İçeriğe atla

İpucu notu

İoucu notlarına bir örnek. 2. boynuz bölümü Overture to Der Freischütz'e yapılan bu örnek, düzgün girişe yardımcı olmak için 4 ve 3. boynuz parçalarını gösteren ipucu notlarını içermektedir. Oynat
Orkestra müziğinde ipucu

Müzik notalarında bulunan ipucu notu veya ipucu notları, diğer enstrümanlar tarafından çalınan önemli parçaların, uzun bir dinlenme süresinden sonra giriş gibi bilgilendiren göstergeler.[1] Bir ipucu, müzik doğaçlaması için başka bir enstrümana kılavuz olarak işlev görebilir veya sanatçının nereye geleceğini bulmasına yardımcı olacak çok sayıda işaretlerden oluşabilir.

"İpucu notları yalnızca bir rehber olarak verilebilir, çok sayıda dinlenme ölçüsünden sonra bir sanatçının girişine yardımcı olmak için....[Boyutları ve bunlarla ilişkili tüm ögeler] normal not boyutundan biraz daha küçüktür, ancak yine de okunabilir olacak kadar büyüktür (normal not boyutunun %65-75'i)."[2]

Belirtilen enstrüman metinle gösterilir ve ipucu notları diğerlerinden daha küçüktür. İpucu notlarının gövdeleri aynı yöne gider ve ipucu notları giren parçanın anahtarına aktarılır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b McGrain, Mark (1990). Music Notation, s.183. Hal Leonard. 9781476867052.
  2. ^ Gerou, Tom & Lusk, Linda (1996). Essential Dictionary of Music Notation, s.119. Alfred Music Publishing. 9781457410710.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Konçerto</span>

Konçerto, sanatçının bir veya birkaç müzik çalgısıyla virtüözitesini ve müzikal yeteneklerini dinleyiciye sunmak amacıyla icra edilen müzik parçasının genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bas gitar</span> enstrüman

Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgıdır. Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Blues, Funk, Punk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müzik</span> sanatın ses kullanılan şekli

Müzik, insanın doğaya eklediği uyumlu seslerdir. Ses, bir doğa olayıdır. Müzik, bu doğal ve etkin olaydan bilinçli bir çalışma ve emek ile bir sanat yapıtı yaratmak, sesi bilimsel ve estetik bir temele oturtmaktır. Bütün müzik türleri için ana öğeler ritim, tonalite, dinamik ve ses rengi olarak belirtilir. Bu önemli elemanlardan anlaşılacağı gibi müzik yalnız insanın içinden yansıyan duygularla değil, bilgi ve anlayışla yaratılabilir. Müziğin bilgisine bakış, bir sanat olayını anlamamızı da sağlar. Ritim, tonalite, dinamik ve ses renginden hiçbiri, müzikte tek başına yer almaz ancak birlikte müziksel bir bütünlük yaratırlar. Değişik müzik türlerinde farklı oranlarda ağırlık taşıyabilirler. Müzik teorisi, müzik sanatını gerçekleştiren belirli kavram ve sistemlerin bir araya gelmesinden oluşur.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

Tekno, elektronik dans müziğinin genellikle DJ setlerinde kullanılmak üzere üretilen kendini tekrarlayan, artan ve azalan bir ritme sahip olan bir tarzıdır. Merkez ritim genellikle 4/4 ölçüdedir ve tempo dakikada 120 ile 150 vuruş arasıdır. Sanatçılar davul makinesi, sıralayıcı ve synthesizer gibi elektronik müzik aletlerini ve dijital ses işleme istasyonlarını kullanabilir. Roland'ın 1980'lerde ürettiği TR-808 ve TR-909 gibi davul makineleri sanatçılar tarafından oldukça rağbet görmekteyken aynı zamanda bu enstrümanların yazılım taklitleri de popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tom Waits</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Thomas Alan Waits Amerikalı şarkıcı, besteci ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Pink (şarkıcı)</span> Amerikalı sinema oyuncusu ve şarkıcı

Alecia Beth Moore veya bilinen adıyla Pink, 3 Grammy Ödülü'ne sahip Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Bateri</span> davul ve zillerden oluşan bir müzik enstürmanı

Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Reyhan Karaca</span> Türk şarkıcı

Reyhan Karaca, Türk şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Lil Wayne</span> Amerikalı rapçi

Dwayne Michael Carter, Jr., sahne adıyla Lil Wayne, Amerikalı rapçi. Hot Boys ve Sqad Up isimli grupların eski üyesidir. Annesi ve babası, Lil Wayne 2 yaşındayken boşandılar. Okulundaki bir müzik yarışmasından ödül aldı ve 9 yaşındayken bir freestyle yapması üzerine bu freestyle Birdman'in çok hoşuna gitti. Bu vesileyle 12 yaşında iken Birdman'in kendi kurmuş olduğu Cash Money Records şirketine katılmıştır. Ayrıca Birdman, Lil Wayne'in vaftiz babasıdır.

Lovebugs, 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsviçre'yi temsil etmiş Pop-Rock grubudur. 1992 yılında Adrian Sieber tarafından kurulmuştur. Lovebugs grubu 1992 yılında, grubun vokali Adrian Sieber tarafından kuruldu. Lovebugs ilk kurulduğunda Adrian Sieber (solist), Sebastian Hausmann (bass) ve Julie Lauper (bateri) grubun üylerini oluşturuyordu. Lovebugs, bir yerel yetenek yarışmasını kazandı ve ilk albümlerini kaydettiler. Bir yıl sonra baterist Julie gruptan ayrıldı ve onun yerine Simon Ramseier geldi. Birinci albümleri FLUFF iyi bir sonuç elde edemedi piyasalarda. 1995'te ise İsviçre ve başka Avrupa ülkelerinde turneler düzenlediler ve ikinci albümlerini kendileri kaydettiler. Bir sene sonra ise ancak 3. albümleri ile müzik listelerinde 44. sırada yerlerini alabildiler. 1998'de gruba ek bir giatarist katıldı: Thomas Rechberger. 2000'den önce bariz bir başarıya ulaşamazlar ve TRANSATLANTIC FLIGHT döndürcü albüm olarak numaraya ikiye yerleşecekti. Daha sonra AWAYDAYS isimli albüm ile bir yıl sonra ilk defa birincilik kürsüsünü listelerde gördüler. "Music Makes My World Go Round" isimli single 6. sıraya ulaştı.Bass gitarist Sebastian gruptan "Fucking Beautiful" projesi için ayrıldı. Onun yerine Florian Senn gruba dahil oldu. Aynı zamanda klavye içim Stefan Wagner gruba katıldı. Albümleri 2000'den sonra teker teker büyük zirveler gördü. Kısa bir aradan sonra Lovebugs 2003 yılında 13 Songs With A View albümüyle geri döndü ve bu albümden olan A Love Like Tides ve '72 isimli 2 single çıkardılar. Bu albüm önceki 2 albüm kadar başarılı olamadı ve İsviçre listelerinde 7. sıraya yerleşti. Sonraki albüm "Naked" live ve unplugged bir albümdü. 2. sıraya yerleşti. İsviçreli grup Krokus'un üyesi Chris von Rohr bu albümün yapımcılığnı yaptı. 2006'da e AVALON isimli eser ise Norveçli sanatçı Lene Marlin ile beraber kaydedilip piyasaya sürüldü. Avalon isimli parça İsviçre listelerinde zirveye geldi ve Lovebugs'ın İsviçre dışında meşhur olmasını sağladı. Sonra ise bir dinlenme molası arasında grubun solisti Adrian Sieber ilk solo albümüne imza attı. Grup tekrar piyasaya çıktı İsviçre'nin eurovision'un 2009 temsilcileri olarak lanse edildiklerinde. Seçilen parça ise piyasaya sürülen “ The highest heights ” ‘ın bir fragmanını dinledikten sonra karara bağlandı. Albüm listelerde ikinci sırada yer buldu ve single olarak 74’le giriş yaptı. Eurovision'da ülkelerini temsil ettikleri "The Highest Heights" isimli parça favori olarak gösterilse de finale kalamadı. Onların Eurovision sırasında sesle ilgili problemleri vardı.Grubun solisti Adrian Sieber bir röportajında Lovebugs'ın öncelikle canlı söyleyen bir grup olduğunu ve tüm kameraları kullanamadıklarını söyledi. Aynı zamanda "The Highest Heights" isminde bir albüm çkıardılar. Bu albüm İsviçre listelerine 2. sıraya ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ceceli</span> Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısı

Mustafa Ceceli, Türk şarkıcı, aranjör ve albüm yapımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik gitar</span>

Klasik gitar, klasik müzikte kullanılan gitar ailesinin bir üyesidir. Bağırsak veya naylondan yapılmış telleri olan bu akustik ahşap telli çalgı, metal telleri kullanan akustik ve elektro gitarın öncüsüdür. Klasik gitar on beşinci ve on altıncı yüzyılda İspanyol vihuela ve gittern'den türetilmiştir, daha sonra on yedinci ve on sekizinci yüzyıl Barok gitarına ve daha sonra on dokuzuncu yüzyılın ortalarında modern klasik gitara dönüşmüştür.

Ufuk Yıldırım, Türk pop şarkıcısı ve müzisyen.

Ahmet Aslan, Zaza asıllı Türk müzisyen. Türkçe ve Zazaca halk eserleri söylemektedir. Erdal Erzincan, Grup Abdal gibi isimlerle de solo konserler veren sanatçı kendi buluşu olan "Ditar" adlı enstrümanı kullanmaktadır.

SoundCloud, İsveç'te kurulan ve Berlin'den yönetilen çevrimiçi ses dağıtım platformu ve müzik paylaşım sitesi. Kullanıcıların ses dosyalarını yükleyip tanıtmasına ve paylaşmasına, dinleyicilerin bu dosyaları web üzerinden dinlemesine olanak sağlar. 2007'de Alexander Ljung ve Eric Wahlforss tarafından kurulan SoundCloud zaman içinde dünyanın en büyük müzik akış servislerinden biri oldu. Ücretsiz ve ücretli üyelik seçenekleri bulunmakta, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. 200 milyon şarkı ve 20 milyondan fazla sanatçıdan oluşan küresel bir topluluktur.

<span class="mw-page-title-main">Apple Music</span>

Apple Müzik; Apple tarafından geliştirilen müzik dinleme servisi. Kullanıcılar kendi cihazlarına dinlemek istedikleri müzikleri indirebilir, önce de oluşturulan oynatma listelerini dinleyebilirler. İnternet üzerinden yayın yapan "Beats1" adlı radyo kanalını içermektedir. Sanatçıların hayranları için medya platformu blogunda paylaşımlar yapmaktadır. Hizmet ayrıca Apple Music 1, Apple Music Hits ve Apple Music Country internet radyosu istasyonlarını da içerir. iTunes Radyo'nun bazı özelliklerini içermektedir. 30 Ekim 2020'den itibaren Apple Music, Apple Haberler, iCloud, Apple Arcade ve Apple TV+ gibi diğer birkaç Apple hizmetiyle birlikte Apple One paketine dahil edildi.

Florjan Mumajesi, Arnavut şarkıcı, besteci ve yapımcıdır. Flori olarak da bilinen şarkıcı, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da doğup büyümüştür. Küçük yaşlarında müzik yaşamına başlayan Flori, 2018 yılında Kënga Magjike festivalini kazanmasının ardından geniş çevrelerce tanınmaya başlamıştır.