İçeriğe atla

İple erişim

Moskova'da bir cephe boyama işi. Güvenli olmayan davranışa dikkat edin: Teknisyen emniyet ipi ve şok emicili düşüş durdurucu kullanmıyor. Kask ve iş ayakkabısı kullanmıyor, iniş aleti olarak işe uygun olmayan sekizli plaka kullanıyor.
Bir saat kulesinde iple erişim.
İple erişim teknisyeni bir binada bakım işi yaparken.

İple erişim, pratik ip sistemleri kullanılarak çalışanların iskele, sepet ve hava platformu olmadan ulaşımı zor bölgelere erişimini sağlayan bir çeşit iş konumlandırma sistemidir, başlangıçta tırmanışta ve mağaracılıkta kullanılan tekniklerden geliştirilmiştir. İple erişim teknisyenleri erişim ve çalışma yapmak için, kemerleri üzerinde asılıyken, ip üzerinde iniş, çıkış ve yan geçiş yaparlar. Bazen bir iş oturağı kullanılabilir. İp desteği tamamen bir düşüş olasılığını ortadan kaldırma amaçlıdır, fakat ana ip hattındaki olası bir başarısızlığa karşı ayrıca düşüş durdurucu yedek bir sistem kullanılır. Ek sistem genellikle ikinci bir ip hattının- çalışma hattı ve güvenlik hattı - kullanılması ile oluşturulur.

Modern iple erişimin en yaygın uygulamaları denetim, ölçüm, bakım ve köprü, baraj, rüzgar türbinleri, kuleler, binalar ve sanayi tesislerinde inşa işlerini içerir. Denetim en yaygın uygulama olsa da, boyama, kaynak, kesim ve ağır malzemelerin kaldırılması profesyonel iple erişim teknisyenleri tarafından özelleşmiş prosedürler kullanılarak icra edilebilir. Endüstri aşağıdakileri de kapsayan güvenlik prosedürlerine sıkı sıkıya uyar,

  • Teknisyen ip üzerinde çalışırken en az iki noktadan bağlı olmalıdır ve bağlı olduğu yerlerin her biri, birbirinden bağımsız ankraj noktaları olmalıdır.
  • İşçiler ip yardımıyla çalışırken, çalışanın her bir ipinde güvenli bir iniş mekanizması bulunmalıdır.
  • Aşağıdaki insanları tehlikeye sokmamak için, matkap, silikon tabancası gibi tüm ikincil aletler lanyardlar ile çalışanın kemerine bağlıdır.
  • Her iş için eğer gerekirse diğerini kurtarabilecek nitelikte en az iki teknisyen gereklidir.
  • Tüm teknisyenler mesleki yeterlilikleri açısından bağımsız bir şekilde değerlendirilir.
  • Tüm ekipmanlar düzenli bir şekilde muayene edilir ve düzenli olarak ekipmanların bakımı yapılır.
  • Dikkatle düzenlenmiş uygulama ve çalışma sistemi kuralları kullanılır.

IRATA ve SPRAT gibi meslek derneklerinin, sektörün tamamından gelen bilgileri değerlendirip karşılaştırmak amaçlı, üye şirketlere zorunlu tuttukları majör kaza, yaralanma ve ramak kala durumlarının kendilerine bildirilmesi gibi kuralları vardır. Bu meydana gelen olumsuz olaylardaki belli artışları vurgular ve kullanılan ekipmanlar ile uygulanan prosedürlerin evrimine yardım ederek çalışma pratiğinde sürekli gelişime imkân tanır. Meslek örgütlerinin organik yaklaşımı ile birlikte yukarıda belirtilen teknikler, bu faaliyetlerin başlangıcı olan 1980'lerden bu yana sadece birkaç kazanın yaşanması şeklinde meyvesini vermiştir.

Uygulamalar

Tipik uygulamalar:

  • Enerji santralleri ve açık deniz petrol platformları üzerine muayene, boyama ve inşa.
  • Rüzgar tribünleri üzerine muayene, ölçme, bakım.
  • Köprüler ve barajlar üzerine muayene, ölçme, bakım ve inşa.
  • Yüksek katlı yapılar üzerine pencere temizliği, onarımı ve uçak ikaz lambası bakımı.
  • Antenlerin, telekomünikasyon ve elektrik iletim kulelerinin (direklerinin) bakımı.
  • Stadyumlarda, minare külahlarında ve diğer nadir şekillere sahip yapılarda inşa yardımı.
  • Büyük bina cephelerine muayene, belgeleme ve erişim.
  • Özel günlerde yapılan afiş ve flama asma, aydınlatma kurma, havai fişek yerleştirme gibi işler.

Ekipman

Genel ekipmanlar:

Tırmanış kaskı, genel olarak kafa tasını düşen cisimlerden koruyan bir güvenlik ekipmanı. İple erişim endüstriyel bir uygulama olduğundan dolayı, kask takmak şantiye sahalarında olduğu gibi zorunludur. Yaralıda şuur kaybına neden olacak bir beyin hasarı, yaralının emniyet kemeri üzerindeki dengesizleşen ağırlığı sebebiyle kan akışındaki kısıtlama neticesinde oluşacak askı travması dediğimiz ortostatik hipotansiyon riskini ortaya çıkarır.

Bel koşumu, bel kolonu ve iki ayak halkasından oluşur genellikle bu parçalar kalçanın ön tarafında kalıcı bir halka ile birbirine başlanmıştır.

Göğüs koşumu, omuzların etrafından giyilir, genellikle bir bel koşumu ile vücudun üst kısmında ek bir bağlantı noktası oluşturacak şekilde birlikte kullanılır. Bu ek bağlantı noktaları, ağır bir yükün taşınması (kütlenin ağırlık merkezi ip bağlantısının aşağısında kalır, bu da dengeyi olumsuz etkiler) ve koşumdaki kişinin dik bir pozisyon alamaması (yaralanma ya da başka nedenlere bağlı olabilir) gibi özel durumlarda daha iyi bir denge sağlar.

Tam Vücut Koşumu, bel koşumu ve göğüs koşumunun kalıcı ya da yarı kalıcı olarak birbirine bağlanması ile oluşturulan bir kombinasyondur. Bu tür koşum genellikle daha geniş bir bağlantı noktası çeşitliliği sunar. Bu genel olarak endüstriyel /kurtarma durumlarında kullanılır.

Çıkış aleti, ip üzerinde yükselmeye yarayan mekanik bir cihazdır. Çıkış aletleri sürtünmeli düğümlerle aynı işlevselliği sağlar fakat daha hızlıdır, daha güvenlidir ve kullanımı daha kolaydır.

Düşüş durdurucu, emniyet aleti, bu en önemli alettir çünkü, iniş veya çıkış aletinizde, çalışma ipinizde ya da ankraj noktanızda bir başarısızlık olması durumuna karşı bir yedektir. Güvenlik ipine (ikinci ipe) bağlanır ve düşüş durumunda, düşülen mesafeyi azaltmak için mümkün olduğunca üst pozisyonda tutulmak üzere tasarlanmıştır. Emniyet aletleri genellikle bir kam yoluyla güvenlik ipine sürtünme meydana getirmesi esasına dayalı çalışır. Bir rekreasyon tırmanış aleti olan Petzl Shunt yıllarca bir düşüş durdurucu olarak başarıyla kullanılmıştır çünkü kullanıcı tarafından konumlandırılabilir, bu şekilde çalışma bölgesinde mümkün olduğunca üst pozisyonda tutulabilir ve böylece düşüş mesafesini en aza indirerek optimum bir güvenlik sağlar. Olası bir yanlış kullanım kaygısı, kullanım talimatındaki ve de Petzl'ın Shunt kullanımı desteğindeki eksiklikler, Petzl ASAP, DMM Buddy Catch ve Safe Tech Duck-R ve benzeri cihazların gelişimine öncülük etmiştir. Düşüş şokunu sönümlemek için sürtünmeyi kullanan geleneksel cihazların aksine ASAP dişli bir tekerlek ve özel dikişlere (yük altında yırtılarak enerjiyi sönümleyen bir dikiş) sahip bir şok emici perlon kullanır. Her ne kadar bu sistem, ip üzerinde kendiliğinden çalışanı takip etme avantajına sahip olsa da kullanıcının aşağısına kayma eğilimi vardır. Duck-R, güçlendirlmiş paslanmaz çelikten, Shunt biçiminde, iple erişim için özel olarak tasarlanmış bir cihazdır. Tüm cihazlar koşuma bir lanyard ya da cow's tail ile bağlanmıştır ve lanyardlara kilitli bir karabina ile sabitlenmişlerdir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağcılık</span>

Dağcılık, yüksek dağlarda zirve yürüyüşü ve kamp kurmanın yanı sıra, aynı zamanda tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

Fizik mühendisliğinin konusu, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgilidir.

Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Taksici</span>

Taksici ya da Taksi şoförü, taksimetresi olan ticari bir otomobille şehiriçi yolcu taşıyan serbest meslek esnafıdır.

<span class="mw-page-title-main">Seri bağlantı noktası</span>

Seri port seri bir bağlantı noktası, seri iletişim, her seferinde içeriye veya dışarıya doğru bir bit bilgi transfer eden fiziksel bir arayüzdür. Kişisel bilgisayarların tarihi boyunca terminaller veya modemler gibi cihazlar ile bilgisayarlar arasındaki veri transferi çoğunlukla seri bağlantı noktaları üzerinden sağlanmıştır. Fare, klavye, diğer çevre birimleri de bu yolla bilgisayara bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağı</span> Karadenizdeki bir dağ

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın 3.937 m yüksekliğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir. Kaçkar' kelimesi Ermenicede Haçlı taş anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Tirabzon" haritasında dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Yamaç paraşütü</span> serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türü

Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980'li yılların başlarında bulunan, aerofoil yapıya sahip olan paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türüdür. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.

Hastane Acil Kodları tüm dünyada çeşitli acil durumları ilgili hastane personeline iletebilmek için kullanılır. Acil Kodlar acil uzman müdahalesi gerektiren olaylarda uzmanlarınızın hızlı müdahalelerine imkân veren genel uyarı durumlarıdır. Bu acil kod durumlarının ana amacı olay anında en kısa sürede yapılması gerekenler için ortak bir kurum anlayışı sağlamaktır. Kod durumları olarak genellikle renk isimleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Prusik düğümü</span>

Prusik düğümü kendinden daha kalın bir ip üzerine bağlanıp sıkıştırıldığında uçlarından tutulup çekilirse kalın ipi kuvvetli bir el gibi kaymadan tutar ve elle düğümünden tutulup kolayca kalın ip üzerinde yeri değiştirilebilir. Uçların çekildiği yön farketmez. Düşüş yaşanmadığı takdirde bağlandığı kalın ipi zedelemez. Prusik düğümü düşüş durdurucu bir sistem değildir. Sadece düşüş engelleyici bir sistem olarak kullanılabilir.

Ölçü aleti, bilim ve teknolojide çeşitli nicelikleri ölçmek için kullanılan alet ve araçlara verilen genel bir addır.

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Radyo seyrüseferi</span>

Radyo seyrüseferi veya radyo navigasyonu, Dünya üzerindeki bir noktadan başka bir noktaya giderken, seyrüsefer yardımcısı olarak radyo frekansları ile çalışan araçların kullanımı. Radyo seyrüsefer yardımcıları genellikle; vericinin gönderdigi radyo elektromanyetik dalgalarının alıcı tarafından alınması ve ses, görüntü veya yazıya dönüştürülmesi prensibiyle çalışırlar.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Sıkıştırma bağı</span>

Sıkıştırma bağı çok güvenilir ama çözülmesi zor bir bağdır. Çifte sıkıştırma bağı daha da bir güvenilir ve de çözülemezdir.

Medikal fizik genellikle fizik konularının, teorilerinin ve metodlarının sağlık ve ilaç sektöründe kullanılmasına dayanır.Hastanelerde çalışan fizikçilere medikal fizikçi denmektedir. Medikal fizikçiler genellikle özel sağlık görevlerinde doktorların yeterli bilgisinin olmadığı, radyoloji, nükleer medikal, radrasyon onkolojisi alanlarında çalışırlar. Bu alanlarda doktor fizikçi ilişkisi esastır. Medikal fizikçilerin diğer çalıştıkları alan ise psikolojidir ve psikiyatri alanıdır. Bu alanda hastaların psikolojik verilerinin toplanması ve analizinin yapılmasından sorumludur. Birçok ülkede medikal fizikçiler sağlık sektöründe etkin bir rol oynamaktadırlar. Örneğin, Finlandiya'da nürolojik bilimlerde ve Hollanda'da odyoloji alanında bile çalışmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Acil uçak tahliyesi</span>

Acil uçak tahliyesi uçağın yerde, su üzerinde ve uçuş sırasında yaşanabilecek acil durumlardaki tahliye işlemi. Bu tahliye işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için önceden belirlenmiş standart tahliye prosedürleri ve özel olarak tasarlanmış tahliye ekipmanları kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tek ip tekniği</span> Tırmanma tekniği

Tek ip tekniği sağlamca asılı bir ipte yükselmede, sağlamca asılı bir iple inişlerde kullanılan bir tırmanma tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal tesisi</span>

Kimyasal tesisi, genellikle büyük ölçekte kimyasallar üreten bir endüstriyel proses tesisidir. Bir kimyasal tesisinin genel amacı, maddelerin kimyasal veya biyolojik dönüşümü ve birbirlerinden ayrılması yoluyla maddi zenginlik yaratmaktır. Kimyasal tesisleri üretim sürecinde özel ekipmanlar, üniteler ve teknolojiler kullanırlar. Polimer, ilaç, gıda, bazı içecek üretim tesisleri, enerji santralleri, petrol rafinerileri veya diğer rafineri çeşitleri, doğal gaz işleme ve biyokimya tesisleri, su ve atık su arıtım tesisleri, kirlilik kontrol ekipmanları gibi diğer tesis çeşitlerinin hepsi, akışkan sistemleri ve kimyasal reaktör sistemleri gibi kimyasal tesis teknolojilerine benzer teknolojiler kullanmaktadır. Bazı kaynaklar bir petrol rafinerisinin, bir ilaç veya bir polimer üreticisinin de bir kimyasal tesisi olarak kabul etmektedir.

Kardiyovasküler muayenesi, dolaşım sistemin durumunun değerlendirilmesidir. Fizik muayenenin bir bölümü olan Kardiyovasküler muayene, şikayete bağlı farklılık içerse de, Kalp, akciğer, karın, damar bölümlerini içermektedir.