İçeriğe atla

İran'daki resmî tatiller

İran ulusal takvim olarak Hicri Şemsi takvim, uluslararası etkinlikler ve Hristiyan bayramları için Miladi takvim ve İslami bayramlar için İslami takvim (Ay takvimi) dahil olmak üzere üç resmi takvim sistemi kullanır. Resmi tatillerin fazlalığı, neredeyse 30 yıldır endişe konusu olmuştur. Ayrıca ulusal bayramlara her yıl önemli sayıda resmi olmayan tatil eklenmektedir.[1][2]

Bu listede İran'daki resmî tatiller listelenmiştir.

Tatiller

Tatilin Adı Hicri Şemsi (1398) Miladi Takvim (2019-2020)
Nevruz Bayramı 1-4 Ferverdin 21-24 Mart
İran İslam Cumhuriyeti Günü 12 Ferverdin 1 Nisan
Tabiat Günü (Sizdeh Beder) 13 Ferverdin 2 Nisan
Muhammed’in Risaletinin Başlangıcı 14 Ferverdin 3 Nisan
İmam Mehdi’nin Doğumu 31 Ferverdin 20 Mayıs
Ali’nin Şehadeti 5 Hordad 26 Mayıs
İmam Humeyni’nin Vefatı / Ramazan Bayramı 14 Hordad 4 Haziran
Şah’a Karşı Ayaklanmanın Yıl Dönümü / Ramazan Bayramı 15 Hordad 5 Haziran
İmam Cafer-i Sadık’ın Şehadeti 7 Tir 28 Haziran
Kurban Bayramı 20 Mordad 11 Ağustos
Gadir-i Hum Bayramı 28 Mordad 19 Ağustos
Tasua 17 Şehriver 8 Eylül
Aşura 18 Şehriver 9 Eylül
Arbain 27 Mehr 19 Ekim
Muhammed'in Vefatı / Hasan’ın Şehadeti 5 Aban 27 Ekim
İmam Rıza’nın Şehadeti 6 Aban 28 Ekim
İmam Askeri’in Şehadeti 14 Aban 5 Kasım
Muhammed’in Doğumu / İmam Cafer-i Sadık’ın Doğumu 23 Aban 14 Kasım
Fatıma’nın Vefatı 8 Behmen 28 Ocak
İslam İnkılabının Yıldönümü 22 Behmen 11 Şubat
Ali’nin Doğum Günü 18 Esfend 8 Mart
Petrolün Millileştirilmesi Günü 29 Esfend 19 Mart

Kaynakça

  1. ^ İran Bayramları. Demavend. 
  2. ^ "Iran Daily - National - 11/11/08". web.archive.org. 15 Mayıs 2009. 15 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hicrî takvim</span> Müslümanlar tarafından dinî günleri belirlemek için kullanılan Ay takvimi

Hicrî takvim, İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Resmi olarak Afganistan ve İran tarafından kullanılmaktadır. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Ramazan Bayramı</span> Ay takvimine göre şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dinî bayram, Şeker Bayramı

Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı ya da İftar Bayramı, İslam âleminde oruç tutma ayı olan Ramazan ayının ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Hicrî takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün Ramazan ayının son günü olan arifedir.

<span class="mw-page-title-main">İslami bayram</span>

İslam dininde Ramazan bayramı ve Kurban Bayramı olmak üzere iki büyük bayram vardır. Bayramlar kültür ve mezheplerin farklılığına göre değişik şekillerde kutlanır. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlenir. İslami takvimde 12 ay ve 354–355 gün vardır. Sünni ve Şia ay takvimleri her zaman örtüşmez. Bazen hem Şiilerin hem de Sünnilerin kutladığı bir bayram farklı günlere denk gelebilir. İslami bayramlar ay takvimine göre düzenlendiğinden 1-2 günlük farklılıklar olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nevruz</span> Baharın ve yeni yılın gelişinin kutlandığı bir gelenek

Nevruz Bayramı ya da kısaca Nevruz dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı. Nevruz bayramına 4 hafta kala, her salı günleri özel günler olur ki, bunlara çarşamba denir.

<span class="mw-page-title-main">30 Ağustos Zafer Bayramı</span> Türk ulusal bayramı

Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde her yıl 30 Ağustos günü kutlanan resmî ve ulusal bir bayram.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Bayramı</span> Ay takvimine göre Zilhicce ayının onunda başlayıp dört gün süren ve kurban kesilen dinî bayram

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci ve on üçüncü günlerine 'Eyyâm-ı nahr' ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

<span class="mw-page-title-main">Yılbaşı</span> yeni yılın ilk günü

Yılbaşı, Miladi takvim kullanan ülkelerde 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan geceye denmektedir. Yılbaşı, Jülyen takvimine göre Hristiyanlık öncesi Roma'da, Ocak ayının da adının verildiği geçit ve başlangıç tanrısı Janus'a adanmıştı. Hristiyan aleminin Miladi takviminde bir tarih olarak, hâlen Anglikan ve Lutheran kiliselerinde İsa'nın Adlandırma ve Sünnet Bayramı olarak törenlerle kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye'deki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır. Ülkedeki tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı'dır. Genel tatil günlerinin içinde resmî ve dini bayramlar bulunmaktadır. Resmî bayramlar; Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Zafer Bayramı'dır. Dini bayramlar ise Kurban ve Ramazan Bayramlarıdır. Bunlar dışındaki genel tatil günleri ise yılbaşı ile Emek ve Dayanışma Günü ve Demokrasi ve Millî Birlik Günü'dür.

<span class="mw-page-title-main">İbrani takvimi</span>

İbrani takvimi veya Yahudi takvimi, günümüzde ağırlıklı olarak Yahudi dini mekânlarında kullanılan bir lunisolar takvimidir. Yahudi bayramlarının tarihlerini ve Tora bölümlerini, yahrzeitleri ve günlük Mezmur okumalarını, birçok tören kullanımı arasında uygun şekilde okur. İsrail'de yalnızca dini amaçlar için kullanılır, resmî olarak kullanılmaz.

Geleneksel Kore takvimi diğer Doğu Asya ülkelerinin takvimlerine benzer biçimde Çin takvimine dayanan bir ay-güneş takvimidir. Tarihler, Kore'nin meridyenleri esas alınarak hesaplanır.

Celâlî Takvimi, Güneş yılı esasına dayanan, İranlı matematikçi ve astronom olan Ömer Hayyam başkanlığındaki bir kurul tarafından düzenlenmiş bir takvimdir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu hükümdarı Sultan Melikşah'a sunulan bu takvim, 1079 yılından itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Yılbaşını 9 Ramazan 471 yılına rastlayan Nevruz olarak almış, 1079 yılını başlangıç kabul etmiştir. Selçuklu Devleti'nin yanı sıra Babür İmparatorluğu da bir dönem bu takvimi kullanmıştır. Celâlî Takvimi sadece tarım, hayvancılık gibi ekonomik işlerin düzenlenmesinde kullanılmış, normal hayatta ise Hicrî takvim kullanılmaya devam edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyet Bayramı (KKTC)</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin millî günü

Cumhuriyet Bayramı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanı anısına her yıl 15 Kasım günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kutlanan ulusal bayramdır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni yıl</span> Miladi takvimine göre yılın son ve ilk günlerinde kutlanan küresel bayram

Yeni yıl, yeni bir takvim yılının başladığı ve takvimin yıl sayısının bir arttığı zaman. Pek çok kültürde bu olay bir şekilde kutlanmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan takvim olan Miladi takvimin yeni yılı 1 Ocak'a (Yılbaşı) denk gelmektedir. Birçok ülke 1 Ocak'ı resmî tatil olarak belirlemiştir.

Çin anakarasında halihazırda 7 resmî tatil vardır.

Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk'taki tatil günleri sabit bir tarihe sahip olan günler ve değişken tarihli tatiller olarak iki gruba ayrılır. Ülkedeki tatil günlerinin bir bölümünü oluşturan dini bayramlar ve günler, ülkedeki dini inançların çeşitliliği sebebiyle hem İslam hem de Hristiyanlık inancına ait kutlamalar içerir.

Ermenistan'daki resmî tatiller ana hatlarıyla ulusal bayramlar ve genel tatiller olmak üzere iki grupta toplanır.

Hırvatistan'daki tatiller ve anma günleri, Tatiller, Anma Günleri ve Çalışma Dışı Günler Yasası tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye'deki resmî tatiller</span> Vikimedya liste maddesi

Suriye'deki resmî tatiller, çeşitli kültürel, milliyetçi ve dini bayramlardan oluşur.

Slovenya'da iki tür resmi tatil vardır: Ulusal tatiller ve çalışılmayan günler. Devlet bayramları devlet tarafından kutlanan bayramlardır. Bunlara resmî görevler ve ulusal bayrağın dalgalandırılması da dahildir. İkincisi aslında herhangi bir Pazar gününe eşdeğer olan Katolik dini bayramlarıdır. Bu günlerde şirketler ve okullar kapalıdır, ancak resmi bir kutlama yoktur.