İçeriğe atla

İran pasaportu

İran pasaportu
İlk yayınlanma tarihi1 Ocak 2007 (Biyometrik)
Veren kuruluş İran
Belge türüPasaport
AmaçKimlik doğrulama ve seyahat
Bitiş süresi5 yıl (18 yaş ve üzeri için)
Maliyet1,500,000 IRR

İran pasaportu İran vatandaşlarına ülke dışı seyahatlerde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, İran vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

İran pasaportunun üzerinde ülkenin arması bulunmaktadır. Pasaportun önkapağında "دولت جمهوری اسلامی ایران" (Farsça) Türkçe karşılığıyla "İran İslam Cumhuriyeti Hükümeti" yazmaktadır. Bu yazının altında گذرنامه (Farsça Türkçe karşılığıyla "Pasaport" yazmaktadır.

İran pasaportunun arka kapağın içinde "Bu pasaport sahibi, işgal altındaki Filistin'e seyahat hakkına sahip değildir" yazmaktadır.

İran, Temmuz 2007'de diplomatik ve hizmet biyometrik pasaportlarını çıkarmaya başladı. Normal biyometrik pasaportlar ise 20 Şubat 2011 tarihinde yayınlanmaya başladı. Bu pasaportlar 40 sayfa içermektedir.

Geçmişte, 1979 Devrimi öncesinde, pasaport farklıydı ve Pasaport kapağında İran İmparatorluğu' yazılıydı. Pasaportlar da Fransızca dili çevirisi bulunmaktaydı.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi'nin Şubat 2020 yayınına göre İran vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 41 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede İran vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 98. sırada yer almaktadır.[1]

2017'nin başlarında, Donald Trump (Amerika Birleşik Devletleri Başkanı) İran vatandaşlarını ABD'ye seyahat etmelerini yasakladı; ABD vatandaşlarını da İran'a seyahatlerini yasakladı.

Tarihi

1892 tarihli İran pasaportu

İlk İran pasaportu 1885 civarında Nasereddin Şah döneminde verildi.[2] Eskiden 'Tazkereh-ye Safar' (Seyahat Belgesi) olarak adlandırılıyordu ve metin tamamen Farsça idi. Ahmed Şah (20. yüzyılın başlarında) döneminde, "Passeport du passage: au nom de Sa Majeste Imperiale le Shahinschah de Perse" (Pasaj Pasaportu: İmparatorluk Majesteleri adına) Pers Şahı) olarak düzenlendi. 1935'ten sonra unvan "Empire de l'Iran" olarak değiştirildi.

Kaynakça

  1. ^ "Global Ranking - Passport Index 2020". Henley & Partners. 17 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2020. 
  2. ^ "Persian passport in Qajar and Pahlavi eras". Jaam-e Jam Daily. 7 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2020. 


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bulgar pasaportu</span> Bulgaristan sınırlarını kapsayan Bulgar giriş ve çıkış pasaportu

Bulgar pasaportu, Bulgar vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen bir dokümandır. Her Bulgar vatandaşı aynı zamanda da Avrupa Birliği vatandaşıdır. Bulgaristan içinde pasaportlar Bulgar İçişleri Bakanlığı olan MVR tarafından verilir.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre pasaportu</span>

İsviçre pasaportu, İsviçre vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullandıkları resmî belgedir. Avrupa topluluğu içinde seyahatlerde, İsviçre vatandaşları kimlik kartlarını da kullanabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Hint pasaportu</span>

Hint pasaportu Hindistan vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, ayrıca Hint vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İzlanda pasaportu</span>

İzlanda pasaportu İzlanda vatandaşlarına uluslararası seyahat yapabilmeleri amacıyla verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye pasaportu</span>

Suriye pasaportu Suriye vatandaşlarına verilen bir seyahat belgesidir. Türkiye ile Suriye'nin karşılıklı anlaşması gereğince iki ülke arasındaki vize uygulaması 21 Eylül 2009 tarihi itibarıyla kaldırılmıştı fakat Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle vize muafiyeti 8 Ocak 2016 tarihinde Türkiye tarafından fesih edilerek tekrar vize uygulaması başlatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri pasaportu</span> Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Amerika Birleşik Devletleri pasaportu, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına seyahat etmek için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni pasaportu</span>

Ermeni Pasaportu, Ermenistan dışına seyahat için Ermeni vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya pasaportu</span>

Makedon pasaportu veya Kuzey Makedonya pasaportu uluslararası seyahat amacıyla Kuzey Makedonya vatandaşlarına verilir. Dağıtım sorumluluğu İçişleri Bakanlığı'na aittir. Pasaportun geçerliliği 10 yaşından küçük kişiler için 5 yıldır. Çocukların yaşları 4 ise ve pasaportunun geçerliliği iki yıl ile sınırlıdır. Makedon pasaportu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tavsiye ettiği standartlar ile uyumludur. Son Makedon pasaportu bir biyometrik pasaportdur. Makedonca'nın yanı sıra tercihe göre Arnavutça, Türkçe ve Boşnakça gibi resmi tanınan azınlık dilleri de pasaportta yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan pasaportu</span>

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya pasaportu</span>

Avustralya pasaportu Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) Avustralya Pasaport Bürosu tarafından Avustralya Pasaport Yasası (2005) uyarınca düzenlenen seyahat belgeleri Avustralya vatandaşlarına verilir. Hem Avustralya'da hem de yurtdışında, pasaport hamilinin uluslararası seyahat etmesini sağlar. Avustralya vatandaşlarının diğer ülkelerden pasaport bulundurmalarına izin verilmektedir. 1988'den bu yana her yıl bir milyondan fazla Avustralya pasaportu çıkarıldı ve 2007'de 1,4 milyona ulaştı ve 2021 yılına kadar yılda 3 milyon öngörülen bir rakama ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda pasaportu</span>

Yeni Zelanda pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Yeni Zelanda vatandaşlarına verilir. Yeni Zelanda İçişleri Bakanlığı pasaportları çıkarmaktan sorumludur. İçişleri Bakanlığı 1948'de ilk kez Yeni Zelanda pasaportlarını çıkarmaya başlamıştır. Yeni Zelanda Pasaportuna Māori dili, 2000 yılında Fransızcanın yerine kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda pasaportu</span> İrlanda vatandaşlarına verilen belge

İrlanda pasaportu, İrlanda'nın başkenti Dublin'de Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü Pasaport Şubesi tarafından yurt dışına seyahat etme amacıyla İrlanda vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Polonya pasaportu</span>

Polonya pasaportu Polonya dışına seyahat için Polonya vatandaşlarına verilir. Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahatin yanı sıra Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre, Vatikan, Monako, San Marino, Andorra, Hırvatistan ve Avrupa'da İngiltere'ye bağımlı olan bölgelerinede Polonya vatandaşları kendi ulusal kimlik kartlarını kullanarak seyahat edebirler. Polonya pasaportları 10 yıllık süre için verilir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri pasaportu</span>

Birleşik Arap Emirlikleri hükûmetinin vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verdiği belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Haiti pasaportu</span>

Haiti pasaportu, Haiti vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Haiti pasaportu almak için, bir Haiti vatandaşı olmak ve bunun kanıtlanması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Esvatini pasaportu</span>

Swazi pasaportu veya Esvatini pasaportu, Esvatini vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Venezuela pasaportu</span> Pasaport

Venezela pasaportu ülke dışına seyahat ettiği için Venezuela vatandaşlara verilir.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

Palau pasaportu Palau, Meyuns'da Pasaport Ofisi merkezinde Palaulu vatandaşlara verilen uluslararası bir seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Somaliland pasaportu</span>

Somaliland pasaportu, tanınmayan Somaliland ülkesinin vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilen pasaporttur. İlk kez 1996 yılında pasaport, 2014 yılında ise yeni küresel standartlar ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün gereklilikleri doğrultusunda biyometrik pasaport çıkarıldı. Tanınmayan bir pasaport olan yeni pasaport, sahtecilikle mücadelede daha iyi güvenlik ve büyük etkinlik sağlamaktadır.