İçeriğe atla

İranlı matematikçiler listesi

Aşağıda, etnik olarak İranlı matematikçileri de içeren bir İranlı matematikçiler listesi yer almaktadır.

A

B

C

D

  • Abu Hanifa Dinawari (815–896), astronom, ziraatçı, botanikçi, metalürjist, coğrafyacı, matematikçi ve tarihçi

E

F

G

H

  • Habash al-Hasib al-Marwazi, matematikçi, astronom, coğrafyacı
  • Ayn al-Quzat Hamadani, hukuk danışmanı, mistik, filozof, şair ve matematikçi

I

  • Isfahani Abol-fath (10. yy.)
  • Al-Isfizari (11.-12. yy.), matematikçi ve astronom

J

K

M

N

  • Nasir Khusraw (1004–1088), bilim insanı, İsmaili alimi, matematikçi, filozof, gezgin ve şair
  • Nasavi (y. 1010y. 1075)
  • Nizam al-Din Nishapuri, matematikçi, astronom, hukukçu, tefsirci ve şair
  • Nayrizi (865–1022), matematikçi ve astronom

Q

  • Ali Qushji (1403 – 16 Aralık 1474), matematikçi, astronom ve hekim

S

  • Shams al-Dīn al-Samarqandī (y. 1250y. 1310), matematikçi, astronom
  • Ibn Sahl, matematikçi, fizikçi
  • Freydoon Shahidi, Seçkin Matematik Profesörü, Purdue Üniversitesi
  • al-Sijzi (y. 945y. 1020), matematikçi, astronom ve astrolog
  • Zayn al-Din Omar Savaji, filozof ve mantıkçı
  • M. Vali Siadat, Seçkin Matematik Profesörü, Chicago Illinois Üniversitesi

T

Y

Z

Kaynakça

  1. ^ "Mathematician has top medal stolen half an hour after winning it". euronews (İngilizce). 2 Ağustos 2018. 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Médaille Fields: Un Iranien, un Italien, un Allemand et un Indo-Australien ont obtenu la prestigieuse récompense". www.20minutes.fr (Fransızca). 2 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2018. 
  3. ^ "Prof. Rama Cont". 26 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018. 
  4. ^ "Prix Louis Bachelier de la Fondation Natixis pour la recherche quantitative et de la SMAI - les grands Prix de l'Académie des sciences". 26 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2014. 
  5. ^ "Abbas Edalat's Home Page". 16 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Esfandiar Maasoumi, Ph.D." 16 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ Jacobson, Howard (29 Temmuz 2017). "The world has lost a great artist in mathematician Maryam Mirzakhani". The Guardian. 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahiz</span> Basra doğumlu Arap bilim insanı

Cahiz veya el-Cahız gerçek ismi ve tam künyesi Ebu Osman Amr bin Bahr el-Kinani el-Fukaimi el-Basri olan, Basra doğumlu Afro-Arap yazar ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">El-Tusi</span> Vikimedya anlam ayrımı sayfası

El Tusi veya Tusi, İran'da Hazar Denizi'nin hemen batısında kalan tarihi Horasan bölgesindeki Tus şehrinde doğmuş Fars kökenli bazı bilim adamlarına verilen bir unvandır. Bilim adamlarının bazıları al-Tusi unvanı ile adlandırılır bunlar:

<span class="mw-page-title-main">Tus, İran</span> İranda antik bir şehir

Tus Toos veya Tous veya Tus Tūs olarak bilinen, eski Yunanca Susia olarak bilinen İran'da Razavi Horasan eyaletinde antik bir şehirdir. Eskiden Partlar zamanında şehir Susia ismiyle bilinirdi. Yaşlı Pliny lakabıyla tanınan Romalı subay ve ansiklopedi yazarı Gaius Plinius Secundus'a (23-79) göre Susia, kaliteli ünlü baldıranotu ile tanınmıştır.

Kâşî ya da tam künyesiyle Gıyâsüddîn Cemşîd bin Mes'ûd el-Kâşî 14. yüzyılın son yarısında, Kaşan'da doğmuş hekim, matematikçi ve gökbilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">İranlı bilim insanları listesi</span> İran kökenli bilim insanları listesi

Bu liste İranî kökenli bilim insanlarını içermektedir.

Bu liste; kayda değer Türk mucit, bilgin, kâşif ve bilim insanlarının isim ve uzmanlık alanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilim insanı</span> bilimsel çalışmalarla uğraşan kimse

Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar.

Ebu Nasr Mansur ibn Ali ibn Irak bir Fars asıllı Müslüman matematikçi. Günümüzdeki sinüs teoremi ile yaptığı çalışmalarla tanınıyor.

Shams al-Dīn Muḥammad ibn Ashraf al-Ḥusaynī al-Samarqandī 13. yüzyılda Semerkant'ta yaşamış olan astronom ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Mirzahani</span> İranlı kadın matematikçi (1977-2017)

Meryem Mirzahani, İranlı matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Kûhî</span> 10. yüzyıl İranlı matematikçi, fizikçi ve astronom

Kuhi veya Ebu Sehl Kuhi, Abū Sahl Wayjan ibn Rustam al-Kūhī Pers matematikçi, fizikçi ve astronomdu. Kuhi, Hazar Denizi'nin güneyindeki Amul, Taberistan'da bir bölge olan Kuh'tan idi ve 10. yüzyılda Bağdat'ta parladı. Kendisine atfedilen birçok matematiksel ve astronomik yazı ile en büyük geometricilerden biri olarak kabul edilir.

Muhyîl‐Millet ved‐Dîn Yahyâ Ebû Abdullah ibn Muhammed ibn Ebî El‐Şükr el‐Mağribî el‐Endelüsî ya da kısaca Muhyiddin el-Mağribî, İslam'ın Altın Çağı'nda yaşamış Endülüslü bir astronom, astrolog ve matematikçidir. Meraga Rasathanesi'nde çalışan ve en meşhurları Nasîrüddin Tûsî olan bir grup astronomdan biriydi. Muhyiddin, astronomi alanında geniş çaplı ve sistematik bir gezegen gözlemi projesi yürüttü ki bunlar sayesinde yeni astronomik parametreler geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İfrikiye</span> Kuzey Afrikada tarihi ülke

İfrikiye, profesyonel olarak el-Maghrib el-Adna bilinir, Orta Çağ tarihi boyunca, Constantinois ve Aurès, Tunus şehri ve Tripolitana'dan oluşan bölgeydi - hepsi daha önce Roma İmparatorluğu'nun Afrika Eyaleti'ne dahil edilmiş olanların bir parçasıydı.

Bu, matematikçilere, matematik kullanan bilim insanlarına veya matematikçilere atıfta bulunan uzun metrajlı filmlerin bir listesidir.

Abul-Hasan Kūshyār ibn Labbān ibn Bashahri Daylami (971–1029), Kûşyâr bin Lebbân, İran'ın Hazar Denizi'nin güneyindeki Deylem'den İranlı matematikçi, coğrafyacı ve astronomdur.

Abu-Abdullah Muhammed ibn İsa Māhānī Mahan'da doğan ve Abbasi Halifeliği Bağdat'ta aktif olan İranlı matematikçi ve astronomdur. Bilinen matematiksel çalışmaları arasında Öklid'in Elementleri, Arşimet'in Küre ve Silindir Üzerine ve İskenderiyeli Menelaus'un Sphaerica üzerine yorumları ve iki bağımsız inceleme yer alır. Arşimet'in ortaya koyduğu, bir küreyi belirli bir oranda iki cilde bölme sorununu çözmeye çalıştı, bu daha sonra 10. yüzyıl matematikçisi Ebu Ca'fer el-Hazin tarafından çözüldü. Astronomi üzerine hayatta kalan tek çalışması azimutların hesaplanması üzerineydi. Ayrıca astronomik gözlemler yaptığı biliniyordu ve arka arkaya üç ay tutulmasının başlangıç zamanlarına ilişkin tahminlerinin yarım saat içinde doğru olduğunu iddia etti.

Ebu Ca'fer Muhammed ibn Hüseyin Hazin (900-971), el-Hazin olarak da anılır, İranlı Horasanlı Müslüman astronom ve matematikçi. Hem astronomi hem de sayılar teorisi üzerinde çalıştı.

Bu, ilgili Vikipedi makalelerinden oluşan bir astrologlar listesi'dir.

Sibt al-Maridini, tam adı Muḥammad ibn Muḥammad ibn Aḥmad Abū ʿAbd Allāh Badr [Shams] al‐Dīnal‐Miṣrī al‐Dimashqī olan, Mısır doğumlu bir astronom ve matematikçiydi. Babası Şam'dan gelmiştir. "Sibt al-Maridini" adı, "Al-Mardini'nin kızının oğlu" anlamına gelmektedir. Annesinin dedesi olan Abdullah al-Maridini, sekizinci yüzyıl AH'de tanınmış bir astronomdu. Geleneklere göre, astronom İbn al-Majdi'nin öğrencisiydi.