İçeriğe atla

İran Radyo Televizyon Kurumu

İRİB
Tam adı İran İslam Cumhuriyeti Radyo Televizyon Kurumu
Kuruluş 1926 (Radyo)
1958 (TV)
Slogan Toplumsal Eğitim Merkezi
Ülke  İran
Dili Farsça ve yerel diller.
Genel merkez Tahran
Eski adı İran Milli Radyo Televizyon Kurumu(devrimden önceki adı)
Websitesi [1]

İran Radyo Televizyon Kurumu (İRİB), İran'ın devlet yayıncılığını yapmakla görevli tek kuruluştur. İran’da bu kurum harici özel kanalların çalışması yasaktır.

İslam Devrimi'nden önce İran Milli Radyo Televizyon Kurumu adıyla bilinen bu kurum 1979 yılında vuku bulan İran İslam Cumhuriyeti'nden sonra İran İslam Cumhuriyeti Ses ve Görüntü Kurumu (Farsça: صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران) olarak ad değiştirmiştir.

Tarihçe

3 Ekim 1958’de İran'ın ilk özel televizyon vericisi Posta, Telgraf ve Telefon Bakanlığının yönetimi altında kullanılmaya başladı. İran Televizyonu adıyla yayına başlayan bu özel verici 5 yıla kadar vergiden muaf tutuldu.[1] Söz konusu televizyon kanalı 2. seneden itibaren Tahran'da günlük yayınını 5 saate yükseltti. 1962 yılında İran'ın güneyindeki Abadan şehrindeki 2. verici de yayına başladı ve 3 sene sonra İran Planlama Teşkilatı tarafından bir Fransız ekip televizyon merkezi kurmak için görevlendirildi. 1966'da bir stüdyo, 3 kamera ve 2 manyetik kayıt cihazı bulunduran İran Milli Televizyonu resmî olarak işe başladı. 1968 yılında Urmiye ve Bandar Abbas merkezleri İran'ın bölgesel haberlerini göndermek için kuruldu.

Hâlihazırda İran Radyo Televizyon Kurumu 8 ulusal, 30 bölgesel ve 10 uluslararası olmak üzere 48 televizyon kanalı ve onlarca radyo kanalını kendi yelpazesi altına almaktadır.

Yönetim

İran Radyo Televizyon Kurumu başkanı İran İslam Cumhuriyeti'nin anayasası'nın 175. maddesi gereğince doğrudan İran'ın dini Lideri tarafından atanmaktadır ve görev süresi 5 senedir. Görev süresi bitiminde bu süreç uzatılabilir. Kurumun başkanı sadece dini lidere cevap vermekle yükümlüdür.[2] Devrimden sonra Sadegh Ghotb Zadeh İRİB'in ilk genel müdürü olarak çalışmıştır. Hâlihazırda İzzetüllah Zergami bu kurumun genel müdürüdür.

Yasama, yürütme ve yargı temsilcilerinden oluşan Ses ve Görüntü Kurumu Denetleme Kurulu İRİB'in faaliyetlerini denetlemektedir.

Kurumun merkezi yerleşkesi

Kurumun merkez yerleşkesinin Valiasr Caddesi'nden görünümü

İRİB'in merkezi yerleşkesi Tahran'ın Valiasr Caddesi'ndedir.[3]

Kurumun 2. kanalının merkezi ise Arjantin Kavşağı'ndadır. İRİB'in ayrıca Londra, Paris, Berlin, Moskova, Saray Bosna, Ankara, Beyrut, Bakü, Duşanbe, Şam, New York, Kuala Lampur, Pretoria, Delhi, Kabul, İslamabad ve Brüksel'de temsilciliği bulunmaktadır.

Kurumun gelir kaynağı

İran İslam Cumhuriyeti Radyo-Televizyon Kurumunun gelir kaynağı devlet yardımları, elektrik faturalarından alınan vergi ve reklamlardandır.

Kanallar

İRİB bünyesinde 8 ulusal ve 30 bölgesel TV kanalı, 1 haber kanalı, Türkiye ve Azerbaycan'a yönelik Sahar TV, İngilizce konuşanlara yönelik Press TV ve Arap Dünyasına yönelik El-âlem ve El-kevser adlı kanallar faaliyette bulunmaktadırlar. Bunun yanı sıra Sahar TV birçok dilde yayın yapmaktadır.

Cam-i Cem 1, 2 ve 3 adlı kanaller ise yurtdışında yaşayan İranlı kitleyi hedef almaktadır. İRİB'in eğitim, Kur'an ve belgesel gibi konusal kanalları de bulunmaktadır. İRİB'in dış yayınları 25 dilde radyo yayını yapmaktadır. 40 bölgesel radyo ve 13 ulusal radyo kanalı da İRİB çatısı altında faaliyet göstermektedir.

Diğer bölümler

Soruş adlı bir yayınevi İRİB'in çeşitli dergilerini yayımlamaktadır.[4] Kurumun ayrıca Cam-i Cem adlı bir ulusal gazetesi ve bir yüksek okulu bulunmaktadır. Bu kurumun kütüphanesinde 30.000'i aşkın kaynak bulunmaktadır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "İRİB Tarihçesi". Hemşehri Gazetesi (Farsça). 8 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  2. ^ "İran anayasası 175. maddesi". İran Online Web Sitesi. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  3. ^ "İRİB Adresi". İRİB Resmi Web Sitesi. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  4. ^ "Soruş Sima". Soruş Sima Web sitesi. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 
  5. ^ "Cam-i Cem Gaztetesi". Cam-i Cem Web sitesi. 16 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Radyo Televizyon Kurumu</span> Türk kamuya açık televizyon şirketi ve radyosu

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye’den Avrupa Yayın Birliği (EBU)’ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.

atv (Türkiye) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren televizyon kanalı

atv, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi ve filmleriyle ön plana çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Samanyolu TV</span>

Samanyolu TV, 22 Ekim 1993 tarihinde yayın hayatına başlamış İslami içerikli ulusal televizyon kanalıdır. Star TV, Flash TV, Teleon, Show TV, HBB, Kanal 6, TGRT, atv, Kanal D ve Cine5'ten sonra Türkiye'nin 11. özel televizyon kanalı olmuştur. İslami ve kültürel konuları işlemesi ile bilinen kanal, Gülen Hareketi ile ilişkiliydi. Kanalın genel yayın yönetmenliğini Hidayet Karaca yürütmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Star TV</span> Türkiye merkezli ulusal televizyon kanalı

Star TV, Doğuş Yayın Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanalıdır. Kanalın eski adları Star 1 ve İnterStar'dır. Şirketin unvanı, Star TV Medya Hizmetleri A.Ş.'dir. Star TV'nin genel yayın yönetmeni Nermin Yurteri'dir. 7 Mayıs 1990'da test yayınına başlayan kanal, 4 Ağustos 1990'da Star 1 adıyla, 13 Haziran 1992'de İnterStar adıyla, 17 Ocak 2002'de Star TV adıyla ve 21 Mayıs 2009'da HD olarak yayın hayatına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Best FM</span> radyo istasyonu

Best FM, Türkiye'de yayın yapan ulusal bir radyo istasyonudur. Türkiye çapında geniş bir yayın ağı bulunmaktadır. Emrah Hattat tarafından kurulan Best FM 5 Şubat 1993 tarihinde Ajda Pekkan'ın Kimler Geldi Kimler Geçti şarkısıyla İstanbul Merkez stüdyolarında yayın hayatına başlamıştır. 2006 yılından beri internet üzerinden de dinlenebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak Radyo Televizyon Kurumu</span> Kıbrıslı Türk kamu televizyon kurumu

Bayrak Radyo Televizyon Kurumu ('BRT), KKTC'de kamu yayıncılığı yapmakla görevli kuruluşudur. BRT yayın hayatına 1963 yılında, yayın için gerekli elektrik enerjisinin birkaç araba aküsünden sağlandığı bir garajda, 2 mücahit tarafından yapılan Bayrak Radyosu'nun yayını ile başlamıştır. İlk yayın sözü ise 'Bayrak, Bayrak, Bayrak' diye verilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Yle</span> televizyon kanalı

Yleisradio Oy, Yle olarak kısaltılır, Türkçe dilinde Fin Yayın Şirketi, 1926'da kurulan, Finlandiya'nın ulusal kamu yayıncılığı şirketidir. %99,99'i Finlandiya devletine ait olan ve Finlandiya'da yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlayan bir anonim şirkettir. Yle, örgütsel özelliklerinin çoğunu, büyük ölçüde model aldığı İngiliz muadili BBC ile paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">ORF</span> 1955 yılında yayın hayatına başlamış Avusturyanın devlet televizyonu

Österreichischer Rundfunk,, Avusturya ulusal kamu yayıncısı'dır. Televizyon lisans ücreti gelirleri ve sınırlı canlı reklamların birleşimiyle finanse edilen ORF, Avusturya yayın medyasının baskın oyuncusudur. Avusturya, Arnavutluk'tan sonra kıta Avrupası'nda ülke çapında özel televizyon yayınına izin veren son ülke olmasına rağmen, komşu Almanya'nın ticari TV kanalları Avusturya'da 1980'lerden bu yana ücretli TV ve karasal aşırı dağıtım yoluyla mevcuttu.

<span class="mw-page-title-main">Doğuş Yayın Grubu</span> Türk medya şirketi

Doğuş Yayın Grubu, 1999'da NTV'yi bünyesine katarak kurulan Türkiye'de ve Avrupa'da Türkçe yayın yapan medya grubudur. Türkiye'nin en büyük 4 yayın grubundan biridir. Merkezi İstanbul, Maslak'ta Doğuş Center Maslak binasında olan yayın grubu, Doğuş Grubu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">ARD</span>

Almanya Radyo ve Televizyon Kurumları Kamusal İşbirliği örgütü ARD, örgütün Almanca ismi Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland'ın kısaltmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Radyo Televizyonu</span>

Bosna-Hersek Radyo Televizyonu önceden PBSBiH olarak bilinen bir tv yayın organizasyonudur ve Bosna-Hersek'ten Avrupa Yayın Birliği'nin tek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Radyo ve Televizyon Kurumu</span>

Ulusal Radyo ve Televizyon Kurumu (SNRT) (Arapça: الشركة الوطنية للإذاعة والتلفزة, romanize: Eş-şerika'ül-vataniye li-l-izâ ve-t-telfeza; Berberi dilleri: ⵜⴰⵎⵙⵙⵓⵔⵜ ⵜⴰⵏⴰⵎⵓⵔⵜ ⵏ ⵓⵏⵣⵡⴰⵢ ⴷ ⵜⵉⵍⵉⴼⵉⵣⵢⵓⵏ, romanize: Tamssurt tanamurt uazvay d tilifizyun; Fransızca: Société nationale de radiodiffusion et de télévision), Fas merkezli bir devlet radyo ve televizyon ağıdır. 15 Şubat 1928 tarihinde kurulmuştur. Merkezi Rabat'ta yer almaktadır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ulusal ve bölgesel yayın yapan 14 televizyon kanalı bulunmaktadır. KKTC'nin ilk kurulan televizyon kanalı aynı zamanda bir devlet kanalı olan Bayrak Radyo Televizyon'dur. 1996 yılında ilk özel televizyon kanalı olan Tempo TV'nin kurulmasıyla KKTC'de televizyon yayıncılığı devlet tekelinde olmaktan çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Seoul Broadcasting System</span> Güney Kore ulusal yayıncısı

Seoul Broadcasting System (SBS) Güney Kore'de bir ulusal radyo ve televizyon ağı 1990 yılında kurulmuştur. Mart 2000'de, şirket yasal olarak Seoul Broadcasting System kurumsal adını SBS olarak değiştirdi. Ana karasal televizyon istasyonu olan SBS TV 6. kanal olarak analog kablo ve dijitalde yayın yapmaktadır.

Bu Kürtçe televizyon kanallarının listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mesaj Yayın Grubu</span>

Mesaj Yayın Grubu, basın ve yayın sektöründe faaliyet gösteren ve bünyesinde televizyon ve radyo kanalları, gazete ve dergi barındıran özel bir kuruluştur.

Qazaqstan TV, 8 Mart 1958'de kurulan, Kazakistan'ın ilk ulusal yayın yapan televizyon kanalıdır. Sahibi Kazakistan Radyo ve Televizyon Kurumu'dur. Kanal ülke geneline yayın yapmakta ve her şehre özel bölgesel kanalları bulunmaktadır. Yayın akışı Kazakça bilgi, eğitim programları, filmler ve dizilerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azade Namdari</span>

Azade Namdari, İranlı TV sunucusu ve aktris.

El-Alem TV, İran Radyo Televizyon Kurumu'nun 24 saat Arapça haber televizyon kanalıdır. Kanal, 23 Şubat 2003 tarihinde kurulmuştur. Kanalın siyasi programları en popüler olanıdır, ancak bununla birlikte yorumlar, analizler, iş ve spor gibi diğer konular da izleyici bulmaktadır. Programlar, Basra Körfezi ve Akdeniz bölgelerinde geniş bir izleyici kitlesi ile dünya çapında 300 milyondan fazla Arap dünyasına yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">MC TV</span>

Mobility Channel, Mart 2011 yılında kurulmuştur. Otomobil yayını yapmıştır. Temmuz 2012 sonlarında Samanyolu Yayın Grubuna satıldı. Kanal 2 Ağustos 2012'den itibaren tamamen Samanyolu TV'deki dizileri, haberleri ve programları yayınlayan bir kanala dönüştü.