İçeriğe atla

İrakli Bagration-Muhraneli

İrakli Bagration-Muhraneli
Prens Muhrani, İrakli Bagrationi Arması
Gürcistan Kralı
Prens İrakli'nin Portresi
Gürcü Kraliyet Ailesi ve Muhrani Prenslik Hanedanı Reisi
Hüküm süresi1957-1977
Önce gelenGeorg Bagrationi
Sonra gelenGiorgi Bagrationi
Doğum21 Mart 1909(1909-03-21)
Tiflis, Rus İmparatorluğu (Günümüz Gürcistan)
Ölüm30 Ekim 1977 (68 yaşında)
Madrid, İspanya
Defin1977 ve 1994
önce Madrid, İspanya; sonra Svetitşoveli Katedrali, Mtsheta, Gürcistan
Eş(ler)iMariya Belayev
Maria Antonietta Pasquini dei Conti di Costafiorita
İnfanta Doña María de las Mercedes Raimunda
(Karsani Markizi) Doña María del Pilar Pascual y Roig, Marquesa de Carsani
Çocuk(lar)ıMuhrani Prensi Giorgi Bagrationi
Muhrani Prensesi Mariam Bagrationi
Muhrani Prensi Bagrat Bagrationi
HanedanBagrationi Hanedanı
BabasıMuhrani Prensi Georg Bagrationi
AnnesiHelena Złotnicka h. Nowina

Prens İrakli Bagration-Muhraneli (Gürcüceირაკლი ბაგრატიონ-მუხრანელი) (21 Mart 1909 – 30 Ekim 1977), eski bir Gürcü kraliyet hanedanı olan Bagratinoni'nin Muhrani branşının Gürcü kökenli prensi ve 1957-1977 yılları arası Gürcistan Kralı unvanı hak iddia edicisi ve Muhrani Prensliği ile Gürcü Kraliyet Ailesi'nin reisidir. Rusya İmparatoriçesi unvanı birinci dereceden hak sahibi Mariya Vladimirovna Romanova'nın öz dayısı ve annesi Rusya Grandüşesi Leonida Georgiyevna'nın ağabeyidir.

Günümüz Gürcistan'ın başkenti olan ve o dönem Rus İmparatorluğu içinde kalan Tiflis'te, Muhraneli Prensi Georg Bagrationi (1884–1957)'nin ve eşi Elena Sigismundovna (d. Nowina Złotnicka)'nın çocuğu olarak dünyaya geldi. 1921 Gürcü Kızıl Ordu İstilası'nda aile Gürcistan'ı terk etmek zorunda bırıkılınca Almanya'da eğitim gördü. Ardından 1930'larda İtalya'ya yerleşen prens, ilk olarak, Mariya Belayev ile evlendi ve boşandı. İkinci olarak Maria Antonietta (d. Pasquini dei Conti di Costafiorita) ile Roma'da 1940 yılında evlendi. 1944 yılında Maria Antonietta'nın ölümü ile İrakli, küçük çocuğu Giorgi ile İspanya'ya taşındı. Orada İspanya Krallığı vatandaşlığına geçti ve üçüncü olarak bir İnfanta olan Doña María de las Mercedes Raimunda (1911–1953) ile 1946 yılında San Sebastian Kalesi'nde evlendi. Evlendiği İnfanta, İspanya Kralı 13. Alfonsu'nun yeğenlerinden biriydi ve 1953 yılında, arkasında kızı Mariam (d. 1947) ve oğlu Bagrat (d. 1949)'ı bırakarak yaşamını yitirdi. Böylelikle prens dördüncü kez evlilik yaptı ve Karsani Markizi olan Doña María del Pilar Pascual y Roig ile 1961'de hayatını birleştirdi.

Irakli Bagration-Mukhraneli, Gürcü politik değişikliğinde göz çarpan bir rol oynadı ve aktif bir kraliyet üyesi olarak, her zaman, Gürcistan'daki hüküm süren Sovyet rejiminin karşısında durdu. 1939 yılında, Lordumuz Mesih İsa'nın Dikişsiz Gömleği'nin ve Gürcü Kartalı'nın Nişanı adlı nişanı yeniletti.[1] ve Almanya'da temelleri atılmış, SSCB'nin baskısından uzak bir Gürcü hükümdarlığı kurmak için savaşan ve bağımsız Gürcistan için anayasal monarşinin uygunluğunu savunan, Gürcü Gelenekçileri Birliği kuruluşunu destekledi. 1957'de babasının vefatının akabinde, Prens İrakli, Muhrani Prenslik Hanedanı'nın başına geçti ve kendisinin Gürcü Kraliyet Hanedanı'nın da başı olduğunu bildirdi ve bununla birlikte Kraliyet Hazretleri sıfatını üstlendi. 1977'de Madrid'de hayatını kaybeden ve oraya defnedilen prensin cenazesinden kalanlar 1994 yılında Gürcistan'da Svetitşoveli Katedrali'nin mezarlığına defnedildi.[2]

Soy ağacı

Kaynakça

  1. ^ (İspanyolca) Lordumuz Mesih İsa'nın Dikişsiz Gömleği'nin ve Gürcü Kartalı'nın Nişanı adlı nişanın tarihçesi 28 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (PDF). Gürcü Kraliyet Hanedanı'nın Resmî Web Sitesi.
  2. ^ Royal Ark: Georgia. The Bagration Dynasty – Mukhrani 13 Aralık 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Accessed on April 3, 2007.

Dış bağlantılar

Gürcü kraliyeti
Önce gelen
Muhrani Prensi Georg Bagrationi (Baba)
Muhrani Prenslik Hanedanı'nın Başı
1957-1977
Sonra gelen
Muhrani Prensi Giorgi Bagrationi (oğlu)
Önce gelen
Gürcü Kraliyet Hanedanı'nın Başı
1957-1977

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan tarihi</span>

Gürcistan tarihi, Gürcistan'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Demetre</span>

I. Demetre, Bagrationi hanedanı mensubu Gürcü kralı. 1125 – 1156 yılları arasında Gürcistan Krallığına hükmetmiştir. Şair olarak da bilinir. IV. Davit ve Ermeni Rusudan'ın en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">IV. Bagrat</span> Eski bir Gürcü Kralı

IV. Bagrat, Bagrationi Hanedanı'nın bir üyesidir. 1027 ile 1072 yılları arası Gürcistan Krallığı yapmıştır. Uzun ve olaylı hükümdarlığında Gürcistan'ın hükümdarlığını Bizans İmparatorluğu ve Selçuklu Hanedanı'ndan korumak için çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mariya Vladimirovna Romanova</span>

Rusya Grandüşesi Mariya Vladimirovna Romanova, 1917 Bolşevik Devrimi ile sona eren Rus İmparatorluğu'nu üç yüz dört yıl yöneten Romanov Hanedanı'nın temsilcisi olan Rus İmparatorluk Ailesi'nin başkanlığı ve Tüm Rusya'nın İmparatoriçesi unvanı konusunda 1992'den beri hak iddia eden hanedan üyesidir. Rakibi Prens Nikolay Romanoviç Romanov ile kendisi Romanov Hanedanı'nın 21. yüzyıldaki en büyük savunucusudur.

Prens Giorgi Davitis da Anas Dze Bagrationi — Prens David Bagrationi-Mukhraneli ile Prenses Anna Bagrationi-Gruzinski'nin oğlu. XII Giorgi'nin varisi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Guria Prensliği</span> Devlet

Guria Prensliği, Gürcistan'da tarihi bir devlettir. Guria kelimesi Megrelce ve Lazca kökenli bir kelime olup kalp ya da merkez anlamına gelmektedir. Gürcistan'ın güneybatı bölgesi Guria'da - Karadeniz ve Küçük Kafkas sıradağları arasında - yer alır. 1463 yılından 1829 yılına kadar Gurieli hanedanı'nın 22 prensi tarafından yönetilmiştir. Gürcistan Krallığı'nın dağılmasından sonra ortaya çıkmış, sınırları Osmanlı İmparatorluğu ile çıkan sürekli çatışmalar sebebiyle değişken olmuş, 1829 yılında Çarlık Rusyası tarafından ilhak edilene kadar farklı derecelerle özerk olarak hüküm sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Megrelya Prensliği</span> Eski bir devlet

Megrelya Prensliği ya da Samegrelo Prensliği, Dadiani hanedanı tarafından Gürcistan'ın Megrelya bölgesinde kurulmuş eski bir devlettir. Bazı kaynaklarda adı Odişi Prensliği olarak da geçer.

<span class="mw-page-title-main">Bagrationi Hanedanı</span>

Bagrationi Hanedanı, Gürcistan'da Orta Çağ'dan 19. yüzyılın başlarına kadar hüküm süren bir kraliyet hanedanıdır. Bagratlılar olarak da bilinir. Dünyadaki en eski Hristiyan hanedanları arasında yer alır. Kraliçe Tamar gibi pek çok ünlü Gürcü hükümdarı bu hanedandan gelir.

<span class="mw-page-title-main">İberya Prensliği</span>

İberya Prensliği, Gürcü merkezi bölgesi Kartli'de kurulmuş Erken Orta Çağ aristokratik rejimidir. 6. ve 7. yüzyıllar arasındaki politik otoritenin ardışık prensler tarafından sağlandığı fetret döneminde ortaya çıkmıştır. Prenslik 580'li yıllarda yerel soylu Hosroviani Hanedanı'na karşı Gürcü monarşisini feshetmeyi amaçlayan Sasani baskısından kısa bir süre sonra 588 yılında kurulmuş ve 888 yılında İberya Krallığı'nın Bagrationi Hanedanı tarafından yeniden restore edilmesine kadar var olmuştur. Sınırları bu dönem boyunca yönetici İberya prenslerinin Persler, Bizanslılar, Hazarlar, Araplar ve komşu Kafkasyalı yöneticilerle karşı karşıya gelmeleri nedeniyle değişken olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tao-Klarceti Krallığı</span>

İberlerin Krallığı ya da Tao-Klarceti Krallığı İberya Prensliği'nin ardılı olarak güneyde Gürcü Kapı’dan kuzeyde Küçük Kafkas Dağları’na kadar uzanan modern Türkiye’nin kuzey doğusu ve modern Gürcistan’ın güney batı bölgelerini kapsayan tarihi Tao-Klarceti ya da Zemo Kartli bölgesinde 888 yılında Bagrationi hanedanlığı hükümdarlığında ortaya çıkmış Orta Çağ avrasya monarşisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hereti Krallığı</span>

Hereti Krallığı, Kafkasya'da İberya-Albanya sınırında ortaya çıkmış bir Orta Çağ monarşisiydi. Günümüzde kabaca Gürcistan'ın Kaheti bölgesinin güneydoğu köşesi ve Azerbaycan'ın kuzeybatı bölgelerinin bir bölümüne tekabül eder.

Gürcistan, kökenini Helenistik döneme kadar izleyen monarşik bir geleneğe sahiptir. Bagrationi hanedanı tarafından yönetilen Orta Çağ Gürcistan Krallığı, modern zamanlarda Gürcistan'da devam eden bir miras bıraktı. Bagrationi monarşisiyle ilişkilendirilen nitelikler ve semboller, Gürcü ulusunun yapımında ve ardından ulusal tarihin inşasında önemli bir yer kazanmıştır. Hanedanlığın birkaç kolu günümüze kadar hayatta kalmasına rağmen, 19. yüzyılın başlarında Gürcü topraklarının Rus İmparatorluğu tarafından ilhak edilmesiyle beraber egemenlikleri sona erdi. Monarşik yenileme, 20. yüzyıl boyunca çeşitli kralcı gruplar tarafından değerlendirildi. Gürcistan'ın siyaseti, 1991'de Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını yeniden kazandığından beri yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde yer alsa da, monarşi tartışması, özellikle anayasal biçimi hiçbir zaman sona ermedi. Konu, en son 2007 sonundaki siyasi bir krizin ortasında gündeme geldi.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan komplosu (1832)</span>

1832 Gürcü komplosu, Gürcü kraliyetini ve soyluluğunu Gürcü devletini ve Bagrationi hanedanı monarşisini yeniden kurma amacını taşıyan bir komplo idi.

<span class="mw-page-title-main">Kaheti-Hereti Krallığı</span>

Kaheti-Hereti Krallığı ya da sadece Birinci Kaheti Krallığı merkezi Kaheti bölgesi ve başkenti Telavi olan Doğu Gürcistan'daki erken Orta Çağ monarşisidir. Kaheti Prensliği'nin güçlü yöneticisi Büyük III. Kvirike'nin liderliğinde 1014 yılında ortaya çıkmıştır. III. Kvirike sonunda Hereti kralını yenilgiye uğratarak kendisini birleşik Kaheti ve Hereti'nin kralı ilan etti. Krallık bu tarihten itibaren 1104 yılına kadar birleşik Gürcistan Krallığı'ndan ayrı bağımsız bir devletti. Krallığın toprakları batıda Ksani Nehri'nden doğuda Alicançay Nehri'ne ve kuzeyde Didoeti'den güneyde Kura Nehri'ne kadar uzanan bölgeyi kapsamaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">III. Aleksandre</span> Gürcü kralı

III. Aleksandre, Bagrationi Hanedanı'ndan (1639-1660) döneminde İmereti kralı.

Borbón-Anjou Hanedanı, veya basitçe Borbón Hanedanı, İspanya Krallığı'nın hüküm süren kraliyet hanesidir. Şu andaki İspanya Kraliyet ailesi Kral Felipe, Konsort Kraliçe Letizia, onların çocukları Asturias Prensesi Leonor, Infanta Sofia ve kralın babası Kral Juan Carlos ve Kraliçe Sofia’dan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Giorgi</span>

VIII. Giorgi (1417-1476) krallığı saltanatı sırasında halihazırda parçalanmış ve 1446'dan 1465'e kadar bir iç savaşa karışmış olsa da birleşik Gürcistan Krallığı'nın son kralıydı. İsyancılar tarafından yenildi, yalnız doğu eyaleti Kaheti'de I. Giorgi olarak hüküm sürdü. 1465'te ölümüne kadar, Bagrationi kraliyet hanedanı'nın yerel bir branşını kurdu.

VI. Bagrat Bagrationi Hanedanı'nın İmereti kolunun temsilcisi, 1463'ten itibaren İmereti ve 1465'ten itibaren ölümüne kadar Gürcistan kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">İmeretinski</span>

İmeretinski, Bagrationi Hanedanı'nın İmereti Krallığı'nda hüküm süren Gürcü kraliyet ailesinin bir koluna verilen unvan ve sonrasında ise bu ailenin soyadıdır.