İçeriğe atla

İrfan Aktan

İrfan Aktan, yazar, gazeteci.[1]

İrfan Aktan 1981 yılında Hakkâri ilinin Yüksekova ilçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı'nda yüksek lisans okudu. İletişim Yayınları'dan çıkan "Nazê/Bir Göçüş Öyküsü" ile Dipnot Yayınları'dan çıkan "Zehir ve Panzehir: Kürt Sorunu" isimli kitapların yazarı. Birgün gazetesinde editörlük yaptı. Birikim, Radikal, bianet.org gibi çok sayıda süreli yayın yanında çeşitli kitaplarda da makale ve söyleşilerine yer verildi. Nokta, Newsweek Türkiye ve Yeni Aktüel gibi dergilerde çalıştı. Bir süre İMC TV'nin Ankara Temsilciliği'ni yürüttü. Halen Express[2] ve Bir+Bir dergilerinde çalışıyor, Gazete Duvar[3]'da düzenli söyleşiler yapıp köşe yazıları yazıyor.

2010 yılında Express dergisinde yayınladığı bir röportaj nedeniyle "terör örgütü propagandası" yapmaktan 15 ay hapis cezasına mahkûm edildi.[4]

2022 yılında Avrupa Basın Ödülü’ne aday gösterildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Demirtaş 'Gizli Erdoğancılar' çıkışıyla ne demek istedi?". BBC Türkçe. bbc.com. 10 Aralık 2015. 2 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  2. ^ "İrfan Aktan'a her yerden destek geliyor". Radikal Gazetesi. radikal.com.tr. 9 Haziran 2010. 2 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2017. 
  4. ^ Hasan Cemal (12 Haziran 2010). "Başbakan Tayyip Erdoğan'la gazeteci İrfan Aktan!". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. 2 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2017. 
  5. ^ "Loosening the stake". European Press Prize. 8 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

Nadire Mater, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Çetin Altan</span> Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçi

Çetin Altan, Türk yazar, gazeteci, köşe yazarı, oyun yazarı, siyasetçidir.

Bülent Usta, Türk antropolog, yazar.

Metin Üstündağ, Türk karikatürist, şair, dergici, editör ve yazar. Met-Üst olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Tamer</span> Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen

Ülkü Tamer, Türk şair, gazeteci, oyuncu ve çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Emrah Serbes</span> Türk yazar ve senarist

Emrah Serbes, Türk yazar ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Şamil Tayyar</span>

Şamil Tayyar, Türk gazeteci, yazar ve eski Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili. Star gazetesinin Ankara temsilcisi ve köşe yazarı olan ve birçok kitap kaleme alan Tayyar, 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Gaziantep milletvekili olarak meclise girmiştir. 2018 Türkiye genel seçimlerinde aday adayı olmuş fakat partisi tarafından aday gösterilmemiştir.

Leyla İpekçi, Türk gazeteci, senarist ve yazar.

Evrim Alataş, Türk yazar, gazeteci, senarist, eleştirmen ve insan hakları savunucusudur.

Seray Şahiner, Türk yazar.

Adnan Gerger, gazeteci, yazar, araştırmacı, TV programcısı.

Belma Akçura, Türk araştırmacı gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Yalçın Akdoğan</span> Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı

Yalçın Akdoğan, Türk siyasetçi, gazeteci, yazar ve eski başbakan yardımcısı. Başbakan Yardımcılığı görevini Erdoğan'ın 2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. Türkiye Hükûmeti, 63. Türkiye Hükûmeti ve 64. Türkiye Hükûmetinde 2014-2016 yılları arasında da sürdürmüştür.

Ethem Sarısülük, 2013 yılında Gezi Parkı protestoları sırasında Ankara'da Polis tarafından vurularak öldürülen eylemci. Ankara'daki Gezi Parkı eylemi sırasında Polis memuru Ahmet Şahbaz tarafından başından ağır yaralanan Sarısülük, 14 gün yoğun bakımda kaldı. 12 Haziran 2013 tarihinde beyin ölümü gerçekleşen Ethem Sarısülük, 14 Haziran 2013 tarihinde saat 15.15'te Ankara Numune Hastanesi'nde öldü. Yapılan otopside mermi çekirdeğinin beynin içinde olduğu rapor edilmiştir.

Ağani Murutsxi, 2014 Eylül ayında yayın hayatına başlayan Türkiye'nin ilk ve tek Lazca gazetesidir.

Nuh Köklü, Bianet'in eski editörlerinden Türk gazeteci yazar ve televizyoncu.

Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.

Pelin Buzluk, Türk yazardır.

Nurcan Akad, gazeteci.