İçeriğe atla

İphigeneia Aulis'te

Euripides, İphigenia Aulis'te oyununu ömrünün son on sekiz ayını geçirdiği Makedonya'da yazmıştır. Adaşı olduğu oğlu, oyunu M.Ö. 405 yılında sergilemiştir. Korint'te Alkmaeon ve Bakkhalar adlı oyunları ile birlikte bir tetralojinin (dörtlü serinin) parçası olan oyunun, Euripides'in oğlu veya yeğeni tarafından yönetildiği düşünülmektedir. Oyun, Dionysia şehir festivali yarışmasında birincilik ödülünü kazandı.

Oyunda bir adet prologos(giriş), üç adet stasimon (koro şarkısı), üç adet epeisodion (dialog) ve bir adet eksodos(kapanış) mevcutttur.

Stasimonların ilkinde, Kalkhisli kadınlardan oluşan koro, aynı İlyada'daki gibi, Hellen ordusundaki kralları ve gemilerinin sayılarını verir. İkincisinde Kassandra'dan, Dioskouroslardan ve Leda ile kuğu hikâyesinden bahsedilir. Üçüncü de ise Thetis ile Peleus'un Pelion dağındaki düğünü anlatılır.

Oyuna göre Agamemnon, Hellen ordusunun başkumandanı olmak için uğraşmış ve ordu tarafından seçilmiştir. Akhilleus, kurmaca düğüne adının karışmasına kızar ve Klytaimnestra'ya yardım etmek ister, ancak, kendi adamları Myrmidonların karşı çıkması ile korkar - kızı koruyamayacağına dair şüpheye düşer. Klytaimnestra, Agamemnon ile olan geçmişini anlatır. Hemen tüm karakterler, Helen ve Paris'i olan bitenlerden dolayı suçlamaktadır. Buna Helen'in kız kardeşi Klytaimnestra da dahildir.

İphigenia'nın ülkesi için kendini feda etmesi, hayranlık uyandırıcı bir şekilde gösterilir.

Daha ilginç olanı, karakterler tanrılara kızmaktadır ve onların olmadığına emin gibidirler. Kahinler, Akhilleus'a göre yalancıdır ve tahminleri tutmadığında kaçarlar. İphigenia, babasına yeraltında hiçbir şeyin olmadığını söyler, kötü bir şekilde yaşamanın ölmekten iyi olacağını da. Koro, tanrıça Artemis'in taleplerinin hastalıklı olduğunu bile söyler.

Ancak en sonunda, İphigenia tanrılar katına yükselir ve bundan herkes mutluluk duyar.

Karakterler

  • İphegenia — Agamemnon ve Klytaimnestra’nın kızı
  • Agamemnon — Miken Kralı, Hellen ordusunun baş komutanı
  • Klytaimnestra — Agamemnon’un karısı, Helen’in kız kardeşi
  • Menelaos — Agamemnon’un kardeşi, Helen’in kocası, Sparta Kralı
  • Akhilleus — Tanrıça Thetis ile Peleus’un oğlu, Phtia’nın prensi
  • Yaşlı Adam — Agamemnon’un hizmetçisi
  • Koro — Khalkis’li kadınlar (Khalkisli kadınlar, Aulis’te yaşayan)
  • 1. Haberci & 2. Haberci

Özet

Atreus'un iki oğlu Agamemnon ve Menelaos'tur. Tyndareos'un iki kızı Helen ve Klytaimnestra'dır. Agamemnon ve Klytaimnestra evlenir. Menelaos ile Helen evlenir. Ancak Helen, Truvalı Paris ile birlikte kaçar. Bunun için Menelaos, Hellen ordusunu Aulis'te toplar. Ancak uygun rüzgarlar çıkmamaktadır. Bu yüzden kahin Kalkhas'a danışılır ve kahin, Agamemnon kızı İphigenia'yı tanrıça Artemis'e kurban ederse, uygun rüzgarların çıkacağını söyler. Bunun üzerine Agamemnon, karısı Klytaimnestra'ya bir mektup yazar, kızı İphigenia'yı Akhilleus ile evlendirmek için Aulis'e yollamasını ister. Oyun bundan sonrasını konu alır.

Aulis, Yunanistan'ın en büyük ikinci adası olan Euboia'da (Eğriboz) bir limandır.

Oyun, Aulis'te Agamemnon'un çadırı önünde geçer. Agamemnon çıldırmış bir halde çadırından çıkar, ikinci bir mektup yazmıştır ve karısına dönmesini söylemektedir. Bunu yaşlı kölesine hemen karısına götürmesi için verir. Ne yazık ki Menelaos, adamı yolda yakalar ve mektubu götürmesini engeller.

Koro, Euboia'nın sakinleri Khalkisli kadınlardır. Kadınlar sahneye girer ve Hellen ordusundaki kahramanları, onların soyları ve kaç adet gemi ile geldiklerini, Aulis limanında nereden nereye sıralandıklarını, gemilerindeki süslemelerin neler olduğunu sayarlar.

Menelaos, yaşlı adamı yakalayarak mektubun ulaşmasını engeller. Abisi ile tartışırlar. Klytaimnestra, İphigenia ve küçük Orestes olanlardan habersiz gelir. En sonunda Menelaos abisine hak verir ve kurbanı engellemek ister. Ancak Odysseus ile Kalkhas buna engel olacağı için iş işten geçmiştir.

Klytaimnestra, Akhilleus'un düğünden habersiz olduğunu anlar. Yaşlı adam onlara, planları anlatınca, Akhilleus kızı korumak ister. Ancak ordu da çoktan tanrıçanın isteğini öğrenmiştir. Klytaimnestra kocasını suçlar - kendisi başka bir adamla evli iken kocasını ve yeni doğmuş çocuğunu öldürmüştür ve onunla zorla evlenmiştir. Buna rağmen Klytaimnestra ona iyi bir eş olmuştur.

En sonunda İphigenia, Hellas'ın bağımsızlığı için ve barbarların ülkesinden kız kaçırmasını önlemek için kurban edilmeyi kabul eder. Kurban esnasında, kılıç kafasına inmesine rağmen ortadan kaybolur. Artemis, kurbanı kabul etmiştir. Kızın bu davranışı, tüm ordu tarafından hayranlıkla karşılanır. Uygun rüzgarlar çıkar ve oyun biter.

Bağlantılı diğer oyunlar

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Odisseus</span> Yunan mitolojisinde İthaka kralı

Odisseus, Yunan mitolojisinde İthaka kralıdır. Laertes ile Antikleia'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Artemis</span> Yunan mitolojisinde avcılık, okçuluk ve ay tanrıçası

Yunan mitolojisinde Artemis (Yunanca: Ἄρτεμις) av, vahşi doğa, vahşi hayvanlar, doğa, bitki örtüsü, doğum, çocuk bakımı ve iffet tanrıçasıdır. Ay tanrıçası Selene ve başka bir Ay tanrıçası olan Hekate ile yoğun bir şekilde özdeşleştirilmiştir bu nedenle yukarıda belirtilen ikisinin yanı sıra mitolojideki en önemli ay tanrılarından biri olarak kabul edilir. Çoğunlukla su perileri, bazı ölümlüler ve avcılardan oluşan geniş çevresiyle Yunanistan ormanlarında sık sık dolaşırken betimlenmiştir. Tanrıça Diana Roma mitolojisindeki eşdeğeridir.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

<span class="mw-page-title-main">Güzel Helen (opera)</span>

Güzel Helen Jacques Offenbach tarafından bestelenmiş üç perdelik bir opéra bouffe veya operet eseridir. Eserin librettosu orijinal olarak Fransızca Henri Meilhac ve Ludovic Halevy tarafından yazılmıştır. Prömiyer sahnelenmesi 17 Aralık 1864'te Paris'teki Théâtre des Variétés'de yapılmıştır. Bu operet, Truva Savaşı'na neden olan Truva Kralı'nin oğlu olan Paris'in güzel Helen'i kaçırmasını alaylı ve gülünç olarak parodisini yapmaktadır.

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İphigenia Aulide'de</span>

İphigenia Aulide'de Christoph Willibald Gluck tarafından Fransızca olarak hazırlanmış 4 perdelik bir trajedik opera. Eserin librettosu Nicolas-François Guillard tarafından Fransızca olarak tanınmış Fransız trajedi yazarı Jean Racine'in antik Yunan mitinden uyarlanarak yazdığı "İphigenie (1674)" trajedisinden uyarlanarak yazılmıştır. Eserin prömiyer temsili 19 Nisan 1774'te Paris'te "Académie Royale de Musique" tarafından yapılmıştır. Bu eser Fransız opera sahnesinde temsil edilen ilk Fransızca opera eseri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Ajaks (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Ajaks (Sofokles) Aias, Sofokles'in günümüze ulaşan yedi oyunundan en eskisidir ve MÖ 450-442 arasında yazıldığı tahmin edilmektedir.

Elektra tragedyası, Sofokles'in günümüze ulaşan yedi oyunundan biridir.

İfigenia veya İphigenia, Miken Kralı Agamemnon ile Clytemnestra'nın kızıdır. Kardeşleri ise Elektra, Orestes ve Khrysothemis'tir.

<span class="mw-page-title-main">Andromahi (oyun)</span> Evripides trajedisi

Andromahi oyunu, Truva Prensi Hektor'un karısı Andromahi'yi anlatmaktadır. Euripides'in günümüze ulaşan oyunlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Orestes (oyun)</span> Evripides trajedisi

Orestes, Euripides Makedonya'ya göç etmeden önce Atina'da sergilenen son oyunudur. Bu oyunun M.Ö. 480 civarında sergilendiği düşünülmektedir. Adaletin koruyucusu mitolojik yaratıklar olan Erinyeler, Orestes'in işlediği cinayet yüzünden Orestes'in peşine düşerler. Ancak ona halisülasyonlar gördürür ve hem bedensel hem de zihinsel olarak zayıf düşmesini sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Pilades</span>

Yunan mitolojisinde, Pylades Phocian Kralı Strophius ve Anaxibia'ın oğludur. Anaxibia, Atreus'un kızıdır ve Agamemnon ile Menelaos'un kızkardeşidir. Daha çok Agamemnon'un oğlu olan kuzeni Orestes ile olan ilişkisiyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Tindareos</span> Sparta kralı

Yunan mitolojisinde, Tyndareos / Tyndareus bir Sparta kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Filoktetes (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Filoktetes, Sofokles'in yazdığı ve günümüze ulaşan yedi oyundan biridir. Euripides ve Aeschylus da Filoktetes isimli oyun yazmışlardır ancak bu oyunlar günümüze ulaşmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kalhas</span>

Yunan mitolojisinde, Kalkhas Argoslu bir kahindir. Kalkhas'tan, İlyada'nın başlangıcında bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">İphigeneia Tauris'te</span> Evripides trajedisi

İphigenia Tauris'de, Euripides tarafından MÖ 414-412 arasında yazılmış ve günümüze kadar ulaşan trajedi oyunlarından biridir. Yine Euripides'in İphigenia Avlis'de adlı oyunundan sonraki zamanı anlatır. Aristotales, Poetika'sında oyuna sık sık değinir ve kardeşlerin birbirini tanıma sahnesini oldukça başarılı bulur. Oyun, Peloponez Savaşı esnasında sergilenmiştir. Oyun bir prologos, parados, 3 stasimon, 3 epeisodion ve ekodos'tan oluşur. Oyun sonunda, tanrıça Athena gelerek, kurguyu sonuca bağlar. Oyun, Tauris'teki Artemis Tapınağı önünde geçer.

<span class="mw-page-title-main">Klitemnestra</span> Yunan Mitolojisinden bir karakter

Clytemnestra, Miken Kralı Agamemnon'un karısıdır ve Helen'in kız kardeşidir.

Cypria(Greek: Kupria ; Latince : Cypria), Stasinus'a atfedilen ve klasik antik çağda oldukça iyi bilinen eski Yunan edebiyatının kayıp bir epik şiiridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Cypria'nın hikâyesi kronolojik olarak Epik Döngü'nün başında gelir ve onu İlyada takip eder. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış on bir şiir kitabından oluşuyordu.