İçeriğe atla

İris

İris

İris, gözün ön kısmında saydam katmanın arkasında bulunan ve göze rengini veren damarlı bölgedir.

İrisin dokusal yapısı

Ortasında bulunan ve gözbebeği denen delik, ışığın az ya da çok olmasına göre genişleyip büzülen bir çeşit diyaframdır. Saydam katman ile göz billuru arasındaki boşluğu ön oda ve art oda olmak üzere iki kısma ayıran iris, içten dışa doğru 3 parçaya (dokuya) ayrılır:

İrisin tamamının veya bir kısmının olmaması durumuna iris kolobomu veya aniridi adı verilir.

İrisin renk çeşitleri

İris kasının kasılması

Göz rengi maddesine bakınız.


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">GIMP</span> Ücretsiz resim düzenleme aracı

GIMP, GNU Tasarısı dahilinde geliştirilen piksel tabanlı özgür ve ücretsiz bir görüntü işleme yazılımı. GIMP, Adobe Photoshop ve benzeri kapalı kaynak resim işleme araçlarına eşdeğer bir işlevler bütünü sunar. Linux, Windows, Mac OS gibi pek çok platformu destekler.

<span class="mw-page-title-main">Kornea</span> Gözün saydam ön tabakası

Kornea, gözün en ön kısmında yer alan, ışığı odaklamak ve gözü dış etkenlerden korumak için özelleşmiş saydam ve eğimli doku.

Retina (latince:rete) ya da ağkatman çoğu omurgalı ve bazı yumuşakçaların gözünün en içindeki görmeyi sağlayan ışığa ve renge duyarlı hücrelerin bulunduğu göz doku tabakasıdır. Gözün optiği, retinadaki görsel dünyanın odaklanmış iki boyutlu bir görüntü oluşturur ve bu görüntüyü beyne elektriksel sinir uyarılarına çevirerek görsel algı oluşturur. Retina, bir kameradaki film veya görüntü sensörü 'ne benzer bir iş yapar.

<span class="mw-page-title-main">Melanin</span>

Melanin, suda erimeyen genellikle kahverengi-sarı, fazla yoğunlaştığı bölgelerde kara renkli bir pigmenttir. Doğadaki üç kahverengi pigmentten biridir; öteki ikisi lipofuscin ve hemosiderin’dir. Gözün irisinde mavi ya da yeşil renkli olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Göz</span> görme organı

Göz, göz çukurunda bulunan, iri bir bilye büyüklüğünde, görmeyi sağlayan küremsi bir organdır.

<span class="mw-page-title-main">Bazal membran</span>

Bazal zar ya da bazal membran; epitel hücrelerinin bazal kısımlarını döşeyerek epiteli altındaki bağ dokudan ayıran, düz kas, iskelet kası, kalp kası, sinir hücreleri ve yağ hücrelerinin etrafını kaplayan, çeşitli fibrillerden ve hücrelerarası maddeden oluşan ince tabaka. Bazal lamina ve retiküler lamina olmak üzere iki katmanı vardır.

Göze renk veren anatomik yapı iristir.

<span class="mw-page-title-main">Kromosfer</span>

Kromosfer, Güneş'in atmosfer ve fotosferinin üzerine bulunan ince bir katmandır. Derinliği 10.000 km'ye yaklaşan bu katman, görsel olarak fotosferden daha belirgindir. Adını kırmızımsı rengine borçludur. Bu renk, tutulma esnasında çıplak gözle de görülebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">KolourPaint</span>

KolourPaint, Linux işletim sistemlerinde kullanılan özgür ve ücretsiz bir resim işleme programıdır.

Saydam şu anlamlara gelebilir:

İris aşağıdaki anlamları taşıyabilir:

<span class="mw-page-title-main">Dev balıkçıl</span>

Dev balıkçıl balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Sahraaltı Afrika'sında yaşar, Asya'nın güneybatısı ve güneyinde de az sayıda rastlanır.

<i>Botaurus pinnatus</i>

Botaurus pinnatus balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Yeni Dünya'da tropikal bölgede yaşar.

<i>Ixobrychus sturmii</i>

Ixobrychus sturmii balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türüdür. Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Ekvator Ginesi, Etyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Kenya, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, İspanya, Sudan, Esvatini, Tanzanya, Togo, Uganda, Zambiya ve Zimbabve'de bulunur.

Anatomide heterokromi, farklı renklerin bulunmasıdır. Genellikle iriste görülür ama bazen saçta ve deride de görülebilir. Heterokromi melanin (pigment) fazlalığının ya da eksikliğinin sonucudur. Bu kalıtsal ya da genetik mozaizm, kimerizm, hastalık, travma gibi nedenlerden dolayı olabilir.

Nokia Asha 502, Nokia tarafından üretilmiş Nokia Asha serisi'ne mensup bir cep telefonudur. 22 Ekim 2013'te tanıtıltı. 2 SIM kart desteği ile geldi. Nokia Asha platform 1.2'yi çalıştırıyor.

<span class="mw-page-title-main">Tüy örtüsü</span>

Tüy örtüsü, kuşların vücutlarını saran tüy katmanı ile bu tüylerin dokusu, rengi ve düzenidir. Tüy örtüsü, tür ve alt türlere, cinsiyete ve yaşa göre farklılık göstermektedir. Tür içinde de farklı renk morfları olabilir. Tüylerin yerleşimi ve düzeni rastlantısal değil, belli bir düzene uygun şekildedir.

Lens ışığın kırılarak retinada odaklanmasını sağlayan saydam ve bikonveks bir yapıdır.Lens şekil değiştirerek odak uzunluğunu değiştirir. Böylece çeşitli mesafelerdeki cisimlere odaklanabilmeyi sağlar. Bu ayarlama akomodasyon diye de bilinir.Akomodasyon kameranın lens hareketleriyle odaklanması gibidir.Lensin ön yüzü arka yüze göre daha düzdür. İnsanlarda, doğal ortamındaki lensin kırma gücü yaklaşık 18 diyoptri, yani gözün toplam kırma gücünün kabaca üçte biri kadardır.

<span class="mw-page-title-main">Kirpiksi cisim</span>

Kirpiksi cisim, Damar tabakanın iris etrafında yoğunlaşıp kalınlaşması sonucu oluşur. Yapısında düz kaslar bulunur. Görevi, asıcı bağlarla göz merceğine bağlanarak merceğinin kalınlaşıp incelmesini sağlamaktır. Bu sayede görüntü sarı beneğe düşer. Bunun dışındaki bir diğer görevi de gözün ön tarafında bulunan ön ve arka odalarının içinde bulunan sıvının hazırlanıp salgılanmasıdır.

Stroma şu anlamlara gelebilir: