinde, Alay Vadisi'nin doğusunda ortalama deniz seviyesinden 3004 metre yükseklikte konumlanan İrkeştam[1] isminde bir sınır köyünden almış, Kırgızistan ile Sincan (Çin) arasındaki, bir ana sınır geçitidir. İrkeştam Geçiti ortalama deniz seviyesinden 3536 metre yüksektedir.

Batısında 13 km uzaklıkta İkizyak (İkazak), güneyinde 6.4 km uzaklıkta Nura gibi yerleşim yerleri ve 40.93 km doğusunda sınırın Çin tarafında Uluğçat (乌恰镇; Wūqià zhèn) kasabası konumlanır. 1960'lı yıllarda Çin ile Rusya arasında oluşan çatışmada İrkeştam sınır kapısı kapatılmış, 1983 yılında tekrar açılmıştır. Özellikle Sarı-Taş'dan İrkeştam yönünde yolun ilk 45 kilometresi çok kötü, buna karşın sınırdan önceki ilk 15 kilometresi çok iyi koşuldadır. Asya Kalkınma Banka (Asian Development Bank)'sı İrkeştam ve arası 124 km uzunlukta olan bu karayolunun genişletilmesi için 32,8 milyon US-Dolar yardımda bulunmuştur. 2006 yılından beri bu tasarı için çalışılmaktadır.[2]

165 km kuzeydoğusunda yerleşen Torugart Geçiti ile İrkeştam Geçiti, Kırgızistan ile Çin arasındaki iki önemli sınır kapısıdır.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ Irkeshtam, Kyrgyzstan Page 4 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  2. ^ Precursor Control on Central Asia’s Borders with China 2 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sarp Sınır Kapısı</span> Türkiye ile Gürcistan arasında bağlantıyı sağlayan sınır kapısı.

Sarp Sınır Kapısı, Karadeniz kıyısında, Türkiye ile Gürcistan arasındaki sınır kapısıdır. Adını Artvin'in Kemalpaşa ilçesine bağlı sınırdaki Sarp köyünden alır. Gürcistan tarafındaki sınır köyünün adı da Sarpi'dir. Bu sınır kapısı, 1989 yılında açılmıştır. Deniz seviyesinden 252 metre yüksekliktedir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karakol (şehir)</span>

Karakol, Kırgızistan'da Issık Göl'ün doğu kıyısında konumlanan 75.000 nüfuslu bir şehirdir. Karakol şehri, Issık-Göl İlinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Issık Göl</span> Kırgızistanın kuzeydoğusunda bir göl

Issık Göl veya Isık Göl. Kırgızistan'ın kuzey doğusunda, Kazakistan sınırına yakın bir bölgede, kuzeyinde Küngöy Ala dağları ve güneyinde Teskey Ala dağları arasındaki tektonik çukurda yerleşmiş, ortalama deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Sarıdeniz</span> Kuzeydoğu Asyada bir deniz

Sarı Deniz, Büyük Okyanus'a açılan Doğu Çin Denizi'nin Çin ve Kore yarımadasının içlerine sokulmuş bir uzantısıdır. Denizin adı, içine dökülen Sarı Nehir'in getirdiği alüvyonlarda bulunan sarı kum partiküllerinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırgızistan coğrafyası</span>

Kırgızistan, Orta Asya'da, Çin'in batısında karayla çevrili bir ülkedir. Orta Asya'nın yeni bağımsız ülkelerinin en küçüğü olan Kırgızistan, yaklaşık 198,500 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye Cumhuriyeti'nin Doğu Anadolu Bölgesi ile hemen hemen aynı büyüklüktedir. Millî toprakları yaklaşık olarak doğudan batıya 900 kilometre, kuzeyden güneye 410 kilometre halinde erişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çatır Gölü</span> Kırgızistanda Narin İlinde Tanrı Dağlarında ortalama deniz seviyesinden 3,530 metre yüksekte Ak Say Vadisinde konumlanan, ülkenin üçüncü büyük kapalı havza bir dağ gölü

Çatır Gölü veya Catır Gölü 'de denilen güney Kırgızistan'da Narin İlinde Tanrı Dağlarında ortalama deniz seviyesinden 3,530 metre yüksekte Ak Say Vadisinde konumlanan, ülkenin üçüncü büyük kapalı havza bir dağ gölüdür. Çatır Gölü, Kırgızistan ile Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi Kızılsu Kırgız Özerk İli Uluğçat İlçesi sınırına yakındır.

Bedel Geçiti, Kırgızistan ve Çin'in Sincan eyaleti sınırı arasındaki Tanrı Dağları silsilesinde ortalama deniz seviyesinden 4284 metre yüksekteki bir dağ geçididir. Kırgızistan yer adlarında art “dağ geçidi” karşılığında kullanılmakla birlikte günümüz Kırgızcasında aşuu ve bel sözleri işletilmektedir. Bir tarafı çok yüksek diğer tarafı uçurum olan coğrafi şekillerin adlandırılmasında kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özçent</span>

Özçent veya Özçend, Türk Dili'nin en eski ve değerli sözlüklerinden Divânu Lügati't-Türk'te;

<span class="mw-page-title-main">Torugart Geçiti</span>

Torugart Geçiti, ortalama deniz seviyesinden 3.752 metre yükseklikte konumlanan Orta Asya'nın Tanrı Dağlarında bir dağ geçitidir. Kırgızistan Narin İli'ni, Çin Sincan eyaletine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Talas Ala Dağları</span>

Talas Ala dağları, Orta Asya'da bulunan Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'da bir dağ sırasıdır. Talas Ala dağları'nın en yüksek doruğu 4484 metre olan Özbekistan sınırına yakın Manas Dağı'dır.

<span class="mw-page-title-main">Koçkor</span> Wikimedia anlam ayrımı sayfası

Koçkor, Kırgızistan’nın Narın vilayetine bağlı, Issık Gölü’ne yakın, kendisi ile aynı adı taşıyan Koçkor İlçesi idari merkezi, Koçkor vadisinde yerleşik bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Dolon Geçiti</span>

Dolon Geçiti Orta-Kırgızistan'da Bişkek ile Narin şehri arasında ana yol üzerinde ortalama deniz seviyesinden 3,038 metre yüksekte konumlanan bir dağ geçitidir.

<span class="mw-page-title-main">Keng-Suu</span>

Keng-Suu Kırgızistan'da Narin İlinde ortalama deniz seviyesinden 2.356 metre yükseklikte Tanrı Dağlarında Koçkor ile Narin şehri arasında bir dağ köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">At-Başı</span> At-Başı İlçesinin merkezi bir kasabası

At-Başı, Kırgızistan'nın Narin İlinde, yaklaşık Narin şehrinin 35 km güneybatısında, Torugart Geçitine giden karayolu üzerinde At-Başı İlçesi'nin merkezi bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Taş Rabat Kervansarayı</span>

Taş Rabat, Kırgızistan'nın Narin İlinde Çatır Gölü ile Torugart Geçiti'nin kuzeyinde ve Koşoy Korgon harabelerinin güneyinde, At-Başı İlçesi sınırları içinde Narin şehrine 125 km. ve Hudut kapısı Torugart Geçitine 80 km. uzaklıkta, ortalama deniz seviyesinden 3530 metre yükseklikte Orta Çağ mimari anıtlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">İrkeştam</span>

İrkeştam Kırgızistan'da Oş İlinde ortalama deniz seviyesinden 3.004 metre yükseklikte bir sınır köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">At-Başı ilçesi</span> Güney Kırgızistanda Narin İline bağlı bir rayon

At-Başı ilçesi, Güney Kırgızistan'da Narin İline bağlı merkezi At-Başı olan bir rayondur.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E60</span>

Avrupa E-yolu E60, Avrupa E-yolları ağının Avrupa ve Asya kıtalarında bulunan bir parçası. Fransa'nın Brest şehrinde başlayıp, Kırgızistan'daki İrkeştam Geçiti'nde bitmektedir. Batı-doğu referanslı olarak yaklaşık 6200 km uzunluğundadır. Aynı zamanda, en uzun 2. Avrupa E-yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Dünya Okyanusu</span> Dünyanın birbirine bağlı su sistemi

Dünya Okyanusu, %94.1'lik oranla hidrosferin büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.