İçeriğe atla

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri

İran Devrim Muhafızları Ordusu
Hava Kuvvetleri
İran Devrim Muhafızları Ordusu
Hava Kuvvetleri arması
Etkin1979 -
Ülke İran
Bağlılıkİran Devrim Muhafızları Ordusu
TipiHava Kuvvetleri
Büyüklük25.000 Personel
320 Uçak
163 Helikopter
24 İnsansız Hava Aracı
20 Aktif Hava Üssü
Parçasıİran Silahlı Kuvvetleri
KarargâhTahran
Savaşlarıİran-Irak Savaşı
Komutanlar
KomutanTuğgeneral Hamit Vahidi

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri, İran'ı havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli yedek kuvvettir. Komutanı Tuğgeneral Hasan Ebubasar'dır. Bu kuvvet 1979 yılında kurulmuştur. 25.000 aktif personeli bulunmaktadır. İran Devrim Muhafızları Ordusu komutası altındaki en büyük 2.kuvvettir. Düzenli İran Hava Kuvvetleri'nden ayrıdır.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fajr-3</span>

Fajr-3, İran yapımı askeri füze. 30 km dahilindeki hedefler üzerinde etkilidir. Fajr-4 45 km menzilli, Fajr-5 75 km menzillidir. İran'ın 2007 ocak ayında düzenlediği tatbikatta 75 km menzilli "Fecir 5" füzeleri de denenmiştir. Fajr-3, menzili tam olarak bilinmese de tahmini olarak 2.000 km orta menzilli İran yapımı bir balistik füzedir.

<span class="mw-page-title-main">İran İslam Devrimi</span> 1979 yılında İrandaki monarşinin yıkılıp İslam Cumhuriyetinin kurulmasıyla sonuçlanan devrim

İran Devrimi veya İslam Devrimi, 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz Ordu</span> Rus Çarlığı silahlı kuvvetleri

Beyaz hareket, bilinen adıyla Beyaz Ordu ya da Beyaz Muhafız Birlikleri ve mensup olanların ismiyle Beyazlar veya Beyaz Muhafızlar Rusya'nın askeri kuvvetlerinin bir bölümünü oluşturur. 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Bolşeviklere karşı saldırıya geçmişler ve Rus iç savaşını başlatmışlardır. Bu dönem boyunca gerçekleşen Beyaz Terör'ün sorumlularıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Halk Ordusu</span> Kuzey Korenin askeri gücü

Kore Halk Ordusu Kuzey Kore'nin askeri gücünün oluşturan kurumdur. Kim Jong-un ise Yüce Kore Halk Ordusu komutanı ve Ulusal Savunma Komisyonu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bakır Galibaf</span> İranlı muhafazakâr politikacı, profesör ve eski hava kuvvetleri pilotu

Muhammed Bakır Kalibaf, Eski Tahran Büyükşehir Belediye Başkanı, Eski İran Polis Teşkilatı Başkanı, Eski İran Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı.

<span class="mw-page-title-main">İran Silahlı Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin askerî gücü

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İran yüce lideri</span> İran İslam Cumhuriyetinin devlet başkanı

İran yüce lideri, (Farsça: رهبر معظم ایران, rehber-i muazzam-i İran,) Devrim lideri, resmi adıyla Yüce Rehberlik Makamı, İran'ın başı ve en yüksek siyasi ve dini otoritesi, yüce lideridir. Silahlı Kuvvetler, yargı sistemi, devlet televizyonu ve diğer kilit hükûmet kuruluşları, yüce liderin kontrolü altındadır. Yüce lider seçildikten sonra Uzmanlar Meclisi tarafından denetlenir. Ancak bugüne kadar denetleme yapılmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri</span> İran Devrim Muhafızları Ordusunun. Kara Kuvvetleri

İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri, İran'ı karadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli yedek kuvvettir. Komutanı Tuğgeneral Muhammed Pakpur'dur. Bu kuvvet 1979 yılında kurulmuştur. 70.000 aktif askerî personeli bulunmaktadır. İran Devrim Muhafızları Ordusu komutası altındaki en büyük kuvvettir. Düzenli İran Kara Kuvvetleri'nden ayrıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri</span> İslam Devrimi Muhafızları Ordusunun donanma gücü

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İran'ı denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli yedek kuvvettir. Komutanı Tuğamiral Ali Fedevi'dir. Bu kuvvet 1979 yılında kurulmuştur. 20.000 aktif personeli bulunmaktadır. İslam Devrimi Muhafızları Ordusu komutası altındaki en büyük 3.kuvvettir. Düzenli İran Deniz Kuvvetleri'nden ayrıdır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Füze Kuvvetleri</span>

İran Devrim Muhafızları Ordusu Füze Kuvvetleri, İran'ı havadan ve hava sahası dışından gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli yedek kuvvettir. Komutanı Tuğgeneral Faruk Ensari'dir. Bu kuvvet 1983 yılında kurulmuştur. Yaklaşık olarak 10.000 aktif personeli bulunmaktadır. İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun en küçük kuvvetidir. Düzenli İran Hava Savunma Kuvvetleri'nden ayrıdır. Daha çok İran'nın füze ve uzay gücü olarak bilinmektedir.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun rütbeleri Orgeneral, Korgeneral, Tuğgeneral ve Tuğamiral'dan oluşmaktadır.
Aşağıda İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun komutanları ve rütbeleri gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Selâmi</span>

Hüseyin Selâmi, tümgeneral rütbeli İranlı asker. 21 Nisan 2019'da İran Devrim Muhafızları Ordusu başkomutanı olarak atanmıştır.

2020 İdlib çatışmaları, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin Rusya Silahlı Kuvvetleri ve İran Devrim Muhafızları ile birlikte 2019 yılından başlayarak 5 Mart 2020'de birçok yerleşim yerinin Suriyeli muhaliflerin elinden alınmasıyla sonuçlanan muharebe.

<span class="mw-page-title-main">Raad-500 (füze)</span>

Raad-500 füzesi, Zohair olarak adlandırılan kompozit motorla donatılmış bir Kısa menzilli balistik füzedir. Raad-500, gövdesi metalden yapılmış önceki İran füzesi Fatih-110 ile karşılaştırıldığında yarı ağırlıkta tasarlanmıştır ama buna rağmen bu yeni İran balistik füzesinin menzili Fatih-110'dan iki yüz kilometre daha fazladır. Raad-500'ün menzili 500 kilometredir.

<span class="mw-page-title-main">Hürmüz-1</span>

Hürmüz-1, İran'da üretilmiş balistik füzedir. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri komutanı Amir-Ali Hajizadeh'e göre, Uçak gemisi veya Patriot'un üzerinde bulunan radarları imha etme kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İran Ordusu</span>

İran İslam Cumhuriyeti Ordusu, İran Silahlı Kuvvetleri'nin konvansiyonel silahlı kuvvetleridir. Ordu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ile birlikte silahlı kuvvetlerin iki ana kolundan biri olup İran devletinin toprak bütünlüğü ile dış ve iç tehditlerden korumak ve iktidarı yansıtmakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir 6</span>

Muhacir 6, IAIO tarafından üretilen İran yapımı bir silahlı taktik insansız hava aracıdır. Muhacir 6 dronesi, Muhacir drone ailesinin en yeni üyesidir. Her türlü askeri ve sivil görevde kullanılabilme kabiliyetine sahip olan bu drone, halihazırda İslam Devrimi Muhafızları Ordusu ve İran Kara Kuvvetleri'nin hizmetinde bulunmaktadır. Çalışma menzili 2000 km'den fazla olan bu uzaktan kumandalı kuş, 100–150 kg silah da taşıyabilmektedir. Hızı 200 km/saat olan bu İHA, kanatlarının altına 2 veya 4 adet Kaim adlı akıllı bombayı yerleştirebiliyor. 11 Nisan 2023'te İran kara kuvvetleri, Muhacir 6 İHA'nın jammer sınıfını tanıttı. Bu drone İran kara kuvvetleri'nin ilk sinyal boğucu insansız hava aracıdır ve diğer Muhacir ailesine ait İHA'lara kıyasla daha büyüktür. Tamamen yerli olan Muhacir İHA'sı düşman iletişim ağlarına karşı elektronik harp ve elektronik saldırıları destekleme ve çalıştırma kapasitesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Muhacir 10</span>

Muhacir 10, 22 Ağustos 2023 tarihinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Muhammed Rıza Aştiyani'nin huzurunda görücüye çıkan, Muhacir dronları ailesinden bir silahlı ve keşif İHA'sıdır. Muhacir 10'un maksimum yakıt kapasitesi 450 litre, kargo kapasitesi ise 300 kg'dır. Azami hızı 210 km/saat'e ulaşıyor. Basında çıkan haberlere göre bu dron, 2000 km'ye kadar ve 7000 metre yükseklikte kesintisiz uçabilmektedir. Muhacir 10, İran Silahlı Kuvvetlerinin, özellikle de İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri, İran Devrim Muhafızları Ordusu Kara Kuvvetleri ve İran Kara Kuvvetlerinin ihtiyaçlar doğrultusunda geliştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Zahidi</span>

Muhammed Rıza Zahidi, İranlı asker, tuğgeneral. İslam Devrimi Muhafızları Ordusu'nun üst düzey isimlerinden biri olan Zahidi, daha önce Devrim Muhafızları Havacılık ve Uzay Kuvvetleri ve Devrim Muhafızları Kara Kuvvetlerin komutanıydı. Öldüğü sırada Lübnan ve Suriye'deki Kudüs Gücü'nün komutanıydı. O, 1 Nisan 2024'te Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan İran Konsolosluğu’na yönelik saldırıda hayatını kaybetti. Zahidi, Kasım Süleymani'nin ölmesinden sonra en yüksek rütbeli İranlı askeri komutanıydı.