İçeriğe atla

İradenin Zaferi

İradenin Zaferi
Triumph des Willens
"İradenin Zaferi" (Triumph des Willens) filminin Almanca özgün sinema afişi
YönetmenLeni Riefenstahl
YapımcıLeni Riefenstahl
SenaristLeni Riefenstahl
Walter Ruttmann
MüzikHerbert Windt
KurguLeni Riefenstahl
StüdyoLeni Riefenstahl-Produktion
Reichspropagandaleitung der NSDAP
CinsiSinema filmi
TürüBelgesel, propaganda
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1934
Çıkış tarih(ler)i28 Mart 1935, Almanya
Süre114 dakika
ÜlkeNazi Almanyası Almanya
DilAlmanca
Diğer adlarıİradenin Zaferi (Türkiye)
Triumph of the Will (ABD)
Trionfo della Volontà (İtalya)
El Triunfo de la Voluntad (İspanya)
Das Dokument vom Reichsparteitag 1934 (Almanya, diğer isim)

İradenin Zaferi, 1935 Almanya yapımı propaganda amacıyla çekilmiş bir belgesel filmdir. Özgün adı Triumph des Willens'dir. ABD'de Triumph of the Will adı ile gösterilmiştir. Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP) 1934 tarihinde Nürnberg şehrinde yaptığı gösterişli 6. kongresini belgelemek üzere ısmarlama yaptırılmış bir propaganda filmidir.

Yapım öyküsü

Film aktris ve fotoğrafçı Leni Riefenstahl'a (1902 -2003) bizzat Adolf Hitler tarafından ısmarlanmıştı, hatta filmin adını da Hitler koymuştu. Filmin yönetmenliğinin yanı sıra yapımcılığını da üstlenen Riefenstahl ayrıca Walter Ruttmann'la beraber senaryoyu yazmış ve filmin kurgusunu da yapmıştır. 1934 tarihinde çekimleri başlayan ve 1935 tarihinde gösterime verilen filmin müziklerini ise Herbert Windt yapmıştır.

Yapım aşamasında NSDAP'den büyük mali ve teknik destek alan Riefenstahl yeni nasyonal sosyalist devleti yücelten ve görkemini vurgulayan epik ölçekte bir film ortaya çıkardı. Emrine tam 30 kameraman ve sayısız teknisyen verilmişti. Zaten Nürnberg şehri böylesine bir belgesel için uygun ve görkemli bir doğal dekoru oluşturuyordu. Riefenstahl emrine verilen NSDAP teşkilatına ışık kuleleri, kamera rayları, yeni köprüler gibi istediği pahalı teknik değişiklikleri anında yaptırabiliyordu. O zaman için yenilikçi sayılabilecek, kamera kaydırmaları, çarpıcı kompozisyonlar, havadan çekimler, telefoto lensler kullanılarak bilerek yapılmış perspektif çarpıtmaları, tempolu bir kurgu, yerli yerinde kullanılan etkileyici müzik ve bütün bunlara ilaveten Leni Riefenstahl'ın mesleki hırsı ve nasyonal sosyalizme olan coşkulu inancının kattığı manevi estetik (ki bunu savaştan sonra inkâr etmişti) tarih boyunca yapılmış en etkili ve başarılı propaganda filminin ve tüm zamanların en iyi filmlerden birinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. 400 kilometre uzunluğunda ham film harcanmıştı, 61 saat süren ham çekimlerden 6 ay süren kurgu sonunda (toplam çekilen filmin %3'ü kullanılarak) yaklaşık 2 saatlik bir film ortaya çıkmıştı.

Almanya dışında ABD, Fransa ve İsveç gibi birçok ülkede de ödüller kazanan film sonraki yıllarda birçok sinema filmi, belgesel ve reklam filmini etkilemeye devam etti. Savaştan sonra NSDAP'nin ileri gelenleri de ironik bir şekilde yine Nürnberg şehrinde savaşın galipleri tarafından kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmışlardı. Leni Riefenstahl'da yargılanarak 4 yıl hapse mahkûm edilmişti.

Film hakkında notlar

  • Savaş sonrası çıkartılan "Nazilerden arındırma kanunları" çerçevesinde eğitim amaçlı sunumlar dışında filmin Almanya'da gösterilmesi yasaklanmıştır.
  • Almanca bilmeyen birinin filmin altyazısız bir versiyonunu izlemesinin sinema sanatı açısından çok daha etkili olacağı aşikardır. Zira ses kuşağında duyulan propaganda içeren sözleri anlamayacak ve bütün dikkatini büyüleyici ama aynı zamanda da ürkütücü bu sinema şölenine yoğunlaştırabilecektir.
  • Toplam projeksiyon süresi 61 saat tutan 400 kilometre uzunluğundaki film çekimlerinden, 6 ay süren kurgu çalışmaları sonunda yaklaşık 2 saate yakın (114 dakika) bir film ortaya çıkmıştı. Bu toplam çekimlerin sadece %3'ünü oluşturmaktadır.
  • Bir iddiaya göre Nazi propaganda bakanı Joseph Goebbels önceleri bu çapta bir işin bir kadın yönetmene verilmesine çok içerlemiş, fakat filmi seyredince kendisi de sonuçtan çok memnun kalmış.[1]
  • Filmin sanatsal yönü göz ardı edilip içerdiği mesaj ve kaba propagandaya yönelik eleştirilerin bir benzeri de D.W. Griffith'in 1915 tarihli başeseri Bir Ulusun Doğuşu (The Birth of a Nation) filmi için yapılmıştı. Söz konusu filmde Griffith ülkeyi (ABD) ırkçı ve bağnaz Ku Klux Klan örgütünün birleştirebileceği gibi nefret uyandıran bir politik mesaj vermişti. O film de tıpkı Riefenstahl'ın filmi gibi birçok çevre tarafından yerden yere vurulmuş ama sinematik değerinin de hakkı verilmişti.
Triumph des Willens'ten bir sahne.

Filmin müziği

Filmin müziğini yapan Herbert Windt filmde şu parçalara yer vermiştir:

  • Die Fahne Hoch, Horst Wessel Lied
  • Dämmerung - Richard Wagner
  • Wir Marschieren Durch Grösseres Berlin
  • Wir Sind Arbeit-Soldaten
  • Volk And Gewehr
  • Die Jugend Marschiert
  • Unsere Fahne Flattere für Uns
  • Die Grosse Zapfenstreich
  • Ich Hatte Eine Kameraden
  • Bandenweiller Marsch

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Nisan 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2008. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Potemkin Zırhlısı</i> (film)

Potemkin Zırhlısı, 1925 Sovyetler Birliği yapımı sessiz filmdir. Özgün adı Bronyenosyets Potyomkin olan film Türkiye'de ilk kez 1927'de gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leni Riefenstahl</span>

Berta Helene Amalie "Leni" Riefenstahl, ünlü Alman aktris, sinema yönetmeni ve yapımcısı. En çok beğenilen filmi Triumph des Willens, Nazi Partisi tarafından propaganda filmi olarak seçilmiştir. İradenin Zaferi, onun uluslararası üne kavuşmasını sağladı. Sadece sekiz film yapmış olmasına rağmen, Riefenstahl geniş ölçüde yaşamının kalanı boyunca tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sturmabteilung</span> Nazi Partisinin orijinal paramiliter kanadı

Sturmabteilung, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin, Weimar Cumhuriyeti zamanında nasyonal sosyalistlerin yükselişinde önemli rol oynamış yarı askerî örgütü. Mensupları kahverengi gömlekler giydiği için Kahverengi Gömlekliler adıyla da anılır oldu. Ernst Röhm en bilinen Sturmabteilung lideri olarak "Stabschef" ünvanına sahipti ve Ocak 1931'den, Temmuz 1934'e kadar SA operasyonlarını yöneten kişiydi.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Slapstick</span> komedi türü

Slapstick komedi, sanatçıların abartılı ve genellikle dikkatsizce veya mantıksızca hareketler yaptığı bir tür komedi. Adını İtalyan commedia dell'Arte'de kullanılan "şakşak" aletinden alır. İki paralel parçadan oluşan bu alet birine vurulduğunda can yakmaz ancak yüksek bir şaklama sesi çıkartır. Slapstick komedide muz kabuğuna basıp düşmek, omuzda taşınan merdivenle insanlara yanlışlıkla vurmak, birine yumruk atmak isterken yanlışlıkla bir başkasına vurmak gibi fiziksel komedi unsurlarına sıklıkla başvurulur.

Avrupa Avantgarde Sineması, özellikle iki dünya savaşı arasındaki dönemde, Avrupa sinemasında etkili olan bir dizi akıma verilen toplu isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan sineması</span>

Azerbaycan sineması, Azerbaycan'ın uluslararası film kültürü ve sinematografisinin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">André Bazin</span>

André Bazin Fransız film eleştirmeni ve film kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan yeni gerçekçiliği</span> ulusal film akımı

İtalyan Yeni Gerçekçiliği, II. Dünya Savaşı sonrasında İtalya'da ortaya çıkmış bir sinema akımıdır. Bu akım kabaca 1944 ila 1952 yılları arasında etkili oldu. Genelde kabul gören kanıya göre akımı başlatan film Roberto Rossellini'nin 1945'te çektiği Roma, Açık Şehir iken akımın son filmi de Vittorio De Sica'nın 1952 tarihli Umberto D.'sidir. Kimilerine göre Federico Fellini'nin 1954 tarihli filmi Sonsuz Sokaklar da bu akıma dâhil edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği'nde sinema</span>

Sovyetler Birliği'nde sinema veya Sovyet sineması veya Devrim sineması diye Sovyetler Birliği'nde üretilen sinema filmleri adlandırılır.

<i>New York Esrarı</i>

New York Esrarı 1948 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı The Naked City dir. 1970'li yıllarda TRT televizyonunda özgün adının tam çevirisiyle, yani Çıplak Şehir adı ile gösterilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Sinemaskop</span> Geniş perde sinema formatı

Sinemaskop, 1953 - 1967 yılları arasında kullanılmış olan bir geniş perde sinema formatıdır. Kelime, İngilizcede CinemaScope olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Viktor Lutze</span>

Viktor Lutze, Nazi Almanyası'nda SA-Obergruppenführer.

<i>Türkiyenin Kalbi Ankara</i>

Türkiye'nin Kalbi Ankara, 1934 Sovyetler Birliği yapımı siyah beyaz belgesel filmdir.

<i>The Most Beautiful</i> 1944 tarihli Akira Kurosava filmi

The Most Beautiful, 1944 Japonya yapımı bir propaganda dram türü sinema filmdir. Filmin yönetmeni Akira Kurosava'dır. Filmin çekimleri 13 Nisan 1944'te tamamlanmıştır. Dağıtıcısı Toho Company olan film, 1 dilde (Japonca) yapılmıştır. Filmin süresi 85 dakikadır.

<i>İnancın Zaferi</i> Film

İnancın Zaferi, Leni Riefenstahl'ın yönettiği ilk propaganda filmidir. Filmde Nürnberg'de 30 Ağustos - 3 Eylül 1933 arasında gerçekleşen Nazi Partisi'nin Beşinci Parti Mitingi anlatılmaktadır. Film, Adolf Hitler ve Ernst Röhm'ü yakın ve samimi olarak gösterdiği için büyük bir tarihsel ilgi alanı taşımaktadır. Röhm 1 Temmuz 1934'te Uzun Bıçaklar Gecesi sırasında Hitler'in emirleri üzerine vuruldu. Filmin bilinen tüm kopyaları Hitler'in emriyle yok edildi ve Birleşik Krallık'ta 1990'larda bir kopyası ortaya çıkıncaya kadar kaybolmuş sayıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nda propaganda</span>

Nazi Almanyası'nda propaganda, NSDAP'nin iktidara gelmeden önce çoğunlukla Joseph Goebbels'in ve Adolf Hitler'in yürüttüğü II. Dünya Savaşı'nın öncesinde ve savaştaki zaman zarfını teşkil eden dönemde nasyonal sosyalizm öğütleri doğrultusunda yapılan antisemitik, antikapitalist ve antikomünist konuşmalar ve propagandalardır.

<i>Olympia</i> (film)

Olympia, 1938 yapımı bir Alman filmidir. Leni Riefenstahl tarafından yazılan, yönetilen ve üretilen spor filmi, Nazi dönemi sırasında Berlin'deki Olimpiyat Stadyumu'nda düzenlenen 1936 Yaz Olimpiyatları'nı belgelemiştir. Film iki bölüm halinde gösterime girmiştir: Olympia 1. Bölüm - Fest der Völker. Teil - Fest der Völker ve Olympia 2. Teil - Fest der Schönheit. Bu film, bir Olimpiyat Oyunları için yapılmış ilk uzun metrajlı belgesel filmdir. Daha sonra endüstri standardı haline gelen ancak o dönemde çığır açan pek çok gelişmiş sinema tekniği kullanılmıştır; bunlar arasında alışılmadık kamera açıları, şut kesmeleri, aşırı yakın çekimler ve tribünlerin içine yerleştirilen takip çekimleri yer almaktadır. Kullanılan teknikler neredeyse evrensel olarak beğenilse de, film siyasi içeriği ve propaganda değeri nedeniyle tartışmalıdır. Yine de, Time dergisinin "Tüm Zamanların En İyi 100 Filmi" de dahil olmak üzere, tüm zamanların en iyi filmlerinin yer aldığı birçok listede yer almaktadır.