İçeriğe atla

İran kadın millî futbol takımı

İran kadın millî futbol takımı
Madalyalar
Women's football
CAFA Championship
Gümüş2018 UzbekistanTeam
Gümüş2022 TajikistanTeam
WAFF Women's Championship
Gümüş2005 JordanTeam
Gümüş2007 JordanTeam
Gümüş2011 UAETeam

İran kadın milli futbol takımı (FIFA tarafından IR Iran olarak tanınır) dünya çapında uluslararası kadın futbolunda İran'ı temsil eder ve İran İslam Cumhuriyeti Futbol Federasyonu (FFIRI) tarafından kontrol edilir. Kadın futbolundan sorumlu FFIRI yetkilisi Seyyedeh Shohreh Mousavi'dir.

Tarihi

İlk İran kadın millî takımı Taj Tehran Futbol Kulübü tarafından kuruldu.[1] İran kadın millî takımının Perspolis FC kadın takımının 1976'ya kadar uzanan uzun bir geçmişi vardır[2][3] 2005 yılında yeniden kurulan takım, Eylül ve Ekim 2005'te Ürdün'ün Amman kentinde düzenlenen 2005 Batı Asya Futbol Federasyonu Kadınlar Şampiyonası'nda ikinci oldu

Mayıs 2006'da, Almanya'nın Berlin kentinden BSV Al-Dersimspor adlı bir kulüp Tahran'daki Ararat Stadyumu'nda 2-2 berabere kaldı ve kadın takımı ilk yabancı ziyaretçilerini ağırladı.

Takım, 2007 ve 2011 Batı Asya Futbol Federasyonu Kadınlar Şampiyonası'nda yine ikinci oldu.[4]

İran, 2011 yılında başörtüsü taktığı için FIFA tarafından uluslararası yarışmalardan kısa süreliğine men edildi. Bu, İran'ın 2012 Yaz Olimpiyatları'na katılma hakkını kaybetmesine neden oldu.[5][6] Yasak 2012'de kaldırıldı[7]

2015 yılında takımdaki sekiz oyuncunun cinsiyet değiştirme operasyonlarını bekleyen erkek olduğu bildirildi.[8][9]

İran, Hindistan'da düzenlenecek 2022 AFC Kadınlar Asya Kupası elemelerinde Ürdün'ü penaltılarla yenerek ilk AFC Kadınlar Asya Kupası'na katılmaya hak kazandı.[10]

ev sahibi stadyum

İran kendi sahasındaki maçlarını Ararat Stadyumu'nda oynuyor.

Kadınların futbol maçlarına katılımı

9 Kasım 2018'de Uluslararası Futbol Federasyonu FIFA Genel Sekreteri Fatma Samoura, İran hükûmetinden kadınların spor stadyumlarına giriş yasağını kaldırmasını isteyeceğini söyledi.[11]

Eylül 2019'da "mavi kız" lakaplı İranlı kadın futbol yıldızı Seher Hüdayari'nin Tahran'da takımının maçını izlemek için bir futbol sahasına girmeye teşebbüs etmekten iki yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini öğrenince, Tahran'daki bir mahkeme önünde kendini yaktıktan sonra öldüğü bildirildi.[12]

kaynakça

  1. ^ "تاریخچه فوتبال زنان در ایران". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2016. 
  2. ^ "Best of IR football federation... – Page 9". 18 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "تیم دخترای پرسپولیس". 28 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
  4. ^ "UAE triumph in West Asian Women's Championship". 13 Ekim 2011. 14 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Iran women's soccer team thwarted by hijab ban". CBS News. 8 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2012. 
  6. ^ "Iran's women soccer team banned from Olympics, because of headscarves". The Washington Post. 30 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2012. 
  7. ^ "Lifting of hijab ban in world soccer welcomed". CBC News. 6 Mart 2012. 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  8. ^ "Most players on Iran's women's team are men: official". New York Post (İngilizce). 1 Ekim 2015. 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  9. ^ "Eight of Iran women's football team are men, official claims". The Sydney Morning Herald (İngilizce). 2 Ekim 2015. 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  10. ^ "Iran's Women's Football Team Makes History – Sports news" (İngilizce). Tasnim News Agency. 25 Eylül 2021. 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2021. 
  11. ^ "FIFA To Engage With Iran To Lift Ban On Women In Stadiums". 11 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2023. 
  12. ^ "'Blue girl': Iran's football fan, denied stadium entry, dies". www.aljazeera.com. 10 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 

dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">FIFA</span> Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği

FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği, futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2022'deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye kadın millî futbol takımı</span> Türkiyeyi temsil eden kadın millî futbol takımı

Türkiye kadın millî futbol takımı, uluslararası kadın futbolunda Türkiye'yi temsil eden kadın millî futbol takımıdır. Takım 1995 yılında kuruldu ve Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası elemelerinde ve FIFA Kadınlar Dünya Kupası UEFA elemelerinde mücadele ediyor. 2022'den beri FIFA ve UEFA tarafından "Türkiye" olarak tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Dayi</span>

Ali Dayi, İranlı futbolcu, teknik direktör ve iş insanı. Dünya genelinde millî takımlar düzeyinde en fazla gol atan ikinci oyuncudur. 1993-2006 yılları arasında İran millî takımı ile 149 maçta attığı 109 golle uluslararası futbol tarihinde dünyanın tüm zamanların önde gelen golcülerinden birisidir. Başarısı Guinness Dünya Rekorları'nda listelenmiştir. Oyun kariyeri boyunca Daei, 2001 yılında UNICEF İyi Niyet Elçisi olarak atandı. İran için son maçını 2006'da Haziran 2007'den 2013'e kadar oynayan Daei, FIFA Futbol Komitesi'nin bir üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Mia Hamm</span> Amerikalı futbolcu

Mariel Margaret Hamm, eski Amerikalı millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Homare Sawa</span> Japon kadın futbolcu

Homare Sawa , Japon eski millî futbolcudur. Ocak 2012'de FIFA Ballon d'Or ödülü alarak 2011 yılında Yılın Kadın Futbolcusu seçilmiştir.

2012 Yaz Olimpiyatları'nda futbol müsabakaları 25 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında Londra ve Birleşik Krallık'ın diğer beş şehrinde düzenlenecektir. Final müsabakası Wembley Stadyumu'nda oynanmıştır. FIFA'ya bağlı federasyonlardan kadın millî takımları ve 23 yaş altı erkek millî takımları davet edilmiştir. Erkek takımları 23 yaş üstünde üç oyuncu oynatma hakkına sahiptir. Toplam 504 futbolcu altın madalya için mücadele etmiştir.

Filistin Futbol Federasyonu, Filistin Ulusal Yönetimi'nin futboldan sorumlu organıdır. Filistin millî futbol takımının ve Filistin kadın millî futbol takımının yönetimini de elinde bulunduran federasyon, bugünkü İsrail Futbol Federasyonu'nun eski adıdır. İsrail Futbol Federasyonu ve sonraki Filistin Futbol Federasyonu kayıtlarında 1934-1940 yılları arasında Filistin / Eretz İsrail Futbol Federasyonu tarafından oynanan 5 uluslararası maçı vardır. 1962 yılında kurulmuştur.

İran Futbol Federasyonu (F.F.I.R.I.), İran futbolunun yönetim organı. Görevleri, Yukarıdan aşağıya tüm profesyonel ve amatör futbol liglerini organize etmek ve aynı zamanda erkek ve kadın ulusal futbol takımlarını yönetmek.

<span class="mw-page-title-main">Arzu Karabulut</span> Türk futbolcu

Arzu Karabulut Beşiktaş'ta görev yapan Türk kadın millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Berna Yeniçeri</span> Türk futbolcu

Berna Yeniçeri, Kadınlar Süper Ligi kulüplerinden Galatasaray'da defans olarak görev yapan Türk kadın millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Kadın futbolu</span>

Kadın futbolu, kadınlar tarafından gerçekleştirilen futbol karşılaşmaları için kullanılan tabir. Birçok ülkede profesyonel olarak oynanmakta olup, futbolun uluslararası anlamda en üst düzey yönetim organı olan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği üyesi 177 kadın millî futbol takımı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere'de kadın futbolu</span>

Kadın futbolu, İngiltere'de yüzyılı aşkın süredir oynanmaktadır ve erkek futboluyla ortak kuralları paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vahid Emiri</span> İranlı futbolcu

Vahid Emiri BF Perspolis takımında forvet pozisyonunda görev yapan İranlı millî futbolcudur.

Seher Hüdayari veya bilinen adıyla Mavi Kız 2 Eylül 2019 tarihinde Tahran'da İslami Devrim Mahkemesi önünde kendisini ateşe vermesiyle bilinen İranlı kadın. Bu davranışıyla futbol maçı izlemek için stadyuma girmeye çalışmasından dolayı çarptırıldığı 6 aylık cezayı protesto ediyordu. Yaralanmasından bir hafta sonra öldü. Hüdayari'nin kendi kendini ateşe vermesi İran'da hükûmetin kadınlara yönelik kısıtlamaları hakkında çok fazla tartışma yarattı.

Orta Afrika Cumhuriyeti kadın millî futbol takımı, Orta Afrika Cumhuriyeti'ni uluslararası kadın futbolu organizasyonlarında temsil eden ve Orta Afrika Cumhuriyeti Futbol Federasyonu tarafından yönetilen millî futbol takımıdır. Takım, ilk uluslararası maçını 2018 yılında Afrika Uluslar Kupası elemelerinde oynadı. Ayrıca genç millî takımın yarı finalde kaybettiği 19 Yaş Altı Dünya Kupası elemeleri de dahil olmak üzere çeşitli maçlarda ve etkinliklerde mücadele etti. Afrika genelinde olduğu gibi, kadın futbolu bazı zorluklarla karşı karşıyadır. Futbol sadece resmî olarak 2000 yılında organize edildi ve ulusal seviyede yalnızca 400 oyuncu vardır.

<span class="mw-page-title-main">Megan Rapinoe</span> Amerikalı futbolcu

Megan Anna Rapinoe, Amerikalı profesyonel eski futbolcudur. Rapinoe ayrıca Amerika Birleşik Devletleri kadın millî futbol takımının kaptanlığını da yapmıştır. 2019 yılında Ballon d'Or Féminin ve FIFA En İyi Kadın Futbolcu ödüllerini alarak yılın en iyi futbolcusu seçilen sporcunun takım ve millî takım seviyesinde çok sayıda başarısı bulunmaktadır. Sporcu kamusal hayatta yaptığı hak savunuculuğuyla bilinmektedir. Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletleri'nde millî marş protestolarını da desteklemiştir.

Suudi Arabistan kadın milli futbol takımı, Suudi Arabistan ülkesinin resmi kadın millî futbol takımıdır. Takım, Suudi Arabistan'da futbolun yönetim organı olan Suudi Arabistan Futbol Federasyonu (SAFF) tarafından kontrol edilmektedir.

Suriye kadın millî futbol takımı, Suriye'nin kadın millî futbol takımıdır. Takım 2005 yılında kuruldu ve Suriye futbolunun yönetim organı olan Suriye Futbol Federasyonu (SFA) tarafından kontrol ediliyor. Takım henüz FIFA Kadınlar Dünya Kupası'na veya AFC Kadınlar Asya Kupası'na katılmaya hak kazanmamış olsa da, en iyi başarıları Batı Asya Futbol Federasyonu Kadınlar Şampiyonası'nın 2005 ve 2022 sürümlerini üçüncü bitirmeleriydi.

Afganistan kadın milli futbol takımı, 2021'de Kabil'in düşüşüne kadar Afganistan'ın kadın millî takımıdır. Afganistan Futbol Federasyonu (AFF) yetkisi altında oynadılar.

Kanada kadın millî futbol takımı, Kanada'yı uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden kadın futbol takımıdır. Kanada Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir.