İçeriğe atla

İplik Pazarı

Yeşil: İplik Pazarı, Turuncu: Korkut Efendi (1878 civarı). Pembe: İki mahallenin birleşmesiyle eklenen bölgeler.

İplik Pazarı, tarihsel ismiyle İplik Pazarı-Korkut Efendi, Lefkoşa Surlariçi'nde bir mahalle.[1][2] Şehrin kuzey kesiminde yer alır.

2011 nüfus sayımına göre nüfusu 229'du. 1946'daki nüfusu 556 olup[3] 116 Kıbrıslı Rum, 232 Kıbrıslı Türk ve 208 diğer gruplardan oluşmaktaydı.

Şehrin tarihsel merkezi niteliğindeki Sarayönü Meydanı mahallede yer alır.

Tarihçe

İplik Pazar ve Korkut Efendi, Lefkoşa'nın surlar içindeki 24 tarihi mahalleleri arasındaydı.[1][4]

Her iki mahalle de 7 mahalle listeleyen 1572 tarihli ilk Osmanlı tahrir defterinde yer almadı. Bundan yüz yıl kadar sonra kaydedilen 12 mahalle yer arasında da bulunmadılar.[5] 1831 Osmanlı nüfus sayımında, şehrin 15 Müslüman mahallesinden ikisi olarak 24 mahalle arasında listelendiler.[6] 1912'ye gelindiğinde, iki mahalle,[7] genel sınırlarını koruyacak şekilde birbirleriyle birleştirilmişti.[8]

Mahalledeki yapılar

Aslen Korkut Efendi mahallesi
Aslen İplik Pazarı mahallesi

Sarayönü İlkokulu

1912 yılında hazırlanan bu haritada Sarayönü Camii kırmızı ile işaretlenmiş bulunmakta, doğusundaysa okulu ("School") görülebilmektedir.

Sarayönü Camii'nin yanında yapılış tarihi bilinmeyen bir okulun varlığı kayıtlıdır. Yapılan araştırmalar kapsamında arşivlerde okula dair rastlanılan ilk belge, 1715 yılına tarihli, cami mütevellisinin yazmış olduğu bir yıllık muhasebe kaydıdır. Bu belgede İbrahim Paşa Camii yanındaki okulun hocasına Cafer Paşa Vakfı gelirinden senelik 6 kuruşluk gelir sağlanması öngörülmüştür. Bunun ardından rastlanan bir sonraki belge 1746 yılına tarihlidir. Bu belgede, okulu ziyaret eden Kıbrıs Valisi Hacı Ebubekir Paşa'nın okulun derhâl tamir edilmesi, tuvaletlerin ilave edilmesi ve avlusunun etrafına 23 dükkân yapılmasını emrettiği kayıtlıdır. 1748 yılına tarihli bir belgede Hacı Ebubekir Paşa'nın çabalarıyla okulun tamir edilmiş olduğu ve hocasına günlük 20 akçelik gelir sağlayacak bir vakfın tesis edildiği belirtilmektedir.[9]

Kayıtlı diğer bilgiler arasında 1892 yılında okulun öğretmeninin Hafız Mehmet Raif olduğu ve 1897'de okulun suyunun yakınlardaki Sarayönü Hamamı'ndan karşılandığı yer alır. Hamamdan getirilen suyun yerine düzenli bir su ikmali sağlanabilmesi için Evkaf İdaresine 7 Kasım 1897 tarihinde başvuruda bulunuldu.[9]

Lüzinyan Sarayı yıkıldıktan sonra, sarayın taşlarından buraya yeni bir erkek okulu inşa edilmesi değerlendirildi ve 19 Mart 1899'da alınan karar gereğince 1899 yılı içerisinde yeni bir okul inşa edildi. Okulun bu dönemki adının "Saray Meydanı Mektebi" veya "Mümtaz Mekteb" olduğu, inşaatin £150 maliyetinde gerçekleştiği kaydedildi. Okulun 100 erkek öğrenciye eğitim vermesi ön görüldü. 27 Eylül 1904 tarihinde okul paralı okul statüsüne getirildi, Hasan Hilmi Efendi isimli bir hoca müdür olarak getirildi.[9]

7 Kasım 1908 tarihinde bu okulun da yıkımına başlandı ve yerine yeni bir okul inşa edildi.[9]

Okulun mezunları arasında asker ve siyasetçi Alparslan Türkeş yer alır.[10]

Kaynakça

  1. ^ a b Coexistence in the Disappeared Mixed Neighbourhoods of Nicosia by Ahmet An (Paper read at the conference: Nicosia: The Last Divided Capital in Europe, organized by the London Metropolitan University on 20 June 2011)
  2. ^ 6th edition of the publication "Statistical Codes of Municipalities, Communities and Quarters of Cyprus" (publ. Statistical Service of Republic of Cyprus)
  3. ^ Census of Cyprus, 1946
  4. ^ "A Description of the Historic Monuments of Cyprus" by George Jeffery,Architect .Publ. Government Printing Office, Nicosia, 1918.
  5. ^ Population, taxation and wealth in the cities and villages of Cyprus, by R.C. Jennings, 1986, p. 176
  6. ^ Tragedy 1821 continued (in Greek), by I.P. Theocharides and S. Andreev, pub. Nicosia, 1996
  7. ^ Map of Nicosia, 1912, publ by Stanfords, Longacre, London
  8. ^ "Quarters of Nicosia" Prepared and published by the Dept. of Lands and Surveys, Cyprus, 1985, Revised 1997. Series DLS30. Scale 1:7500
  9. ^ a b c d Bağışkan 2019, s. 145.
  10. ^ An, Ahmet (2005). Kıbrıs’ın Yetiştirdiği Değerler (1900-1920). Akçağ Yayınları. s. 442. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Lefkoşa)</span>

Selimiye Camii, tarihsel ismiyle Ayasofya Camii veya Ayasofya Katedrali, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde bulunan cami ve eski Katolik katedralidir. Kentin ana camisidir. Selimiye Camii, Kıbrıs'taki hayatta kalan en büyük ve en eski Gotik kiliseye ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Meydanı</span>

Atatürk Meydanı veya Sarayönü, Lefkoşa'da bulunan bir meydan. Birleşik Krallık hakimiyeti ve daha öncesinde "Konak Meydanı" olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Camii</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Sarayönü Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Mevcut cami 1902 yılında tamamlanmış olup, daha önce aynı yerde bulunan bina kiliseden camiye çevrilmişti. Tarihsel olarak Lefkoşa'nın idari merkezi niteliğindeki Sarayönü Meydanı'nda yer almış olan caminin meydanla bağlantısı 1960'larda kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Arabahmet</span> Kuzey Lefkoşada bir mahalle

Arabahmet, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da mahalle. Mahalle ve mahallede bulunan Arabahmet Camii adını Lefkoşa'nın Osmanlı İmparatorluğu'nca ele geçirilmesinde komutanlık yapan Arap Ahmed Paşa'dan alır. Surlariçi'nde yer alan tarihî Arabahmet mahallesinin 2011 itibarıyla nüfusu 561'dir. Mahallenin neredeyse tamamı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti fiili kontrolü altındadır, küçük bir kısmıysa Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğindedir. Tarihsel olarak günümüzde Köşklüçiftlik mahallesinin dahil olduğu surların dışındaki bir bölge de Arabahmet'in parçası kabul edilmekteydi. Köşklüçiftlik mahallesi Lefkoşa Türk Belediyesi bünyesinde Arabahmet'ten idari olarak ayrılmıştır. Bununla beraber Kıbrıs Cumhuriyeti'nin idari yapılanmasına göre surların dışındaki bu bölgeler hâlen Arabahmet'in parçasıdır. Güneyde Kıbrıs Cumhuriyeti egemenliği altında kalan kısımlar, surların dışında 50 kişinin ikamet ettiği, bir kısmı Yeşil Hat'ta kalan, Ledra Palace oteli çevresindeki küçük bir bölgedir. Bahsi geçen tüm bu bölgelerin 2011 itibarıyla toplam nüfusu 3.550'dir.

Köşklüçiftlik, Kuzey Lefkoşa'da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetiminde olan bir mahalle. 2011 yılındaki nüfus sayımına göre burada yaşayan kişi sayısı 2939'dur.

Akkavuk Mescidi, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Akkavuk mahallesinde yer alan bir mescittir.

Yeni Cami, Lefkoşa, KKTC'de yer alan bir mahalle, pariş, semt ya da bölgedir ve adını merkezinde yer alan camiden alır. Yunancada Γενί Τζαμί olarak da bilinen alan Türkçede "yeni cami" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Camii</span>

Haydarpaşa Camii veya eskiden Azize Katerina Kilisesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Kirlizade Sokağı'nda yer almaktadır. Lefkoşa'daki eski Frenk (Latin) katedrali olan Ayasofya'dan sonra en önemli Gotik yapıdır. Harry Charles Luke tarafından adadaki en güzel Gotik yapı örneklerinden birisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Hamam (Lefkoşa)</span>

Büyük Hamam, Kuzey Lefkoşa'nın İplik Pazarı-Korkut Efendi Mahallesi'nde yer alan bir hamamdır. İplik Pazarı Camii yakınlarında yer alır. Çevreleyen alanların zemininin zaman içindeki yükselişinin bir sonucu olarak, kapısı taban seviyesinin yaklaşık 2 metre, hamam odaları 3 metre altında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İplik Pazarı Camii</span>

İplik Pazarı Camii, Kuzey Lefkoşa'da bulunan surlariçi bölgesinde, İplik Pazarı-Korkut Efendi Mahallesi'nde yer alan bir camidir. İplik Pazarı Caddesi'nde yer almaktadır. Minaresi, Kıbrıs'taki minareler içinde tepesi taştan yapılmış ender örneklerdendir.

<span class="mw-page-title-main">Arabahmet Camii</span> camii

Arabahmet Camii, diğer isimleriyle Arap Ahmed Paşa Camii veya Ahmed Paşa Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Arabahmet Mahallesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Dükkânlar Önü Camii</span> Lefkoşadaki bir cami

Dükkânlar Önü Camii, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Kuzey Lefkoşa'nın Karamanzade Mahallesi'nde yer alan bir camidir. Yapı, günümüzde KKTC Milli Arşiv Dairesinde tercümesi bulunan Hicri 1254/Miladi 1838 tarihli vakfiyede, Baf Kapısı civarında Tevfik Camii olarak geçmektedir. Özgün hâli ile günümüze ulaşamayan cami, 1962 yılında bakımsızlıktan yıkılmıştır. Yıkılışından sonra tekrar inşa edilmeyen yapı, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında yaşanan toplumsal çatışmalar neticesinde ayırıcı olarak çekilen yeşil hattın yanından geçmiş olması nedeniyle kaderine terk edilmiştir. 2017 yılında KKTC Vakıflar İdaresi ve TC Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün işbirliği ile hazırlanan restitüsyon-rekonstrüksiyon projeleri ile caminin yeniden inşa çalışmaları başlatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Korkut Hamamı</span> Kuzey Lefkoşa, KKTCde bir hamam

Korkut Hamamı, Korkut Efendi Hamamı ya da Çukur Hamam olarak da bilinir, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Surlariçi bölgesinde, Korkut Paşa mahallesindeki Beliğ Paşa Sokak'ta yer alan bir hamamdır.

Notre-Dame de Sur Manastırı ya da İngilizce etkisiyle yazılan kitaplardaki ismiyle Notre Dame de Tyre Manastırı, Orta Çağ'da Lefkoşa'da Benediktin tarikatına mensup rahibelerin kullandığı manastır. Tarihsel olarak Notre-Dame de Tortose manastırıyla karıştırılmaktadır ve çeşitli turistik ve tarihî yayınlarda günümüzdeki Ermeni Kilisesi'nin Notre-Dame de Sur olduğu iddia edilse de, burası aslında Notre-Dame de Tortose'dur. Manastırın konumu üzerine yazılan tarihsel kayıtları inceleyen Chris Schabel, Notre-Dame de Sur'ün günümüzdeki Sarayönü Camii'nin yerinde yer alan ve Osmanlı döneminde camiye çevrilip 1900'de yıkılan yapı olduğu sonucuna varmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa, Lefkoşa</span> Lefkoşa mahallesi

Haydarpaşa Lefkoşa'da bir mahalle. İsmini Lefkoşa'nın Osmanlı fethi sırasında Osmanlı ordusunu yöneten 12 generalden biri olduğu söylenen Haydar Paşa'dan alır. Aynı adda bir cami de vardır. Her general bu fetih sırasında başka bir mahalleye gönderilmişti. Daha sonradan, bu mahalleler isimlerini oraya gönderilen generalin isminden aldı.

Kırbıs Cumhuriyeti'ne İslam, 1571'de ada Osmanlı'nın eline geçtiğinde Kıbrıs'a İslam getirilmiştir. Bundan önce, adadaki Müslüman varlığı geçicidir. İslam'a geçmek zorunlu değildi, ancak adadaki Katolik Latin nüfusunun çoğunluğu ve Rum Ortodoks nüfusunun daha küçük bir kesimi, vergi statüsü için İslam'a geçmişti. Bu vergi sistemi daha küçük bir ödeme gerektirir ve karşılığında vatandaşlar devletten ve diğer yardımlardan pay alırdı.

<span class="mw-page-title-main">Gaziköy, Kıbrıs</span>

Gaziköy veya Afanya, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasının, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesine bağlı Değirmenlik-Akıncılar belediyesine bağlı bir köydür. Köy, Vadili'nin 8 km kuzeybatısında yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 713'tür.

<span class="mw-page-title-main">Dereliköy</span>

Dereliköy veya Potamya, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Lefkoşa'nın doğusunda Yeşil Hat üzerinde yer almaktadır. Köyü nüfusu 2001 yılı itibarı ile 415'tir.

<span class="mw-page-title-main">Akkavuk</span>

Akkavuk veya Abu Kavuk, hukuken Kıbrıs Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'nın, fiilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'nın mahallelerinden biridir. Mahalle, Surlariçi'nde yer almaktadır. Mahallenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 793'tür.