İçeriğe atla

İran Silahlı Kuvvetleri

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri
نيروهای مسلح جمهوری اسلامی ايران‎
İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri arması
Şimdiki hal1979
Birimler İran Ordusu
İran Devrim Muhafızları Ordusu
İran Kolluk Kuvvetleri
KarargâhTahran, İran
Komuta
BaşkomutanDinî lider Ali Hamaney
Savunma bakanıTuğgeneral Emir Hatemi
Genelkurmay başkanıTümgeneral Muhammed Bağeri
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı18
Zorunlu askerlikvar
Etkin personel sayısı534.000 (13)
Rezerve personel sayısı400.000 [1]
Maliye
Harcamalar$10,2 milyar (2015)[2]
GSYİH paydası2.5% (2015)[3]
Sanayi
Yerli yardımlarSavunma Sanayii Örgütü
İran Havacılık Endüstrileri Organizasyonu
Havacılık ve Uzay Sanayi Kurumu
İran Elektronik Endüstrileri
Deniz Endüstrileri Örgütü
İlgili maddeler
Tarihİran askeri tarihi
Birleşik Krallık ve Sovyetler Birliği'nin İran'ı işgali
1946 İran krizi
Dofar İsyanı
İran İslam Devrimi
İran-Irak Savaşı
Kürt İç Savaşı
Herat Ayaklanması
Belucistan çatışması
İran-PJAK çatışması
Irak Direnişi
Suriye İç Savaşı
Irak İç Savaşı

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri (Farsçaنيروهای مسلح جمهوری اسلامی ايران Niruhe-yi Musellah-i Cumhuri-ye İslâmi-ye İran), İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

Gücü

İran Silahlı Kuvvetleri'nin 534.000 aktif ve 400.000 yedek personeli bulunmaktadır. Ayrıca Asker sayısı bakımından Dünya'da 13.büyük güçtür.[4] Ortadoğu askerî güçler sıralamasında ise 3.sırada bulunmaktadır.[5]

Silahlı kuvvetlerin tüm güçleri Genel Karargâh komutası altındadır. Silahlı kuvvetlerin, lojistik finansman planlamasından Savunma ve Silahlı Kuvvetler Lojistik Bakanlığı sorumludur ki bakanlık askerî operasyon komutası ile ilgili değildir.

İran Kara Kuvvetleri Envanteri Sayısı
Tanklar 1.650
Zırhlı Savaş Araçları 2.215
Kundağı Motorlu Silahlar 440
Çekili Topçular 2.188
Çoklu Roketatarlar 1.533
İran Hava Kuvvetleri Envanteri Sayısı
Toplam Uçaklar 505
Av-Önleme Uçakları 150
Saldırı Uçakları 158
Nakliye Uçakları 192
Eğitim Uçakları 101
Helikopterler 145
Saldırı Helikopterleri 12
İnsansız Hava Araçları 55
İran Hava Savunma Kuvvetleri Envanteri Sayısı
HAWK Füze Bataryası 15
SA-2 Füze Sistemi 12
SA-5 Füze Sistemi 4
Raiper Füze Rampası 30
RBS-70 Füze Rampası 50
Tigercat Füze Rampası 15
İran Deniz Kuvvetleri Envanteri Sayısı
Toplam Donanma Gücü 398
Uçak Gemisi 0
Fırkateyn 6
Destroyer 5
Korvert 3
Denizaltı 33
Sahil Güvenlik Botu 230
Mayın Gemileri 10

Kaynakça

  1. ^ "2018 İran Askeri Gücü". Global Fire Power. 6 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Nisan 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2017. 
  4. ^ "2018 Askeri Güç Sıralaması". Global Fire Power. 14 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 
  5. ^ "Ortadoğu Askeri Güçleri". Global Fire Power. 18 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2018. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">II. Viyana Kuşatması</span> Osmanlı ordusunun Viyanayı başarısız olarak ikinci kez kuşatması ve 60. günün sonunda bozguna uğradığı kuşatma

II. Viyana Kuşatması, 1683 Viyana Kuşatması veya Viyana Bozgunu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir parçası olan Avusturya Arşidüklüğü'ndeki Viyana şehrini ele geçirmek için yaptığı ikinci girişimdi. Viyana Savaşı, şehrin iki ay boyunca Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmasının ardından 12 Eylül 1683 tarihinde Viyana yakınlarındaki Kahlenberg Dağı'nda gerçekleşti. Savaş, Habsburg monarşisi liderliğindeki Kutsal Roma İmparatorluğu ve Polonya-Litvanya Birliği tarafından, her ikisi de Kral III. Jan Sobieski komutasında, Osmanlılara ve onların vasal ve haraç devletlerine karşı yapıldı. Bu savaş, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun Osmanlılara karşı ilk kez askerî işbirliği yaptığı savaş oldu. Osmanlıların yenilgisi, Avrupa'ya yayılmasında bir dönüm noktası oldu ve bundan sonra Osmanlılar daha fazla ilerleme kaydedemedi. Bunu takip eden ve 1699 yılına kadar süren savaşta Osmanlılar, Osmanlı Macaristanı'nın büyük bir kısmını Kutsal Roma İmparatoru I. Leopold'a bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri</span> ABDnin askerî gücü

Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri, ABD'nin bütün silahlı kuvvetlerinin birleşik olarak oluşturduğu yapıdır. ABD Ordusu ilk kez, yeni kurulan ulusu Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda Büyük Britanya'ya karşı savunmak üzere 13 kurucu eyaletin oluşturduğu Kongre yönetimi sırasında kuruldu. Amerika Birleşik Devletleri Kara Kuvvetleri, ABD Deniz Piyadeleri ve ABD Deniz Kuvvetleri 1776'daki bağımsızlık bildirisinin açıklanacağı öngörüsüyle 1775'te oluşturuldu. Dünyadaki en büyük hava kuvvetlerinden birine sahip olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri 1947'ye kadar bağımsız bir komutanlık haline getirilmedi.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Kara Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin kara gücü

Türk Kara Kuvvetleri, Türkiye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Ayrıca asker sayısı bakımından NATO'nun ikinci ve dünyanın yedinci büyük kara kuvveti ordusudur.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Silahlı Kuvvetleri</span> Rusya Federasyonunun askerî gücü

Rusya Silahlı Kuvvetleri, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri olarak da bilinen Rus Silahlı Kuvvetleri, Rusya'nın ordusudur. Aktif personel açısından dünyanın beşinci büyük askeri gücüdür ve 1.15 milyon aktif personel ile en az iki milyon yedek personelden oluşmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Merkezi İstihbarat Teşkilatı'na (CIA) göre, Rusya 2026 yılına kadar aktif personel gücünü 1.5 milyona çıkarmayı planlamaktadır ve bu, onu Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük askeri gücü yapacaktır. Ülkenin Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava-Uzay Kuvvetleri olmak üzere üç ana hizmet kolunun yanı sıra Stratejik Roket Kuvvetleri ve Hava İndirme Kuvvetleri adında iki bağımsız hizmet koluna sahiptir. 2013 yılında kurulan Özel Harekat Kuvvetleri Komutanlığı, muhtemelen 2022 yılında ilave destek personeliyle birlikte 1,000 kişilik bir güce ulaşacaktır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri</span> Karargâhı Girnede bulunan, Türk Kara Kuvvetlerine bağlı kolordu

Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Türk Kara Kuvvetlerinin 9 kolordusundan biri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki askerî gücüdür.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri</span> SSCB Silahlı Kuvvetleri

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri, 1918-1946 yılları arasında Kızıl Ordu ve 1946-1991 yılları arasında Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri olarak adlandırılan, önce Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin ve daha sonra Sovyetler Birliği'nin silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Afgan Ulusal Ordusu</span>

Afganistan Kara Kuvvetleri, Afgan Silahlı Kuvvetlerinin kara harp koluydu. Afganistan İslam Cumhuriyeti altında, Kabil'deki Savunma Bakanlığı'na bağlıydı ve büyük ölçüde ABD liderliğindeki NATO kuvvetleri tarafından eğitildi. Bu kuvvet 2002 yılında kurulmuştur. Afganistan Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Arap Ordusu</span> Suriye Arap Cumhuriyetine Bağlı Silahlı Kuvvetler

Suriye Arap Ordusu, Suriye Silahlı Kuvvetleri'na bağlı kara kuvveti. Suriye'yi karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suriye'nin tam bağımsızlığını elde etmeden 1 yıl önce 1945 yılında kurulmuştur. Suriye Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir. Suriye ordusu kuruluşundan bu yana katıldığı en şiddetli ve uzun süreli savaş olan Suriye İç Savaşı'na yoğun bir şekilde dahil olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Hava Kuvvetleri</span>

Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suriye Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir. Pilotların birinci sınıf İngiltere uçuş okullarından mezun olduktan sonra 1948 yılında, Suriye Hava Kuvvetleri resmen kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Deniz Kuvvetleri</span>

Suriye Deniz Kuvvetleri veya resmi adıyla Suriye Arap Deniz Kuvvetleri Suriye'yi denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir. Suriye Ordusu'nun Lazkiye bölge komutanının komutası altındadır. 1950 yılında kurulmuş olup 4.000 personeli vardır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Silahlı Kuvvetleri</span> Suriyenin silahlı birliklerinin genel adı

Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye'yi karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan ordu. Suriye ordusu, Suriye Kara Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri, Suriye Deniz Kuvvetleri, Suriye Hava Savunma Kuvvetleri ve ayrıca paramiliter Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Silahlı Kuvvetleri</span> Irak Cumhuriyetinin resmî askerî kuvvetleri.

Irak Silahlı Kuvvetleri, Irak'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Irak Kara Kuvvetleri, Irak Hava Kuvvetleri, Irak Deniz Kuvvetleri ve Irak Özel Operasyonel Kuvvetleri'nden askerî birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Suudi Arabistan Kara Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan Deniz Kuvvetleri, Suudi Arabistan Hava Savunma Kuvvetleri, Suudi Arabistan Stratejik Füze Kuvvetleri ve Suudi Arabistan Ulusal Muhafızları'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

Irak Kara Kuvvetleri, Irak'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 2006 yılında kurulmuştur. Irak Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">İran Kara Kuvvetleri</span>

İran Kara Kuvvetleri, İran'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Bu kuvvet 1979 yılında kurulmuştur. İran Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">İran Hava Kuvvetleri</span>

İran Hava Kuvvetleri, İran'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. İran Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">İran Deniz Kuvvetleri</span>

İran Deniz Kuvvetleri, İran'ı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. İran Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 4.kuvvettir.