İçeriğe atla

İran alageyiği

İran alageyiği
Korunma durumu

Tehlikede (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Mammalia
Takım:Artiodactyla
Familya:Cervidae
Oymak:Cervini
Cins:Dama
Tür: D. mesopotamica
İkili adlandırma
Dama mesopotamica
(Brooke, 1875)
Dağılımı
Sinonimler
Dama dama mesopotamica

İran alageyiği ya da Acem alageyiği[2](Dama dama mesopotamica), alageyiğin bir alt türüdür. Kimi zoologlar tarafından ayrı bir alt tür olarak kabul edilmemiş ve ayrı bir tür olarak (Dama mesopotamica) incelenmiştir.

İran alageyiği, alageyikten daha büyüktür ve boynuzları da daha az elsi yapıdadır. Günümüzde soyları tükenmeye yüz tutan İran alageyikleri Huzistan, güney İran, Mazendaran ve Urmiye Gölü'nde bir adada yaşar.

Türkiye'de en son Hakkâri tarafında 50 yıl önce görülmüştür.[2]

Kaynakça

  1. ^ Werner, N.Y.; Rabiei, A.; Saltz, D.; Daujat, J.; Baker, K (2015). "Dama mesopotamica". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2015: e.T6232A97672550. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T6232A22164332.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 8 April 2024.  Bilinmeyen parametre |errata= görmezden gelindi (yardım){{IUCN kaynağı}}: error: |doi= / |page= mismatch (yardım)
  2. ^ a b National Geograpic Türkiye Nisan sayısı syf:36

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Şahin</i> yırtıcı kuş cinsi

Buteo ya da yaygın adıyla Şahin, Accipitridae (atmacagiller) familyasına bağlı bir yırtıcı kuş cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Boz ayı</span> Avrasya ve Kuzey Amerikada bulunan büyük ayı türü

Boz ayı, Ursus cinsine bağlı Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır..

<span class="mw-page-title-main">IUCN Kırmızı Listesi</span>

IUCN Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi ve bitki ve hayvan türlerinin dünyadaki en kapsamlı Küresel Koruma durumu envanteridir. IUCN Kırmızı Listesi Uluslararası Doğal Hayatı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından sürdürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası</span>

Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası, bilinen diğer adıyla yunan kaplumbağası, Testudinidae familyasından bir kaplumbağa türüdür. Testudo graeca, Akdeniz kaplumbağalarının beş türünden biridir. Diğer dört tür ise Trakya kaplumbağası, Mısır kaplumbağası (T. kleinmanni), çizgili tosbağa(T. marginata) ve Rus kaplumbağası (A. horsfieldii)dir. Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası çok uzun ömürlü bir hayvan olup 125 yılın üzerinde yaşayabilir, doğrulanmamış bazı raporlara göre ise 200 yıla kadar yaşayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mors</span> Kuzey Kutup denizlerinde yaşayan memeli hayvan

Mors veya deniz aygırı, Kuzey Kutbu denizlerinde yaşayan yarı sucul bir memeli türü.

Dünya Doğayı Koruma Birliği veya tam adıyla Dünya Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği doğal kaynakların korunması amacı ile kurulmuş uluslararası bir organizasyondur. Merkezi Gland, İsviçre'de bulunur. IUCN dünya çapında 160 ülkeden 1.400'ün üzerinde devlet kuruluşu ve sivil toplum örgütünü aynı çatı altında toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı vaşak</span> Avrupa ve Asyaya özgü orta büyüklükteki kedi türü

Bayağı vaşak, kedigiller (Felidae) familyasından Avrasya'da yaygın olan bir vaşak türüdür. Orta büyüklükteki yabani kedi cinsi Lynx'in günümüze ulaşan dört türünden biridir. Kuzey, Orta ve Doğu Avrupa'dan Orta Asya ve Sibirya'ya, Tibet Platosu ve Himalayalar'a kadar geniş bir alana yayılmıştır. Ilıman ve boreal ormanlarda 5.500 m (18.000 ft) yüksekliğe kadar yaşar. Geniş dağılımına rağmen, habitat kaybı ve parçalanması, kaçak avlanma ve avının tükenmesi nedeniyle tehdit altındadır.

<span class="mw-page-title-main">Kara sırtlı çakal</span>

Kara sırtlı çakal, Afrika'nın savanalarında yaşayan, köpekgiller familyasından bir tür ve burada en sık rastlanan çakaldır. Gümüş sırtlı çakal olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Sığın</span> Bir geyik cinsi

Sığın, sığın geyiği, taçboynuzlu geyik ya da mus, geyikgiller (Cervidae) familyasının ve karacagiller (Capreolinae) alt familyasının monotipik Alces cinsinden, Kuzey Avrasya ile Kuzey Amerika'da yaşayan, kürek boynuzlu ve boynu sakallı, yarı sucul iri bir geyik türü. Yaşayan geyik türleri içinde en iri olanıdır. Diğer geyik türlerinin aksine yalnızcıl bir hayvandır ve sürü oluşturmazlar. Hantal ve yavaş olsa da ürktüğünde ya da kızdırıldığında şaşırtıcı biçimde hızlı ve saldırgan olabilmeleriyle ünlüdür. Sonbaharda, Eylül ve Ekim aylarındaki çiftleşme döneminde erkekler arasında sık sık kavga çıkar. Gündüzleri beslenen sığınların ana düşmanları kurt, ayı ve insandır.

<span class="mw-page-title-main">Alageyik</span> hayvan

Alageyik ya da Yağmurca geyikgiller (Cervidae) familyasından, göçmen olmayan ve sürü oluşturan, kürek boynuzlu ve benekli gececil bir geyik türüdür. Dünyada en saf yabani alageyiklerin bulunduğu tek yer Antalya'dır ve yöre halkı tarafından Benekli geyik adı da verilmektedir. Sonradan insanlar tarafından asırlar içinde bütün Avrupa'ya yayılmıştır. İran'ın batı kıyıları ötesinde Asya'da doğal olarak bulunmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Dama (cins)</span>

Dama, geyikgiller (Cervidae) familyasında sınıflanan cinslerden biridir ve alageyik ile İran alageyiğini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Sambar geyiği</span> Geyik türü

Sambar geyiği, geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik türü. Bu türün üyesi olduğu Rusa alt cinsinde bulunan koyu kahverengi renkli ve yeleli diğer geyik türleri de sambar adıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Kızılca kuyrukkakan</span> Kuş Türü

Kızılca kuyrukkakan, kestane kuyruklu kuyrukkakan veya kırmızı kuyruklu kuyrukkakan olarak da bilinir, sinekkapangiller (Muscicapidae) familyasından bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Anadolu sincabı</span> Anadolu, Kafkasya ve Ortadoğuda yaşayan ağaç sincabı

Anadolu Sincabı, Kafkas Sincabı veya İran Sincabı, Sincapgiller familyasından güneybatı Asya'da Ilıman geniş yapraklı ve karma ormanlar'ın ağaçlarında ve eski yırtıcı yuvalarında yaşayan Sciurus cinsinde ağaç sincabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bayağı su samuru</span> Su kıyılarında yaşayan etçil memeli hayvan

Bayağı su samuru, sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memeli. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır.

Papağansılar, tropikal ve subtropikal bölgelerin büyük bir bölümünde bulunan, Psittaciformes takımını oluşturan, 387 türü günümüzde yaşayan 402 tür kuştur. Takım üç üst familyaya ayrılır: Psittacoidea, Cacatuoidea ve Strigopoidea. Genel olarak pantropikal bir dağılıma sahip olan papağanların bazı türleri Güney yarımkürede ılıman bölgelerde de yaşar. Papağanlarda en büyük çeşitlilik Güney Amerika ve Avustralasya'da görülür.

Campanula lazica, Campanulaceae familyasından çiçekli bitki türüdür. Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesine endemiktir.

<span class="mw-page-title-main">Crossarchus ansorgei</span> Kuyruksürengiller familyasına ait bir kuyruksüren türü

Crossarchus ansorgei, Herpestidae familyasında bulunan Crossarchus cinsine bağlı bir türdür. C. a. ansorgei ve C. a. nigricolor olmak üzere tanınan iki alt türü vardır. Yağmur ormanı türündeki habitatları tercih eder ve insanların yaşadığı bölgelerden kaçınır. 6-10 inç uzunluğunda kuyruğu ile 12-18 inç uzunluğa sahip olabilir ve 1-3 lb ağırlığındadır.

<i>Calomyscus bailwardi</i> memeli türü

Zagros Dağları fare benzeri hamster nispeten az bilinen bir kemirgen olup, tarif edilecek ilk fare benzeri hamster türüdür. Tür, güneyde İran, özellikle Zagros Dağları'nda dağılmıştır. İran'ın farklı bölgelerinde bulunan birkaç fare benzeri hamster türü olmasına rağmen, İran fare benzeri hamsteri olarak da bilinir.

Ayıgiller (Ursidae), etçiller takımında bulunan bir memeli familyasıdır.